Home » Szakkifejezések

Szakkifejezések

Itt az abszinttal kapcsolatos kifejezések találhatók. Egyes címszavakra kattintva tovább olvashatsz róluk a magyar Wikipédián.

Absinthe
1. (fr.: abszint; eredetileg Extrait d’Absinthe, „fehér üröm kivonata”): A svájci Val-de-Travers kerületből származó gyógynövényes párlat, mely fehér üröm, római édeskömény, ánizs és más fűszerek felhasználásával készül.

2. (fr.: fehér üröm): Évelő, bokorszerű európai növény, melynek illatos levelei szabdaltak és ezüstösek, virágai sárgák. Fűszer- és gyógynövényként használják.

assemblage
Részben desztillált abszint – lényegében desztillált abszint és csillagánizsolajjal ízesített alkohol keveréke, vagyis egyfajta „blended” abszint. A fűszereket lepárolják az alkohol egy kisebb részével, a többit pedig utólag adják hozzá gőzdesztillált (csillag-) ánizsolaj kíséretében. Így egyrészt csökkenthető a szükséges lepárlókapacitás, másrészt pedig az ánizs egy része olcsó kivonattal helyettesíthető (egyéb fűszereket kevésbé szerencsés kivonattal helyettesíteni). Mindkét kompromisszum az ízvilág egyszerűsödésével jár: az előregyártott csillagánizs-kivonat viszonylag aromátlan és csípős, a kevesebb alkohollal készült növényi párlat pedig tompább karakterű. A tilalom előtt a Suisse kategória képviselte a desztillált abszintokat, míg a különböző fine típusok – és gyakran az ordinaire is – assemblage-ok voltak. Az ilyen abszint jellemzően tompa, tolakodó, émelyítő jellegű, és/vagy bántóan erős csillagánizzsal igyekeznek benne ellensúlyozni a frissesség hiányát.

Belle Époque (fr.: szép korszak): a századfordulóként is ismert, általában 1890-től 1914-ig számított időszak, melyet 1871-től számítva boldog békeidőknek is neveznek.

Blanche (fr.: fehér): az üstből lefolyt, színtelen abszint neve. Vagy tisztán palackozzák (víz hozzáadásával, vagy másodszor is fűszerezik, amitől általában zöld színt kap.

Égetett szesz: erjesztés utáni lepárlással készített alkoholos ital. A magyar hagyományoknak megvfelelően gyakran „röviditalnak” nevezik, ami nem pontos például az abszint esetében, hiszen egy hígított adag általában 1-2 deciliter.

la Bleue (fr.: a kék): A svájci Val-de-Travers kerületben készített blanche abszinttípus, mely színtelen, legtöbbször 50–55% alkoholtartalmú, és mézes-virágos illat jellemzi. Nevét a hígításkor megjelenő, időnként kékesnek tűnő árnyalatokról kapta. Az abszint szülőföldjének legalább 220 éve szakadatlan, élő hagyományát képviseli.

Brut d’Alambic (fr.: nyersen az üstből) a lepárlóüstből lefolyt, még hígítatlan abszint. A brut magában utalhat arra a fehér abszinttípusra is, mely olyan sok illóolajat tartalmaz, hogy 80–83% szesztartalommal palackozzák.

Hidegutas gyártás: szeszes italok hideg úton, vagyis keveréssel való előállítása. Az alkoholt (jellemzően finomszeszt) aromakészítményekkel és/vagy természetes kivonatokkal ízesítik. A módszert egyaránt használják tiszta párlatok (pl. pálinka, brandy, rum, stb.) utánzására, valamint olyan ízesített szeszek gyártásának leegyszerűsítésére, melyek alkoholos lepárlással készülnek (pl. gin, abszint, anis, stb.) Ez a technológia az ízvilág egyszerűsödéséhez, laposságához vezet, és mai állása szerint nem alkalmas felsőkatagória előállítására.

Illóolaj: növényekben található folyadék, mely vízben nem oldódó, illékony vegyületekből áll. Általában az adott növény illata jellemzi.

Kevert abszint: áztatás és lepárlás helyett illóolajok és aromák alkoholba keverésével készülő ital, melyet a szakmabeliek sokszor gyenge utánzatnak tartanak. Ritkának tekinthető, ugyanis az abszintként árult hidegkevert italok általában egyébként sem felelnek meg az abszint fogalmának.

Likőr: Olyan égetett szesz, melyet ízesítenek és erősen cukroznak, majd legalább 15% alkoholtartalommal palackoznak. A legtöbb likőr szesztartalma aránylag alacsony, míg a gyógynövénylikőröké jellemzően 35-45%. Az abszintot cukor nélkül töltik a palackba, így nem tartozik közéjük – ettől függetlenül több gyártó is likőröket címkéz abszintként.

Louche (fr.: ködös, gyanús): a nagyobb mennyiségű illóolajat tartalmazó szeszek opálosodása hígításkor. Az illóolajok kicsapódása okozza, ezek ugyanis vízben nem oldódnak.

Peridot: levélzöld színű ásvány, a verte abszint színe általában hozzá hasonló.

Pernod Fils: Az 1805-ben Henri-Louis Pernod által alapított Maison Pernod Fils abszintja. Az 1915-ös franciaországi tilalomig ez maradt a legnépszerűbb márka, ma pedig a megmaradt palackokat tartják a hibátlan abszint mércéjének. Az 1915 után, Spanyolországban gyártott változatra általában Pernod Fils Tarragonaként, vagy egyszerűen Tarragonaként utalnak, mert ezek minősége némileg elmaradt a francia változattól.

Szeszhamisítás: olyan szeszes ital készítése és árusítása, mely emberi fogyasztásra alkalmatlan, előállítása tiltott, vagy nem felel meg a címkéjén leírtaknak. Az abszintnál – mivel a legtöbb ország törvényei ilyen italt nem ismernek – az tekinthető hamisításnak (nem törvényi, hanem szakmai szemszögből), mikor különböző szeszes italokat „Absinthe” vagy hasonló névvel adnak el.

Tujon: a fehér üröm illóolajának egyik – általában annak 60%-át kitevő – összetevője, mely csak nyomokban kerül a kész abszintba. Az abszintban található tujonmennyiség emberre gyakorolt vélt hatásait sosem bizonyították. Egy 2008-as emberkísérlet szerint egy egész üvegnyi korabeli abszint tujontartalmának (egyben elfogyasztva) is csak statisztikailag mutatható ki a hatása, miközben egy üveg abszint alkoholtartalma halálos alkoholmérgezést okozna.