Home » Hírek

Unicum Riserva és más nyalánkságok

Submitted by on 2017. 05. 04. – 13:53No Comment

Unicum Riserva
Származás: Magyarország
Összegzés: Édes, aszús aromájú és ízű, könnyen befogadható prémium növénylikőr.
Beszerzés ideje: 2017. március

Mézesen édes, lágy, fűszeres illat, ami ugyan egyértelműen gyógynövénylikőré, de nem kötném automatikusan az eredeti Unicumhoz – még így sem, hogy mindkettőből van előttem egy pohárral. A szájban már egyértelműbb a keserűlikőrös jelleg, de maga a keserűség csak kellemes, visszafogott, hellyel-közzel bárki számára élvezhető kesernyében nyilvánul meg. Az aszú mézes édessége meghatározó az ízben, a száraz ellensúlyok pedig visszafogottak. Így egyesek számára akár émelyítő is lehet, de alapvetően jól eltaláltnak nevezném.

Ha lehűtjük, az az illatban és az ízben is kiemeli a fűszerességet, és bár így az egyensúly talán jobb lenne, de teljesen megöli azt az édes komplexitást, ami ennek az italnak a fő erénye. Szobahőmérsékleten ajánlott.

Az eredeti Unicummal összehasonlítva elég egyértelmű, hogy már az érlelés előtt is eltérő likőrről van szó: nagyságrendekkel lágyabb ízű és nem keserű, csak kesernyés – nem reális, hogy az Unicum jellegzetesen éles illatát és száraz keserűségét csak úgy elfedné az aszú vagy eltüntetné a további érlelés. Bátran nekifuthatnak akár azok is, aki az Unicumot egyébként ki nem állhatják. A Zwack Riservához sem hasonlítanám, ez merőben eltérő stílus.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0
Keserűség ★★ (enyhe)

→ További Unicum likőrök értékelései

Karlovarský Cordial
Származás: Cseh Köztársaság
Összegzés: Émelyítően édes, oxidált fehérboros karakterű növénylikőr
Beszerzés ideje: 2016. január
A Becherovka gyártójának terméke, ezért a webáruházak gyakran „Becberovka Cordial” néven jegyzik.

Édes, fehérboros-mézes illat, halvány szegfűszeges-babéros hangulatú fűszerességgel. A szájban szirupos és „édes édessel”, azaz többféle édes illat és íz keveredik benne, amit a bor savjai és a fűszerek lehűtve elég jól ellensúlyoznak. A bor nagyon oxidált hatást kelt, ez ront egy kicsit az élményen, főleg a lencsengésnél. Szobahőmérsékleten nem igazán van gerince, de hűtve már nem rossz az egyensúly, ha az ember egyébként bírja az édeset.

35% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ☆☆☆ (nincs)

Medicatus Bitter – Miskolci Likőrgyár Rt.
Származás: Magyarország
Összegzés: Visszafogottan fűszeres, jórészt karamellízű keserűlikőr
Beszerzés ideje: 2016. július

Karamelles, halványan szegfűszeges-fűszeres, édeskés illat. Az íze is fűszeresen száraz és kesernyés, de utóbbinak egy jó része karamelles keserűség, és főleg a korty legvégén árasztja el vastag égettcukoríz, amit kellő mennyiségű cukorszirup simít el. Van egyfajta émelyítő, lakkos árnyalata is, ami répamelaszszeszre emlékeztet (gyanítom, abból is készült).

Grogteszt: A limonádés háttér egyrészt jó kontrasztot ad az egysíkú száraz-kesernyés-karamelles íznek, de ezáltal még jobban ki is emeli a karamellízt. Mindenesetre jobban bevált így, mint önmagában.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★ (enyhe)

→ További növénylikőrök értékelései

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás