Home » Hírek

3+1 Johnnie Walker

Submitted by on 2018. 06. 14. – 13:39No Comment

Johnnie Walker Green Label (palackozva 2016-tól)
Blended Malt Scotch Whisky – Aged 15 Years
Összegzés: Telt, gazdag, komplex malátawhisky, amiben igen jól harmonizálnak a különböző stílusjegyek.
Utoljára beszerzett minta: 2016. nyár

Meleg, komplex illat, amiben minden jóból van egy kicsi: mézes-tőzeges, gyümölcsös, fűszeres, malátás. A szájban mindez még szebben jön elő, a korty közepén szinte robban a zaftos gyümölcs, az édes füst és a maláta pedig igen szépen ellensúlyozza – nemcsak többféle stílus találkozik, de a harmóniájuk is kiváló. A korty vége könnyedebb és elég száraz lesz (legalábbis az elejéhez mérten), de így is kellemes, elegáns érzettel távozik.

Emlékezetből nehezen tudom összehasonlítani a hat-hét éve kóstolt (és időközben egy pár évre megszűnt) régi Green Labellel, de meglepne, ha annak is ilyen száraz lecsengése lett volna – valamivel kerekebb, de kevésbé izgalmas whiskyre emlékszem. Akiknek volt szerencséjük a kettőt egymás mellett kóstolni, azok egyetértenek abban, hogy egyáltalán nem egyformák, de abban már nem, hogy melyik a jobb.


43% alk.

Karakter ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Johnnie Walker Black Label
Blended Scotch Whisky – Aged 12 Years
Összegzés: Édes-füstös, de kissé vékony-száraz érzetű whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. nyár

Édeskés, halványan mézes, tőzeges illat, de egyben elég vékony, kissé szeszes is. Az ízében is hozza ezt a mézes-tőzeges jelleget, ha az embert jó hangulatában kapja el, mellette viszont a szájban is aránylag vékony, száraz, nem igazán érett, és így eltompul – sőt, a legtöbb kóstolás alkalmával el is veszett – az a jelleg, ami e whisky szépségét igazán adná.

Emlékezetből élég nehéz összehasonlítani a 2011-12-ben megismert kiadással, de szárazabbnak, éretlenebbnek és kaotikusabbnak hat, mint akkoriban, amikor éppen az érett bársonyosságát, az íz meleg teltségét találtam a legjobb oldalának. Minőségben és stílusban is a többi neves blended scotch 12 éveseihez közelít, amik viszont jellemzően kevesebbe kerülnek.


40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Johnnie Walker Red Label
Blended Scotch Whisky
Összegzés: Érdekes és a maga kategóriájában tartalmas, de igen éretlen whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2018. január

Kukoricaszeszes, harapós-édes illat, benne malátával, kevés füsttel – régi vágású blended scotch illata, de igencsak éretlenül. A szájban már sokkal egyértelműbb a malátawhisky, itt nagyjából egyenrangúan ellensúlyozzák egymást a távolról bourbonös hangulatú gabonawhiskyvel. Ezek éretlenül is jól kiegészítik egymást, de aki nem ismerője és kedvelője ennek az oldschool műfajnak (ma már leginkább a japán blended whiskyken keresztül), annak igen zavaros, csípős élmény lehet. A hasonlóan árazott skót blendekkel ellentétben van teste, nem olyan üres-száraz, és megkímél minket azok egyoldalú émelyítő-kekszes jellegétől is; helyette másféle, olajos-harapós-kesernyés éretlenséget kapunk. Szintén erénye a maga kategóriájában, hogy az átlagnál szebben, gazdagabban jön át a tőzeges jelleg. Jégre töltve rosszabbnak tűnt: az illatban jobban kijött az éles és az émelyítő oldala is, és az érzete is valahogy fanyarrá vált.

Nem könnyű pontozni, mert ha csámcsog rajta és koncentrál rá az ember, akkor finom ízek is megjelennek, de hogy csak kitöltsek egy pohárral és élvezzem? Kösznem. Ebből a szempontból a régi Ballantine’s Finest-re hasonlít, amit még inkább így tudtam volna jellemezni, bár azt egymás mellett kóstolva is jobbnak tartom.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Johnnie Walker Red Label Old Scotch Whisky (1990-es évek)
Típus: Blended Scotch Whisky
Összegzés: Gazdag, testes, édes-tőzeges, halványan harapós whisky.

Édes, telt, mézes-füstös illat – felismerhető a Johnnie-genetika, csak épp sokszorta olyan gazdagon, mint a mai kiadásban. A szájban is krémes, testes, mézes-tőzeges – ennek ma már a Black Labelben is csak az árnyékát kapjuk. Az érzetében van némi harapós-szúrós jelleg, ami sejteti, hogy nem túl öreg whisky, de ez az ízre nem igazán hat ki, és összességében legalább olyan, vagy inkább még érettebb hatást kelt, mint a mai 12 éves blended scotch-ok.

A palackra alig 1/3-ig lefogyva találtam rá egy rokonon bárszekrényében, és ekkor valószínűleg már 1-2 éve bontott volt. Az ezzel járó „vizesedés” felismerhető volt az ízben, de a lenti pontszámot még így is kiérdemelte. Lehet, hogy frissen bontva a karakter magabiztosabb, a lecsengés pedig harapósabb volt, de az összpontszám valószínűleg ugyanez (vagy magasabb) lett volna.

A palack korát legpontosabban az importőr neve alapján lehet meghatározni: a United Distillers Hungary Kft. ilyen néven 1992–1998-ig volt bejegyezve. További érdekesség az összetevők listája: „Víz, Érlelt Skót Gabona Pálinka.”, illetve a 750 ml-es kiszerelés – mindkettő az EU-csatlakozásunk előtti időkre utal. Ezt a kort idézi a 43%-os erősség is, ami akkoriban elég gyakori volt a neves márkáknál, és azt a 2005 előtti szokást is megfigyelhetjük, hogy ahogyan ma az írek, úgy akkor még a skótok sem tüntették fel a blended whisky tényét, helyette egyszerűen „Old Scotch Whisky” szerepel a címkén. (A másik legjellemzőbb elnevezés a „Finest Scotch Whisky” volt, amit a Ballantine’s Finest neve ma is őriz.) Hogy miért ennyivel jobb a 90-es évekbeli kiadás (ahogyan más neves skót whiskyk régi alapkiadásai is), annak hosszú története van, a jövőben meg is írjuk.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

→ További skót whiskyk értékelései

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás