Home » Borpárlat és hasonló italok

Borpárlat és hasonló italok

← Vissza az italfajtákhoz

Armagnac

Franciaország történelmi Armagnac megyéjében készült eredetvédett borpárlat, mely egy korai típusú borlepárló oszloppal készül, és jelentősen különbözik a legtöbb egyéb brandytől.


Prince d’Arignac XO Armagnac
Beszerzés ideje: 2017 április

Vaskos, érlelt fehérboros illat, némi éretlen brandyjelleggel. A szájban igencsak harapós-nyers, de jól hozza a vaskos, oxidált ízeket is. Ízléstől és hangulattól függően egész jól elegyíti a már érett ízeket a még a harapós-lakkos jegyekkel, de ezt egyesek nagyon nyersnek fogják találni. Elég nyilvánvalóan illusztrálja, hogy az armagnac egy hosszabb érlelésre való műfaj, de egyben kellemes kivétel lehet a mai brandyk közt azoknak, akik ebben az árkategóriában sem az eleganciát keresik.

Bár borpárlatokat nem szokás jégre tölteni (legalábbis nyugaton), a szájérzete azt súgta, hogy érdemes lenne kipróbálni. A karakter így kicsit visszafogottabb, de rendezettebb is lett, jól kihozta frissebb oldalát, és lenyírt valamennyit a harapós éretlenségből is.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

 

 

Brandy de Jerez

A spanyolországi Jerez borvidék eredetvédett brandyje.


Cardenal Mendoza Brandy de Jerez
Solera Gran Reserva
Beszerzés ideje: 2017. Szeptember

Szokatlanul gyümölcsös, mazsolás-mogyorós illatú brandy. Az ízben emellett a gyümölcsnek halványan még a fanyarsága is megjelenik, és ez igen jól illik az ital édes, bársonyos jellegéhez. (Magamtól elég lassan jöttem rá, de ilyen az, amikor a brandyt sherrys hordóban érlelik.) A lecsengésben egyeseknek talán túlzás lesz az édes, szinte szörpszerű gyümölcsösség, de részemről így is hibátlan.

Ezzel a stílussal igencsak kilóg a megszokott, limousin-tölgyre hajazó brandykánonból (amit még az eddigi másik két jerezi brandy is hűen követett), de bőven egy évnyi ismerkedés után is pont annyira szerethető maradt, mint az első pohárnál.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Carlos I. Brandy de Jerez – Gran Reserva

Lágy, gyümölcsös-tölgyes, harmonikus illatú brandy. Ez a jelleg az ízben sem változik meg: telt, édes brandy jelentősebb fűszeresség nélkül, nagyjából a nevesebb VS cognac-ok (pl. a Hennessy VS) színvonalán, de selymesebb és gyümölcsösebb náluk (előbbiért részben a 38%-os palackozás felelős). Szárazság inkább csak az utóízben jelenik meg egyértelműen, addig csak észrevétlen ellensúlyként működik.

Sikere ismerőseink közt: egyhangúlag pozitív. Finom, gyümölcsös, nagyon kellemes.

38% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

 


Gran Duque D’Alba Brandy de Jerez – Solera Gran Reserva
mini_granduqueErős illat, melyet bátran ural a friss borpárlat jellege, ezt pedig szintén erős, vaníliás tölgy ellensúlyozza. A szájban is hasonlóan egymásnak megy a friss borpárlat az édes tölgyfával, aminek az eredménye gazdag és kellemesen kiegyensúlyozott ízvilág, de egyes kóstolások alkalmával olyan érzésem is volt, hogy így a kettőből egyik jelleget sem könnyű kiélvezni, azaz talán kicsit nagy az ellentmondás az érlelt és a nyers jegyek között – feltehetően jelentősebb adag boise (tölgyfatea) hozzáadásával készült. A lecsengésében mindenesetre elveszíti az igazi eleganciát, és a frissessége némi csípést okoz.


40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

 

 

Cognac

A franciaországi Cognac borvidék eredetvédett érlelt borpárlata.


Chantré VSOP
Kellemesnek csak sok jóindulattal nevezhető, kicsit nyers, de ennek ellenére sem igazán karakteres cognac, melynek illata és lecsengése is zavaróan alkoholos. A kiegyensúlyozatlansága olyan hatást kelt, mintha a blend létrehozásakor egyszerűen összeöntötték volna, ami a nevesebb cognac-házaknak nem kellett, de szerencsére jobb helyeken az ára is ennek megfelelően alakul.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Courvoisier Cognac VS
Courvoisier VSÉdes borpárlat, melyet azonban már az illatban is kissé erős, száraz tölgy és csípős alkohol kísér. A szájban a faíz talán túlzottan száraz-fanyar a borpárlat stílusához képest, és az alkohol is csípősebb a kelleténél, de ezzel együtt is kellemes cognac.

Sikere ismerőseink közt: Finom, de kicsit nyers.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


mini_grandbreuilvsGrand Breuil VS Cognac
Beszerzés ideje: 2016. február

Lágy, édes, de aránylag telt illat, aminek egyfajta kekszes-diós gazdagsága is van. Ez utóbbi a szájban is megjelenik, és szép gerincet, némi összetettséget ad a lágy, édes alaphoz, némi grízes bársonyossággal. Vékony, selymesen lágy lecsengésben végződik.

Sikere ismerőseink közt: egyöntetűen pozitív, de többnyire a lágyságát emelték ki.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Hennessy Very Special Cognac

Beszerzés ideje: 2017. január

Aránylag visszafogott, lágy, gyümölcsös illat. Árnyalatnyi éretlen frissesség is feldereng. A szájban már nyilvánvalóbb ez az éretlenség, az eleve visszafogott karaktert kissé takarják a lakkos árnyalatok, de ezek egyébként nem kellemetlenek, és kellemes sziruposság ellensúlyozza őket, ami a korty végére elegánsan szárazba hajlik. Szépen összerakott, bár nem kimondottan izgalmas ital, aminek a kiegyensúlyozottságát lehetne a leginkább megdicsérni. Halványan megvan benne az finom mazsolás-zaftos árnyalat is, amit egyes rumokban is annyira szeretünk, de ezt csak egyszer éreztem benne igazán.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Martell V.S. Fine Cognac

mini_martell_vsViszonylag markáns, nyerses borpárlatos illat, amit az ízben is ilyen jelleg követ. Sarokba dobja a selymes gyümölcsösséget és nem erőlteti mogyorós-tölgyes jegyeket, és magára a borpárlatra helyezi a hangsúlyt. Aki nem kimondottan szívleli ezt a műfajt, az kezdésnek inkább a Hennessy VS felé vegye az irányt, de a markáns ízek kedvelői talán még a nyerseségét is megbocsátják a határozottabb jellegért.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


mini_martellvsopMartell VSOP Medaillon
Beszerzés ideje: 2015. ősz

Vékony, és halvány, de meleg, gyümölcsös-tölgyes illat. A szájban is édeskés-gyümölcsös, alig mogyorós, vékony karakterű ital. Nem ízetlen, de kimondottan visszafogott, cserébe viszont igencsak elegáns, selymes a korty egész hosszában. A lecsengése hasonló árkategóriás párlatokhoz mérten igen tiszta, lágy, kiegyensúlyozott, a legapróbb zavaró mellékíz nélkül.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

 

Pisco

Chilei vagy perui, gyakran alig vagy egyáltalán nem érlelt, frissen erjedt mustból készült borpárlat.


Control Gran Pisco
Ország: Chile

Control Gran PiscoKarakterében a szőlőpálinkára, állagában inkább egy száraz brandyre emlékeztető borpárlat. A brandykhez képest magas, 43%-os alkoholtartalma szeszes, száraz jelleget kölcsönöz neki. Az íze ettől függetlenül a korty teljes hosszában viszonylag telt marad, de inkább élvezhető egy kitűnő pisco sour koktél hozzávalójaként, mint röviditalként.

43% alk.
(A Pisco Control-t nem kizárólag gran pisco, hanem kisebb alkoholtartalmú pisco reservado és pisco especial kiadásban is palackozzák, azonos címkestílussal!)

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Alto Del Carmen Pisco Especial
Ország: Chile
Magyarországon nem kapható!

Alto del CarmenHordóban érlelt pisco, a karaktere azonban így is sokkal inkább a fehér pisco vagy a szőlőpálinka különös gyümölcsös jellegét idézi, nem pedig a cognac-ét. Az aránylag alacsony alkoholtartalma miatt könnyed, édes és lágy, így a hosszan érlelt párlatok és a mézes pálinkák kedvelőinek is ajánlott.

35% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

 

Egyéb brandy

Legalább fél évig érlelt borpárlat.


Ararat – Aged 5 years – Armenian Brandy
Ország: Örményország
Beszerzés ideje: 2016. november

mini_ararat5Gyümölcsösen édes, testes illat, ami kissé éretlen hatást kelt, de kellemes és visszafogott. A szájban is egy viszonylag friss borpárlat egyszerű, gyümölcsös, olajos-testes jellegét kapjuk, tölgyfateás édességgel megtámogatva. Van benne némi szeszes csípősség és kesernye is, de ehhez képest elég lágy lecsengésben végződik. Ritka korrekt brandy ahhoz képest, hogy mennyiért lehet hozzájutni.

Eléggé hangulatfüggő, hogy mikor melyik oldalát mutatja erősebben: a friss gyümölcsösséget vagy az édes tölgyfateát – ez a kettő nem egészen tud kibékülni egymással (és ezt az enyhe éretlensége is súlyosbítja), de ez a kettősség ugyanúgy nem igazán zavaró, mint ahogyan a Gran Duque D’Albánál sem.

40% v/v

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Ararat Akhtamar – Aged 10 Years
Brandy (Örményország)
Utoljára beszerzett minta: 2019. március

Gyümölcsös, édes illat, amiben elég hangsúlyosak a nehezebb borpárlatos aromák, de azért nem émelyítő. A szájban bársonyos és tölgyes, de azok a bizonyos „nehezebb” ízek kicsit éretlenek, friss borpárlatra emlékeztetnek – hiányoznak az igazán érett, telt ízek. Nem arról van szó, hogy nyers volna. de annak ellenére, hogy „vastag” és bársonyos, egy kicsit még összeszedetlen. A korty vége ehhez képest selymes, lágy, kellemesen könnyed.

Az árkategória brandyjei (és azon belül a cognacok) mellett nincs szégyellnivalója, de kisebb csalódás ahhoz képest, amire az Ararat 5 alapján számítottam. Ár/érték tekintetében is kevésbé bombavétel, de ami fontosabb: nem kimondottan izgalmasabb, csak érettebb nála. Gyanítom, hogy aki az 5 évest is nagyon jónak tartja, az itt nem sok pluszt fog érzékelni.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Cezar Vinjak
Ország: Horvátország
mini_cezarMegjegyzés: a címkéken nem szerepel magyar (vagy bármilyen EU-konform) megnevezés, a magyar forgalmazó által számunkra megadott vámtarifaszám alapján azonban 100%-ban bordesztillátumból áll.

Halvány gyümölcsös illat határozott alkohollal, ami ebben az árkategóriában 40°-os erősség mellett teljesen elfogadható. A szájban az íz érdektelen marad, majd a korty közepétől némileg kesernyés, szinte vodkás jelleg veszi át az uralmat. Pár csepp vízzel (az olcsóbrandyk 36°-át megcélozva) az állaga lággyá válik, a mellékíz viszont nem sokat javul.

Az alacsony ár, az ehhez viszonyítva magas szeszfok és a könnyű karakter miatt kitűnő vétel brandy alapú házi likőrök készítéséhez, de tisztán legfeljebb a lágy olcsóbrandyk rajongói találnak benne örömet.

40% v/v

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

 


Courriere XO Brandy
Ország: Franciaország
mini_courXOLágy, meleg tölgyes-gyümölcsös illat némi alkohollal, ízben ennél egy árnyalattal laposabb, lecsengésben pedig már kissé kellemetlenül alkoholos-kesernyés. Ehhez a minőséghez túl sok a 40%-os palackozás, de pár csepp vízzel hígítva is lényegesen alulteljesíti az árkategóriától várhatót.

40% v/v

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Girolamo Luxardo Brandy 12 Years Old
Ország: Olaszország

Telt gyümölcsös, lágy, habár nem túl markáns illat minimális alkohollal, akár tipikusnak is mondható: az alsó-középárkategóriás VSOP brandyk lágyított változata. A szájban az illathoz képest jellegtelenebb, majd a nyelv tövén fehérborosá-gyümölcsössé szedi össze magát. A lecsengése száraz-csípős, és valószínűleg csak a 36%-os hígítás menti meg attól, hogy zavaró legyen.

36% alk

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

 


J.P. Chenet XO Brandy
Ország: Franciaország

mini_jp_chenetAz illatában kissé sok az alkohol, és ez az ízben, lecsengésben sem sokat javul; egy 36%-ra hígított XO-tól nem ezt várná az ember. Ezt leszámítva hozza az XO-jelleget, vagyis a meleg, tölgyes-gyümölcsös ízvilágot, habár a túlzottan szeszes jelleg ezt kissé lapossá teszi.

36% v/v

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

 

Brandy * * * (Miskolci Likőrgyár)
Ország: Magyarország
Utoljára beszerzett minta: 2013. április

Ahogyan a gyártó az aránylag világosra karamellezett színnel is jelzi, az olcsó brandyk intenzív, de nyers illatú fajtáját képviselő termék. A szájban előbb édeskés-jellegtelenné válik, majd ismét markánsabb lesz, szinte nyersbor is sejthető benne, ami viszont a címke szerint nincs. Nyeléskor alkoholos, de nem borzalmasan nyers, az utóíz viszont száraz, kesernyés, pállott hatású, kísérőért kiált.

36% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

 


San Bernardo Riserva Brandy * * *
Ország: Magyarország (olasz licensz alapján)

Nem tévesztendő össze a hasonló címketervű, „butított” San Bernardó-val, amely nem brandy!

San Bernardo RiservaElsőre a nyers, markáns fajta olcsóbrendik jellege csapja meg az ember orrát, de a San Bernardo-é ezekénél valamivel könnyedebb, gyümölcsösebb, kiegyensúlyozottabb is. Ezt az előnyt az ízben is megtartja, és bár továbbra is nyers marad, ezzel együttjár egy egész kellemesen friss, almás utóíz is, ráadásul a kategóriájához mérten a mellékízek is elhanyagolhatóak.

36,5% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


St. Rémy VSOP Brandy
Ország: Franciaország

mini_stremyLágy, gyümölcsös, de markánsnak semmiképp nem nevezhető brandy, ami sokkal inkább a legihatóbbat, mint a legérdekesebbet hozza ki az árkategóriából, amihez a 36%-os hígítást is segítségül kell hívnia.

36% alk

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

A St. Rémy XO Brandy-t valószínűleg nem fogjuk értékelni; egyszeri kóstolás alapján csak egészen kevéssel nyújt többet a VSOP változatnál.
 

Borpárlat jellegű italok

Szeszes ital megnevezéssel forgalomba hozott termékek, melyek részben vagy egészben, vagy ritkábban egyáltalán nem borpárlatból készülnek.


Amphora * * * * *
Alkohol-összetétel: különböző érlelt és érleletlen bordesztillátumok

Az illatban lágy vodkaillat okoz némi riadalmat, ami a karakterben csak halvány fűszeres szőlőlével egészül ki, azonban a torokban a 40% alkohol ellenére is lágy és kedves. Mindezek alapján legnagyobb részét borból készült finomszesz képezheti, ez azonban nem teszi rosszá, főleg nem ahhoz mérten, hogy sokkal olcsóbban lehet hozzájutni, mint egy hasonló lágyságú vodkához.

40% alk

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Metaxa * * * * *
Alkohol-összetétel: alkohol [finomszesz?], muskotálybor, borpárlat
Ország: Görögország
Utoljára beszerzett minta: 2017 december

Igen halovány, könnyed, gyümölcsös illat. Édeskés, némileg boros ízű, talán édes fűszerekkel, de a klasszikus Metaxa-karaktert szinte csak árnyalatként kapjuk meg, és az érzete is igen vékony, tisztaszeszes, amit csak jóindulattal lehet „elegánsként” felmenteni. A 3 pontos lecsengést igazán csak a lágyságával érdemli ki, mert az íze itt is elég üres, és árnyalatnyi kesernyés-szeszes árnyalat is megjelenik benne.

Az „alkohol” nevű összetevő, bár valószínűleg finomszesz, borból vagy borászati melléktermékből (seprő, törköly) készülhetett, így a hozzáadott borral és borpárlattal kiegészülve a szárazsága ellenére is aránylag lágy, szalonképes szájérzetet ad.

38% alk

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Metaxa 7*
Alkohol-összetétel: alkohol [finomszesz?], muskotálybor, borpárlat
Ország: Görögország
Utoljára beszerzett minta: 2017. december

Mazsolás illatú, leginkább az érlelt muskotálybor, a fűszerek és némi csupasz szeszjelleg uralja, a borpárlat illata szinte teljesen elvész – ha nem volna ráírva, arra sem fogadnék, hogy van benne egyáltalán. A szájban is nagyon hasonló; édes fehérbor, tölgy, édeskés fűszerek, vékony szeszes érzettel kísérve, amit minden bizonnyal gazdagít a borpárlat is, de külön nehéz felfedezni. Ezzel együtt kellemes ital, hogyha konyakos jelleget nem várunk tőle, de egyeseknek zavaró lehet az érzetében jelentkező szirupos-szeszes ellentmondás.

Az 5*-os változathoz hasonlóan az „alkohol” nevű összetevő borból vagy borászati melléktermékből készülhetett, így aránylag lágy szeszjelleget kapunk, de kissé rontja a harmóniát, hogy az ital testét az érezhetően jó adag hozzáadott bor és (a címkén is feltüntetett) cukorszirup képzi, így inkább egy tömény „fordított likőrborra” (értsd: borral hígított szeszre) hasonlít, mint borpárlatra.

40% alk

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Metaxa Grande Fine
Ország: Görögország

A Metaxától megszokott, könnyed borpárlat, szinte sziruposan bársonyos jelleggel. Az íz igen lágy, igen gyümölcsös és édes. Lényegében nincsenek benne fűszeres, mogyorós ellensúlyok, amitől ugyan nem lesz émelyítő, de nincs fergeteges komplexitása, inkább a populáris, mint az ínyenc ízlést elégíti ki.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

Osborne V.Osborne Veterano Bebida Espirituosa
Alkohol-összetétel: ismeretlen
Ország: Spanyolország

Nem tévesztendő össze a hasonló címketervű Osborne Veterano Brandy de Jerez-zel!

Tiszta, édes, de kissé egysíkú, telítetlen brandyillat. Az ízben a finomszesszel vágott brandy relatív üressége, de a finomszesz vodkás jellege csak gyengén érződik. Elsőre „nincs ezzel nagy baj” vágottbrandynek tűnik, ám ahogy ismerkedik vele az ember, úgy tisztul le benne, hogy az üveg nagyobbik részét nem tisztán fogja meginni. A tiszta íze és a nem egészen jellegtelen karaktere egyeseknek kellemes itallá teheti, főleg, ha szeretik a lágy olcsóbrandyt.

30% alk

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Zwack Maximilian
Alkoholösszetétel: borpárlat, finomszesz, fehérbor
Ország: Magyarország

Az illatban az olcsó brandyk jellemző jegyei tűnnek fel, melyeket tölgyes-fűszeres aromák kísérnek. A fűszerezés mellett úgy tűnik, nagyobb mennyiségű tölgyfakivonattal próbáltak „érleltebb” hatást elérni, ami a hozzáadott borral és fűszerkivonatokkal együtt némileg eltávolítja az ízvilágot a felhasznált alaptól, másrészt viszont émelyítővé teszi az italt. A lecsengése még a gyenge, 33%-os palackozáshoz képest is szárazan alkoholos, „olcsóbrendis”. Sikerét – az erős marketing és a „Tokaji” szó varázsereje mellett – vélhetően annak köszönheti, hogy a célközönség nem jártas a minőségi brandyk közt.

33% alk

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

 

Seprőpárlat

Bor vagy gyümölcsbor készítésekor keletkezett seprőből lepárolt szesz.


Agárdi Pálinkafőzde – Tokaji Borseprő Párlat
Ország: Magyarország
Beszerzés ideje: 2018. szeptember
Palackozva: 2016.04.15.

Boroshordós-seprős és merész, nyers illatok, amik egyes alkalmakkor szinte rágógumisan gyümölcsösnek hatottak. Már az illatban is megjelenik az „éretlenség” mindkét formája: a harapós-kaotikus és az émelyítő-nehéz (ez persze nem kimondottan hiba). A szájban a harapós oldal uralkodik, és kaotikusabb is, mint az illatban, így némi odafigyelést igényel, hogy megtaláljuk a szépségeit. Kicsit éles, széteső, nyers íz, de a szerethető fajtából – ez az oldala a fiatal armagnacokra emlékeztet. Elsősorban a tokajis hordó jellege visz bele valami szép rendezettséget (ahogyan az általában szokott), és ez jól is áll a seprőnek. Az állagában hozza az „agárdis” olajos eleganciát, de a nyers íz mellett ez szinte fel sem tűnik. A bontás utáni évben valamennyivel kerekebb, barátságosabb lett.

Talán ez lehet az Agárdi eddigi leginkább „érlelni való” párlata, amiben még sok érlelési potenciál lehet. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a főzde „oresztízsitala” – az Agárdi 15|365 – is egy 15 éves seprőpárlat.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Archív értékelések

(Régi palackozású, illetve kifutott termékek)

Győri Háromcsillagos Brandy
Ország: Magyarország
Beszerszés és kóstolás: 2012 árpilis
Kifutott termék!

Halvány és kissé alkoholos, de némileg telt, éles, mini_gy3gyümölcsös brandyillat, amit nagyjából az ízben is visszaad. A lecsengés ugyan kissé karcos és kesernyés, de az olcsó brandyk egyéb mellékízeitől mentes. Alsókategóriában akár kiemelkedőnek is nevezhetjük, pedig teljesen padlóáron fut: nem drágább a kommersz szeszes italoknál.

36% v/v

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

 


Herbs & Brandy (Győri Likőrgyár)
Alkohol-összetétel: kizárólag brandy
Utoljára beszerzett minta: 2015. december
Ez a változat a még gyógynövényekkel megkerülhető NETA-szabályozás idejében (2015-2018) volt forgalomban.

mini_gyoriHBA gyümölcsösebb olcsóbrandyk jellegzetes, éretlen, boros nemszeretem-illata, mely a szájban szárazabb, tisztább karakterbe vált át. A növénykivonatokat gyakorlatilag nem érezni, de valószínűleg nekik tulajdonítható a fűszeresen száraz lecsengés, ami máskülönben biztosan kellemetlenebb volna – az utóíz így is kimondottan zavaró. Visszasírjuk a Győri Háromcsillagost.

36% alk

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Metaxa * * * 36%
Típus: szeszes ital
Alkohol-összetétel: borpárlat, bordesztillátum, fehérbor
Ország: Görögország
Beszerzés és kóstolás: 2013. február

A magyar piacról kifutott termék! Nem tévesztendő össze a hasonló címketervű, Metaxa * * * likőrrel! (30% alk.)

Az alapként használt borpárlat érezhetően kissé nyers, és a kész italnak is kissé zavaróan alkoholos jelleget kölcsönöz, de a fűszerezés és a hozzáadott bor segítségével aránylag friss, kellemes ízvilágot alakítottak ki benne, amin nem ütnek át az alappárlat mellékízei.

36% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

 

Napoleon Brandy * * * * * (Selected for Tesco)
Megyjegyzés: saját márkás termék lévén a beszállító – így a termék minősége és jellege is – változhat! Vásárlás: 2013 június

mini_napoleon_tescÉdes, mazsolás, de inkább émelyítő-üresnek, mint könnyednek nevezhető illat, az olcsó brandyk lágy végletének tipikus példája. Ízben hasonlót nyújt, de némi kiegyensúlyozatlansággal, zavaró alkohollal és egy kis émelyítő mellékízzel.

36% alk

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

 


Raynal XO Brandy
Ország: Franciaország
mini_raynal_xoMeleg, selymes, telt XO, mely kifejezetten a nevesebb VS cognac-ok babérjaira tör, és ebből a 40%-os erősség ellenére is sokat teljesít. Sokan összetéveszthetik pl. a Hennessy VS-szel, de annál kevésbé telt, és élesebb benne az alkoholos jelleg.

40% v/v

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0