Home » Hírek

Három blended scotch

Submitted by on 2017. 10. 12. – 10:38No Comment

Johnnie Walker Blender’s Batch Red Rye Finish
Blended Scotch Whisky – amerikai rozswhiskys hordókban utóérlelve
Összegzés: a maga kategóriájában jól eltalált, rozswhiskys jellegű blended scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2017. április

Az illata amerikai rozswhisky (nem a 100% rozsból készült, inkább a kukoricás), persze kevésbé intenzíven, mint egy rozswhiskyben, de meglepő, hogy szinte teljesen uralja az illatot. Az ízben is ez a meghatározó, és csak a korty közepe táján jön fel némileg a blended scotch jellegzetes édessége. A korty végén (skót) gabonawhiskys könnyedség, ami egy kicsit a Red Labelt idézi – csak itt érezni igazán, hogy blended whiskyt ittunk.

A rozswhiskys (rozsos-kukoricás) jellegre biztosan ráerősít az is, hogy utóérlelés előtt (kizárólag?) elsőtöltésű bourbönös hordókban érlelték, illetve valószínűleg jelentős arányban tartalmaz kukoricaszeszt is. Vakteszten gondban letten volna, hogy pontosan mi lehet ez, mert a rozsos blended whisky ugyan kanadai blended whiskyre utalna, de a szájérzete nem olyan vékony, és a rozsos jelleg is másképp jelenik meg benne.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Grant’s Cask Editions – Sherry Cask Finish

Blended Scotch Whisky
Összegzés: éretlen, de a sherrys hordókkal jól kikerekített scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2017. március

Halvány, édeskés kekszes illat, amiből jól kivehető a sherrys árnyalat is – ha keressük. Lényegében olyan, mint a legtöbb belépő szintű, éretlen blended scotch illata, de a Grant’s alapkiadással összehasonlítva kevésbé száraz, kevésbé ragasztós, gyümölcsösebb, kicsit teltebb. A sherry nem annyira nyilvánvaló, de ha az ember keresi (vagy éppen ha az alapkiadással hasonlítja össze), akkor jól felismerhető. Ez a különbség a szájban is jól érvényesül, de nem kimondottan érdekes whiskyt kapunk, az igazi plusz inkább csak némi olajosság, kerekség, egy kevés gyümölcsmázzal.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0White Horse 1900
Blended Scotch Whisky
Összegzés: finom tőzeges-édes karakterű, de vékony whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. május

Édes, visszafogott tőzeges-malátás, de mellette némileg éretlen, szeszes illat. A szájban is ez a kettősség uralja: egyrészt, felismerhető benne az a szép, mézes-füstös íz és a vele járó krémes árnyalat, amitől a régebbi Johnnie Walker-ök annyira jók voltak (ma már sajnos a Black Label sem tudja ezt ilyen tisztán), viszont a korty közepe után túl vékony, kissé kesernyés, szeszes lesz. Az is igencsak változó volt a kóstolások során, hogy mennyire tudott érvényesülni a szebbik oldala; időnként semennyire. Az állagát meg lehet szelídíteni egy kiskanál víz hozzáadásával, de a kesernyés utóízen ez sem változtat.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


→ További skót whiskyk értékelései

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás