Home » Hírek

Brandy és barátai

Submitted by on 2020. 04. 22. – 18:15No Comment

Az ilyen tematikus bejegyzéseknél talán még sosem fordult elő, hogy a szereplők ne egy italfajtába tartozzanak. Ez egy brandys bejegyzés lett volna, de mivel csak egyetlen brandy volt soron, kiválasztottam hozzá két másik különcöt, amik – eltérő okokból, de – illenek mellé.

Ararat Akhtamar – Aged 10 Years
Brandy (Örményország)
Utoljára beszerzett minta: 2019. március

Gyümölcsös, édes illat, amiben elég hangsúlyosak a nehezebb borpárlatos aromák, de azért nem émelyítő. A szájban bársonyos és tölgyes, de azok a bizonyos „nehezebb” ízek kicsit éretlenek, friss borpárlatra emlékeztetnek – hiányoznak az igazán érett, telt ízek. Nem arról van szó, hogy nyers volna. de annak ellenére, hogy „vastag” és bársonyos, egy kicsit még összeszedetlen. A korty vége ehhez képest selymes, lágy, kellemesen könnyed.

Az árkategória brandyjei (és azon belül a cognacok) mellett nincs szégyellnivalója, de kisebb csalódás ahhoz képest, amire az Ararat 5 alapján számítottam. Ár/érték tekintetében is kevésbé bombavétel, de ami fontosabb: nem kimondottan izgalmasabb, csak érettebb nála. Gyanítom, hogy aki az 5 évest is nagyon jónak tartja, az itt nem sok pluszt fog érzékelni.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


→ További brandyk, borpárlatok értékelései

Agárdi Pálinkafőzde – Tokaji Borseprő Párlat
Beszerzés ideje: 2018. szeptember
Palackozva: 2016.04.15.

Boroshordós-seprős és merész, nyers illatok, amik egyes alkalmakkor szinte rágógumisan gyümölcsösnek hatottak. Már az illatban is megjelenik az „éretlenség” mindkét formája: a harapós-kaotikus és az émelyítő-nehéz (ez persze nem kimondottan hiba). A szájban a harapós oldal uralkodik, és kaotikusabb is, mint az illatban, így némi odafigyelést igényel, hogy megtaláljuk a szépségeit. Kicsit éles, széteső, nyers íz, de a szerethető fajtából – ez az oldala a fiatal armagnacokra emlékeztet. Elsősorban a tokajis hordó jellege visz bele valami szép rendezettséget (ahogyan az általában szokott), és ez jól is áll a seprőnek. Az állagában hozza az „agárdis” olajos eleganciát, de a nyers íz mellett ez szinte fel sem tűnik. A bontás utáni évben valamennyivel kerekebb, barátságosabb lett.

Talán ez lehet az Agárdi eddigi leginkább „érlelni való” párlata, amiben még sok érlelési potenciál lehet. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a főzde „oresztízsitala” – az Agárdi 15|365 – is egy 15 éves seprőpárlat.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Woodford Reserve – Distiller’s Select
Batch 362
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Beszerzés ideje: 2017. június

Édes, telt, igen barátságos mogyorós-vaníliás-gyümölcsös, meleg illat. Felismerhetően bourbon, de a ragasztó egészen minimális, és az egész konyakosabb, zaftosabb jellegű – az a fajta édes, tölgyes illat, amihez mindig szép emlékeket kötünk. Ezt a mogyorós-gyümölcsös karaktert a szájban is szépen, telten, édesen, zaftosan hozza. A 43% alkohollal szép selymes, olajos, vaskos, bár ez az erősség hangulattól függően kicsit kevésnek is érződhet.

Melegen ajánlott kezdőknek és haladóknak is, de a prémium bourbon kedvelőinek kisebb csalódást is okozhat, ha a „szokásost” várják tőle. Nekem akkor esik jól, amikor nem igazán bourbönre, hanem amolyan „whiskyk cognacjára” vágyom. A meleg tölgyes ízek jóval intenzívebbek, mint ahogyan azt a whiskyknél általában megszokhattuk, vagy legalábbis e whisky különös jellege miatt sokkal jobban érvényesülnek. A Woodford Reserve valamennyi teljesen kisüsti whiskyt is tartalmaz – tehát olyat, aminek nemcsak az alszeszét, de már a cefréjét is üstben párolták le, és ez bourbönnél igen ritka. Ezáltal jóval kevésbé száraz-harapós-ragasztós, mint egy klasszikus bourbon, és az ezáltal nyert olajos-édes-tölgyes jellegét bátran nevezném „konyakosnak”, még ha az aromái egyértelműen meg is különböztetik a brandyktől.


Legjobb vétel! (12 000 Ft / 7 dl) (Mi ez?)

43,2% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


→ További bourbon whiskyk értékelései

→ Az elmúlt időszakban értékelt italok

hozzászólás