Home » Hírek

Japán whisky

Submitted by on 2019. 03. 07. – 15:29No Comment

Nikka Blended Whisky

Összegzés: Laza, harapós, kissé éretlen, de kellemes whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. december

Friss, laza, harapós illat banános, szinte rágógumis gyümölcsösséggel, vaníliával. Némi éretlenséget sejtet. Az ízben határozottabban jön az enyhén tőzeges, malátás-krémes íz, finom harapóssággal, lakkal kísérve, az édes-gyümölcsös vonal itt alig érezhető, a lecsengés szárazba hajlik. Nem kimondottan intenzív, de telt, kerek, kellemes ízvilág, aminek némi komplexitása is van. Valóban éretlen kissé, de a maláta- és az oldschool gabonawhisky kétféle éretlensége szépen ellensúlyozza egymást – valahogy úgy, mint a piros Johnnie-ban, csak itt finom az eredmény.

Mint fent látszik, ezt az üveget sem mostanában vettük, és hallottunk olyan véleményeket, hogy a Nikka Blended színvonala sokat esett az elmúlt években. Nem tudnám megmondani, hogy ez még a jobbik vagy már a rosszabbik lehet, mert a régit gyanúsan jónak, az újat gyanúsan rossznak mondják ehhez képest; ez valószínűleg egy köztes verzió lehet. Ízléstől függően zavaró lehet a nyers harapóssága, ami sokat kitakarhat a karakteréből is, részemről viszont ezzel együtt is érettebbnek és karakteresebbnek hat, mint az ismertebb 12 éves blended scotch-ok – csak épp olyan stílusban, amit azok már elhagytak.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Nikka Whisky from the Barrel

Összegzés: Így kell blended whiskyt csinálni.
Utoljára beszerzett minta: 2016. június

Legelsőnek némi édes bourbönös illat tűnik fel, ami gyönyörűen illik a japán malátawhisky gyümölcsösségéhez. A szájban felerősödik a maláta, ami ugyan főszerepet kap, de nem igazán domináns, inkább a keverék összetettségére és teltségére megy ki a játék – vagyis a klasszikus blended whisky erényeit domborítja ki, amiket egy malátawhiskyben (főleg single maltban) hiába keresnénk ilyen formában. A háttér elég édes, de ez annyi malátás határozottsággal találkozik, ami kimondottan karakteressé, kiegyensúlyozottá formálja az összképet. Az 51%-os erősséget nagyon is érezni, de tökéletesen illik ide, és kis kortyokban nagyon szép, koncentrált ízt ad.

Számomra ez volt az első olyan blended (nem blended malt!) whisky, ami igazán meg tudta mutatni, hogy ez a műfaj nemcsak az alapwhisky olcsósításáról vagy az éretlenségének elfedéséről szólhat (ti. coffey-gabonawhiskyvel keverve), hanem hozzáadhat a komplexitásához is. Aki először kóstol ilyet, abban olyan érzést kelt, hogy eddig nem blended whiskyt ivott, hanem pancsolt whiskyt.

Újabb vélemények szerint a ma forgalmazott változat (melynek doboza már nem a képen látható, hanem világos négyzetben sötét feliratos) kevésbé ragasztós, kevésbé fűszeres, összességében kevésbé komplex.

51,4% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

Nikka Whisky – All Malt

Összegzés: Különleges típusú és jellegű, kellemes, könnyed whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2017. április

Könnyű, déligyümölcsös-malátás illat, de van benne egyfajta laza, erjedt teltség is. A szájban blended whiskys, laza-lágy érzetű, gyümölcsös-mézes édességgel, árnyalatnyi harapóssággal és füsttel. Egyszerű és kicsit egyoldalúan süteményes-kekszes, de egész kellemesen kiegyensúlyozott. Dereng benne némi éretlenség is, de csak egy kis szájösszetapasztós-olajos érzet formájában.

A blended whisky egy igen ritka fajtája, ami a Nikkán kívül talán csak a Loch Lomond-nál létezik (ha létezik még). Az alapanyaga ugyan 100% maláta, ám részben Coffey-finomítóban készült „malátawhiskyből” áll, ami semely whiskynemzet törvényei szerint nem minősülne malátawhiskynek (már ahol szabályoznak ilyet – Skócia, Írország, USA.) Elsőre talán meredeken hangzik, de nincs olyan whiskyfajta, amit önmagában az alapanyaga definiálna, és ez a malátawhiskyre is igaz. Emellett a blended whiskynek sem az a lényege, hogy különböző alapanyagokból készült whiskyket kevernek benne össze, hanem az, hogy egy önálló, hagyományos whiskyt (pl. malátawhiskyt vagy rozswhiskyt) szeszfinomítóban készült whiskyvel kevernek – és itt pont erről van szó. (Elég bonyolult téma, készül is róla egy többoldalas cikkünk.)

Mindezt a Nikka is tiszteletben tartja, amikor a Coffey maltot nem nevezi single malt whiskynek, sem a vele készült keveréket „blended malt” vagy „pure malt” whiskynek, hanem csak „all malt”-nak. Amellett gondolom lehetne érvelni, hogy a szépen érlelt Nikka Coffey Malt kiadás az íze szerint megállja a helyét a malátawhiskyk közt (még ha a jellegbeli különbség nyilvánvaló is), de a Nikka All Malltba kevert, éretlenebb coffey maltnál valószínűleg rezegne a léc, ha önmagában próbálnánk ki. A keverék szájérzetén mindenesetre jól kiütközik, hogy ez egy blended whisky, csak éppen a gabonawhisky idegen jellege nélkül.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Fuyu Blended Japanese Whisky

Összegzés: Az árkategória szégyene
Utoljára beszerzett minta: 2018. június

Semleges, lágy illat, a háttérben karamellás árnyalattal. A tipikus kanadai blended whisky stílusa, de nem azért, mert rozst éreznék, hanem mert a neutrális gabonaszesz uralja. Lehet, hogy mellette egy kis malátawhisky van, talán más, talán semmi. A szájban sajnos már lágynak se nevezhető, az az igazi kanadai-féle, olcsó kukoricavodkás jellegű gabonaszesz szól belőle a leginkább, bár az érlelés (és/vagy az egyéb tartalom) megmenti attól, hogy igazán rossz legyen. A jég sem sokat segít rajta, igazi Black Velvet-élmény – bár a 8 éves már abból is jobb volt ennél. A vajkaramellás jelleg végig elkíséri a kortyot, de nem tudja jóvá tenni az „olcsóvodkaízt” – utóbbi nélkül viszont abban sem lehetnénk biztosak, hogy whiskyt vagy rumot iszunk.

Soha nem találkoztam hasonlóan gyenge whiskyvel ebben az árkategóriában. A „tipikus kanadai blended whisky stílusa” nálam ugyan nem dicséret, de a kanadaiak ennél olcsóbban is többet tudnak. Az árazása (jelenleg 11-12 ezer forint/7 dl) visszaélés a japán whisky hírnevével.

40% alk.

Karakter ★★★☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆ 2,5

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás