Home » Abszint, Értékelés, Svédország

Grön Opal

Submitted by on 2020. 02. 04. – 15:02No Comment

Összegzés: ★★★★ 4,7


A Grön Opal (és fehér párja, a Vit Opal) egy apró, szinte házi méretű szeszfőzdében készül a svédországi Örebróban, vadon termett ürömből.                                                             

72% alk.

Értékelő: Oláh Ádám
2020. 02. 04.

Megjelenés ★★★★★ 5,0
Louche ★★★★ 4,5
Illat ★★★★ 4,5
Íz ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★ 4,5
Összhatás ★★★★ 4,5

Megjelenés
Szép, határozott, mély peridotzöld, olajzöldes beütéssel. A poháron átnézve erre még én is azt mondom, hogy „sejtelmes”.

Louche
Ez is mozifilmbe illő. Aránylag gyorsan alakul, drámai, vastag, de van eleganciája. A hígítás alatt (is) főleg az opál élénksége teszi gyönyörűvé – ha vannak abszintok, amik ránézésre tényleg megérdemlik a „zöld opál” nevet, akkor ez közéjük tartozik. A végén némileg árnyalt, zöld tej – akarom mondani, opál.

Illat
Ürmös-gyepes, citrusos, földes. Kirobbanóan üde és határozott, talán még egyetlen abszinttak sem találkoztam, amiben e két tulajdonság egyszerre ilyen lehengerlően, „roppanósan” jelent volna meg. Igen jól játszik az enyhe földes-kálmosos háttérrel is, de olyan visszafogottan, hogy mégis kimondottan gyepes-friss marad, nem pedig Devoille módra nehéz vagy „németabszintosan” cukorkás – nem mintha azokat nem szeretnénk. Éles, tiszta és összetett.

Íz
Az illat eszméletlen ízvilágot ígér, és ezt további nagy meglepetések nélkül meg is kapjuk, telten és gazdagon. A kesernyés, fanyar, bizsergető, édeskés dimenziói elmennek pontosan odáig, ameddig szeretnéd, de egy kicsit sem esnek túlzásokba – ilyen markáns abszintok közt ez ritka erénynek számít. Lehetne még valamivel „szubsztanciálisabb”, mélyebb (mnt például a Jade abszintok), de akkor nem lehetne ilyen, szinte absztrakt módon kerek, amiből semmi nem lóg ki.

Lecsengés
Itt is szépen tartja ugyanazt az ízvilágot a roppanós üdeséggel, bár a tökély szerintem a korty vége előtt van. Igen rendezett és tiszta, az ánizs csak egész halványan harap meg, a lecsengés édeskés. Ez az, amit a vaskosabb ízbombák gyakran nem tudnak ilyen jól. Az utóíz friss, kellemes, bár nem túl tartalmas.

Összhatás
Nemcsak a látványával szolgál rá a nevére: ha lehetne drágakövet inni, az bizonyára ilyen lenne, valóban folyékony opál. Nem tud mindent, de nagyon sokat tud és azt tökéletesen tudja. Kissé egzotikus stílus, ami ízvilágában és precízen kiszámított kerekségében is az Eichelberger Limitée-re vagy a La Grenouille-re hasonlít, de merészebb és talán komplexebb is náluk.

hozzászólás