Home » Bemutatkozás

Bemutatkozás

Ha manapság megemlítjük valakinek, hogy szeretjük az abszintot, utána rögtön el kell magyaráznunk, hogy nem az áruházakból és szórakozóhelyekről ismert ihatatlan kölnivizekről beszélünk, nem cirkuszolunk lángoló cukorral, és véletlenül sem hetvenfokos szeszt iszunk, mivel mindezeknek semmi köze az abszintfogyasztáshoz – annál több a vásárlói tudatlanság kihasználásához. A vizespohárnyira hígított, tejszerű, fehéreszöld abszint, melynek finom ánizsos-fűszeres illatában szinte nem is érezni az alkoholt, valójában szöges ellentéte annak, ami a köztudatban elterjedt róla.

Az abszint mint italfajta (Svájcon kívül) hivatalosan nem is létezik – az „absinthe” ma még csak egy fantázianév, amit bármilyen termékre rá szabad nyomtatni. Mivel végtelenül kevés vásárló számára ismert a valódi abszint, az a furcsaság is jellemzi, hogy a hamisítványai sokszor meg sem próbálnak hasonlítani rá. Míg a pálinkát sokan kaparós és büdös szeszként ismerik, a tequilát pedig só és lime nélkül lenyelhetetlen „kaktuszpárlatnak”, ezek ketten együtt sem annyira félreértett italok, mint az abszint.

A zöld tündérrel otrombán elbánt az utóbbi 150 év: az abszint fénykora az európai történelem legsúlyosabb alkoholizmus-hullámára esett, és ezáltal annak bűnbakja lett. Először az 1860-as években hozták rossz hírbe az egész nap kocsmáról kocsmára járó párizsi semmittevők, majd amikor a francia orvosok méreganyagot találtak a fehér ürömben, az abszintot a bűnözéstől a tuberkulózisig a társadalom összes bajáért felelőssé tették. A nyerészkedők hamar rájöttek, hogy olcsó (habár mérgező) vegyszerekkel nagyon olcsón hamisítható, és aki ilyen rossz hírű italt iszik, amúgy is magára vessen! Mikor már egész Franciaország alkoholban fuldokolt, és a Párizs környéki elmegyógyintézetek több mint felerészben krónikus alkoholistákkal voltak tele, a hosszas lejáratás megtette a magáét: Franciaország és minden más alkoholproblémákkal küzdő állam kapott az alkalmon és betiltotta a korszak egyik legdivatosabb italát.

Az első világháború után az utókornak eszében sem volt megkérdőjelezni az abszint mérgező voltát, és sok évtizedig olyan századfordulós orvosok soha nem igazolt feltételezéseit kezelték „tudományos tényként”, akik az ánizstól a citromfűig minden gyógynövény kivonatát veszedelmes méregnek kiáltották ki, és az abszinttal együtt minden fűszerezett szeszt be akartak tiltani – az ezekhez hasonló kínos részletekről persze mindenki megfeledkezett.

A tudomány csak az 1970-es években fordult ismét az abszint felé, és 30 éven át sokat tett azért, hogy életben tartsa a mérgező (sőt, immár „pszichoaktív”) abszint legendáját. Az abszint kereskedelmi „újrafelfedezése” az 1990-es években legalább ilyen kínos fordulatot vett, ugyanis a törvényi szabályozás és a vásárlói tájékozottság teljes hiányában kommersz jellegű, abszint helyett szájvízre emlékeztető szeszes italok terjedtek el az abszint nevében, és ha ez nem lett volna elég, eme értéktelen italok népszerűsítéséhez régi és új tévhitek elterjesztésére volt szükség.

Egészen a 21. századig kellett várni, míg egyeseknek eszébe jutott komolyan tisztázni a kérdést, és megkeresni az abszint igazi méreganyagát a régi receptek alapján. A kísérleti párlatok azonban mind ártalmatlannak bizonyultak, a legtöbb országban a boltok polcaira is kitehették volna őket. 2008-ban valódi, lepecsételt százéves palackokat is bevizsgáltak, figyelembe véve a vegyületek lebomlását is, de mérgező italt azok közt sem találtak – annál több korabeli adatot találni viszont arról, hogy milyen mérgező vegyszerekkel hamisították a századfordulón az (akkoriban többnyire egyébként is súlyos alkoholista) szegényember abszintját.

Azt hihetnénk, a tudományos rehabilitáció után szabad az út a teljes reneszánszhoz, ám a jól bejáratott álabszintok gyártóinak, akik akár 40 ezer forintot is elkérnek egy-egy tizedannyit érő, „hallucinogén abszintként” pózoló gyomorkeserűért, ez a legkevésbé sem érdekük. Ezen cégek lobbija 2013-ban sikeresen megvétózta az abszint EU-s szabályozását annak ellenére, hogy az állításaik meredeken ellentmondanak az abszint jól dokumentált (közel- és rég-) múltjának.

Kik vagyunk mi?

A Magyar Abszint Társaság a 2010. év végén online, virtuális közösségként, alig pár fős létszámmal alakult, majd alig pár hónap leforgása alatt Magyarország legnagyobb és egyben leghitelesebb abszinttal foglalkozó fórumává fejlődött. Honlapunkat 2011 júliusában indítottuk, és ekkor karoltuk fel az általános égetettszesz-kultúrát is. Kisebb médiamegjelenésektől és előadásoktól eltekintve az elmúlt években az online ismeretterjesztésre koncentráltunk, elsősorban a honlapunkon keresztül és a magyar Wikipédia kapcsolódó szócikkeinek felújításával.

A Magyar Abszint Társaság azért jött létre, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az abszint zavaros megítélését okozó tévhitekre és hamisítványokra, és hiteles képet alakítson ki erről az italról. Célunk megbízható, tudományosan megalapozott információkat közzétenni az abszintról, és szakszerű véleményt alkotni az abszintpiac jelenségeiről. Folyamatosan értékeljük a Magyarországon abszintként forgalmazott vagy népszerűsített szeszes italok lehető legnagyobb részét, és lehetőség szerint az itthon nem elérhető márkákat is.

Szintén célunk a hazai égetettszesz- és likőrkultúra, valamint a (szesz-) vásárlói tudatosság fejlesztése. Ennek érdekében az egyéb italokkal kapcsolatos számtalan tévhitre és a megtévesztő marketing eseteire is felhívjuk a figyelmet, valamint szakszerű, üzleti érdekektől független írásokat teszünk közzé a különböző italfajtákról. Emellett foglalkozunk az italtoxikológia és az alkoholizmus történelmi és jelenkori kérdéseivel is.

Oldalunk semmilyen üzleti tevékenységet nem folytat, és nem szolgál üzleti érdekeket.