Home » Hírek

Szerény Amerika

Submitted by on 2020. 02. 11. – 17:40No Comment

Az amerikai whiskyket legelőször azért szerettem meg, mert (mai forintban számolva) kb. 4-15 ezer között bárhol igen jó ár/érték arányt képviseltek. Azóta ez már sajnos csak egy részükre igaz, de a jobbak közt továbbra is vannak igazi bombavételek – bár az alábbiak közt most pont nincs ilyen. Mint az ilyen bejegyzésekben mindig, most is csak említésre méltó italok fognak szerepelni, de mint látni fogjuk, ennek akár negatív okai is lehetnek.

Wild Turkey 101
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: kissé kaotikus, harapós, fűszeres bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2019. március

Ragasztós, kicsit kaotikus, kicsit fűszeres, de összességében visszafogott illatú whisky, amiben megvan a régivágású bourbönöknek az az éles „merészsége”, amit ilyen nyers (vagy még nyersebb) formában sem szégyelltek. Amolyan félérett bourbon, mint a Four Roses alapkiadása, de másképp. Száraz, összeszedett fűszeres-vaníliás érlelési jegyek érezhetők, de mögöttük a párlat még kimondottan nyers. Az íze nem harsány, és nem is éretlen, de éretlenül zavaros; a fűszeresség mellett inkább a hordós jegyek vezetik, némi káosszal kísérve. (Vakteszten lehet, hogy inkább rozswhiskyre tippelnék.) Az 50,5% alkohol kimondottan sok neki, főleg elsőre. Töményen többedszerre sem sikerült „feltörni a kódot”, ehelyett egy kevéske vízzel hígítva (vagy jégre töltve) érdemes ismerkedni vele. Ha vizezve már megtaláltuk benne a szépet, akkor utána töményen talán összeszedettebb hatást kelt, kevésbé kaotikus, és szebben hozza a fás oldalt is, de részemről akkor is túl csípős – ellentétben a Rare Breed kiadással, aminek jól állt az 54% is.

50,5% alk. / 101° US proof

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Összegzés: könnyű, lágy whisky; első bourbönnek, vagy a Jack Daniel’s No.7 olcsóbb alternatívájaként
Utoljára beszerzett minta: 2018. június

mini_HHEgyszerű, visszafogott illat, ami érezhetően fiatal, de kimondottan letisztult, lágy. Vanília és savanyúcefrés fanyarság, egész halvány fűszerességgel. A szájban is lágy érzetű, először szinte vizes, miközben az íze nyersebb a vártnál, de a visszafogottsága miatt nem zavaró. A lecsengése összeszedett, tiszta, akár elegánsnak is nevezhetjük. Ez az összeszedett, letisztult jelleg előnyt ad neki a többi itthon kapható olcsó bourbönhöz képest, bár ma már nem sok helyen lehet (legalábbis olcsón) hozzájutni.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Jim Beam Rye Pre-Prohibition Style

Kentucky Straight Rye Whiskey
Utoljára beszerzett minta: 2018. november

Visszafogott, halványan fűszeres-savanyúcefrés, kissé émelyítő illat. A szájban vékony, vizes – szinte mintha egy rye alapú blended whisky volna –, és az a fajta émelyítő éretlenség sejlik fel, ami amerikai whiskyk közt csak olcsó bourbönnél szokott jelentkezni. Valószínűleg súlyosbítja a helyzetet, hogy ennek a whiskynek nagyon kevés a 40% – soha egyetlen whiskyt sem éreztem még ennyire vizesnek. Frissen bontva kimondottan jellegtelennek, maximum rágógumisnak hatott, és csak némi hűtéssel (!) sikerült előcsalogatni belőle értékelhető aromákat. Ezek szobahőmérsékleten csak hónapokkal felbontás után buktak fel értékelhető formában. Igazából még a Heaven Hill mellett kóstolva is összeszedetlen, seízű hatást kelt.

Nem gondoltam, hogy a Jim Beam Rye-t a mai Jim Beam Bourbon szintjére lehet süllyeszteni, de szerintem megtörtént – nem jobb rozswhisky, mint amilyen bourbon a „fehér” Jim. A Suntory előtti, sárga címkés változatra a legkevésbé sem hasonlít; annak a jellegét ma már csak a Knob Creek Rye-ban találhatjuk meg.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

→ Egyéb amerikai whiskyk értékelései

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás