Home » Abszint, Értékelés, Franciaország

(Jade Liqueurs) V.S. 1898

Submitted by on 2017. 02. 21. – 14:44No Comment
Összegzés: ★★★★ 4,7


65% alk.

A századfordulós, svájci C. F. Berger abszint replikája, melynek receptjét (egyéb információk mellett) egy 1898-es palack GC-MS analízise alapján fejtették vissza.                                                                     
                 

Értékelő: Oláh Ádám
2017. 02. 21.

Megjelenés ★★★★ 4,5                                    
Louche ★★★★★ 5,0
Illat ★★★★ 4,5
Íz ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★ 4,5
Összhatás ★★★★ 4,5

Megjelenés
Szép, telített, elegáns levélzöld.

Louche
Kimért és látványos, mint a Jade-eknél általában. A legelején tovatűnő foszlányok, majd krémes felhősödés, felső olajsáv. A végén limonádés árnyalatú, telített tündöklő zöld opál.

Illat
Igen gazdag, friss és határozott. Kissé uborkás-mentás hatású üröm és összetett izsópos, füves fűszeresség, amit határozott ánizsos (vagy inkább édesköményes) háttér kísér.

Íz
Itt egy fokkal kevésbé uborkás-gyümölcsös; tisztábban és teltebben hozza a fehér üröm frissességét, ráadásul sokkal szebb, krémesebb érzetet nyújt, mint amilyenre ilyen harsány karakter mellett számítottam volna. Elég komoly ízorgia, és ennek ellenére cukor nélkül is nagyon kerek élmény, amiből semmi nem lóg ki.

Lecsengés
Selymes, kesernyés, egész kulturáltan csípős, és megmarad valami a krémességből is. Az utóíz fűszeres és elég sokáig tart, friss szájízt hagyva. Ezek után nehezen vettem rá magam, hogy a két pohárnyi kóstoló utolsó kortyait megcukrozzam, de győzött a kíváncsiság: nem igazán tudta kiegészíteni, sőt, mintha émelyítőbb lenne, viszont jobban áthozza a krémességet az utóízbe.

Összegzés
Minden szempontból igen jól megcsinált ital – határozott, összetett és szépen kiegyensúlyozott. Talán ez az az abszint a Jade-sorozatból, amiben a legjobban szól maga az üröm, mégsem jellemzik a szélsőségek. Cukrozás nélkül is nagyon jól ötvözi a határozottságot a kerekséggel, amivel leginkább a Jade 1901-re emlékeztet, de ezt a részét jobban csinálja.

hozzászólás