Home » Ajánló, Aktuális, Hírek

Ajánló a magyar piacról

Submitted by on 2018. 11. 06. – 12:22No Comment

Eddig nem is igazán tűnt fel a hiánya, de nem volt listánk arról, hogy az itthoni abszintkínálatból mit lehet érdemes kipróbálni. Ez nemcsak azért fontos kérdés, mert a felhozatal jelentős része valójában nem abszint (és még csak nem is igazán hasonlít rá), hanem mert az igazi abszintok egy része is „prémium kategóriásnak” beállított, de szerény minőségű, durván túlárazott ital. Az említésre méltó abszintok hazai kínálata ugyan szűkös és kompromisszumos is, de szerencsére azért van miről beszélni. Az abszintok nevére kattintva elérhető a részletes értékelésük is!

Mivel a változatos alkoholtartalom miatt nehéz ránézésre megítélni, mennyi italt kapunk adott palackméret és szeszfok mellett, ezért nevezzük ki a 2 cl 68%-os abszintot „1 pohárnak”, ezt fogjuk irányadóként feltüntetni. Ebből 1,2 deciliter 11,3%-os italt lehet hígítani, azaz nagyjából megfelel egy pohár bornak.

Kezdjük a kínálat krémjével! Az első három abszintot csak a WhiskyNet forgalmazza (online és a pesti boltjukban). Mindhárom „tiszta” desztillált abszint, vagyis adalékmentesen készül, festék és előregyártott növénykivonatok nélkül.

Duplais Verte – Svájc, 0,5L/68% (25 pohár). Klasszikus jellegű zöld abszint, ami inkább a századfordulós gyökerekhez tér vissza az élő svájci hagyomány helyett. Utoljára 4 éve kóstolunk egy mintát a volt szegedi abszintbárból, de a magas színvonalra ma is mernénk számítani.

François Guy – Fanciaország, 1L/45% (33 pohár). Kissé egyszerű, de kiváló minőségű zöld abszint, ami annak ellenére, hogy kimondottan ánizsnehéz, így is egész szépen bemutatja azt az ürmös-ánizsos jelleget, amiért egy jó abszintot – vagy azon belül a híres pontarlier-i stílust – szeretni lehet.

Kübler – Svájc, 0,5L/53% (19,5 pohár). A 20. században elterjedt svájci fehér abszint – „la bleue” – legális képviselője. A színvonala némileg elmarad a másik kettőtől, az ár/érték aránya alapján pedig nem is ajánlanánk, de amellett, hogy a mindössze négy (plusz egy) prémium abszint egyike itthon, a kínálat egyetlen jó minőségű fehér abszintja is.

Mansinthe – Svájc, 0,7L/66,6% (35 pohár) és 0,2L/66,6% (10 pohár) A legtöbbeknek azért érdekes, mert Marilyn Manson közreműködésével készül, nekünk inkább azért, mert ugyanott főzik, mint a Duplais Verte-et, és hasonlít is rá – egy lépcsővel szerényebb ár- és minőségi kategriában, nagyjából a Kübler szintjén. Itthon jelenleg csak a Popshopnál kapható, és nem rosszabb vétel a többinél.

A „plusz egyedik” prémium tétel a Vieux Carré Absinthe Supérieure (60%/0,7L – 31 pohár). Több magyar italwebáruházban is megtaláljuk, és a közel 20 ezres ára is elfogadható (sőt, itthon talán ennek a legjobb), csak egy baj van: az amerikaiak szerint az új palackozások nagyon rosszak. Ha bízunk a boltosban és azt mondja, hogy még a 2015-ben jött készletből van, akkor elvileg nincs gond. Éles, erősen ürmös íz, a cukrozás is jól áll neki. Több magyar italwebáruházban is meg lehet találni.

A Vom Fass budapesti boltjában kimérve vásárolhatók többek közt különböző alkoholos italok is, akár 1 decilitertől. A két abszint ugyan nem kimondottan fergeteges, de a rendes desztillált abszintok jellegét hozzák, és a karakterük legalábbis érdekes, jó értelemben (is). Ha úgy vesszük, hogy a minipalackok általában dupla áron mennek, akkor 1-1 deci ár/érték arányban sem rossz vétel. A honlap szerint a zöld változat „Spanyolországból” jön, de ez valószínűleg inkább a termékleírás félreértése, mely szerint „[a] spanyol fennsíkokról származó válogatott absinthnövények szolgáltatják absinthünk pszichoaktív alkohóelemeit” – ez utóbbit most nem is kommentálnám. Mindkét abszintban jól felismerhető a francia Paul Devoille-abszintok jellegzetes, „szappanos” stílusa – az absinthe.se-n és régebben a feeverte.net-en is olvastam, hogy ez a főzde valóban szállít a Vom Fass-nak, ahogyan egyébként más cégeknek is főznek saját palackozásra. Az olyan Devoille-abszintok jellegét hozzák butább és nyersebb formában, amilyen az Enigma Verte, a Libertine vagy a La Blanche de L’Heure Verte.

Vom Fass Absinth – 70% (5,1 pohár/dl). Zöld abszint, teltebb és izgalmasabb aromával, de nyersebb ízzel
Vom Fass „Fehér Absinth” – 58% (4,3 pohár/dl). Fehér, lágyabb ízzel, de egyszerűbb aromával.

Kár, hogy az 55%-os „Emanuelle”-t itt már nem árulják, szépen egyesítette e két abszint előnyeit.

Említést érdemel még a Pernod Absinthe „Original Recipe” / „Recette Traditionelle” is (68%/0,7L – 35 pohár). Bárcsak jobb lenne egy árnyalattal, de valahol itt kezdődik a minőségi abszint. Nem igazán tudom, hogy ajánljam-e (akár első, akár többedik abszintnak), de már 14 ezer alatt is hozzá lehet jutni (Auchan), és ennyit jóindulattal megér. Majdnem. (A hasonló áron kapható korábbi kiadást viszont hanyagoljuk, az egész más ital volt, mint az Original Recipe/Recette Traditionelle! Nem tudni, hogy a legtöbb webshop még a régit árulja, vagy csak az illusztrációt nem cserélték le.)

A közzététel pillanatában majdnem minden egyéb, a magyar italwebáruházak kínálatában megtalálható abszint- és „abszint-” márkáról eleget tudunk ahhoz, hogy ne ajánljuk őket. Akad azért pár kivétel, amiről nem tudunk biztosat:

  • Absinthe Supreme: ételfestékes, de elvileg abszintnak tekinthető ital, mindenesetre sokat ne várjunk tőle. (Értékelés az absinthe.se-n.)
  • Absinthe Petit Frère: desztillált ital, de még annyit sem tudunk róla biztosan, hogy van-e érdemi ánizstartalma.
  • Morveren Absinthe: desztillált abszint egy kis angliai főzdétől, de valószínűleg atipikus stílussal. Rossz jel, hogy még a gyártója is inkább töményen ajánlja, mint hígítva.

hozzászólás