Home » Hírek

Három szilva – két magyar, egy horvát

Submitted by on 2017. 05. 24. – 13:20No Comment

Szicsek Pálinkafőzde – Valódi Ó-Szilva Pálinka
Beszerzés ideje: 2016. augusztus
A Szicsek ópálinkák mindegyike legalább 3 éves érlelésű.

Harsány szilvapálinkaillat, amit friss, lakkos erjedtség ural. A szájban ehhez illő, kellemesen harapós érzetű, az édes gyümölcsösséget pedig elég jól felfrissíti a lakkos oldal, de hiányzik innen az a gyümölcsös-savanykás aroma, ami a kisüsti szilvának hagyományosan az igazi gerincét adja. Emiatt a gyümölcsössége sem érvényesül igazán jól, a korty vége viszont összeszedett, friss, testes érzettel távozik, amihez kitűnően illik a 44% alkohol.

44% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Zsindelyes fahordóban érlelt besztercei szilvapálinka
Beszerzés ideje: 2016. szeptember

Nehéz, édes illatú pálinka, amiben egy kis myálcsorgató, üde gyümölcsösség és édes lakk is sejlik. A szájban egyszerre olajos és kissé szárító, ízében édes-kesernyés, és megjelenik a szép gyümölcsösség is, de mindez az erjedt jegyekkel együtt kissé émelyítő, gumis hatást kelt. Ez nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik, de ebből a képletből nagyon hiányzik a klasszikus szilvapálinka finom harapóssága és savanykás aromája, ami ellensúlyt adhatna az egésznek. Az érzete a korty végén is olajos-száraz ellentmondás, és kissé olajos-szájösszetapasztós érzetet hagy maga után. Különös átmenet a magyar kereskedelemben uralkodó „édes-krémes” szilvapálinka és a klasszikus kisüsti között, de ezeknek nem feltétlenül összeillő tulajdonságait vegyíti.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Badel Hrvatska Stara Šljivovica
Érlelt szilvapárlat
Származás: Horvátország
Beszerzés ideje: 2017. február

Gyümölcsös, könnyed, édes illat, a klasszikus szilvapálinka kellemesen lakkos-fanyar jellegével, de mindez elég halvány, felhígított formában. A fanyarság a szájban már nem igazán érvényesül, az íz kicsit kaotikus, szinte émelyítő, édes, szeszes-kesernyés. Van benne egy kellemes szilvapálinka-jelleg, ami önmagában talán egész jó is lenne, de ezt csak a korty eleje és vége táján lehet egy-egy pillanatra élvezni, mert kesernyés-szeszes jelleg kíséri, és jó részben a kortyérzet is vodkás, száraz. Ez a probléma a további kóstolásokkor lett csak igazán zavaró.

Furcsa jellegű szilvapárlat, és nem jó értelemben. Már az illatban is ellentmondott egymásnak a visszafogottsága és a jellege, de a szájban még inkább arra emlékeztet, mint amikor egy szilvapálinkát finomszesz (vodka) hozzáadásával „szaporítanak” vagy tesznek könnyedebbé – ami meglepően jó eredményt is adhat, de itt nem ez a helyzet. Az eredeti hátsó címke „Pflaumenbrand” megnevezése alapján kötelezően tiszta szilvapárlatnak kell lennie (a magyar címkén feltüntetett „aroma” nélkül), így nem is állíthatom, hogy nem tiszta szilvapárlat, de bármi legyen a pontos összetétele, az eredményt nem tudom megdicsérni.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

→ További pálinkák, gyümölcspárlatok értékelései

hozzászólás