Home » Gyümölcs- és törkölypárlat

Gyümölcs- és törkölypárlat

← Vissza az italfajtákhoz

Pálinka és törkölypálinka (Magyarország)

Agárdi Pálinkafőzde

Általános jellemzők: tapasztalatunk szerint az Agárdi pálinkáknál elsődleges szempont a kiegyensúlyozottság és a lágy, többnyire olajos szájérzet, de emellett jobbára telt és intenzív karaktert is sikerül a párlatba varázsolni.


mini_AMbarackAgárdi Miraculum Kajszibarack
Palackozva: 2015. 06. 09.

Tiszta, édes, határozott barackillat. Talán több üdeséget is elbírna. A szájban édeskés, krémes barackjelleg némi magos-kesernyés háttérrel, lágy-olajos szájérzettel. A gyümölcsössége a korty vége felé erősödik fel. Ekkor egy kicsit sűrű lesz, és itt hiányzik igazán némi könnyedség, üdeség, ám külön dicséret illeti, amiért sikerült belevarázsolni azt a finom, igen sokáig tartó „barackba haraptam” utótízt, ami egy kevéssel a lecsengés után jelenik meg.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Agárdi Miraculum Szilva
Palackozva: 2019. 07. 15.

Agárdi Miraculum SzilvaSzép, üde, telt szilvaillat, ami leginkább édes, de egy kis (gyümölcsös) fanyarság is akad benne. Nem egy bomba, de a letisztultságához mérten elég intenzív. A korty eleje édesebb, majd kellemes csípős-fanyar ízekkel korrigál, összességében talán egy kicsit vékony: a 40% alkohol elég neki. Több korty után – vagyis inkább 2 cl-en túl – nekem egy kicsit kisiklik a lecsengése (fanyar irányba).

A 2010-es évek közepén divatos, édes aromájú-illatú szilvapálinkáktól ez a tétel is elindult óvatosan a klasszikus, fanyarabb irányba, és bár a szerencsésebb kísérletek közé sorolnám, szerintem még nem az igazi.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Agárdi Prémium Piros Vilmoskörte 2016
Palackozva: 2017. 01. 09.
Beszerzés ideje: 2017. április

Finom, kerek, édeskés vilmosillat, ugyan kissé visszafogott, de egyszerre tiszta és igen szépen telt; az érett vilmoskörte illatának szinte teljes palettáját visszaadja. A korty elején-közepén ez a szép vilmosjelleg az ízben is kibontakozik, és lenyűgöz egy pillanatra. Ez a pillanat e pálinka igazi erénye, utána hirtelen üresedik, és laposabb, vékony, kissé száraz érzettel távozik.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Agárdi Szivar Aszútörköly – Pálinka (2013)
Beszerzés ideje: 2018. november

Határozott, rendkívül szép törkölyillat. Nem szokásom a madárcsicsergést is beleérezni az italok aromájába, de itt erjedt törköllyel, erjesztőkáddal, pincével együtt mindent megkapunk, ami ideillik. Olyasmit ígér, ami akár 5+5 pontot is érdemelhet, de az ízben már nem hozza ugyanezt a harmóniát: kissé éretlen, lakkos, kaotikus, bár igazán csak a gyönyörű illathoz képest okoz némi csalódást. A korty végére valami azért jobban összeállnak az ízek, a lecsengése harapós, egyben kellemes és tiszta, a 45% alkohol is jól áll neki. Az utóíz aránylag tartós, és szintén visszaad valamennyit az illat szépségéből. Nagyon vaskos párlat, ami után nehéz mást kóstolni.

Az illat és az íz közötti kisebb szakadék miatt érdemes lehet szünetet tartani az illatolás és a kóstolás között, az ízét az illatától függetlenül is átélni. Valószínűleg volna még benne érlelési potenciál. A nyersessége egy fiatal armagnacra emlékeztet, azaz lényegesen elüt az Agárdinál megszokott „barátságos” stílustól.

45% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Agárdi Prémium Tokaji Sárgamuskotály Törkölypálinka 2010
Beszerzés ideje: 2017. március

Közepesen intenzív, szép kerek, édeskés, de karakteres törkölyillat. A szájban is gazdagon és egész bátran hozza a törkölyt, miközben sikerül megőriznie a szokásos „agárdis” kerekséget, barátságos szájérzetet. A lecsengése kellemesen csípős, alig száraz. Az utóíz nem túl gazdag, de valameddig kitart. Az Agárdi Szivarral ellentétben egy letisztult, visszafogottabb  törkölypálinka – semmi „padlólakk” – ennek ellenére karakteres, izgalmas.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Árpád Pálinka


Árpád Pálinka – Érlelt Szilva
Beszerzés ideje: 2015. június

mini_arpad_erleltszilvaÉdes, gyümölcsös illat, ami alapvetően a ma divatos édes-krémes szilvapálinkáké, de kiegészül egy bátrabb, gyümölcsösen fanyar vonallal. Az ízben ez utóbbi nem igazán érvényesül, az egész olyan hatást kelt, mintha ennek a pálinkának már nem lett volna szüksége érlelésre. A hordó így az ideálisnál talán többet vesz el a pálinkából, de ennek ellenére is nagyon kellemes italt kapunk, ami a jelenleg divatos szilvapálinkák édességét a hordó vaníliás-mogyorós édességével kombinálja. Stílusában így az egyik legtávolabbi ellenpárja annak, amit klasszikus szilvapálinkaként ismerünk, tehát azok is bátran kipróbálhatják, akik „ki nem állhatják a szilvapálinkát”.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Árpád Pálinka – Magyar Kajszi
Beszerzés ideje: 2015. június

mini_arpad_magyarkajsziÉlénk, üde, zöldes-marcipános illat. Az ízében finoman marcipános-harapós barackjelleg, de összességében aránylag száraz, friss, letisztult. Aránylag könnyed, főleg a korty végén hiányzik egy kis testesség, de ezzel együtt is szépen kiegyensúlyozott, kellemes barackpálinka.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Árpád Kisüsti Pálinka – Barack
Beszerzés ideje: 2015. június
Palackozva: 2014. 07. 22.

mini_arpad_k_barackKlasszikus kisüsti barackillat, mely szépen ötvözi a gyümölcsösen üde és a marcipános-krémes vonalat, ám eléggé visszafogott. A szájban már sokkal bátrabban hozza a klasszikus kisüsti barack gyümölcsösségét, finom csípősségét és friss lecsengését, de ízbombának így sem neveznénk.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Árpád Kisüsti Pálinka – Szilva
Beszerzés ideje: 2015. június
Palackozva: 2014. 10. 11.

mini_arpad_k_szilvaVisszafogott, édes, tompa szilvaillat. Az ízében is visszafogottan édes-kesernyés, lágy pálinka, amiben csak finom ellensúly gyanánt jelenik meg harapós, száraz árnyalat. Kellemes, olajos állaga van, a lecsengésében jól eltalált, kulturált szárazsággal. A kisüsti lepárlása ellenére nem követi a klasszikus kisüsti szilva stílusát.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Békési Pálinkafőzde

„Békési Manufaktúra” pálinkák


mini_bekesi_m_kajsziBékési Manufaktúra Bíbor Kajszi
Beszerzés ideje: 2014. december
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Édeskés, visszafogott, megfőtt barackillat. A szájban enyhén csípős, kesernyés, a főtt barackíz a korty vége felé egyre erősödik, majd a kesernyés-egyenpálinkás jelleg a további kortyok elején erősebben kiütközik. A friss barack üdeségét inkább csak sejteni lehet, és a főttes barackíz is csak úgy-ahogy kellemes, de pozitívum, hogy kellő határozottsággal uralja az italt.


40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


mini_bekesi_m_birsBékési Manufaktúra Birs
Beszerzés ideje: 2015. január
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Száraz illat, melyben megjelenik némi friss birsjelleg és édes birsalmasajtos árnyalat is, de kissé híján van az üdeségnek és teltségnek is. Kellemetlen fajta erjedt árnyalatok is felsejlenek, de a szájban szerencsére nem jelennek meg, ehelyett egyfajta közömbös „pálinkaíz” érződik, amivel nem volna baj, de nem hagyja igazán kibontakozni az illatban felfedezett birsjelleget. Kissé kesernyés-édeskés, kissé kaotikus, de a lecsengése valamivel frissebb. Nem mondanám, hogy bármely ponton rossz volna, de a karakter is bátortalan, és a letisztultság sem az igazi.


40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


mini_bekesi_m_csabagyongyeBékési Manufaktúra Csabagyönygye Szőlő
Beszerzés ideje: 2016. tavasz

Nyers, és kissé kaotikus, fanyarkás borillat. A szájban igencsak csípős, erőszakos (főleg a 40 fokhoz képest), és olyan intenzív gyümölcsjelleg sincs benne, ami ezt valamennyire ellensúlyozná. A lecsengés minden kortynál egyre zavaróbb, csípősebb, kesernyésebb. Az eleve alacsony alkoholtartalom ellenére próbáltam valamit kihozni belőle egy kis víz hozzáadásával, ami az állagát természetesen kijavította, ekkor azonban végképp jelentéktelenné vált a karaktere, és a zavaró mellékízek sem váltak kevésbé uralkodóvá. Nehezen értem meg, mit keres ez a pálinka a Manufaktúra sorozatban; a Disznótorosok közt jobban el tudnám képzelni.


40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


mini_bekesi_m_szilvaBékési Manufaktúra Vörös Szilva
Beszerzés ideje: 2014. december
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Édes-tompa, de aránylag üde szilvaillat árnyalatnyi marcipánnal és némi szúrós erjedtséggel, mely utóbbi a pohárba szagolva még elég visszafogott, a pohár környékét (vagy az egész szobát) azonban ez lengi be. A szájban ez a szúrósság határozottabban és kesernyésen jelenik meg, az édes, gyümölcsös ízek pedig csak némileg ellensúlyozzák, a lecsengésben még kevésbé. A száraztesztje sem gyümölcsös, hanem furcsa, sörszagú. Pozitív lenne, hogy egy kis klasszikus kisüsti-szerű jelleget visz az édes-krémes szilvapálinkák mai egyhangúságába, de így nem válik az előnyére.


40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

„Disznótoros” pálinkák (Békési Pálinkafőzde)

A „Disznótoros” fantázianév őszinte üzenet, amivel könnyen megtalálja a célközönségét – az viszont már kevésbé pozitív, hogy többnyire a 0,35 literes, félrevezetően elegáns és gyenge ár/érték arányú kiszerelésében lehet megtalálni a boltokban.


mini_diszn_barackDisznótoros Barack
Beszerzés ideje: 2015. nyár

Szúrósan mandulás, megfőtt, kissé émelyítő barackillat. A szájban a csípős karakter erőszakosabb és uralkodóbb lesz (nemcsak az alkoholtartalom miatt), ami a lecsengésben lesz igazán zavaró. Utóízében is csípős, főtt, jólesik leöblíteni. A Disznótoros szilvához hasonlóan ez a pálinka is a „Békési Manufaktúra” változat (bíbor kajszi) stílusjegyeit hordozza lényegesen nyersebb, kaotikusabb megvalósítással.


50% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Disznótoros Szilva
Beszerzés ideje: 2015. ősz

mini_diszn_szilvaSavanykás, erjedt, némileg szúrós, diszharmonikus illlat, amiben jól felismerhető a klasszikus kisüsti szilva, de nem tud szépen érvényesülni. Az erjedt-szúrós pálinkajelleg nagyban hasonlít a Békési Manufaktúra vörös szilva kellemetlen oldalára, de sokkal erősebb – habár még így is visszafogottabb, mint egy átlagosan elrontott házi szilvánál. A szájban szintén savanykás, kesernyés, csípős, kaotikus – pár csepp vízzel hígítva az ihatóság talán javul, az összhatás azonban semmit. Valószínűleg nem a technológiai színvonala rontja el ennyire, mint inkább a karakteres ízek erőltetése ezen a színvonalon.


50% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

Bestillo Pálinka


Bestillo Pálinka – Birs
Beszerzés ideje: 2016. december

Közepesen intenzív, letisztult, friss birsillat. A szájban is szépen kiegyensúlyozott, friss, tiszta. Az ízét és az állagát tekintve is a birs szárazabb oldalát hozza. Az erjedt, csípős jegyek visszafogottak, és bár ennek a letisztultságnak némi teltség is áldozatul esik, ezzel együtt is szépen kiegyensúlyozott. Valahol félúton van a könnyed, könnyen befogadható és a harapós, testes pálinkák közt. Az utóíze nagyon friss, és egy árnyalatnyi birsalmasajtos jelleg is megjelenik benne, de hamar tovatűnik.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Bestillo Pálinka – Gönci Barackpálinka
Beszerzés ideje: 2015. június

mini_bestillo_GBAránylag határozott, tiszta, kellemes illat, szép barackos üdeséggel, határozott magillattal. A 40%-hoz képest meglepően, kellemesen harapós, a barackíz az illathoz hasonló tisztasággal és teltséggel bontakozik ki. Az eszményitől egy árnyalattal üvegesebb, vizesebb (vagy szebben mondva könnyedebb), és a lecsengése sem jut el a „barackba haraptam”-érzésig, de a korty az elejétől a végéig kiválóan kiegyensúlyozott.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Bestillo Pálinka – Szilva
Beszerzés ideje: 2017. március

Nagyon szép kerek, friss szilvapálinkaillat, de a tompa, édes fajtából. A szájban is ez a kerekség és az édes-üde, némileg mandulás jellege az igazi erénye, na meg az ehhez illő, krémes, gurulós érzete. Ez utóbbi talán túl jól is sikerült: még a 40 fokhoz képest is egy kicsit gyengének érződik, és bár alapvetően telt ízű, a korty bizonyos részén van egyfajta olajos üressége is, ami e stílusnál szinte általános jelenség. Az „édes-krémes” szilvapálinkáknak egy igen szépen eltalált képviselője.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

1 Csepp Pálinka


1 Csepp Pálinka – Sárgabarack
Beszerzés ideje: 2017. augusztus
Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny 2016 – Ezüst minősítés

Nagyon letisztult, könnyű, összességében visszafogott, de finom barackillat. A kajszi gyümölcsleves, kompótos oldala uralja, amiben jó harmóniában van az édesség és az üdeség. Ezt a jelleget a szájban is szépen visszaadja, de ez önmagában kissé egyoldalú szelete a barack ízpalettájának. A pálinka érzete igen vékony, hangulattól (és valószínűleg ízléstől is) függően néha etanolos száraz-kesernyés árnyalat ütközik ki, főleg a korty vége felé. Ami van benne, az kimondottan finom és tiszta, de úgymond hiányos. A korty eleje az, amit igazán jónak neveznék, így ezt a pálinkát különösen érdemes a szájban megforgatni, sőt, „megrágni”.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


1 Csepp Pálinka – Besztercei Szilva
Beszerzés ideje: 2017. augusztus
Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny 2016 – Ezüst minősítés

Elegáns, igen letisztult, de összetett szilvaillat. Van itt édesség, üdeség, egy árnyalatnyi lekvár, talán marcipán, és finom gyümölcsös fanyarság is – a szilva szinte teljes palettájáról visszaad valamennyit, méghozzá igen szép harmóniában. Mindezt nagyjából a szájban is hozza, bár itt egy árnyalattal egyszerűbb az élmény. Az érzete elegáns, vékony, de némileg olajos. A korty vége felé kellemes, halovány kesernye, de az ízélmény itt már nem olyan jelentős. A végén az érzete vékonyba hajlik.

Az egyik legösszetettebb, legszebb és legtisztább primer szilvajelleget nyújtja, amivel eddig pálinkában találkoztam. Aki kizárólag ezt keresi egy szilvapálinkában, az valószínűleg a legjobbak közé sorolja, másfelől viszont „lenne hely” itt több mindennek is. A szekunder és az édes jegyek minimálisak, így a karakter – a tökélyhez képest legalábbis – egy kicsit féloldalasan, tömören, szárazon jön át. „Magától” nehezen bontakozik ki, és hiányoznak belőle bizonyos ellensúlyok ahhoz, amit igazán telt íznek neveznék, de igen szép tud lenni, hogyha az ember egy kicsit koncentrál és aránylag száraz ízekre készül fel. Ahogy a pontszám is mutatja, a fentiekkel együtt is igencsak jó pálinkáról van szó.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Gyulai Pálinka Manufaktúra


Gyulai Pálinka – Birs
Beszerzés ideje: 2015. február

A palackba szagolva gyönyörű, telt birsalmasajtillat, amit azonban a tulipánpohár szájánál már csak jóval halványabban és némi szeszességgel kapunk vissza. A szájban még ennyire sem bontakozik ki, helyette friss, de száraz, halovány és enyhén kesernyés birsjelleget kapunk némi szeszes árnyalattal, és akárhogy is forgatom a számban, azt a gyönyörű birsjelleget csak a lecsengésben sikerül igen halványan felismerni. A szájérzet egyébként letisztult, viszonylag lágy, kulturáltan harapós, de az ízek-aromák ennek áldozatul esnek.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Zwack Kecskeméti Pálinkamanufaktúra

Hírös Kecskeméti Barack – Pálinka
Beszerzés ideje: 2016. nyár

Főtt gyümölcsös, mandulás kajsziillat, némi erjedt-lakkos árnyalattal. A szájban ugyanez a jelleg száraz, kesernyés formában jelenik meg – hiányoznak az édes ellensúlyok és az érett gyümölcs üdesége is, így elég tömör és egyoldalú. Karakteresnek nevezhető és nem is kimondottan kellemetlen, de a barackjelleg nem tud szépen kibontakozni, és főleg a korty vége felé száraz, kiegyensúlyozatlan. Az utóíz is ezt követi, de aránylag friss szájízt hagy.

Emlékezetből összehasonlítva előrelépésnek tűnik a 2-3 évvel ezelőtt kóstolt változatához képest.


40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

895 Hunnium


mini_hunnbarack895 Hunnium Barack
Beszerzés ideje: 2015. február

Aránylag határozott, de lapos, főtt barackillat – nevezhetjük lekvárosnak, de baracklekvárillatnak nem meggyőző. A szájban is viszonylagos gazdagságot mutat, de ez itt sem kimondottan előny: tolakodó, kissé csípős, és bár a barackot valamennyire itt is visszaadja, ez gyorsan összezavarodik, majd a korty végén zöldséges, enyhén fazékjellegű ízek érződnek, és igen tartós utóízt képeznek. Ez az utolsó korty után egyre tisztábban érezhető, mielőtt hosszú percek múltán lassanként halványulni kezd. Ettől ugyan nem válik ihatatlanná, de nehéz szépséget találni benne.


40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


mini_hunnszilva895 Hunnium Szilva
Beszerzés ideje: 2015. február
2014 Destillata Gold Medaille

Tompa, de kellemesen édes és telt szilvaillat némi marcipánnal. A szájban a magos keserűség azonban sokkal dominánsabb lesz, majd lecsengésében kissé csípőssé válik, és végül ellentmondásos, kiegyensúlyozatlan összképet nyújt: a tompa-édes szilvaízzel sehogy nem akar összeilleni a domináns, kesernyés magíz. Az ital állaga a szilvajelleg tekintetében túlhígított, a magíz szempontjából megfelelő – volna, de így kiegyensúlyozatlan. Nem tudjuk elképzelni, hogy ez a konkrét pálinka kapott volna aranyérmet a Destillatán.


40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


mini_hunnszolo895Hunnium Szőlő – Cserszegi fűszeres
Beszerzés ideje: 2015. június
Magyar Termék Nagydíj 2011, Hundeszt 2012 Ezüstérem

Közepesen intenzív szőlőillat, ami némi finom üdeséget is rejt, de nem igazán tiszta, némileg csípős. A szájban először vizes-olajos, majd kaotikus és csípős, főleg a korty végén és után, ez az ellentmondás pedig külön zavaró. A szőlő jelen van, de gyengén kibontakozó, letisztulatlan élményt nyújt, és az illatban felsejlő üdeség sem jelenik meg. Nem rossz ivású, de ízében és állagában is kissé kiegyensúlyozatlan pálinka.


40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Kőrös-Völgyi Pálinka


Körös-Völgyi Barack – Pálinka
Beszerzés ideje: 2017. május

Halvány és igen egyoldalú, de tiszta, édeskés, mandulás kajsziillat. A szájban vékony, vizes-olajos, de a korty elején néha – hangulattól függően – viszonylag telten adta vissza ezt a mandulás-krémes, kissé rágógumis hangulatú barackízt, mielőtt egész jelentéktelenné esne szét. A korty vége felé az érzete is szeszesebb-szárazabb lesz, a lecsengés pedig már kimondottan szájösszehúzós, de ez csak olyankor vált kellemetlenné, amikor két centnél többet ittam belőle. Ebből a szempontból előnyös a 38%-os palackozás.

Úgy tűnik, a készítője nagyon helyesen úgy gondolta, hogy egy olcsóbb pálinkánál ne az erőltetett karakteresség legyen az első szempont, hanem az ihatóság. Ezt nemcsak a visszafogottságával és az alacsony alkoholtartalmúval teljesíti, hanem azzal is, hogy kimondottan tiszta ízű.

38% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Matheus Pálinka


mini_matheus44szMatheus Silver Szilva – Pálinka
Beszerzés ideje: 2015. június

Üde, friss, szilvahéjas, szépen kiegyensúlyozott, de halovány illat – rossz körülmények közt nekiállva szinte jellegtelennek hat. A szájban is hasonlóan szép, de halovány ízeket kapunk. Az állaga kellemesen olajos-száraz, kicsit harapós – a 44%-os palackozás jól illik hozzá. Az utóízben egy pillanatra erősebbé válik a szilva, de itt sem igazán lehet határozottnak nevezni. Az állaga inkább a klasszikus kisüsti stílust követné, a karaktere viszont minden szempontból visszafogott, így annak ellenére, hogy kellemes pálinkáról beszélünk, gondban vagyunk azzal, hogy kinek is ajánlanánk.


44% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

Nosztalgia


Nosztalgia Szilva
Beszerzés ideje: 2016. nyár
Palackozva: 2016

mini_nosztalgia_szÉdeskés, kissé telítetlen, némileg szúrós-fanyar szilvapálinkaillat. Az íze kezdetben jellegtelen (amit az illathoz képest inkább pozitívumként éltem meg), az állaga olajos-vizes. A korty közepén van egy pont, ahol az íz keserédessége és a szájérzet is kellemes egyensúlyba kerülne, ezt azonban nem lehet sokáig élvezni, mert a korty végén és a torokban egyaránt halvány szúrós-dörzsis érzet keletkezik, ami legelsőre nem annyira zavaró, de kortyonként (és az újrakóstolások alkalmával is) egyre irritálóbb.


37,5% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Palotás Pálinka


Palotás Pálinka – Kajszibarack
Palackozva: 2016. 08. 09.
Beszerzés ideje: 2017. március

Nehéz, édes baracklekvárillat némi mandulával. A szájban is tiszta lekvár és némi mandula, kicsit határozottabbá válik és kap egy árnyalatnyi gyümölcsös fanyarságot is. Üdeségből ugyan kevés van benne, és ettől elsőre talán túl édesnek, túl lekvárízűnek érződik, de igazából a korty egyetlen pontján sem lesz zavaróan vaskos, hanem végig megőriz egyfajta eleganciát. Az utóíz ráadásul hosszú, finom, barackízű. Egy kicsivel magasabb szeszfok és némi erjedt jelleg bennehagyása talán jobb egyensúlyt adna neki, de enélkül is kimondottan kellemes.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Palotás Pálinka – Szilva
Palackozva: 2016. 07. 14
Beszerzés ideje: 2017. március

Üde, édes szilvaillat, de ehhez képest kimondottan vaskos, komplex is – feldereng az a finom, szilvahúsos jelleg is, amit a legtöbb mai szilvapálinkából hiányolunk. Ezt teljességet az ízben is képes visszaadni, még ha nem is a korty teljes hosszában, és ehhez képest eléggé letisztult. A korty végén egy kicsit egyszerűbb, édesebb, de a 40%-hoz képest elég magabiztos, finoman harapós.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Pannonhalmi Pálinkárium


Pannonhalmi Pálinkárium Alma
Beszerzés ideje: 2014
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

mini_PalmaNehéz és tiszta almaillat. A szájban az almajelleg igen frissen, lédúsan, gazdagon teljesedik ki, ám a korty végére az íz almahéjasan, kissé kesernyésen besűrűsödik.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Pannonhalmi Pálinkárium Birs
Beszerzés ideje: 2015. nyár
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Finom, tisztán birsalmasajtos illat. Sajnos csak az üveg szájában gyűlik össze igazán erőteljesen, a pálinkáspohárból már nem kimondottan intenzív. A haloványabb birsalmalekvárt itt virágos illatok kísérik. A szájban ehhez képest üresebb, elég vékony. Bátortalan, virágszirmos, édeskés ízt kapunk, ami kissé kaotikus és nem igazán uralja a birsjelleg, de legalább nincs benne semmi kellemetlen, és a lecsengése is sima. Az utóíze igen tartós, de szintén nem igazán jelentős.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Pannonhalmi Pálinkárium Cserszegi Fűszeres
Beszerzés ideje: 2015. augusztus

mini_PcserszegiHalvány szalmasárga színű pálinka, ami könnyeden, tisztán és meglepő teljességgel, viszont elég haloványan adja vissza a cserszegi fűszeres borának illatát. Ízében könnyed, vékony, az enyhe édességet enyhe fás szárazsággal ellensúlyozva. A szőlőjelleg a korty vége felé egy pillanatra határozottabbá válik, majd száraz, elegáns érzettel, friss szájízzel távozik.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Pannonhalmi Pálinkárium Irsai Olivér
Beszerzés ideje: 2015. július

P.IrsaiFriss, határozott szőlőillat, amiben az nehéz-émelyítő és a friss jegyek kellemes arányban keverednek, és ezt a jelleget az íze is üdén, kiegyensúlyozottan adja vissza, egy árnyalatnyi fanyarsággal kiegészítve. A lecsengésében veszít az eleganciájából, és némi kulturált csípősség jelenik meg, de végül friss szájízt hagy.

Kapcsolódó írás: Ami (nem csak) Amerikának nem ízlik

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Pannonhalmi Pálinkárium Szilva
Beszerzés ideje: 2014
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben) Újraértékelés hamarosan!

mini_PszilvaÉdes, enyhén erjedt, visszafogott illat. A szájban nem tud igazán kiteljesedni, mintha eltévedne valahol félúton a klasszikus és a „labanc” szilvapálinka stílusa között. Megjelenik némi édes aroma, de némi finom erjedtség is, aztán némi kesernyésség, ami kellemes volna, de nem kap elég ellensúlyt. Nincs benne semmi bántó, és ízetlennek sem lehet nevezni, de több harmónia és teltség kellene ahhoz, hogy összeálljon benne egy szép karakter.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★ 3,5

Panyolai Pálinkák

Panyolai Arany/Rubin pálinkák


mini_panyolaiAszPanyolai Aranyszőlő
Beszerzés ideje: 2015. július

Mély pirosasbarna színű ágyas pálinka. Édes, szinte cognac-illatú, ám annál gyümölcsösebb, hamar felfedezhető az ágyas pálinkák savanykás aromája is. Az ízében erős, szőlőhéjas fanyarság özönli el az édes hátteret, amit talán előnyösebb lett volna cukorral vagy mézzel ellensúlyozni (azaz likőrként palackozni), de így sem kellemetlen. Édes, lágy, cognac-os lecsengéssel távozik, ami egy pillanat alatt tovatűnik. Szokatlan, nagyon intenzíven ágyazott pálinka, aminek a jellege inkább a minőségi gyümölcslikőrökét idézi, de édesítés nélkül.

38% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Panyolai Elixír pálinkák


mini_PanyolaiSzPanyolai Elixír Érlelt Szatmári Szilvapálinka
Beszerzés ideje: 2015. június

Az érlelt kisüsti szilva jellegzetes, édes-fanyar, ám ez esetben igen halvány illata (az első kóstoláskor ezt nem is sikerült felfedeznem benne). A szájban is megjelenik az „igazi”, klasszikus édes-savanykás érlelt szilva, ám vékony, visszafogott, különösen a korty elején híg, majd a végén valamivel határozottabb, de szinte szeszesen kesernyés; ehhez az erősen finomított ízhez mintha sok is lenne a 45% alkohol.

45% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


mini_panyolaiBPanyolai Elixír Kajszibarack Pálinka
Beszerzés ideje: 2015. június

Összességében visszafogott illat, melyben azonban a száraz, kissé erőszakos barackmag erősen elfedi a mögötte jövő édes barackjelleget. A szájban még jobban elszabadul a csípős, szinte paprikás magzamat, ami megfelelő ellensúllyal talán nem volna túl erős, de szinte önmagában uralja az italt – magát a barackjelleget itt már nem sikerült tisztán kivenni. A lecsengést is ez uralja, és ezen a ponton már inkább csak csípősség, mint rendes magzamat. Az utóíz is kesernyés, és – bár az ízben nem tűnt fel ecet – az utolsó korty után halványan ecetes hatás tűnik fel a torokban, amit jólesik leöblíteni.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Rézangyal


Rézangyal Barrique Szilvapálinka
Beszerzés ideje: 2015. június
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben) Újraértékelés hamarosan!

Kissé ellentmondásos illat – erőszakos stílusban, de visszafogott erővel jelenik meg a kisüsti szilvajelleg. A szájban hasonlóan furcsa, olyan benyomást kelt, mintha egy savanyú és egy jellegtelen szilvapálinka blendje volna, az utóbbi javára. A klasszikus szilvára jellemző fanyarság üresen, kesernyésen jelenik meg, érdemi gyümölcsösség nélkül. A torokban enyhe, de zavaró jellegű karc. Se nem ihatatlan, se nem ízetlen, viszont olyasmi sincs benne, amiért meg tudnánk dicsérni.

45% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Rézangyal Kajszibarack Pálinka
Beszerzés ideje: 2015. június
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben) Újraértékelés hamarosan!
mini_rezangyal_kb
Édes, finom, de egyszerű és visszafogott barackillat. A szájban is vékonyan adja vissza ezt az ízt, és megjelenik egy kis kesernyés-szeszes vonal is, ami egyébként nem lenne zavaró, kissé zavarja viszont az eleve visszafogott barackjelleget. Állagában olajos-híg, kevés csípősséggel, az utóíze aránylag tartós, de halvány, kesernyés-barackos.

Előrelépés a pár évvel ezelőtti, 2011-2013 környékén kóstolt változathoz képest.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Sáppusztai Pálinka


Sáppusztai Jonatánalma
Beszerzés ideje: 2015. ősz
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

mini_sapp_almaAz a fajta klasszikus almapálinka, ami miatt ezt a pálinkafajtát sokan semleges pálinkaként ismerik. Illatában halovány alma, ízében száraz, kellemesen savanykás árnyalatú almajelleg. Az állaga friss, finoman harapós-kesernyés, a lecsengés pedig ugyanolyan kellemes, mint ahogy azt a Sáppusztai pálinkáknál megszoktuk, de érdemi karakter nem bontakozik ki. A palack szájában felerősödve még szépen érezhető a friss jonatánalma telt illata, de a pohárban ennek már illatoláskor is csak az árnyékával találkozunk.

42% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Sáppusztai Kajszibarack (Classic 42’s)
Beszerzés ideje: 2020. december

mini_sapp_barackKlasszikus kisüsti jellegű, lekváros-mandulás, de vékony és aránylag visszafogott barackillat. (Hosszabb szaglászás után valamivel teljesebbnek, teltebbnek hat.) A szájban is a klasszikus stílust hozná, de ahhoz nem egészen illő, vékony, szinte szeszes érzettel. Ez szerencsére a lecsengésben sem rosszabbodik, sőt, egy kicsit össze is szedi magát. Így bár „kóstolgatásra” komolytalan, de kellemesen iható, szimpatikus karakterű barack.

Semmiképpen ne kóstoljuk viszont vaskosabb, teltebb pálinkák után.

42% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Sáppusztai Muskotályos Szilva
Beszerzés ideje: 2015. szeptember
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

mini_sapp_szilvaAz édes illatú szilvapálinkák egy markánsabb képviselője, melynek kiegyensúlyozott illatában egy árnyalatnyi klasszikus, fanyar szilvajelleg is feldereng. A szájban egy fokkal rendezetlenebb: az egyébként kellemesen harapós jellege nem teljesen illik össze az édes karakterrel, de végül ezzel együtt is finom, rendezett benyomást kelt.

42% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Sáppusztai Muskotályos Szőlő
Beszerzés ideje: 2015. nyár
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

mini_sapp_szoloZöldes, aránylag üde és finom borillat, némi csípősséggel. A szájban olajos, majd harapós, ami jól ellensúlyozza az alapvetően édes karaktert, de a szőlőjelleg az egész korty során nem bontakozik ki úgy, ahogy várnánk. A lecsengés összességében friss és összeszedett, a végén némileg tömör-kesernyésbe megy át, de jó szájízt hagy.

42% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Sarkadi Pálinkák


Kisüsti Sarkadi Pálinka – Szilva
Palackozva: 2015. 09. 14,
Beszerzés ideje: 2016. július

Elég visszafogott, édes-tompa, de valamennyire komplex szilvaillat. Az ízében is nagyon hasonló: a teltséget és az intenzitást tekintve is kissé bátortalan, könnyed, de finom és kimondottan kellemes, gurulós érzetű pálinka. Az érzetében szépen ötvözi az olajosságot a visszafogott harapóssággal. A lecsengése finom, száraz, és itt talán egy kicsit határozottabb a szilvajelleg is.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Schiszler Pálinkák


sch_barackSchiszler Sárgabarack
Beszerzés ideje: 2015. ősz

Nagyon finom, könnyed, friss-édes, szinte tutti-fruttis barackillat, de egyben nagyon visszafogott is: csak az üveg szájánál sikerült megismerkedni ezzel az oldalával. A szájban is könnyed, vékony és száraz, ízében is visszafogott, de az állagát, szájérzetét tekintve szépen kiegyensúlyozott, és a szárazsága megáll azon a küszöbön, ahol még nincs szeszíze – ehelyett a korty végén kisebb hullámban némileg felerősödik az édes barackíz, és haloványan megmarad a szájban. Nagyon kellemes, elegáns barackpálinka, de nem a határozott ízek kedvelőinek.

42% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


sch_szilvaSchiszler Szilva
Beszerzés ideje: 2015. ősz

Édes, finom, és némi fanyar üdeséget is megvillantó, de nem túl határozott szilvaillat. A szájban is hasonló visszafogottsággal, de legalább szépen, üdén adja vissza ugyanazt a karaktert. Állagában először krémes-olajos, majd kellemesen szárazzá válik, és finom utóízt hagy.

42% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Szabolcsi Pálinka

(Forgalmazó: Zsindelyes Kereskedőház Kft.)

Általános jellemzők: az alsó árkategóriás Szabolcsi szériát az alacsony alkoholtartalom ellenére is harapós jelleg és határozott karakter jellemzi, amely többnyire markánsan adja vissza az alapanyagok nem kimondottan kellemes jellegét.

mini_szab_szilvSzabolcsi Szilva
Beszerzés ideje: 2015. július

Halványan megjelenik a klasszikus szilvapálinka illata, talán árnyalatnyi ecet is, majd édes kozmaszag. Az íze egyáltalán nem olyan kozmás, mint ez alapján várnánk, de az utóízben megjelenik, az árnyalatnyi ecet pedig kicsit karcossá teszi. Kevesebb szenvedést okoz egy átlagosan elrontott házi szilvánál, de valahogy mégsem hat jobbnak.

37,5% alk.

Karakter ☆☆☆☆ 1,0
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0


mini_szab_torkSzabolcsi Törköly
Beszerzés ideje: 2015. július

Kicsit dohosnak tűnő, éles törkölyjelleg, mely alatt árnyalatnyi padlólakk sejlik. A szájban szárízű, száraz és némileg fanyar, de durvább mellékízektől mentes. Nem sokkal marad alul a stabil fapados színvonaltól, de a lecsengést uraló lakkozott szőlőkocsánnyal nem üti meg a mércét.

37,5% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

Szicsek Pálinkafőzde

Általános jellemzők: a Szicsek pálinkák nem kötnek kompromisszumot a közízlés kedvéért. Itt azok számára főznek kisüsti pálinkát, akik azt klasszikus formájában szeretik – harapós, testes, erjedt aromájú, harsány pálinkák ezek. Aki a bolti pálinkákból általánosan hiányolja az igazi kisüsti jelleget, az ezekkel próbálkozzon, annak ellenére is, hogy a dogmatikus 50° alatt palackozzák őket.


(Szicsek) Bíbor Kajszi Pálinka
Beszerzés ideje: 2017. augusztus

Intenzív, üde, édes kajsziillat, finoman lakkos erjedési jegyekkel. A szájban ezt a karaktert némi mandulás szárazság egészíti ki, majd a finom, telt, édes barackíz egyre jobban elözönli a kortyot. Friss, harapós szájérzet. Régivágású kisüsti barack, de van annyira elegáns, hogy bevezetőnek is kiváló ebbe a műfajba. Ha a korty végén az édességet több üdeség egészítené ki, talán még jobb is lehetne.

44% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


(Szicsek) Tiszaszegi Muskotályos Törköly – Pálinka
Beszerzés ideje: 2017. augusztus

Érdekes illat, amiben a megszokott törkölyös, erősen szőlőhéjas jelleg helyett inkább szőlőleves, pezsgős illat fogad, kombinálva a törkölynél gyakori lakkos aromával. Az ízben felülkerekedik a lakkos-kesernyés oldal, így különösen itt hiányzik a törkölypálinkák szokásos tömör íze nyújtotta ellensúly, ami élvezhetővé tenné a szekunder ízeket. Így sem rossz ivású, de kissé kiegyensúlyozatlan, émelyítő-kesernyés jellegű. A bontás utáni évben szelídült valamit, de az alapprobléma változatlan maradt.

46% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Szicsek Pálinkafőzde – Valódi Ó Barack Pálinka
Beszerzés ideje: 2016. augusztus
A Szicsek ópálinkák mindegyike legalább 3 éves érlelésű.

Édes, lakkos, baracklekváros, nem túl erős illat. A szájban testes, harapós, némileg olajos, jól illik hozzá a 44%-os erősség. A gyümölcsjelleg alapvetően határozott, de (főleg a korty elején) nem elég erős ahhoz, hogy igazán uralja a kesernyés-lakkos oldalt, ami lehetne egy árnyalattal visszafogottabb a gyümölcs javára. Ezt leszámítva azonban nincs probléma az egyensúllyal, az összhatás kellemes, a korty végén szépen összeáll az a szájérzet, amiért a klasszikus kisüsti pálinkát szeretjük. A viszonylag hosszú érlelés ellenére nem érezni hordós ízeket.

44% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Szicsek Pálinkafőzde – Valódi Ó Szilva Pálinka
Beszerzés ideje: 2016. augusztus
A Szicsek ópálinkák mindegyike legalább 3 éves érlelésű.

Harsány szilvapálinkaillat, amit friss, lakkos erjedtség ural. A szájban is ennek megfelelő, kellemesen harapós érzetű, az édes gyümölcsösséget pedig elég jól felfrissíti a lakkos oldal, de hiányzik innen az a gyümölcsös-savanykás aroma, ami a kisüsti szilvának hagyományosan az igazi gerincét adja. Emiatt a gyümölcsössége sem érvényesül igazán jól, a korty vége viszont összeszedett, friss, testes érzettel távozik, amihez kitűnően illik a 44% alkohol.

Frissen bontva szinte rémisztően lakkos volt, de az idő jót tett neki – ha újra vennék egy üveggel, valószínűleg rögtön szétönteném két (félig telt) üvegbe.

44% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Várda Distillery


Várda Distillery Premium Szatmári Szilva
Beszerzés ideje: 2016. augusztus
Palackozva: 2016. június 24.

mini_varda_szilvaÉdeskés szilvaillat, ami azonban nem igazán telt és némi fanyar szúrósság is van benne. A szájban kicsit lakkosabb lesz, kissé telítetlen, édes-kesernyés, majd egy pillanatra kellemesen savanykás lesz, a korty vége azonban kesernyés, kissé szúrós, a torokban pedig némi súrolással távozik.


44% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Zsindelyes Pálinkafőzde

Egyéb Zsindelyes termékek:
Zsindelyes növényi likőrök

mini_ZSbirsZsindelyes Birspálinka
Beszerzés ideje: 2015. június
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Határozott, enyhén erjedt-csípős, üdén telt birsillat. A szájban a 40° ellenére is markáns, harapós jellegű pálinka, már-már tolakodó, de igen gazdag, üde birsjelleggel. Alapvetően felismerni benne a Zsindelyes stílusát, de a birs találkozása ezzel a stílussal különösen szerencsés.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


mini_ZSkajsziZsindelyes Fahordóban Érlelt Kajszibarack
Beszerzés ideje: 2015. június

Aránylag visszafogott, komplex illat, melyben a kajszijelleg mellett egyaránt megjelennek az erjedt, a mandulás-émelyítő és némileg a gyümölcsösen üde jegyek is, de az egyensúlyuk nem a legjobb. Az ízében is nagyon hasonlót nyújt, a korty végén enyhén csípős magzamattal, ami az érleléssel együtt jó gerincet ad az italnak, de egyben egy kicsit zavaró is. Alapvetően a klasszikus kisüsti barack stílusát követi, amit nagyon szeretünk, de nincs meg benne igazán az a testes, édes háttér, ami ezt a stílust kiegyensúlyozottá tenné.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Zsindelyes Fahordóban Érlelt Besztercei Szilvapálinka
Beszerzés ideje: 2016. szeptember

Nehéz, édes illatú pálinka, amiben egy kis myálcsorgató, üde gyümölcsösség és édes lakk is sejlik. A szájban egyszerre olajos és kissé szárító, ízében édes-kesernyés, és megjelenik a szép gyümölcsösség is, de mindez az erjedt jegyekkel együtt kissé émelyítő, gumis hatást kelt. Ez nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik, de ebből a képletből nagyon hiányzik a klasszikus szilvapálinka finom harapóssága és savanykás aromája, ami ellensúlyt adhatna az egésznek. Az érzete a korty végén is olajos-száraz ellentmondás, és kissé olajos-szájösszetapasztós érzetet hagy maga után. Különös átmenet a magyar kereskedelemben uralkodó „édes-krémes” szilvapálinka és a klasszikus kisüsti között, de ezeknek nem feltétlenül összeillő tulajdonságait vegyíti.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Márkanév nélkül forgalmazott pálinkák


Almapont Idared Alma Pálinka
(Tuzséri Pálinka Manufaktúra)
Beszerzés ideje: 2017. május

Édeskés, erjedt almapálinkaillat, ami nem túl intenzív, de nehéz, szinte savanykás. A szájban is nehéz-kesernyés, kicsit kaotikus, és nincs annyi gyümölcsös üdesége, ami ezt jól ellensúlyozná. Főleg a korty vége kellemetlenül fanyar, és ez sokszori újrakóstolással sem akart változni.

Az érlelés nélküli almapálinka nem könnyű műfaj; általában vagy nem karakteres, vagy nem igazán finom. Ez a pálinka inkább karakteres.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


„Pálinka [Kékszőlő törköly]” / Delírium Törkölypálinka
(Zedon Pálinkamester Kft.)
Beszerzés ideje: 2015. november

mini_deliriumErjedt, szalonképtelenül ragasztós, kellemetlen illat, de nem hagy kétséget afelől, hogy törkölypálinkáról van szó. Ízében dohos, a 38% alkoholhoz képest igen erőszakos, csípős, ráadásul az utóíze is kitartó, ami ez esetben nem előny. Nemcsak az eddigi legolcsóbb törkölypálinka, de lényegesen rosszabb is más, alig drágább alsópolcos törkölyöknél.

38% alk.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0

Magyar palackozású/forgalmazású, de jelöletlen eredetű és/vagy pálinkának nem minősülő gyümölcs- és törkölypárlatok


mini_spansz_kortÁgyas Körtés Snapsz
(Győri Likőrgyár)
Ágyas alma-körte gyümölcspárlat
Beszerzés ideje: 2016. augusztus

Az illatában visszafogott, sörillatra emlékeztető erjedtség, mellette aránylag halvány almás-körtés jelleg. Sem az íze, sem az állaga nem bántó, előbb enyhén vizes jellegű, majd kissé harapós, kissé kesernyés. Nem ízetlen, de a gyümölcsjelleg nem kellemes, jelentéktelen. Az a bizonyos furcsa erjedtség néhány kóstolás után igencsak nemszeretem-itallá teszi, ha elsőre nem volna az.


37,5% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 1,5


Ágyas Szilvás Snapsz
(Győri Likőrgyár)
Ágyas alma-körte-szilva gyümölcspárlat
Beszerzés ideje: 2016. július

mini_spansz_szilvÉmelyítő, dohos, halványan szúrós illat, amiben nagyon előnytelenül találkozik a szilvaágy és az almás alapjelleg. Igazából nehéz eldönteni, hogy a szilvaágy minősége rontja el ennyire az összképet, vagy inkább ennyire rosszul illik a párlat jellegéhez, de úgy tűnik, mindkettő. A szájban még inkább kiütközik ez az egyensúlyprobléma – olyan, mintha egyáltalán nem is lett volna szempont a végtermék ízvilága. A korty elején vizes, a végén viszont az „ágyas körtés” változatnál valamivel csípősebb is. Különösen a 37,5%-os hígításhoz képest csípős, de az igazi probléma az, hogy a fura ízvilág az elejétől a végéig elkíséri a kortyot.

A megnevezésből nem egyértelmű, hogy a szilva a cefrében is jelen volt-e, vagy csak a gyümölcságyban, de az utóbbi valószínűbb.


37,5% alk.

Karakter ☆☆☆☆ 1,0
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0


mini_cimeresZwack Címeres – Unicumos hordóban érlelt törkölypárlat 5 éves grappával
Beszerzés ideje: 2015 február

Híg, szétesett unicumillat, benne halovány, édeskés törkölypárlat. Ez utóbbi az ízben is jelentéktelen, olcsó karaktert mutat, és eléggé perverz módon találkozik az Unicum ízének halvány, tárnicsosan kesernyés árnyékával. Nem könnyű megtippelni, hogy ez végső soron ront vagy javít az eredeti anyagon. A két ízvilág nem akar egymásra találni – gyaníthatóan egy jobb reményekkel indult kísérlet eredményét isszuk, és ez az érzés sokszori újrakóstolásra sem változott. A problémát leginkább a furcsa ízek okozzák, a szesz állaga egyébként viszonylag lágy.

A hátsó címke szerint mindössze fél százalék grappát tartalmaz.


40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Külföldi gyümölcspárlatok

Badel Hrvatska Stara Šljivovica
Beszerzés ideje: 2017. február

Gyümölcsös, könnyed, édes illat, a klasszikus szilvapálinka kellemesen lakkos-fanyar jellegével, de mindez elég halvány, felhígított formában. A fanyarság a szájban már nem igazán érvényesül, az íz kicsit kaotikus, szinte émelyítő, édes, szeszes-kesernyés. Van benne egy kellemes szilvapálinka-jelleg, ami önmagában talán egész jó is lenne, de ezt csak a korty eleje és vége táján lehet egy-egy pillanatra élvezni, mert kesernyés-szeszes jelleg kíséri, és jó részben a kortyérzet is vodkás, száraz. Ez a probléma a további kóstolásokkor lett csak igazán zavaró.

Furcsa jellegű szilvapárlat, és nem jó értelemben. Már az illatban is ellentmondott egymásnak a visszafogottsága és a jellege, de a szájban még inkább arra emlékeztet, mint amikor egy szilvapálinkát finomszesz (vodka) hozzáadásával „szaporítanak” vagy tesznek könnyedebbé – ami meglepően jó eredményt is adhat, de itt nem ez a helyzet. Az eredeti hátsó címke „Pflaumenbrand” megnevezése alapján kötelezően tiszta szilvapárlatnak kell lennie (a magyar címkén feltüntetett „aroma” nélkül), így nem is állíthatom, hogy nem tiszta szilvapárlat, de bármi legyen a pontos összetétele, az eredményt nem tudom megdicsérni.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Emile Pernot Quetsche – Eau de Vie
Szilvapárlat (kökényszilvából, kétszeres kisüsti lepárlással)
Beszerzés ideje: 2015. július
Származás: Franciaország
Magyarországon nem kapható.

mini_EPquetsche

Klasszikus kisüsti szilva. Édes szilvaillat, szilvás fanyarság, határozott, de harmonikus ragasztós illatok. Állagában olajos, ízében és lecsengésében azonban inkább szárazabb, kulturáltan fanyar összhatást céloz, mintsem kitörő gyümölcsösséget. A jól megválasztott 45%-os palackozás kellemesen harapós jelleget kölcsönöz neki.

A kategória egyik nagyszerű, szépen kiegyensúlyozott képviselője; leginkább a klasszikus szilvapálinka kedvelőinek, illetve a markáns ízekre nyitott kalandvágyóknak ajánlott – a lágy ízek és selymes italok kedvelői nem feltétlenül fogják érteni, „mire gondolt a költő”.

45% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5


Lörch Alte Williams Christ-Birne
Vilmoskörtepárlat
Származás: Németország
Beszerzés ideje: 2015. ősz

Határozott és gazdag, de kicsit émelyítő, nem igazán tiszta körteillat. A szájban is szépen teljesíti azt a harsány körteízt, ami egy épkézláb vilmosnál kötelező, de itt is kellemetlen mellékzöngék zavarnak be egy kicsit, majd a korty végén állagában nagyon szárazzá, ízében kicsit szétesetté válik.

Nem tudjuk, mennyi lehet a normál ára, de kiárusításban mindössze 2400 Ft/7 dl-ért szereztük be, így messze a legjobb ár/érték arányú rövidital volt, amivel valaha találkoztunk.


38% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


mini_JelinekSliv10R. Jelínek Gold Slivovitz – Aged 10 Years
10 évig érlelt szilvapárlat
Beszerzés ideje: 2015. szeptember
Származás: Csehország
Hazai forgalmazó: Czech-Hungarian Trading Kft. (Bohémia Sörszalon)

Határozott, erjedt, finoman lakkos szilvaillat, édes körítéssel. A szájban először bársonyos, a nyelv tövén viszont a klasszikus szilvapárlatok fanyar-csípős jellege uralkodik el, aminek nem érdemes nagy kortyokban nekiesni – már csak az 50% alkohol miatt sem. A fanyar ízeket hasonlóan határozott édes, hordós jegyek ellensúlyozzák, de összességében inkább száraz hatást kelt, visszafogott édességgel. Elsősorban a klasszikus szilvapálinka rajongóinak ajánlott, de ezt a stílust elég barátságosan, hordósan, és legfőképp kiegyensúlyozottan hozza ahhoz, hogy a markáns ízekre nyitott érdeklődőt is bevezesse ebbe a világba.

A „plum brandy” felirat nem azt jelenti, amit „szilvabrandyként” értelmeznénk, hanem a szilvapárlat angol neve (még ha EU-s címkézésben elvileg nem is szabályos). Aki brandys, konyakos jellegű szilvapárlatot keres, az ehelyett válassza például az Árpád vagy az Agárdi érlelt szilváját.


Legjobb vétel! (10 000 Ft / 7 dl) (Mi ez?)

50% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Vom Fass Birspárlat
Beszerzés ideje: 2015. augusztus
Származás: ismeretlen
Magyar forgalmazó: www.vomfass.hu

Halvány, édeskés, némileg birsalmasajtos illat, de egy kis magos csípősség is megjelenik. A szájban először édes és kissé vizes állagú, majd tutti-fruttis gyümölcsösség, a végén kevés csípősség. Érdemi birsjelleg szinte egyáltalán nem bontakozik ki, de legalább könnyen iható.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Vom Fass Mirabellaszilva-párlat
Beszerzés ideje: 2015. augusztus
Származás: Franciaország
Magyar forgalmazó: www.vomfass.hu

mni_VFmirabellaÉdes, telt szilvaillat, ami stílusában erősen emlékeztet az Agárdi szilvájára, de annál lényegesen visszafogottabb. A szájban először olajos, majd inkább kellemesen száraz-csípős. Az íze szintén visszafogott, némi tutti-fruttis gyümölcsösséggel. Lágy, kellemes szilvapárlat, ami senki ízlését nem sérti.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Vom Fass Öreg Szilvapárlat
Beszerzés ideje: 2015. augusztus
Származás: Franciaország
Magyar forgalmazó: www.vomfass.hu

mini_VForegszilvaKlasszikus jellegű szilva. Az illata határozott, erjedtszilvás, kellemesen ragasztós, és bár nem hat előpárlatosnak, ez utóbbi jelleg bátrabb egy kicsit a kelleténél, több teret is hagyhatna a gyümölcsösségnek. Az ízében a klasszikus szilva gazdag, szilvahúsos fanyarsága, amit enyhén ellensúlyoz a hordóban kialakult vaníliás árnyalat, nem törekszik konyakos ízekre. A 40%-os hígítás nem kimondottan áll jól neki, főleg a lecsengésben lesz egy kicsit szétesett, édes-savanykás ellemtmondás – mintha túl sokat akartak volna ebbe a 40%-ba zsúfolni, vagy esetleg nem kapott volna annyi érlelést, amennyi illene hozzá.

Még ha a literenkénti ára nem is igazán reális, egy kisebb adagot érdemes kiméretnie belőle azoknak, akik érdeklődnek a klasszikus érlelt szilva után.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Vom Fass Sárgabarack-párlat
Beszerzés ideje: 2015. augusztus
Származás: Olaszország
Magyar forgalmazó: www.vomfass.hu
mini_VFsargab
A 41%-hoz képest határozott, némi üdeséggel is bíró illat, amibe azonban főttes, csípős jelleg is vegyül. A korty elején igen erőszakos, mindent elöntő kesernyés, főtt magízzel köszönt, de a korty végére ez szalonképessé csendesül, és érezni hagyja az édeskés, kissé érdektelen barackjelleget is.

41% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Vom Fass Vilmoskörte Párlat
Beszerzés ideje: 2015. augusztus
Származás: Franciaország
Magyar forgalmazó: www.vomfass.hu

Vaskos, telt, enyhén erjedt vilmosillat. A szájban markáns, gazdag körte, ami – mint minden valamirevaló vilmospárlatban – szinte robban, majd kissé visszavonul, az utóízben enyhén kesernyésbe megy vissza. A fahordós jegyek külön nem érezhetők, de az érlelés minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy egyszerre ilyen határozott és aránylag tiszta körteízt sikerült a párlatba „menteni”.

45% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


mini_zufanekSŽufánek Slivovica z dubového sudu
Tölgyfahordóban érlelt szilvapárlat
Beszerzés ideje: 2015. július
Származás: Csehország
Magyarországon nem kapható.

Savanykás-édes szilvapálinkaillat, de ehhez a klasszikus stílushoz mérten csak nagyon kevés lakkot érezni benne. A szájban elsősorban a tömény gyümölcsös fanyarság uralkodik el, amit a háttérben húzódó hordós édesség szépen ellensúlyoz, a korty végén pedig fantasztikusan kiteljesedik az erjedt szilva jellege. Akit zavar az 50°, annak érdemes lehet néhány csepp vízzel nekifutnia. A lecsengés magas pontszámát ne értsük félre – nem fantasztikus lágyságról, hanem fanyar ízbombáról van szó, habár a szájban még egyébként elég bársonyos. Kiválóan megmutatja, hogyan lehet a hordós érleléssel kiegyensúlyozottá tenni egy harsány szilvapárlatot.

50% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★★ 5,0

Külföldi törkölypárlatok


Nemes Törkölypárlat
(GRAPE-VINE Kft.)
Származás: Olaszország

mini_nemestorkolyVisszafogott, édeskés, némileg lakkos, halványan szúrós törkölyillat. A szájban olajos-vizes érzetű, az íze elsőre határozatlannak tűnik, valójában csak telítetlen és lapos, és ezzel együtt kissé durva is. A korty végén (és főleg a további kortyoknál) csípős, kissé szúrós lesz, fanyar-kesernyés utóízzel, mely szintén zavaróan felhalmozódik.


37,5% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Archív értékelések

Agárdi Miraculum Szilva
Palackozva: 2014. 06. 11.

Agárdi Miraculum SzilvaTompa, édes, szinte csokoládés szilvaillat, mely ugyan aránylag visszafogott, de egyben kellemesen telt, és a gyümölcsös üdeség is szépen megjelenik benne. A szájban kissé híg-olajos, de az édes karaktert harmonikusan ellensúlyozza egy halovány száraz, zöldes, kesernyés árnyalat.

A klasszikus szilva kedvelőinek nem feltétlenül értelmezhető ez a lágy, olajos, édeskés pálinka (illetve a rá adott magas pontszám), de megfelelő nyitottsággal nem lehetetlen mindkét végletet szeretni.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Bestillo Pálinka – Szilva
Beszerzés ideje: 2015. június
Kóstolás ideje: 2015
Lásd az új változatot!

mini_bestillo_szÜde, gyümölcsös, de aránylag visszafogott szilvaillat. A szájban a pálinka állaga ehhez mérten meglepően harapós, ami egyrészt kellemes volna, másrészt viszont nem tud tőle kibontakozni az eleve visszafogott, vizes hatású szilvajelleg. Ennek ellenére a szájérzet és a lecsengés egyébként szépen kiegyensúlyozott.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Pajor Pálinka


Pajor Pálinka – Besztercei Szilva
Beszerzés ideje: 2015. nyár

mini_pajorBSZNagyon letisztult, gyümölcsösségében igen visszafogott, egyben fanyarkás illat. A szájban a klasszikus szilvapálinka fanyarsága, ami erejében és jellegében is kellemes volna (a stílus kedvelőinek), de nagyrészt hiányoznak mellőle a szilva édes, olajos ellensúlyai, így az összhatás túl fanyar.

Nagyon örülnénk, hogy végre hagyományos karakterű és alkoholtartalmú szilvapálinkával találkoztunk, de ízgazdagság és főleg kiegyensúlyozottság terén valamivel többet várnánk. Ennek ellenére aránylag kulturált formában adja vissza egy „igazi 50 fokos szilvapálinka” alapjait.

50% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


A régi értékelések megbízhatóságáról
A magyar pálinka piacán egy-egy kiadás minősége a (gyakran fel sem tüntetett) évjárattól vagy üzleti megfontolásokból is könnyen változhat akár pozitív, akár negatív irányba, és főleg több év után egyre kevesebbet jelent, hogy „egy konkrét” pálinkát korábban milyennek találtunk. Különösen a „vegyesebb” színvonalú márkáknál nem érdemes számítani rá, hogy egy-egy jobb pálinkának évekkel későbbi kiadása is ugyanolyan jó lesz. A figyelmeztetést részben az idő függvényében, részben az adott márka ismeretében helyezzük el.