Home » Likőr

Likőr

← Vissza az italfajtákhoz

Növényi likőrök

Az ánizslikőrök az ánizsos szeszek közt találhatóak!

Fontos!
A növényi likőröket legkülönfélébb stílusokban és időnként igen erősen ízesítik, ezért a fogyasztó egyéni ízlése itt nagyobb szerepet kap, mint más szeszes italoknál. A magas pontszám semely italfajtánál nem garantálja az össznépi sikert, de a növénylikőröknél különösen fontos a szöveges értékelés figyelembe vétele!

Hűtés
Mivel egyes növényi kivonatok szobahőmérsékleten émelyítőek vagy csípősek, a likőröket hűtve (nem mélyhűtve!) is megkóstoljuk. (Kivételek azok a likőrök, amiket a gyártójuk kimondottan mélyhűtve ajánl, ezeket – bár ez az ízüknek eddig még sosem vált hasznára – így is kipróbáljuk. A mélyhűtés igen könnyen ihatóvá teszi a tömény italokat, de cserébe nem hagy említésre méltó karaktert kibontakozni.) A pontszámokat az előnyösebbik hőmérsékletre adjuk, és nem tekintjük hibának, ha a likőr a másik esetben nem élvezhető.


Felhasznált alkohol
A növénylikőrök döntő többsége jobb-rosszabb minőségű finomszeszből készül, így a felhasznált alkoholt csak akkor tüntetjük fel, ha a likőr egyéb alkoholt (is) tartalmaz.

Brandy-teszt
Az egyenlő arányban hozzáadott brandy egy-egy sziruposabb, koncentráltabb ízű növénylikőr karakterét anélkül képes fellazítani, megközelíthetőbbé tenni, hogy közben hígított hatást kölcsönözne neki, vagy elnyomná a jellegét. A brandy-tesztet a növényi likőrök nagy részénél elvégezzük, de csak az említésre méltó eredményekről számolunk be. Hogy a másik összetevőn ne múljon az élmény, a teszthez jó minőségű brandyt vagy cognac-ot használunk, a márkát feltüntetve.

Ez a fogyasztási mód a Bénédictine kapcsán vált ismertté az 1930-as években. Az Egyesült Államokban elterjedő koktélra a Bénédictine gyártója is lecsapott, és B & B néven hozta forgalomba az új likőrt, mely Bénédictine likőr és cognac keverékéből áll. Hasonló jellegű ital például a Zwack Riserva, de közel áll ehhez a stílushoz a pálinka alapú növényi likőrök többsége is.

Grogteszt
A grog lényegében egy forró, rumos limonádé. Végtelenül rugalmas ital, így időnként akkor is finom lesz az eredmény, ha a rumot egyéb szeszre cseréljük – ez esetben növénylikőrre.


Avasi Keserű Likőrkülönlegesség
Származás: MagyarországAvasi Keserű

A mai világban egy magyar keserűlikőrön a 40%-os alkoholtartalom azt üzeni, hogy komolyan gondolt italról van szó, de ez esetben szó sincs ilyesmiről. A likőrpohár száját szagolgatva lényegében nem sikerült illatokat észlelni, illetve mégis: pár másodperc után sikerült azonosítani az olcsó melaszszesz illatát. Az ízében is ez az egyetlen dolog, ami magabiztosan azonosítható, mellette keserűlikőrös aromafoszlányok, amik még az előregyártott kivonatok szintjén is műnek hatnak, és a kis mennyiségük miatt az Avasi Keserű a lecsengésében is a kommersz szeszesitalok melaszszeszes jellegét hozza. A lecsengés pontszámát kizárólag azzal érdemelte ki, hogy a nyelhetősége nem egészen borzasztó, ha az ízektől elvonatkoztatunk.

Sikere ismerőseink közt: A vélemények a rossztól a nem kimondottan finomig terjedtek. Senki nem nevezte borzalmasnak, és maguktól is rájöttek, hogy növénylikőr, de az egycentes kóstoló után senki nem kért belőle.

40% alk.

Karakter ☆☆☆☆ 1,0
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5
Keserűség ☆☆ (minimális)


Becherovka Original
Származás: Cseh Köztársaság
Becherovka OriginalÖsszegzés: Erős szegfűszeges, száraz ízű likőr, kevés cukorral.
Beszerzés: 2014. április

Illatban egészen visszafogott likőr, amit a szájban kirobbanó szegfűszeges (a konyhában kevésbé jártasak számára: fahéjszerű) íze határoz meg. Ez az íz erős, száraz, telt, jól kiegyensúlyozott, és bár a teltség világossá teszi, hogy más fűszerek is jelen vannak, ezek lényegében beolvadnak a vezetőíz mögé. A lecsengésben a szegfűszeg kellemesen kesernyéssé tömörül (ez feltehetően egyéb fűszerek műve), majd édeskés, fahéjas, friss szájízt hagy. Aránylag kevés cukrot tartalmaz, éppen csak annyit, ami lekerekíti a markáns fűszerek élét, így az állaga egyáltalán nem szirupos.

Lehűtve kortyolni annak ellenére sem érdemes, hogy a gyártó – feltehetően a rohamivók a szórakozóhelyeken betöltött pozíció miatt – -6 °C-ra hűtve ajánlja, ekkor ugyanis eltűnnek az árnyalatok és a meleg ízek, és csak egy közönségesen egyszerű, száraz-keserű likőrt kapunk.

Brandy-teszt (felhasznált márka: Courvoisier Cognac VS)
Kellemes, összeillő keverék. Az 1:1 aránytól ízlés szerint érdemes eltérni a cognac javára, attól függően, hogy könnyed becherovkát, vagy fűszeres cognac-ot akarunk. A Becherovka kisebb arányban kiválóan alkalmas a mézes almapálinka ízesítésére is.

35% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ★★ (enyhe)


Bénédictine D.O.M.
Származás: Franciaország
Összegzés: Édesfűszeres, erős karakterű és magas cukortartalmú, de igen jól kiegyensúlyozott likőr.
Beszerzés: 2011. május

BénédictineErősen cukros, de egyben összetett illatú és markáns ízű likőr, melyben a nagy arányú cukor a koncentrált, száraz ízeket hivatott a helyükre tenni. Narancshéjas, szerecsendiós, gyömbéres, szegfűszeges, mandulás jegyek keverednek e 19. századiasan szirupos likőrben, és annak ellenére is határozott, fűszeres, izgalmas élménnyé állnak össze, hogy összességében meleg, lágy benyomást keltenek, így a Bénédictine egyaránt megfelel az ínyenc és az átlagfogyasztó ízlésének is.

Brandy-teszt (felhasznált márka: Raynal XO Brandy)
A B&B nem hoz szégyent a közel 80 éves hagyományára, az eredmény még felsőkategóriás borpárlat nélkül is kiváló. Könnyebb, szárazabb Bénédictine-t kapunk, ami az eredeti karakteréből szinte semmit nem veszít, és talán jobban megfelel a mai ízlésnek, mint a koncentrált, szirupos, tiszta Bénédictine.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0
Keserűség ☆☆☆ (nincs)


Berbence Bitter
Származás: Magyarország
Összegzés: Édes illatú és ízű minőségi likőr, ami igen sokféle ízlésnek megfelel.
Beszerzés: 2014. április

rev_berbenceSötét aranysárga, pastis-szerű árnyalatú likőr édes illattal, melyben az édesgyökeres, enyhén köményes jellegű fűszerezés mögött borpárlatos gyümölcsösség érezhető. A szájban is édesgyökérre emlékeztető híg sziruposság, majd erős édesség jelenik meg, viszonylag kevés cukorral kiegészítve. Ezt enyhe köményes-fűszeres szárazság ellensúlyozza, és fodormentaszerű árnyalat frissíti fel, így a Berbence annak ellenére sem émelyítő, hogy alapvetően „édes édessel” hatást kelt. Testes, de markánsabb ízektől mentes likőr, amiben a bitteres jelleg lényegében kimerül a lecsengés halvány kesernyéjében. Ízlés szerint hűthető, de nem kimondottan igényli a hűtést: hűtve vagy jégre töltve talán egy árnyalattal összeszedettebb, fűszeresebb hatást kelt, de ez egyben elnyomja a borpárlatot és kiemeli az édesgyökeret. A gyártó ajánlásának megfelelően desszertitalként, azaz édes ételek után fogyasztva domborítja ki a legjobban a fűszeres oldalát.

Brandy-teszt (felhasznált márka: Courvoisier Cognac VS)
Az illatban nagyjából egyelően jelenik meg a két komponens. Mivel a Berbence eredendően sem túlzsúfolt, ezért nem mondhatnánk, hogy ettől tovább bontakozik az íze, de a klasszikus B&B-hez hasonlóan harmonikusan valósít meg egy szárazabb változatot, így a szárazabb likőrök kedvelőinek annak ellenére is jó ötlet kipróbálni ezt a variációt, hogy a Berbence már tartalmaz szőlőpárlatokat.

Sikere ismerőseink közt: Finom. Kellemes az utóíze is. Egyesek kimondottan pálinkaszerűnek érzik. Többek szerint „olyan, mint a Jägermeister, de jobb”. Gyanúsan egyöntetű sikere után minél több mindenkit kínáltunk meg vele, de csak idővel találtunk olyanokat, akiknek nem ízlett (a megkérdezettek kevesebb, mint ötödének).

35% alk.
Felhasznált alkohol: finomszesz, borpárlat és szőlőpálinka.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Bigallet Genépi Grand Tétras
Magyarországon nem kapható!
Bigallet GenépiSzármazás: Franciaország
Összegzés: Genépi, azaz alpesi ürömlikőr lágy, friss-gyógyfüves ízekkel és sok cukorral.

Szinte mentásan friss aromájú likőr, melynek a szirupos édessége elsőre túlzásnak tűnhet, de némi hűtéssel vagy jégre töltve markáns ízek és könnyed összetettség bontakozik ki benne, a 40% alkoholtartalom pedig még melegen is igen szelíd marad.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ☆☆☆ (nincs)


Black Dragon gyomorkeserű likőr
Származás: Magyarország
Összegzés: rágógumis-frogkrémes hangulatú, enyhén keserű likőr

Melegen és hidegen is egyaránt enyhe, olcsókeserűs illat, ízben rágógumis-fogkrémes, kesernyés, az utóízben visszafogottan keserű. Ezzel együtt akár kellemesnek is nevezhető, de erősen támaszkodik fogkrémevő gyermeki énünkre, és bár a fogkrémes jelleget menta kölcsönözheti, a könnyed keserűséget leszámítva szinte egyáltalán nem próbál fűszeres, gyógynövényes jelleget ölteni.

36% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ★★ (enyhe)


Campari Bitter
Származás: Olaszország
Campari BitterÖsszegzés: édes-keserű ellentét gyümölcsös illattal, hosszú keserű utóízzel
Beszerzés: 2015. vége

Fanyar citrusos-gyümölcsös illatú keserűlikőr, aminek elsősorban – a köznapi édes narancs héjára csak távolról emlékeztető – chinotto héja kölcsönzi az aromáját. A szájban ez a jelleg kellemesen kiteljesedik, miközben éles, száraz, tartós keserűség jelenik meg, ami a vékonysága és az aránylag magas cukortartalom miatt talán könnyebben megszokható, mint például az Unicumé, de nem kimondottan visszafogottabb annál. Az íz telt, de nem igazán összetett, a fűszerezés gyakorlatilag észrevétlenül kerekíti ki a chinotto gyümölcsösségét és a kaszkarilla keserűségét. Egyesek ízlésének a fanyar ellensúly is kevés lehet a likőrben: a Campari nagyrészt édes-keserű ellentét, a lepárolt chinottohéj savtalan gyümölcsösségével.

Tisztán, jégre töltve vagy szódával csak a gyomorkeserűk kedvelőinek ajánlott igazán, emellett azonban a markáns keserű-gyümölcsös jellege nagyszerű koktélösszevővé is teszi, illetve kitűnő ízesítője egy pohár 100%-os narancslének is.

25% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ★★★ (erős)


Chartreuse (zöld)
Származás: Franciaország
rev_chartreuseÖsszegzés: Némi hűtést és hígítást igénylő, markáns friss-gyógyfüves ízű, erősen cukrozott likőr.
Beszerzés: 2013. április

Az ürömolaj csípőssége miatt melegen egyáltalán nem érdemes próbálkozni vele. A legpraktikusabb megoldás a kevés jégre töltés, ami a hőmérsékletet és az alkoholtartalmat is beállítja.

A Chartreuse cukortartalma és koncentrált íze ma már a növénylikőrök közt szokatlan, csak a genépikhez (lényegében a Chartreuse is az) vagy a Bénédictine-hez hasonlítható. Ízében erősen ürmös (gyógyfüves), kamillás, a cukor alól kibúvó halovány kesernyével. Hasonlít a pemetefű-cukorka ízére, de kicsit összetettebb és sokkal édesebb változatban. Egyesek mentolos vagy ánizsos ízre is asszociálhatnak, de ilyet valójában nem érezni benne. A hipermarketekból ismert Stromu „Absinth” ürmös jellegét is felidézheti, de egész más minőségi síkon megvalósítva. Kicsit olyan, mintha az abszintban az ánizst és az édesköményt cukorra cserélnék. A csípős lecsengést a jég és a cukor együtt sem tudja teljesen megszelídíteni – ezen talán segítene az eredeti borpárlat alap –, de egészen kellemessé csendesül.

Brandy-teszt (felhasznált márka: Courvoisier Cognac VS)
Az üröm miatt kivételesen még itt is ajánlott némi hűtés, amit 1:1 aránynál a 47,5% alkohol miatt szintén jégkockával érdemes megvalósítani. A Chartreuse domináns marad és kicsit jobban kibontakozik a fűszeressége, a harmóniája a borpárlattal pedig kellemes, még ha nem is tökéletes.

55% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Csikó KeserűCsikó Keserű Likőr
Származás: Magyarország
Összegzés: Egyszerű és jól iható keserű a kevésbé józan pillanatokért.
Beszerzés: 2013 ősz

Lehűtve klasszikus, de nem túl határozott citrusos-fűszeres bitterillatot áraszt, ami ízben tovább egyszerűsödik, majd alig fűszeres utóízzel ér véget.

Hűtés nélkül az olcsó „kocsmakeserűk” émelyítő, kissé fanyar illata, ízben azonban kellemes cukros gabifogkrém egy csipetnyi klasszikus keserűjelleggel meghintve.

30% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)

Ferencz Keserű Likőr
Származás: Magyarország
mini_ferenczÖsszegzés: Hűtést igénylő keserűlikőr kissé sovány, de határozott karakterrel.

Hűtve kissé érdektelen, de kellemes gyökeres-fűszeres karaktert ad, majd a korty végén határozottabb, mogyorós-kesernyés lecsengésbe áll össze. Eközben a háttérben szinte észrevétlenül furakszik be az Unicumot idéző, de valamivel visszafogottabb erejű éles, száraz keserűség.

Hűtés nélkül szeszes, émelyítő, szétesett ízű – világos, hogy nem erre találták ki, és ez nem is baj.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★★ (erős)


Fernet Branca
Származás: Olaszország
Fernet BrancaÖsszegzés: Igen száraz, fűszeres-éles ízű keserűlikőr mentás háttérrel és erős, de gyorsan múló keserűséggel. Gyakorlott keserűkedvelőknek melegen ajánlott.

Összetett, telt, köményes-száraz, fűszeres illat, amit domináns borsmenta kísér (nem tévedés: nem a Branca Mentá-ról van szó). Az íz alapvetően könnyed, de igen fűszeres, egy kis hűtéssel már képes a mentát hátrébb szorítani, a „helyére” tenni – habár némi ismerkedés után akár a meleg változat is lehet a befutó. A kevés cukor miatt az állaga híg, a karaktere vékony és éles, a lecsengése pedig ennek megfelelően aránylag száraz és igen fűszeres, de szépen kiegyensúlyozott, a keserűség pedig a korttyal együtt távozik. A 39% alkohol a kevés cukor ellenére is kevesebbnek tűnik, és a Branca friss, tiszta szájízt hagy.

Önmagában aránylag kevesen élvezik, de kólával keverve igen népszerű, és nem is véletlenül.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★★ (erős)

Kapcsolódó írás:
Ami (nem csak) Amerikának nem ízlik


Fläminger Jagd
Származás: Németország
Fläminger JagdBeszerzés: 2014. május

Édes-rágógumis aromájú, könnyed, jól iható növénylikőr egy-két markánsabb fűszerkivonattal meghintve. Az ízek nem teljesen laposak, de nem is teltek, így annak ellenére is közönséges hatást kelt, hogy teljesíti a vérbeli kanalasgyógyszer-rajongók alapelvárásait. Hűtve és szobahőmérsékleten egyaránt élvezhető, habár utóbbi esetben talán émelyítőbb és szeszesebb a kelleténél.

30% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)

Jägermeister
Származás: Németország
JägermeisterÖsszegzés: Hűtést igénylő, édes illatú, könnyed keserűszerű likőr.

Némi hűtéssel aránylag friss, édes, de igen halvány illatú és ízű likőr, amiből – egy árnyalatnyi citrusos vonalat leszámítva – a fanyar ellensúlyok is hiányoznak. Itt-ott kivehető egy-egy fűszer friss éle, és a stíluson belül kiegyensúlyozottnak nevezhető, de összességében édes aromák halvány elegye, ami ezzel megosztja a növényi (és nemcsak a keserű-) likőrök kedvelőit, az erénye pedig leginkább abban áll, hogy kellemessé teszi a 35%-os alkoholt – de csak lehűtve.

Habár sokan keserűlikőrként ismerik (és a magyar importőr is akként nevezi meg a tájékoztató címkén), azokra inkább csak sötétre karamellezett színében és alacsony cukortartalmában, esetleg egyes száraz fűszerek használatában hasonlít – az eredeti címke sem a Kräuterbitter vagy a Magenbitter, hanem a Kräuterlikör, illetve Herb Liqueur, azaz növénylikőr megnevezést használja.

Brandy-teszt (felhasznált márka: Courvoisier Cognac VS)
Mivel felmerült a gyanú, hogy a Jägermeister íze talán csak az ellensúlyok hiánya miatt tűnik gyengének, alávetettük a brandy-tesztnek is, azonban ezt sem hozott eredményt: a Jäger’ egyike azon kevés márkának, amelyek ízét ilyenkor nagyrészt elnyomja a cognac.

35% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Karlovarský Cordial
Származás: Cseh Köztársaság
Összegzés: Émelyítően édes, oxidált fehérboros karakterű növénylikőr
Beszerzés ideje: 2016. január
A Becherovka gyártójának terméke, ezért a webáruházak gyakran „Becherovka Cordial” néven jegyzik.

Édes, fehérboros-mézes illat, halvány szegfűszeges-babéros hangulatú fűszerességgel. A szájban szirupos és „édes édessel”, azaz többféle édes illat és íz keveredik benne, amit a bor savjai és a fűszerek lehűtve elég jól ellensúlyoznak. A bor nagyon oxidált hatást kelt, ez ront egy kicsit az élményen, főleg a lencsengésnél. Szobahőmérsékleten nem igazán van gerince, de hűtve már nem rossz az egyensúly, ha az ember egyébként bírja az édeset.

35% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ☆☆☆ (nincs)

Kuemmerling
Származás: Németország
Kuemmerling
Összegzés: Markáns, jól kiegyensúlyozott, félédes fűszeres likőr.

Az illata aránylag halvány, édesen fűszeres, ezen a ponton csak kevéssel ígér többet a Jägermeisternél. Az íze azonban határozott, köményes-kesernyés, félszáraz, aránylag könnyed, de kimondottan fűszeres, testes, szépen kiegyensúlyozott. Az állaga némileg szirupos, az utóíz pedig frissítő, fűszeres, mindenféle mellékíz vagy szájpadlásra tapadó kellemetlenség nélkül.

35% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Luxardo Fernet
Luxardo FernetSzármazás: Olaszország
Összegzés: könnyed, édesebb fernet, ami azonban tisztán fogyasztva még így sem feltétlenül felel meg az átlagember ízlésének.

Élesen tárnicsos, az erejéhez mérten vékony illat és íz jellemzi, nem túl erős keserűséggel. Lényegesen visszafogottabb, hígabb ízű és némileg édesebb is, mint a Fernet Branca, valamint itt mentás utóíz sincs. Elsőre ez előnynek tűnhet, ám ez a hígabb, kevésbé komplex lecsengés már végképp „földízű vodka” hatását kelti, így az igazi erénye inkább a barátságos ára. A Luxardótól megszokott kellemes középszínvonal és jó ár/érték arány itt is teljesül.

Önmagában aránylag kevesen élvezik, de kólával keverve igen népszerű, és nem is véletlenül.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ★★ (enyhe)


Magna Cum Laude Mácum
Származás: Magyarország
MácumÖsszegzés: Kellemes mákosbejgli ízű likőr némi konyakmeggyel kerekítve
Beszerzés: 2012. október

Megjelenésében kormos víznek tűnő likőr, de a témaválasztás – mák – miatt a brilliantfekete használata nem megbocsáthatatlan.

Az illat erősen a mákos bejglié felé hajlik annak minden részletével, mintha még a kelttészta is ott lenne. Az ízben domináns konyakmeggyel egészül ki (ez feltehetően az „aromaként” megjelölt összetevő műve), a korty végén kesernyés mákos lecsengéssel. Az alkohol a 30%-hoz képest erős, de nem igazán zavaró, a pálinka alap pedig külön nem ismerhető fel.

Lehűtve egy kicsit veszít a teltségéből, viszont egy árnyalattal letisztultabbá, szárazabbá válik, és a kissé közönséges bonbonmeggyes íz is kellemesebbé tompul.

Brandy-teszt (felhasznált márkák: Courvoisier Cognac VS és Courriere XO Brandy.)
Kellemes párosítás volna azoknak, akiknek a Mácum túl édes vagy túl konyakmeggyes, de sajnos csak olyan drága borpárlatokkal, amiket ehhez a keverékhez kár elhasználni. Courviosier-vel a Mácum nagyrészt tartja magát, ízben lágyabb, a háttérben megjelenik a cognac, míg a Courriere XO-val a háttér ugyanúgy nem kimondottan finom, ahogyan maga a Courriere sem.

30% alk.
Felhasznált alkohol: pálinka (meg nem nevezett gyümölcsökből) és alkoholos növényi kivonat (feltehetően finomszeszből)

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ☆☆☆ (nincs)


Mátyás keserű
Származás: MagyarországMátyás Keserű
Összegzés: Hűtést igénylő likőr, mely csak a korty végén válik némileg érdekessé.
Palackozás: 2012. 01. 19.

35%-os változat:
Lágy fogkrémes-keserűs illat, amit meglepően kiegyensúlyozott, kissé fűszeres, de ezzel együtt sem igazán karakteres íz követ, a korty végére viszont egészen összeszedetté, kellemesen szárazzá válik.

Lehűtve illatban és ízben nem kimondottan fejlődik, de a lecsengés fűszeressége még hangsúlyosabb, tisztább lesz.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)

25%-os változat:
Egyenkeserűszagú, az íze pedig nagyon vizes, kicsit gabifogkrémes, kicsit fűszeres, de leginkább semmilyen. Butítóitalnak sem az igazi, mert túl sok benne a víz.

Lehűtve saját magához képest ugyanúgy összeszedi magát lecsengésben, mint az eredeti változat, de összességében seízű marad.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Medicatus Bitter – Miskolci Likőrgyár Rt.
Származás: Magyarország
Összegzés: Visszafogottan fűszeres, jórészt karamellízű keserűlikőr
Beszerzés ideje: 2016. július

Karamelles, halványan szegfűszeges-fűszeres, édeskés illat. Az íze is fűszeresen száraz és kesernyés, de utóbbinak egy jó része karamelles keserűség, és főleg a korty legvégén árasztja el vastag égettcukoríz, amit kellő mennyiségű cukorszirup simít el. Van egyfajta émelyítő, lakkos árnyalata is, ami répamelaszszeszre emlékeztet (gyanítom, abból is készült).

Grogteszt: A limonádés háttér egyrészt jó kontrasztot ad az egysíkú száraz-kesernyés-karamelles íznek, de ezáltal még jobban ki is emeli a karamellízt. Mindenesetre jobban bevált így, mint önmagában.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ★★ (enyhe)


Ramazzotti Amaro
Származás: Olaszország
RamazzottiÖsszegzés: Könnyed, citrusos keserűlikőr.
Utoljára beszerzett minta: 2016 ősz

Citrusos-fűszeres, jégre töltve kiköpött Pepsi illatú likőr, mely az ízében azonban már egyáltalán nem kólaszerű, hanem fűszeres, a korty közepén közepesen keserű, jól kiegyensúlyozott, könnyed, csak enyhén édesített. A keserűség a korttyal együtt távozik, nem marad meg a szájban. Melegen is élvezhető, de a könnyű, vékony, és ehhez mérten markáns íze miatt hűtve vagy jégre töltve valamivel letisztultabb ízt nyújt.

30% Alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★ (enyhe)


St. Hubertus
St. HubertusSzármazás: Magyarország
Összegzés: Halvány narancshéjas-fűszeres karakterű likőr a kevésbé józan pillanatokért.

Az illatban narancshéj némi édes fűszerezéssel. Az ízek halványak és tompák. A narancshéjkivonat a korty végén kissé fanyarrá válik, de ez némi hűtéssel helyretehető.

Minden bizonnyal szebb napokat is megélt márka, melynek korábbi, 40%-os alkotolhartalma több lépcsőben csökkent 33%-ra, mielőtt a pár évvel ezelőtti összetevők közt olvasható „növényi kivonat és párlat” is „növényi kivonatra” egyszerűsödött.

33% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ☆☆☆ (nincs)


St. Hubertus 33
Hubertus 33Származás: Magyarország
Összegzés: A St. Hubertus határozottabb karakterű, de kiegyensúlyozatlanabb változata.

Vakteszten is könnyen kiszúrható, narancsos hubiillat némi extra fűszerrel. Az íze könnyed, de aránylag erős narancshéjas-kesernyés-fűszeres. Az ízek ennél a változatnál is életlenek, és a határozottabb ízzel a kortyvégi fanyarság is jobban kiütközik, amin a likőr lehútése sem sokat javít. A régi-új Hubertus markánsabb, gyógyfüvesebb megvalósítása, és mint ilyen, jól sikerültnek is nevezhető, de mivel a színvonal ugyanaz, ennek még émelyítőbb és csípősebb lecsengés az ára.

33% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


(Coop) Szent Benedek Keserűlikőr (Miskolci Likőrgyár)
Származás: Magyarország
Összegzés: Magas alkohol- és alacsony kivonattartalmú kommersz növénylikőr, amivel nem érdemes mélyhűtés nélkül próbálkozni.
Beszerzés: 2013. nyár

mini_sztbenedekAz illatban jellegtelen, lapos növénykivonatok és kissé zavaró finomszesz, amit első sejtésre az (árkategóriájában magas) 37,5%-os szesztartalom okoz. A szeszmennyiséget azonban az íz alapján nem kíséri hasonló aromamennyiség, az egész nagyon gyenge ízű, nagyon alkoholos; mintha egy átlagos olcsó keserűt kevernénk el vodkával. Talán a Jägermeister könnyedsége lehetett a cél, ami ilyen színvonal mellett nem túl szerencsés.

37,5% alk.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Szent Márk Keserű Likőr
Származás: Magyarország
Összegzés: Egyszerű és jól iható keserű a kevésbé józan pillanatokért.
Utoljára beszerzett minta: 2013. április

Harmatgyenge, édeskés aromájú és ízű „minimálkeserű”, aminek tulajdonképpen nincs más érdeme, mint hogy nincs benne semmi kellemetlen. Az első korty végén még megjelenik egy árnyalatnyi érdekesnek is mondható angyalgyökeres szárazság, ami hűtéssel kiemelhető, de ezen túl a Szent Márk semmi cifrával nem zavarja a leendő részegembert.

35% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Tatra Balsam Špeciál
Származás: Szlovákia
mini_tatraBSÖsszegzés: határozott, de kissé émelyítő, fahéjas ízű növénylikőr.

Az 52% alkoholtól várható csípős, de egyébként nem szeszes illattal köszönt, melyet fahéjas, édes, kissé émelyítően mézeskalácsos puncsjelleg ural. A szájban szinte porzóan fűszeres, de a háttérben kissé lapos ízű, és bár az 52% ellenére jól iható, az íz szobahőmérsékleten nem bír el ennyi alkoholt. Ezen némi hűtés segít, jégre töltve pedig még jobban megszelídül, de a lényeg nem igazán változik: kissé émelyítő, lapos alap, amit éles, csípős fűszerek ázata dob fel – egyéni ízléstől függő sikerrel. Színvonalban középszerű, de okosan összeállított likőr benyomását kelti.

Brandy-teszt (felhasznált márka: Courvoisier Cognac VS)
A keverék sokkal kiegyensúlyozottabb (főleg jégre töltve), mint a likőr magában, de a karaktere nem mondhatnám, hogy jobban kibontakozik, inkább csak hagyja magát feljavítani a minőségi cognac által. Olcsóbb brandyvel talán érdemes lenne tovább kísérletezni.

Grogteszt: nem érdemli meg a leminősítő „nem fogyott el” ikont, de nálunk sokkal jobban bevált bevált rum helyettesítésére grogban – azaz forró limonádéhoz keverve –, mint önmagában vagy jégre töltve. Ebben bizonyára nagy szerepet játszik a fűszerezés rumpuncsos beütése, melynek köszönhetően az egyik legfinomabb „grogot” készítettük belőle, amit valaha ittunk. Akár kizárólag erre a célra is érdemes megvenni.

52% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Unicum
Származás: Magyarország
UnicumÖsszegzés: Jó minőségű és némi komplexitást is hordozó keserűlikőr, tartós keserű utóízzel.
Utoljára beszerzett minta: 2016.

Az illatban nyers, éles tárnicsos-fehérürmös fanyarság vezet, ami ismeretlenül is borítékolná a keserű utóízt. Az ízben először friss, kellemes, összetettnek tűnő, de talán túlzottan visszafogott fűszerpárlat próbál kiteljesedni, mielőtt a korty vége felé elvonja a figyelmet az a bizonyos jól ismert keserűség, ami alapvetően nem lenne rettenetesen erős, de a lehető legkevésbé szerethető és elviselhető fajta: a fehér üröm, a tárnics vagy az ezerjófű száraz, szájpadlásra tapadó – de az Unicum esetén szerencsére nem a világvégéig tartó – keserűsége, aminek szeretete nem kevés elvetemültséget megszokást igényel. Jóindulattal is valamelyest huszárvágásnak tűnik ez a megoldás: a nyers kivonat annyira éles és markáns a növényi párlathoz képest, hogy a korty végén nem lehet a kettő közti harmóniáról beszélni, hanem az utóbbi egyszerűen csak elnyomja az előbbit.

Jó minőségű, de rétegízlést kiszolgáló likőr (amit jól tükröz az is, hogy hányan fogyasztják mélyhűtés nélkül), melynek még a tapasztaltabb rövidital-kedvelő sem fogja a legcsekélyebb érdemeit sem felismerni, hogyha nem képes a fanyar, keserű ízt annyira megszeretni vagy megszokni, hogy képes legyen felfedezni és élvezni a mögöttes aromákat.

Ízlés szerint szobahőmérsékleten vagy hűvösen fogyasztható, lehűtve viszont könnyen eltűnnek az Unicum erényei, és ekkor a tárnicsos-ürmös keserűségen kívül szinte semmi egyéb nem marad.

Brandy-teszt (felhasznált márka: Courvoisier Cognac VS)
Az Unicum megtartja az ízeit, miközben egy árnyalattal könnyebbé válik és cognac-os hátteret kap. Kellemes, kipróbálásra érdemes alternatíva az Unicumot kedvelők számára, de a keverék sem a növényi párlatot nem képes jobban kiemelni, sem az Unicumot nem kedvelők számára nem teszi könnyebbé a fogyasztását
.
40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★★ (erős)


Unicum Next
Származás: Magyarország
Unicum NextÖsszegzés: Édes-citrusos, kellemesnek is mondható növényi likőr, ami csak nyomokban emlékeztet az Unicumra.
Beszerzés: 2014. április

Narancshéjas-édesfűszeres illat, ami az szájban sem egészül ki határozottabb jegyekkel. Lágy, és édes likőr, ami kicsit komolyabban lehetne venni, ha a visszafogott karakteréhez illően sima volna a lecsengése, de a narancshéj sajnos némileg émelyítő-fanyarba megy át, ezt pedig a hűtés sem oldja meg igazán. Mindezek ellenére is jobb alternatívája a hozzá hasonló St. Hubertus mai változatának, sőt, talán pont a Hubertus eredeti pozícióját volt hivatott átvenni.

30% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ☆☆☆ (nincs)


Unicum Riserva
Származás: Magyarország
Összegzés: Édes, aszús aromájú és ízű, könnyen befogadható prémium növénylikőr.
Beszerzés ideje: 2017. március

Mézesen édes, lágy, fűszeres illat, ami ugyan egyértelműen gyógynövénylikőré, de nem kötném automatikusan az eredeti Unicumhoz – még így sem, hogy mindkettőből van előttem egy pohárral. A szájban már egyértelműbb a keserűlikőrös jelleg, de maga a keserűség csak kellemes, visszafogott, hellyel-közzel bárki számára élvezhető kesernyében nyilvánul meg. Az aszú mézes édessége meghatározó az ízben, a száraz ellensúlyok pedig visszafogottak. Így egyesek számára akár émelyítő is lehet, de alapvetően jól eltaláltnak nevezném.

Ha lehűtjük, az az illatban és az ízben is kiemeli a fűszerességet, és bár így az egyensúly talán jobb lenne, de teljesen megöli azt az édes komplexitást, ami ennek az italnak a fő erénye. Szobahőmérsékleten ajánlott.

Az eredeti Unicummal összehasonlítva elég egyértelmű, hogy már az érlelés előtt is eltérő likőrről van szó: nagyságrendekkel lágyabb ízű és nem keserű, csak kesernyés – nem reális, hogy az Unicum jellegzetesen éles illatát és száraz keserűségét csak úgy elfedné az aszú vagy eltüntetné a további érlelés. Bátran nekifuthatnak akár azok is, aki az Unicumot egyébként ki nem állhatják. A Zwack Riservához sem hasonlítanám, ez merőben eltérő stílus.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0
Keserűség ★★ (enyhe)


Unicum Szilva (2015–)
Származás: Magyarország
Unicum SzilvaÖsszegzés: Hűtést igénylő, visszafogott szilvaízű, kellemes keserűlikőr.
Utoljára beszerzett minta: 2015 ősz

Klasszikus keserűfűszeres illat, melybe némi édes aszalt szilva vegyül. Az ízében is az eredeti Unicumra emlékeztető alap érezhető, ám annak tárnicsos, élesen keserű jellege nélkül, enyhe kesernyével. Ezt a karaktert csak visszafogottan egészíti ki a szilva, sőt, szinte alulmarad, ám – némileg lehűtve – rövid ismerkedés után kellemesen illenek egymáshoz. Ez a harmónia azonban nem igazán tart ki a lecsengésben, a finom szilvajelleg tovatűnik és az enyhe keserűség kissé magára marad. Szobahőmérsékleten lényegesen érdektelenebbé válik, a szilva jobban elvész a fűszerek közt.

Az Unicum Szilva 2012-ben megjelent, eredeti változatához képest ez a 2015-ös kiadás sokkal visszafogottabb, ám természetesebb hatású aszaltszilvajelleggel bír. Ettől véleményünk szerint lényegében nem lett jobb vagy rosszabb ital, de többszöri kóstolás után szimpatikusabb lett, mint az elődje.

35% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★ (enyhe)


Várda Keserű
Származás: Magyarország
mini_vardakesÖsszegzés: Kellemes színvonalú, kevés hűtést igénylő szegfűszeges keserűlikőr.

Hűtés nélkül illatában lágy és kissé jellegtelen citrusos-egyenkeserűs, édes. Az ízében azonban határozott szegfűszeges fűszeresség jelenik meg, az utóízben pedig a hozzá tartozó meleg, enyhe keserűség, némi homályos gyümölcsösséggel. Kicsit talán híg.

Lehűtve az illatban is sokkal nyilvánvalóbb a szegfűszeg, a szájban pedig szárazabb, fűszeresebb, ízesebb hatást kelt. Igen kellemes meglepetés az olcsóbb keserűk mezőnyében.

37,5% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★ (enyhe)


Várda Keserű Szilva
Származás: Magyarország
Összegzés: Szilva ízesítésű keserűlikőr, melynek sem a színvonala, sem a stílusa nem igazán szerencsés.

A klasszikus Várda Keserű sejthető a domináns szilvajelleg mögött, mely utóbbiban szilvalé és kommersz szilva jellege keveredik – illetve keveredne, ha bármi közük volna egymáshoz. A kétféle szilvaíz sajnos nemcsak a keserűlikőrrel, hanem egymással sem talál összhangra. Hőmérséklettől és ízléstől függően hol a savanykás szilvalé, hol a kommerszszilvás íz tör előre, majd a Várda Keserűnél megszokott, de a gyümölcsösséghez már nem olyan jól illő keserű utóíz zárja az élményt. A címke szerint minden elképzelhető hozzávalót bevetettek (aszalt szilva, szilvalé, szilvakivonat, aroma), de nem állíthatom, hogy ezekből valami épkézlábat sikerült összehozni. Minden bizonnyal valamivel kevésbé irritálja majd azok ízlését, akik nem érzik benne a szilvaízű(nek szánt) kommersz szeszesitalok jellegét – illetve, horribile dictu, szeretik azt –, de négyszeri kóstolás után sem tudom megdicsérni sem a színvonalat, sem a stílust.

35% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Keserűség ★★ (enyhe)


Zsindelyes Keserű
Származás: Magyarország
Zsindelyes KeserűÖsszegzés: Kellemes, de kissé halovány ízű, hűtést igénylő növénylikőr.
Beszerzés: 2013. december

Enyhe almapálinkás-szegfűszeges, szárazfűszeres illatok és ízek jellemzik árnyalatnyi keserűséggel, de mindez csak hűtve rendeződik letisztult formába. Ekkor világosan felismerhető a termék elődjének tekinthető Bazilita Keserű jellege. A jelen inkarnáció azonban – habár nem rossz – nem igazán szerencsés. Leginkább olyan hatást kelt, mintha az említett elődhöz egyszerűen cukros vodkát kevertek volna, és ráadásul túl sokat – nemcsak az almapálinka, de a fűszerezés is gyengén jelenik meg. Az ára is ennek megfelelően csökkent azonban, és az előd ismeretében okozott csalódás ellenére is kellemes, csak éppen igen visszafogott ízű likőrről van szó.

35% alk.
Felhasznált alkohol: finomszesz és almapálinka.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ☆☆ (árnyalatnyi)


Zsindelyes Likőr
Származás: Magyarország
Zsindelyes LikőrÖsszegzés: Könnyed szegfűszeges-almás ízű likőr.
Beszerzés: 2014. április

A Zsindelyes Keserűhöz hasonlóan ez a likőr is felidézi elődje (a Bazilita Likőr) jellegét, ám annak stílusától eltérő, szerencsés újraértelmezéssel: a pálinkajelleg ugyan elhalványodott, a fűszerezés azonban viszonylag határozott maradt, átvette a pálinkás vezetőíz helyét.

Nem igazán illatos, de a szájban finom, szegfűszeges, szinte karácsonyi stílusú fűszerezés, ami leginkább a korty végére áll össze. Némi hűtéssel a könnyed almapálinka zamata is egyértelműen előbújik, de szobahőmérsékleten is kimondottan kellemes ital.

Felhasznált alkohol: finomszesz és almapálinka.

35% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ☆☆☆ (nincs)

Archív értékelések

Többéves palackozású likőrök és megszűnt márkák értékelései.

Bazilita Keserű
Származás: Magyarország
Gyártása megszűnt!

Bazilita Keserű#1: Első változat (38% alk.)
Beszerzés ideje: 2012. szeptember
Kóstolás: 2012 ősz
Összegzés: Kellemes keserűlikőr domináns lágy almapálinkával, visszafogott fűszerezéssel.

A klasszikus gyomorkeserű-iskolát messziről megkerülő likőr, melynek az almapálinka az egyik vezetőíze; az alma és a fűszerek nagyjából egyenlően erősek az ízben. A fűszerezés az alma mellől kihagyhatatlan szegfűszeg mellett a keserűlikőrök száraz fűszereit idézi, de ez esetben fanyarság nem igazán, csak enyhe keserűség jelentkezik, az almapálinka pedig almahéjas, mazsolás jegyeket visz az ízek közé. A fűszerek ugyan némileg pikánsak, de az összkép kimondottan lágy, a testességet itt a fűszerek helyett az édesített pálinka adja, és a pálinkához hasonlóan csak hűvös szobahőmérsékletet igényel, hűtést nem.

38% alk.
Felhasznált alkohol: kizárólag almapálinka.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Keserűség ★★ (enyhe)

#2: Második változat (35% alk.)
Beszerzés ideje: 2013. szeptember
Kóstolás: 2013. szeptember, 2014 április
Összegzés: Kevésbé kifinomult, nyersebb ízű, de továbbra is kellemes változat.

Az eredeti Bazilita Keserű emlékéhez képest már elsőre is nyersebb és egyben szétesettebb, laposabb karaktert nyújt a kisebb alkoholtartalmú kiadás, amit gyaníthatóan a rosszabb minőségű, karcosabb almapálinka és a három százalékkal kevesebb alkohol okozhatott. Nagyszerűnek már nem egészen nevezhető, ám még így is figyelemre méltó likőr.

35% alk.
Felhasznált alkohol: kizárólag almapálinka.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★ (enyhe)

Bazilita Likőr
Származás: Magyarország
Beszerzés ideje: 2014. április (palackozva 2013-ig)
Kóstolás: 2014 május
Összegzés: Kellemes szegfűszeges likőr almapálinkából.
Gyártása megszűnt!
Lásd az új változatot!

Bazilita LikőrAlmahéjas-mazsolás, szegfűszeges-fahéjas illatú likőr, mely lényegében csak abban különbözik a Bazilita Keserűtől, hogy hiányoznak a száraz-kesernyés fűszerek, így zavartalanul kiteljesedik a markáns gyümölcsös-szegfűszeges alapjelleg. A főszerep itt is az édesített almapálinkáé, és bár a fűszerezés nem nevezhető gyengének, így is az almahéjas íz mögött sorakoznak fel, lényegében annak körítése a feladatuk. Amennyire emlékezetből megállapítható, a 2012-es változatban még ugyanúgy sokkal finomabb, lágyabb volt az almapálinka, mint a ‘Keserű esetén.

35% alk.
Felhasznált alkohol: kizárólag almapálinka

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ☆☆☆ (nincs)


Unicum
Palackozás/beszerzés: 2004–2009 közt.
Kóstolás: 2014 május
Összegzés: A fanyar, keserű lecsengés teltebbé és kellemesebbé válik, cserébe azonban felborítja az ízek egyensúlyát.

Unicum 2004–2009A mai Unicumhoz mérten elsősorban a nyers, fanyar, keserű komponensek térnek el, ami inkább az 5-10 éves oxidációnak tudható be, mint a gyártásban történt esetleges változásnak. A korty közepétől eluralkodó nyersesség itt kevésbé vékony, teltebb, finomabb, szinte mogyorós jelleget vesz fel, amitől a keserűség (habár ugyanolyan erős) kevésbé meghatározóvá válik. Mindez azonban felborítja az Unicum törékeny egyensúlyát, emiatt a nyers ízek sokkal jobban elnyomják az eleve halovány gyógynövénypárlatot, így csak azok számára élvezhetőbb a friss Unicumnál, akik abban is csak a nyers ízeket érzik – feltehetően ide tartozik az Unicumkedvelők nagyobbik része is.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Keserűség ★★★ (erős)


Unicum Szilva (2012–2015)
Származás: Magyarország
Unicum SzilvaÖsszegzés: Kellemes szilvaízű keserűlikőr nem egészen hihető szilvaízzel.
Beszerzés és kóstolás: 2014 tavasz
Gyártása megszűnt!
Lásd az új változatot!

A likőr alapja az Unicum alapjához hasonló, édes-száraz illatokat vegyítő fűszerpárlatnak tűnik, de jóval visszafogottabb és tompább keserűséggel. Ezt az alapot nagyrészt elfedi a domináns szilvaíz, ami kimondottan kellemesnek nevezhető, de természetellenesen „zaftos”, rágógumira vagy a Soproni Szilva Démonéra emlékeztető szilvaíz, amiről gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy önmagában a szilvaágyas érleléstől származna, hacsak nem létezik egy ilyen furcsa ízű szilvavariáns. Feltehetően a „természetes aromaként” megjelölt, szilvakivonatként értelmezhető összetevő alakítja ilyenné, a finom keserűlikőr alappal együtt azonban viszonylag természetes és jól kiegyensúlyozott összképet nyújt, és az utóízben is a fűszerezés dominál.

35% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Keserűség ★★ (enyhe)


Zwack Riserva
Származás: Magyarország
Palackozás: 2007. 12. 05.
Kóstolás: 2014. május
Zwack RiservaÖsszegzés: Brandyvel kevert prémium keserű hatását keltő, kifogástalan minőségű és mesterien kiegyensúlyozott likőr.
Kis mennyiségben gyártott, időszakosan elérhető termék.

Szinte keserűlikőrösen sötét árnyalatú likőr, melyben illatos borpárlat és vele nagyszerűen összeilló, lágy, édes illatú fűszerpárlat találkozik. Ez utóbbi nagyban emlékeztet az Unicum hírhedt fanyarsága alatt – nehezen – kivehető finom karakterre. A Zwack Riserva ízében azonban a fanyarság minimális, a keserűség pedig tompa és visszafogott, így a növényi párlat szépen, a borpárlattal hibátlan harmóniában bontakozik ki.

Feltehető, hogy a 7 év oxidáció a múlt évtizedbeli Unicuméhoz hasonlóan ronthatott az íz eleganciáján, de Zwack Riserva így is kivételes darab.

40% alk.
Felhasznált alkohol: borpárlat, finomszesz és bor

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Keserűség ★★ (enyhe)

hozzászólás