Home » Hírek

Három vidék, három brandy

Submitted by on 2019. 01. 24. – 15:18No Comment

Cardenal Mendoza Brandy de Jerez
Solera Gran Reserva
Beszerzés ideje: 2017. Szeptember
(Jerez-régió, Spanyolország)

Szokatlanul gyümölcsös, mazsolás-mogyorós illatú brandy. Az ízben emellett a gyümölcsnek halványan még a fanyarsága is megjelenik, és ez igen jól illik az ital édes, bársonyos jellegéhez. (Magamtól elég lassan jöttem rá, de ilyen az, amikor a brandyt sherrys hordóban érlelik.) A lecsengésben egyeseknek talán túlzás lesz az édes, szinte szörpszerű gyümölcsösség, de részemről így is hibátlan.

Ezzel a stílussal igencsak kilóg a megszokott, limousin-tölgyre hajazó brandykánonból (amit még az eddigi másik két jerezi brandy is hűen követett), de bőven egy évnyi ismerkedés után is pont annyira szerethető maradt, mint az első pohárnál.

Legjobb vétel! (12 000 Ft / 7 dl) (Mi ez?)

40% alk.


Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Prince d’Arignac XO Armagnac
Beszerzés ideje: 2017 április
Armagnac-régió, Franciaország

Vaskos, érlelt fehérboros illat, némi éretlen brandyjelleggel. A szájban igencsak harapós-nyers, de jól hozza a vaskos, oxidált ízeket is. Ízléstől és hangulattól függően egész jól elegyíti a már érett ízeket a még a harapós-lakkos jegyekkel, de ezt egyesek nagyon nyersnek fogják találni. Elég nyilvánvalóan illusztrálja, hogy az armagnac egy hosszabb érlelésre való műfaj, de egyben kellemes kivétel lehet a mai brandyk közt azoknak, akik ebben az árkategóriában sem az eleganciát keresik.

Bár borpárlatokat nem szokás jégre tölteni (legalábbis nyugaton) , a szájérzete azt súgta, hogy érdemes lenne kipróbálni. A karakter így kicsit visszafogottabb, de rendezettebb is lett, jól kihozta frissebb oldalát, és lenyírt valamennyit a harapós éretlenségből is.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Hennessy VS Cognac
Beszerzés ideje: 2017. január
Cognac-régió, Franciarszág

Aránylag visszafogott, lágy, gyümölcsös illat. Árnyalatnyi éretlen frissesség is feldereng. A szájban már nyilvánvalóbb ez az éretlenség, az eleve visszafogott karaktert kissé takarják a lakkos árnyalatok, de ezek egyébként nem kellemetlenek, és kellemes sziruposság ellensúlyozza őket, ami a korty végére elegánsan szárazba hajlik. Szépen összerakott, bár nem kimondottan izgalmas ital, aminek a kiegyensúlyozottságát lehetne a leginkább megdicsérni. Halványan megvan benne az finom mazsolás-zaftos árnyalat is, amit egyes rumokban is annyira szeretünk, de ezt csak egyszer éreztem benne igazán.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

→ További brandyk, borpárlatok értékelései

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás