Home » Abszint, Értékelés, Franciaország

Roquette 1797

Submitted by on 2021. 04. 03. – 11:58No Comment

Összegzés: ★★★☆☆ 2,9

Korábbi változat: Roquette 1797 (2010)

Értékelő: Oláh Ádám
2021. február

A gyártó szerint 1797-es recept alapján készült abszint.
75% alk.                                                       

Megjelenés ★★★★ 4,0                                    
Louche ★★★★☆ 3,5
Illat ★★★☆☆ 3,0
Íz ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Összhatás ★★★☆☆ 3,0

Megjelenés
Szép, de kicst bágyadt olajzöld.

Louche
Nagyon későn keződik, talán csak 55% alatt. Nem túl kontúrosan épül, de egy ideig aránylag látványos – aztán aggasztóan hamar teljessé válik, hogy aztán csak halványodjon, de azért teljes hígításban sem átlátszó.

Illat
Töményen nagyon szeszszagú; egy minőségi abszintban ennek nem szabadna így kijönnie. Hígítás közben igen nehéz eldönteni, hol is lenne jó megállni, mert az abszintillat már félúton (a louche teljessé válása után) is „készen” van, a szeszillat azonban itt még egyáltalán nem csitul, és sajnos teljes hígítással is jól érezhető marad. A növényi része egyébiránt kifinomult, édeskés-ürmös, bár elég egyszerű. Valahol sejthető benne a régi Roquette-genetika is. Talán olyan egyszerű sem volna, ha a szeszszag nem nyomná el ennyire.

Íz
Nagyon vékony, túl kevés illó- és ízanyaggal. Olyan,mintha egy jó abszintot összeöntenénk két-három rész vodkával, és úgy hígítanánk. A halványsága nagyon leegyszerűsíti; itt is az illatban megismert édeskés-ürmös jelleg, amit a szesz kissé kesernyéssé tesz.

Lecsengés
A korty végén felbukkan a vodkaíz, majd száraz-fanyar gyógynövényes jegyek maradnak vele egy ideig. Szárazon egyáltalán nem kellemes, de jól megcukrozva (kétcentenként legalább két kockacukorral) jól csúszik, még ha sokkal finomabb nem is lesz, így valószínűleg koktélokban is jól használható.

Összhatás
Hallottunk róla, hogy a régi főzdemester távozásával nagyot zuhant az Émile Pernot abszintok színvonala, de ennél azért jobbra számítottunk. Egy minőségi abszint stílusát kapjuk, de gyakorlatilag élvezhetetlen formában.

hozzászólás