Home » Hírek

A rettegett törköly

Submitted by on 2019. 12. 13. – 12:40No Comment

A törkölypálinkát sokan a pálinkák selejtjének tartják. Ezért egyrészt a rossz tapasztalatok („nagyapám törkölye”), másrészt pedig az az igencsak filozófiai előítélet okolható, miszerint a törkölypálinka a borkészítés „hulladékából” készül, így magától értetődően nem is lehet jó ital. A törkölyt azonban leginkább az teszi hulladékká a borkészítésben, hogy nem folyadék – ha megfelelően kezelik, a szeszfőzésben kiváló alapanyag is lehet, ami páratlan gazdagsággal adja vissza a szőlő héjának és húsának aromáit. Nem egészen véletlen, hogy az EU-ban nyolc országnak vannak eredetvédett törkölypárlatai.

Agárdi Szivar Aszútörköly – Pálinka (2013)
Beszerzés ideje: 2018. november

Határozott, rendkívül szép törkölyillat. Nem szokásom a madárcsicsergést is beleérezni az italok aromájába, de itt erjedt törköllyel, erjesztőkáddal, pincével együtt mindent megkapunk, ami ideillik. Olyasmit ígér, ami akár 5+5 pontot is érdemelhet, de az ízben már nem hozza ugyanezt a harmóniát: kissé éretlen, lakkos, kaotikus, bár igazán csak a gyönyörű illathoz képest okoz némi csalódást. A korty végére azért jobban összeállnak az ízek, a lecsengése harapós, egyben kellemes és tiszta, a 45% alkohol is jól áll neki. Az utóíz aránylag tartós, és szintén visszaad valamennyit az illat szépségéből. Nagyon vaskos párlat, ami után nehéz mást kóstolni.

Az illat és az íz közötti kisebb szakadék miatt érdemes lehet szünetet tartani az illatolás és a kóstolás között, az ízét az illatától függetlenül is átélni. Valószínűleg volna még benne érlelési potenciál. A nyersessége egy fiatal armagnacra emlékeztet, azaz lényegesen elüt az Agárdinál megszokott „barátságos” stílustól.

45% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Agárdi Prémium Tokaji Sárgamuskotály Törkölypálinka 2010
Beszerzés ideje: 2017. március

Közepesen intenzív, szép kerek, édeskés, de karakteres törkölyillat. A szájban is gazdagon és egész bátran hozza a törkölyt, miközben sikerül megőriznie a szokásos „agárdis” kerekséget, barátságos szájérzetet. A lecsengése kellemesen csípős, alig száraz. Az utóíz nem túl gazdag, de valameddig kitart. Az Agárdi Szivarral ellentétben egy letisztult, visszafogottabb  törkölypálinka – semmi „padlólakk” – ennek ellenére karakteres, izgalmas.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

(Szicsek) Tiszaszegi Muskotályos Törköly – Pálinka
Beszerzés ideje: 2017. augusztus

Érdekes illat, amiben a megszokott törkölyös, erősen szőlőhéjas jelleg helyett inkább szőlőleves, pezsgős illat fogad, kombinálva a törkölynél gyakori lakkos aromával. Az ízben felülkerekedik a lakkos-kesernyés oldal, így különösen itt hiányzik a törkölypálinkák szokásos tömör íze nyújtotta ellensúly, ami élvezhetővé tenné a szekunder ízeket. Így sem rossz ivású, de kissé kiegyensúlyozatlan, émelyítő-kesernyés jellegű. A bontás utáni évben szelídült valamit, de az alapprobléma változatlan maradt.

46% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

→ Egyéb pálinkák értékelései

hozzászólás