Home » Hírek

Baracilin

Submitted by on 2018. 08. 28. – 18:56No Comment

(Szicsek) Bíbor Kajszi Pálinka
Beszerzés ideje: 2017. augusztus

Intenzív, üde, édes kajsziillat, finoman lakkos erjedési jegyekkel. A szájban ezt a karaktert némi mandulás szárazság egészíti ki, majd a finom, édes barackíz egyre jobban elözönli a kortyot. Friss, harapós szájérzet. Régi vágású kisüsti barack, de van annyira elegáns, hogy bevezetőnek is kiváló ebbe a műfajba. Ha a korty végén az édességet több üdeség egészítené ki, talán még jobb is lehetne.

44% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Tovább: → egyéb Szicsek pálinkák értékelései

Körös-Völgyi Barack Pálinka
Beszerzés ideje: 2017. május

Halvány és igen egyoldalú, de tiszta, édeskés, mandulás kajsziillat. A szájban vékony, vizes-olajos, de a korty elején néha – hangulattól függően – viszonylag telten adta vissza ezt a mandulás-krémes, kissé rágógumis hangulatú barackízt, mielőtt egész jelentéktelenné esne szét. A korty vége felé az érzete is szeszesebb-szárazabb lesz, a lecsengés pedig már kimondottan szájösszehúzós, de ez csak olyankor vált kellemetlenné, amikor két centnél többet ittam belőle. Ebből a szempontból előnyös a 38%-os palackozás.

Úgy tűnik, a készítője nagyon helyesen úgy gondolta, hogy egy olcsóbb pálinkánál ne a karakteresség legyen az első szempont, hanem az ihatóság. Ezt nemcsak a visszafogottságával és az alacsony alkoholtartalmúval teljesíti, hanem azzal is, hogy kimondottan tiszta ízű.

38% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

1 Csepp Pálinka – Sárgabarack
Beszerzés ideje: 2017. augusztus

Nagyon letisztult, könnyű, összességében visszafogott, de finom barackillat. A kajszi gyümölcsleves, kompótos oldala uralja, amiben jó harmóniában van az édesség és az üdeség. Ezt a jelleget a szájban is szépen visszaadja, de ez önmagában kissé egyoldalú szelete a barack ízpalettájának. A pálinka érzete igen vékony, hangulattól (és valószínűleg ízléstől is) függően néha etanolos száraz-kesernyés árnyalat ütközik ki, főleg a korty vége felé. Ami van benne, az kimondottan finom és tiszta, de úgymond hiányos. A korty eleje az, amit igazán jónak neveznék, így ezt a pálinkát különösen érdemes a szájban megforgatni, sőt, „megrágni”.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Kicsit igazságtalan lett volna az 1 Csepp Pálinkát a barackjával bemutatni. Amikor egy pálinkafőzdével ismerkedni kezdek, általában a szilva és a barack párosával kezdem, több okból is. Az egyik ilyen ok, hogy e kettő sok mai magyar főzdénél ugyanúgy szokott járni: a szilvából jellemzően elég korrekt (még ha esetleg nem is túl érdekes) pálinkát főznek, a barackból pedig valami nem igazán eltaláltat. És persze az sem kevésbé tanulságos, amikor nem így van. A tapasztalt pálinkakedvelő számára tehát a szilva és a kajszi egész jól fel tudja vázolni egy pálinkafőzde színvonalát és stílusát is, bár erre más gyümölcsöket is ki lehetne választani. A fenti jelenség véleményem szerint az 1 Cseppet sem kerülte el, úgyhogy lássuk azt a szilvát is!

1 Csepp Pálinka – Besztercei Szilva
Beszerzés ideje: 2017. augusztus

Elegáns, igen letisztult, de összetett szilvaillat. Van itt édesség, üdeség, egy árnyalatnyi lekvár, talán marcipán, és finom gyümölcsös fanyarság is – a szilva szinte teljes palettájáról visszaad valamennyit, méghozzá igen szép harmóniában. Mindezt nagyjából a szájban is hozza, bár itt egy árnyalattal egyszerűbb az élmény. Az érzete elegáns, vékony, de némileg olajos. A korty vége felé kellemes, halovány kesernye. A végén a szájérzet vékonyba hajlik.

Az egyik legösszetettebb, legszebb és legtisztább primer szilvajelleget nyújtja, amivel eddig pálinkában találkoztam. Aki kizárólag ezt keresi egy szilvapálinkában, az valószínűleg a legjobbak közé sorolja, másfelől viszont „lenne hely” itt több mindennek is. A szekunder és az édes jegyek minimálisak, így a karakter – a tökélyhez képest legalábbis – egy kicsit féloldalasan, tömören, szárazon jön át. „Magától” nehezen bontakozik ki, és hiányoznak belőle bizonyos ellensúlyok ahhoz, amit igazán telt íznek neveznék, de igen szép tud lenni, hogyha az ember egy kicsit koncentrál és aránylag száraz ízekre készül fel. Ahogy a pontszám is mutatja, a fentiekkel együtt is igencsak jó pálinkáról van szó.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

→ Egyéb pálinkák értékelései

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás