Home » Abszint, Értékelés, Franciaország

(Jade Liqueurs) Nouvelle-Orléans

Submitted by on 2019. 04. 11. – 08:47No Comment

Összegzés: ★★★★ 4,5

A Nouvelle-Orléans a Jade-sorozat első tagja volt, ami a további négy Jade abszinttal ellentétben még nem próbált valamelyik konkrét századfordulós márka replikája lenni. Ezt a receptet még a ’90-es években kezdte fejleszteni Ted Breaux, hogy olyan abszintot alkosson, ami stílusában és minőségében is megállná a helyét a századforduló legjobbjai között.

68% alk.

Megjelenés ★★★★ 4,5
Louche ★★★★★ 5,0
Illat ★★★★★ 5,0
Íz ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Összhatás ★★★★ 4,5


Értékelő: Oláh Ádám

2019. 04. 11.

Hivatalos honlap: Jade Liqueurs

Megjelenés
Szép telt, csinos erdőzöld.

Louche
Drámai, homályos, rétegződő fodrok, amiket a telt erdőzöld szín tesz igazán látványossá. Egészen mesebeli, drágaköves árnyalatok. Hígítás után szépen árnyalt opál, ami itt is a halványan kékes élénkzöld színétől lesz igazán szép.

Illat
Hígítás előtt erős, gyepes, friss, némi émelyítő-mocsaras jelleggel. Hígítás közben előbb gyönyörű zöld gyümölcsösség tör elő, majd ez fellazul és teret enged annak a finom, fűszeres parfümösségnek, amit régen is a N.O. legnagyobb erényének tartottam.

Íz
Ürömhangsúlyos, száraz, kitörően üde zöldalmás-fűszeres jelleg, ami a borpárlat aromáival elegyedve igencsak parfümízűként jön át – jó értelemben! Az édes ízekkel csínján bánik: ahogy ez a műfajtól elvárható, gazdag ánizs-édeskömény alapon nyugszik, ám erre annyi száraz eleganciát dob rá, amennyit csak elbír.

Lecsengés
Itt halványan visszaköszön a tömény illatban tapasztalt mocsaras árnyalat, főleg több korty után, és hangulattól-ízléstől függően a szájösszehúzó érzés is sok lehet egy kicsit. A cukrozás ezt elnyomja, de a karaktert eléggé leegyszerűsíti, még ha amúgy nagyon jól is illene hozzá – talán ez az egyetlen Jade, amit alkalmanként sem cukroznék. Egyébiránt selymes, friss, fűszeres, hosszan tartó.

Összhatás
A Jade-sorozat mind az öt tagja kiemelkedő valamiben; a Nouvelle-Orléans a száraz eleganciában, parfümben és zöld gyümölcsösségben. Van egy kis éretlen hatása, de nem arról a zavaró éretlenségről van szó, amit a 2011-ben beszerzett palackoknál tapasztaltunk. Ettől függetlenül azt hiszem, a maradékot most félre is teszem 2-3 évre, mert valószínűleg van még benne potenciál.

A hasonlóságok ellenére úgy tűnik, a 2011-es változathoz képest nemcsak érettebb, hanem gazdagabb abszintot is kaptunk, amit nemcsak a ködös ízemlékeim, hanem a szín és a louche konkrétumai is alátámasztanak.

hozzászólás