Home » Hírek

Ismerkedjünk a rozzsal

Submitted by on 2017. 07. 11. – 16:18No Comment

1776 Straight Rye Whiskey – 100 proof (James E. Pepper)
Típus: amerikai rozswhisky – straight rye whisky
Összegzés: határozott, fűszeres-rozskenyeres jellegű, testes rozswhisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. június

Fűszeres, édeskés illat, melyben a savanyúcefrés testes-harapós jelleg mellett egy kimondottan tiszta rozskenyeres árnyalat is feldereng. Az ízét leginkább a kovászos-rozskenyeres jelleg özönli el, szegfűszeges árnyalatokkal. Ezt épp csak a szükséges édesség ellensúlyozza, ami szintén nem a bourbönnél megszokott kukoricás, hanem fűszeres-gyümölcsös, vékonyabb édesség. Az 50%-os palackozás kiválóan illik hozzá, sőt, szükséges ahhoz, hogy szépen összeálljon a karaktere, de ha esetleg jégre szeretnénk tölteni, azt is elbírja.

A rozswhiskyk kedvelői mellett leginkább azoknak ajánlott, akik szeretik a testesebb, harapósabb bourbönt (főleg olyan rozsosabb és magasabb alkoholtartalmú tételeket, mint például a Four Roses Single Barrel, és hasonló stílusban nyitnának a rozswhisky felé. E whisky cefréjének 90% fölötti rozstartalma rögtön a mélyvízbe dobja az embert, de amint túltesszük magunkat a kukorica hiánya okozta űrön, ezt gyorsan kitölti a rozs összetettsége.


50% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5


Bulleit 95 Rye – Frontier Whiskey
Típus: amerikai rozswhisky – straight rye whisky
Összegzés: lágy, gyümölcsös-fűszeres jellegű whisky, 95% rozstartalmú cefréből
Utoljára beszerzett minta: 2016. március

Lágy, visszafogott illattal köszönt, amiben a rozswhisky gyümölcsös, szinte tutti-fruttis oldala tűnik ki leginkább, édes fűszerességgel, némi vaníliával. A szájban is száraz-fűszeres és nagyon lágy, vékony, de az állagában valamennyire olajos. A korty vége felé a gyümölcsösség is felerősödik, de az igazi erőssége az elegáns állaga és a komplex, fűszeres utóíze.

Annak ellenére, hogy a Bulleit Bourbon cefréje is viszonylag sok rozst tartalmaz, a Bulleit Rye egészen más stílusú whisky. Ennek legnyilvánvalóbb oka az, hogy nem egy főzdében készülnek.


45% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

→ További amerikai whiskyk értékelései

Canadian Special Old – Canadian Whisky

Típus: kanadai blended whisky
Összegzés: igen száraz, de viszonylag karakteres, rozsos whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2017. március

Nem túl intenzív, fűszeres, rozswhiskys illat, amit a finomított kukoricaszesz szárazsága és némi édesség is kísér; összességében lágy benyomást kelt. A szájban már uralkodóbb a csupasz szeszesség, ám ezt a rozswhisky jellege pont kitölti annyira, hogy ne legyen vodkás hatása – ellentétben sok más kanadai blended whiskyvel. (Ebből a szempontból inkább a hasonló kategóriás blended scotch-okhoz lehetne hasonlítani, csak malátawhisky helyett rozswhiskyvel.) A lecsengésében finom fűszeres, mogyorós jelleg is kibontakozik, de ezt nem minden kóstolásnál sikerült „elkapni”.

A száraz és szeszes jellege miatt igencsak hangulat- és ízlésfüggő az élvezete, ajánlott jégre töltve vagy egy kicsit lehűtve fogyasztani. Kétféle száraz jelleg találkozik benne érdemi ellensúly nélkül, így igazán csak azoknak ajánlott, akik egyébként is szeretik a belépő szintű blended whiskyket, illetve ismerik és szeretik annyira a rozswhisky jellegét, hogy ebben a keverékben is élvezni tudják.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

→ További kanadai whiskyk értékelései

hozzászólás