Home » Abszint, Értékelés

Prestige „Absinth” és „Absinthe 55” eszenciák

Submitted by on 2019. 07. 09. – 17:20No Comment
Prestige Absinth: ★★★☆☆ 2,4
Prestige Absinthe 55: ★★☆☆☆ 2,1

Értékelő: Oláh Ádám
2019. 07. 02.

20 ml-es palackban forgalmazott természetes aromakészítmények glicerinnel, cukorral és ételfestékkel; adagonként 7,3 dl szesz ízesítéséhez. Mivel a két tétel igen kevésben tér el, egy bejegyzésben értékeljük őket.

Hivatalos honlap: Prestige Essences

Prestige Absinth

Megjelenés ☆☆☆☆ 1,0
Louche ★★★☆☆ 2,5
Illat ★★☆☆☆ 2,0
Íz ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Összhatás ★★★☆☆ 2,5

Prestige Absinth 55

Megjelenés ★☆☆☆☆ 0,5
Louche ★★★☆☆ 2,5
Illat ★★☆☆☆ 2,0
Íz ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Összhatás ★★☆☆☆ 2,0

Megjelenés
Smaragdos árnyalatú, élénk mesterséges zöld, ami nem is próbál természetesnek látszani, de esztétikusan visszafogott. Az Absinth 55-nél ugyanez több festékkel, így kevésbé esztétikusan.

Louche
Gyors, kissé homályos, de réteges. A Grüne Fée-hez hasonlóan gyanús, hogy nem (vagy nagyrészt nem) ánizsolaj adja, és itt is sokat ront a látványán az ételfesték, ami az opállal már végképp nem bizalomgerjesztő, akvamarin-látványt ad. A végére a sűrű emulzió kicsit felhígul, így valamivel barátságosabb, de továbbra is ciános színű.

Illat
Egyszerű, cukorkás-légfrissítős, a maga módján kellemesnek is nevezhető, parfümös illat. Az ürömkivonat uralja, ami az „55” változatnál még hangsúlyosabb. Az ánizs nem jelenik meg egyértelműen, de vannak hozzá hasonló édes árnyalatok.

Íz
Száraz, egyszerű, ürömkivonatos íz, de elfogadhatóan kiegyensúlyozott és visszafogott, nem bántó, bár ebből a fajta ürömjellegből ez is sok egy kicsit. Az 55-ös változatnál végképp túlzásba estek az ürömolajjal, elözönli az italt annak nemszeretem-íze, ami ilyen formában eleve inkább csak „ízfokozónak” való, nem vezetőíznek. A cukrozás nem javított rajta, inkább csak összezavarta az ízét.

Lecsengés
Száraz, vékony, bár valamennyire olajos-selymes, és cukor nélkül is aránylag kiegyensúlyozott. Az 55-ös változaté is aránylag elegáns. Itt is csak sejteni lehet az ánizs/csillagánizs jellegzetes érzetét, helyette másféle, szokatlan olajossága van. Ez utóbbi lehetne édesköményé is, de az aromában az sem egyértelmű.

Összhatás
A hidegutas abszintok jellegzetes képviselője, ami a cukorkák, légfrissítők, fogkrémek szintjén adja vissza a gyógynövények amomavilágát. Ehhez mérten nem rossz, de nem is a legszerencsésebb – az ürmömkivonatot főszerepbe, az ánizst pedig egészen a háttérbe próbálja szorítani, ez pedig az eszencia-műfajban nem a legjobb ötlet. A színvonala nagyjából a Tunel Green-t, az aromavilága a Grüne Fée-t idézi.

A két változat közti különbséget az az alapötlet adja, hogy az Absinthe 55 változatból „55 mg/kg tujontartalmú” abszint készül, aminek alapvetően nulla jelentősége volna, csakhogy ennek eszközeként egyszerűen még több ürömeszenciát adtak egy olyan recepthez, amiben az egyébként is túl hangsúlyos volt. Az „Absinthe 55” így csakis hátrányára tér el az alapváltozattól.

Ajánlott-e kipróbálni? Ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen egy rendes abszint, arra nem ad választ, de nem egészen élvezhetetlen. Legalább 55-60% -os alkohol kell hozzá (különben nem oldódnak fel rendesen az illóolajok), ilyet pedig nem igazán lehet itthon annyiért beszerezni, amit ez a projekt megér. Viszont ha van kéznél egy nem túl fényesen sikerült hígítatlan házipálinka, amiből úgyis csinálni akartunk „valamit”, akkor érdemes lehet kipróbálni vele – sőt, a szárazsága miatt kimondottan jobb eredményt ad pálinkával, mint finomszesszel. Előnyben a szőlő és az alma, de ez az eszencia bármilyen gyümölcsjelleget jól agyonver, csak kimondottan szagos, karcos, harapós vagy savanyú pálinka ne legyen. Ha 60%-nál erősebb szeszt használunk, abból érdemes arányosan kevesebbet.

Amit igazán ajánlanánk hozzá, az egy olyan 60-70%-ra hagyott, nem túl semleges házi borpárlat, amit magában is legalább ihatónak találunk. Ilyennel elkészítve egy igencsak rusztikus, amolyan „bűnös élvezetnek” nevezhető abszintot ad, ami ugyan nem jobb a zöld Tunelnél, de sokkal érdekesebb!

A mintákat köszönjük a palinkaust.hu-nak!

hozzászólás