Home » Abszint, Csehország, Értékelés

Mead Base Absinthe (Žufánek)

Submitted by on 2016. 10. 12. – 13:38No Comment
Összegzés: ★★★★ 3,9

                 
rev_meadbase

A Žufánek saját mézpárlatából desztillált abszintja.

68% alk.                                                                     

Értékelő: Oláh Ádám
2016. 10. 12.

Megjelenés ★★★★ 4,0                                    
Louche ★★★★ 4,0
Illat ★★★★ 4,0
Íz ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Összhatás ★★★★☆ 4,0

Megjelenés
Kissé tompa, sárgás olajzöld.

Louche
Késve kezdődik, majd igen homályosan és eléggé hirtelen épül fel, de a színe sokat ad a látványhoz. Hígítás után könnyed, kissé szürkés-vizes opál.

Illat
A töményen még nyilvánvaló mézes illat hígítva elhalványul, és az alapváltozathoz (vagyis a St. Antoine-hoz) hasonló, szinte csípősen fűszeres, élesen ürmös, de összességében friss karaktert vesz fel.

Íz
Határozott és nagyon száraz, gyógyfüves, izsópos ízek, amik egészen lefojtják az ánizsos alapot. Ízléstől függően ez nagyon zavaró is lehet, de egy cukor ezen a ponton még elég jól elsimítja. Halványan megjelenik egyfajta édes-földes árnyalat, ami érdekesebbé teszi a viszonylag egyszerű ízvilágot, de ellensúlyként nem működik igazán jól.

Lecsengés
Itt még szárazabb, és ugyan a cukrozás ezt már nem tudja elkenni, de azért sokkal visszafogottabbá teszi.

Összhatás
A St. Antoine-hoz hasonlóan ez a változat is egy olyan abszint, ami távolról sem komolytalan, de részemről nehéz igazán szeretni – olyan, mintha ugyanaz (vagy inkább egy még fűszeresebb) recept lenne mézpárlattal lefőzve. Sok fűszeresség, szárazság, ami mellől hiányzik egyfajta ellensúly, teltség. A mézpárlat úgy tűnik, javítja a komplexitást, és mondhatni illik a képbe, de nem mondanám, hogy zseniális harmóniában van a fűszerekkel. Ennek ellenére ajánlott azoknak, akik nagyon szeretik a St. Antoine-t és/vagy minden palack abszintnál újdonságra vágynak.

hozzászólás