Home » Hírek

Jim Beam Black – a régi és az új

Submitted by on 2018. 04. 16. – 12:15No Comment

Régebbi olvasóinknak már nem újdonság, hogy egy-egy neves italkiadásnak nemcsak a csomagolása, de a tartalma sem feltétlenül állandó. Egyesek szinte folyamatosan változnak, néha akár éles stílusváltással, és – főleg a „belépő szinten” és kicsit afölött – nem ritkán hátrányukra. Az elmúlt években nemcsak a Ballantine’s Finest és 12 éves járt így, hanem úgy látszik, a Jim Beam alapsor is. Míg azonban a fehér címkésnél jóindulattal stílusváltásnak is felfoghatjuk a változást, addig a feketénél egyértelműen lebutításnak találtuk. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Rye és a Devil’s Cut változatok is ilyen irányban változtak-e – az előbbi remélhetőleg nem, az utóbbi gyaníthatóan igen.


Jim Beam Black Extra Aged – palackozva 2015-től
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: olajos, de vékony, visszafogott bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2017. december

Fűszeres-vaníliás, könnyed illat, amiben felismerhető a Jim Beam cefréjéből fakadó „genetika”, de visszafogott, hiányzik belőle a határozottság, a Jim Beamnél sokáig hangoztatott „boldness”, és az azzal járó teltség, gyümölcsösség. A szájban fűszeres, vékony érzetű, bár kissé olajos is, de csak olyan Jack Daniel’s-esen. A karakter a visszafogottsága ellenére sem indul unalmasan, de a vékony, kicsit talán éretlen érzet már a korty közepétől üres-kesernyésbe viszi az ízt, ami korábban csak a nevenincs „szupermarketes” bourbönök stílusjegye volt. Ezt súlyosbítja az (ide már nem egészen illő) 43%-os palackozás is, úgyhogy érdemes pár csepp vizet adni hozzá, vagy jégre tölteni.

Ha a régi kiadás mellett kóstoljuk, akkor már az illattól kezdve kínosan üres és semmitmondó, bár ha nem ahhoz hasonlítjuk, akkor egyébként a korty közepéig egész jó lenne. Összességében ugyanúgy butult a karaktere és vékonyodott az érzete, mint a fehér változaté, de amíg ott egy lényegesen lágyabb végeredményért cserébe veszett el a teltség, addig a Black inkább csak veszített a változással. Lényegesen kevésbé különbözik a fehér címkés párjától, mint a régi Black a régi fehértől. Úgy látszik, ezen túl minimum Knob Creek bourbönt kénytelen venni az, aki klasszikus Jim Beamet akar.

43% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Tovább: → egyéb Jim Beam whiskyk értékelései


Jim Beam Black Triple Aged (6 years) – palackozva 2015-ig
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: kellemes idős bourbon, akár kezdőknek is
Utoljára beszerzett minta: 2017. május
Palackozása megszűnt!

Gyümölcsös-vaníliás, fűszeres, lakkos illat. Csak közepesen intenzív, de aránylag telt és összetett. A szájban egy árnyalattal harsányabb, ragasztósabb, mint amit az illat alapján vártam volna, de nagyjából érett hatást kelt, és az érzete is egész kellemes, testes-harapós. Nem kimondottan ízbomba, de nem is szégyellős, jó bevezető az idősebb bourbönök világába.

Érdemes kitérni a „Triple aged” kifejezésre. Ezt a kiadást az Egyesült Államokban 8 éves érleléssel forgalmazták, és „double aged”-nek (duplán érleltnek) nevezték arra utalva, hogy kétszer addig érlelik, mint az alapkiadást. Az export változat viszont csak hatéves volt, így a „double aged” logika itt nem működött. A Beam-nél azonban nem voltak szégyellősek: a rövidebb érlelés ellenére rögtön „triple aged”-nek (háromszorosan érleltnek) nevezték, és hogy mi volt a magyarázat? A straight bourbönt legalább 2 évig kell érlelni, tehát ez a whisky „háromszorosan” érlelt.

Sikere ismerőseink közt: Egyöntetűen pozitív. Érdekes, markáns, de jól iható.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Tovább: → a kortárs fehér címkés Jim Beam értékelése

hozzászólás