Home » Ánizsos, Értékelés

Tekirdağ Rakısı

Submitted by on 2017. 06. 29. – 11:53No Comment
Összegzés: ★★★★ 4,0

Típus: rakı
Származás: Törökország
45% alk.                                                                                         

Értékelő: Oláh Ádám

Louche ★★★★ 4,0
Illat ★★★★ 4,0
Íz ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Összhatás ★★★★ 4,0

Louche
Az opálosodás hirtelen és gyors, de az első pár pillanatban könnyed, törékeny hatású, amilyen egy nem cukrozott, nem csillagánizsos italé szokott lenni. Hígítás után kissé vizes és homogén opál, de ez normális annak fényében, hogy az ánzizson kívül nincs benne más fűszer.

Illat
Hígítatlanul nagyon erős és édes – mint a raki általában – hígítás után viszont aránylag üde, gyümölcsös, fűszeres-cukorkás ánizsjelleggel. Más rakikhoz hasonlóan ez is az abszintnál jobban hígítva (a 45% ellenére is 1:4 körüli aránnyal) hat ideálisnak.

Íz
Édes és friss; a szőlőpárlat igencsak jó harmóniában van az ánizzsal – a kétféle édesség nem tetézi, inkább ellensúlyozza egymást. Az ánizs a fűszeres oldalát is megmutatja egy kicsit.

Lecsengés
A friss, „roppanós” jelleg talán itt teljesedik ki a legjobban. Vizes-bársonyos, enyhén bizsergető és friss. Ha nagyon kötekedni akarok, akkor az utóíz halványan émelyítő, de ez sosem vált zavaróvá.

Összegzés
Nemcsak jó minőségű, hanem egyben nagyon jól eltalált raki, ami emlékezetből kimondottan üdébbnek tűnik a Yeni és az (itthon már nem kapható) Efe rakiknál is, mintha jobb (vagy legalábbis ideillőbb) alapszeszből készült volna. Komplexitásban nem vetekszik egy felsőkategóriás abszinttal vagy pastisszal, de nem is akar – és cserébe sokkal olcsóbb is annak ellenére, hogy minden másban megközelíti őket.

hozzászólás