Home » Ánizsos, Értékelés

Pastis d’antan (Combier)

Submitted by on 2016. 09. 08. – 16:02No Comment
Összegzés: ★★★★ 4,1

rev_pastisdantan

Típus: Pastis
Származás: Franciaország                                                                                          

Desztillált pastis hozzáadott cukor és színezék nélkül. A kötelező csillagánizs és édesgyökér mellett többek közt szegfűszeg, szerecsendió, kardamom, fekete és fehér bors, fekete üröm és búzavirág felhasználásával készül.

Hivatalos honlap: Combier

Értékelő: Oláh Ádám (2016.09.08.)

Louche ★★★★ 4,0
Illat ★★★★☆ 3,5
Íz ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5
Összhatás ★★★★ 4,5

A gyártó által ajánlott hígítási arány 1:6–1:10. Valóban nem érdemes 1:6 alá menni, fölötte viszont nehezen kapjuk meg a teljes ízélményt.

Megjelenés
Természetes, kellemes árnyalatú fakósárga, valahol a borostyán és citrom között. Nem egészen tiszta, halványan opálos, szűretlennek tűnik.

Louche
Nagyon gyors, kontúros. A hirtelen csillagánizsos fodrok szinte néhány csepp után tömbbé állnak össze, majd az olajsáv is hamar eltűnik. Nagyon tömör volna, de „pastisos” hígítás után árnyaltabb lesz, hasonlít egy pohár limonádéra.

Illat
Visszafogott csillagánizsos-édesgyökeres jelleg uralja, de könnyed, citrusos-szegfűszeges hatású fűszerességgel. A citrusos jelleget erősen kiemeli a citromsárga szín hatása is, de ettől elvonatkoztatva is tisztán megjelenik.

Íz
Az illatban tapasztalt friss, könnyed, de összetett fűszerességet domborítja ki elsőként, majd visszafogottan belép az édesgyökér édes, szirupos érzete. A csillagánizs nem erőszakos, szép hátteret ad a könnyed ízvilágnak. Nem nevezném markánsnak, de a könnyedség érzése nem annyira a visszafogottságból ered, sokkal inkább a nagyon jó egyensúlyból.

Lecsengés
Itt is megőrzi a könnyed eleganciát, de egy kis nehezebb, édesebb fűszeresség is kibontakozik, és ennek ellenére igen friss, enyhén fűszeres szájízt hagy.

Összegzés
Nagyon jól tükrözi a pastisnak azt az örökségét, hogy nem akar abszintutánzat lenni, sőt: az egészen eltérő fűszerezésével még távolabb áll az abszinttól, mint a fűszertelen, csillagánizs-édesgyökér-cukor típusú olcsó pastisok. Nem próbál markáns lenni, és ezt követi az ajánlott hígítása is (6–10 résznyi víz), amivel legfeljebb 6,5%-os alkoholtartalmú italt nyerünk – ez feleannyi, mint a klasszikus hígított abszinté. Egyszer ki lehet próbálni „abszintosra” hígítva is (1:3, 11% alk.), de ilyenkor elönti az ízt a csillagánizs – nem erre találták ki. Inkább luxusfrissítő, mintsem kandalló mellett elemezgetett ízbomba, de ez nem azt jelenti, hogy unalmas lenne. A könnyedség ellenére az ízek tiszták, teltek, és precíz egyensúlyban vannak. Alapvetően hasonlít az íze a divatosabb pastisokéhoz, de itt nyoma sincs azok émelyítő, üres, aromátlan jellegének. 6 résznél több vízzel hígítva kevésbé teljes az ízélmény, ilyenkor egyre inkább „csak” frissítőként domborít. Minden esetben nagyon fontos a tiszta ízű víz használata, mert egy-egy sósabb ásványvíz megfojtja az ízét.

hozzászólás