Home » Rum

Rum

← Vissza az italfajtákhoz

Dominikai Köztársaság

Brugal Extra Viejo

Beszerzés ideje: 2011

X.O. rum erősen hordós jegyekkel. A lágyságát a szokottnál nagyobb (37,5%) hígítással támogatják meg, ami 7-8 éves kategóriában még nem feltétlenül hátrány. Kissé fűszeresen nyit, ami hamar vaníliás-mogyorósba megy át, szokatlanul hosszú és finom tölgyfás-mogyorós utóízt hagyva.

37,5% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Matusalem Clásico

Beszerzés ideje: 2012

Először kissé csípős, de a szájban szépen kiteljesedő, lágy ízű rum könnyű mogyorós-gyümölcsös jegyekkel, vaníliás-tölgyes utóízzel. A hordó megjelenik az ízben, de nem nyomja el a párlat ízeit, mint a sötét rumok esetén.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Matusalem Gran Reserva „Solera 15 Blended”
Beszerzés ideje: 2012
Nem 15 éves!

Igen könnyű, vaníliás-karamelles jegyek által uralt, édes rum. Tulajdonképpen annyira könnyű, hogy az alacsony illóanyag-tartalma miatt a 15 évéhez mérten kissé száraz, de a korától elvárható lágyságot egyébként hibátlanul hozza. Finom, komplex rum, amit talán drágábban is el lehetne adni, de nem felel meg mindenki elvárásainak: a Brugal– és Flor de Caña-féle ízbombák kedvelőinek nagyobb csalódást okozhat, akár ízetlennek is tűnhet. Azoknak ajánlott, akik szeretik az idős rumok lágyságát, de tölgyfaíz nélkül.

Sikere ismerőseink közt: Nagyon lágy és finom.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Guyana


El Dorado Demerara Rum – 8 Year old
Beszerzés ideje: 2016. április

Édeskés, halványan szúrós illatú rum, de felsejlik az a mazsolás-fanyar jelleg is, ami az idősebb El Doradókat igazán fantasztikussá teszi. A szájban ez utóbbi szerencsére felerősödik, és némi égettcukros-melaszos jelleggel együtt elég jól ellensúlyozza a fiatal black rumokra jellemző édes-émelyítő ízeket is. Önálló italként inkább csak jégre töltve vagy veterán rumrajongók számára zenél jól, de így is kiemelkedő vétel ezért a pénzért. (2018. nyarán alig 7000 Ft/7 dl.)

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5El Dorado 12 Year Old
Beszerzés ideje: 2014
El Dorado 12

Konyakosan édes, mogyorós, telt – nehéz jellegű, de visszafogott erejű illat. A szájban gazdag, nagyszerűen kiegyensúlyozott, mogyorós-vaníliás, mazsolásan „zaftos” ízű, de a korty vége egy árnyalattal szeszesebb a tökélynél, így egyesek számára jégre töltve éri el az ideális állagát.

Sikere ismerőseink közt: Pozitív. Finom, ízes.

40% alk

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


El Dorado 15 Year Old
Beszerzés ideje: 2015ED15

A 12 éves változathoz igen hasonló „zaftos”, mogyorós-mazsolás-vaníliás jelleg uralja, de némileg határozottabb, édesebb, konyakosabb ízzel. A 3%-kal magasabb alkoholtartalom miatt valamivel csípősebb is, azonban itt már nem jelenik meg a szeszes ízárnyalat, a lecsengése jég nélkül is finom, olajos.

Sikere ismerőseink közt: Elsöprő. „Zseniális.” Egyesek vettek is belőle.

43% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

El Dorado 21 Year Old
Beszerzés ideje: 2014
mini_ED21

Édes, gazdag, szinte bourbönös illatú rum, mely a fiatalabb El Doradó-k jellegét viszi tovább, és tökéletes teltséggel adja vissza azt a mogyorós, csokis, vaníliás, mazsolásan zaftos ízbombát, amit a fiatalabb változatoknál már – haloványabb formában – megismertünk. A fás jegyek erősek és igen tömörek, de kellően „kulturáltak” ahhoz, hogy a mindennapi fogyasztó is zavartalanul élvezhesse őket. Az ital állaga, lecsengése 43% alkohollal is édes, vastagon bársonyos.

43% alk.

Karakter ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★★ 5,0


India

Old Monk Rum (7 years old blended)
Beszerzés ideje: 2013
Old Monk Rum

Az első olyan idős rumunk, amelynek leplezetlen, fűszeres, magyar értelemben ismert rumíze van. Karakterében sokkal jobban emlékeztet az osztrák Inländerekre (Stroh, stb.) vagy akár a hazai „sütőrumokra”, mint a dél-amerikai rumokra. Ez a „tipikus rumszag” a magyar fejben összekötődött az önmagukban ihatatlan álrumokkal, ezért elsőre ijesztő is lehet, de az illat kevésbé alkoholos, és lágy, csokoládés jegyek is megjelennek benne. Az ízben is ugyanezt a jelleget kapjuk, de kellemes lágysággal, finom melaszos-karamelles teltséggel, mely a lecsengésben teljesedik ki igazán. A 42,8% alkohol ellenére is jól iható, de azért jégkockával inni sem vétek, mert a korától elvárható lágyságot, kiegyensúlyozottságot nem kapunk lenyeléskor.

Sikere ismerőseink közt: Nagyon finom.

43,8% alk. (75° [imperial] proof), ≈10000 Ft/l

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Jamaica


Appleton Estate 12 Years Jamaica Rum
Beszerzés ideje: 2017. október

Összetett illat, amiben a magyar orrnak ismerős sütőrumos árnyalat jelenik meg, némi banános gyümölcsösség, és az öreg rumok finom, zaftos, mazsolás-mogyorós illata, de vékony szeszillat is dereng. A finom aromákat az ízben is egész határozottan kapjuk meg, de egy kis vajkaramellával és némi szeszes-kesernyés ízzel kísérve. Az érzete még jégre töltve is vékony, szeszes-száraz – amolyan kanadai whiskys –, és az ezzel járó kesernyés íz sem tűnik el teljesen.

43% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Kuba

Havana Club Añejo 3 Años

Beszerzés ideje: 2012

Ízben a márka fehérrumjához hasonló, de az érlelés miatt kevésbé karcos és kiegyensúlyozatlan, szalmasárga rum. Magában fogyasztva az erős alkoholos jelleg miatt inkább csak iható, mint kifejezetten kellemes, de megrögzött rumkedvelőnek így is lecsúszhat néhanap 1-1 pohárral. Leginkább koktélokba ajánlott fehérrum helyett, a legtöbbjüket határozottan jobbá teszi.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Havana Club Añejo Especial

Beszerzés ideje: 2012

Könnyű, vaníliás-mogyorós illatú, kissé száraz rum, mely, mely a rövidebb érleléshez képest jól iható, de a kezdeti lágyság után kissé alkoholos lecsengésben végződik. Eléri 1-1 divatosabb középkategóriás whisky élvezeti értékét, és gyakran nem is drágább náluk.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Havana Club Añejo 7 Años

Beszerzés ideje: 2012

A Havanától megszokott, szárazabb jellegű rum. A karamelles-mazsolás illatot erős tölgyfás, halványan vaníliás jelleg követi a szájban, majd fás szárazság, kissé kesernyés árnyalatok, lágy lecsengés. A 10 év alatti rumok közül (kezdőként) talán ezt a legkönnyebb összetéveszteni egy whiskyvel. Kellemes, jól kiegyensúlyozott rum, de egy kicsit karakteresebb is lehetne.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Martinique (Franciaország)


Clément „Age 6 Aged” Trés Vieux Rhum Agricole
Beszerzés ideje: 2016. június
Nem 6 éves!

Gyümölcsös, karamelles, igen friss illat, ami szokatlanul közel áll egy könnyebb bourbon whiskyéhez, de sejthető benne egy kis mazsolás gyümölcsösség is. A korty elejére is ugyanezt mondanám, de aztán igen hamar irányt vált; édes, égettcukros. Az ízpaletta eléggé erre az édeskés területre szorul, de ezen belül van egy kis komplexitása, és végső soron az egyensúlya sem rossz. Jégre töltve már az illatban is jobban hozza a karamellt, de az íze így mintha egysíkúbb lenne.

44% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Nicaragua

Flor de Caña Grand Reserve (7 éves)
Beszerzés ideje: 2012

Markáns, telt ízű rum. Az érlelés nehéz karamelles, mogyorós jegyeket hagy a párlaton, miközben annak fűszeres rumíze is erősen, de a korához illő lágysággal tud érvényesülni, majd kissé kókuszos lecsengésben végződik. A 40% alkohol és a hét év mellé talán egy árnyalattal könnyebb karakter illene, de jéggel vagy pár csepp vízzel könnyen megszelídíthető.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Flor de Caña Centenario 12
Beszerzés ideje: 2015
Nem 12 éves!
mini_fdc12_1

Nagyon könnyű párlat, az illatában csak minimális, szinte fel sem ismerhető rumjelleggel, némi tölgyes édességgel. Ízében is nagyon vékony és alig rumos, de szépen érlelt, elegáns, halványan édes-mogyorós. A lecsengése száraz, árnyalatnyi szeszízzel, ami miatt jégre tölteni sem rossz ötlet. Ez a – külsejében is megújult – kiadás már nem feltétlenül fogja lenyűgözni a korábbi, olajosabb, markánsabb Flor de Caña Centenario kedvelőit, ajánlott viszont az elegáns, száraz rumra vágyóknak.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Trinidad és Tobago

Angostura Trinidad & Tobago Caribbean Rum Aged 7 years

Beszerzés ideje: 2012

Karamellás-vaníliás illatú, aránylag könnyed rum. A szájban lágy, visszafogott, közepesen testes, nincsenek súlyosabb hordós jegyek. Ideális az idősebb rummal ismerkedőknek, illetve ezeken belül a lágyabbak kedvelőinek, habár az áráért érdekesebb rumok is léteznek.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Venezuela


Diplomatico Ron Añejo
Beszerzés ideje: 2013

Az illata éretlen rumra emlékeztet, emellett kimondottan alkoholos, de egyébként kellemes, vaníliás-fahéjas, halványan szerecsendiós. A szájban kissé harap, kissé fehérrumos zamatú (de annak mellékízeitől mentes), a lecsengése érett, de kimondottan alkoholos. Megkapjuk tőle azt, ami a pénzünkért jár, de ne essünk abba a tévedésbe, hogy áron alul kapnánk egy rendesen megérlelt rumot.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Nemzetközi vagy jelöletlen eredetű


Bacardi Black
Beszerzés ideje: 2015mini_bacardiBl
Származás: Kubai alapítású, ma viszont Puerto Ricó-ban, Spanyolországban és/vagy más országokban található üzemekben készül.

Nyerses, édes-citrusos, melaszos, némileg szeszes, gumis illatú rum, melyet vakteszten könnyebb lenne összetéveszteni egy fehér rummal, mint egy öreg rummal. A szájban is harsány, olajos, kissé émelyítően édes és aránylag szeszes, az utóíze pedig erős, nem túl kellemes. Önálló italként talán még annyira sem zenél jól, mint a Gold változat – észlelhető a szándék, hogy koktélrumnak hangolták. A 37,5%-os palackozásnak köszönhetően a lecsengés nem karcos, viszont kissé vizesnek hat.

37,5% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Inländerrum (Ausztria)

(Eredetvédett osztrák szeszes ital; ma már nádszeszből készül, de az ízét a hagyományos osztrák rumutánzatok hozzávalói adják.)

Stroh 80 Inländer Rum
Beszerzés ideje: 2012

Nehéz elképzelni, hogy ezt jóízlésű emberek valaha is fogyasztották önmagában. Szobameleg röviditalhoz szokott ízléssel sem pozitív élmény jég nélkül nekifutni, mert még 40%-ra hígítva is meglepően karcos és száraz, egyben émelyítően édes illatú. Jéggel már úgy-ahogy fogyasztható 40%-on, de a vaníliás-marcipános jellegű ital íze önmagában mindenféle hígítással és hőmérsékleten kiegyensúlyozatlan marad. Mint a 80%-os palackozás is egyértelművé teszi, koktélokba és süteményekbe szánták. Ízesítőszesz, ami nagyobb arányban semmilyen ízléses keverékbe nem ajánlott: ízben és „alkoholosságban” egyaránt másfél-kétszeres mennyiségű 80%-os (vagyis 3-4×-es mennyiségű 40%-os) rumot képes pótolni, amit talán valamilyen alkoholos szárazságot imitáló összetevője okozhat (ilyet még csak a Rodniks-nál tapasztaltunk). A hosszú tejeskávé ízét már fél cent is szépen feldobja, és hagyományos osztrák-magyar süteményekbe is ajánlott (rumaroma és olcsó „sütőrum” helyett). A hiányos férfiasságukra kompenzáló rohamivók nagy örömére a 80% alkoholtartalom a fentiek miatt legalább 120%-nak tűnik, így szalonképes rövöditalt inkább kétszer annyi vodkához keverve nyerhetünk belőle.

80% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés × (Nem önálló ital, koktélösszetevő.)

Rum-Verschnitt (Németország)

(Németországban gyártott, rumból és finomszeszből álló, általában ízesített szeszes ital, melyben az alkoholnak legalább egyhuszad része rum.)

(Zwack) Portorico 60 Rum Verschnitt
Beszerzés ideje: 2012

Rumtartalom: 5%
Fontos: a „Portorico” márkanév használatára a szocialista szeszgyárak privatizációja nyomán több gyártó is jogosult (például a Várda Drinks vagy a Miskolci Likőrgyár). A Zwack Portorico nem tévesztendő össze az egyéb gyártók termékeivel.

Egész jellege az Inländerrumra emlékeztet, és nyilván a gyökereik is közösek. A Stroh-hoz hasonló, de kicsit jellegtelenebb, kevésbé ízes marcipános-vaníliás íz. Cserébe röviditalként lenyelhetőbb (még a két italt azonos szeszfokra hígítva is), de kérdés, hogy egy röviditalként közel élvezhetetlen szesznél ez számít-e. 40 fokra hígítva akár jég nélkül is könnyen lehúzható, nem száraz, bár nem is kellemes, az íze így is túl egyszerű, egyben túl erős. Ahogyan a címke is tisztázza: teába, kávéba, koktélokba és süteményekbe szánták. Erős íze miatt a valódi rumoknál kevesebb is elég belőle az ízesítéshez. Hagyományos osztrák-magyar süteményekbe is ajánlott rumaroma helyett, hiszen ezek eredetileg sem, valódi rummal (akkori nevén: „cukornádrummal”), hanem utánzattal készültek. A címkén ajánlott törtjeges-limonádés koktélban kifejezetten kellemes, habár ez majdnem minden épkézláb röviditalról elmondható.

60% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés × (Nem önálló ital, koktélösszetevő.)

Archív értékelések

Flor de Caña Centenario (12 éves)
Ország: Nicaragua
Gyártása megszűnt! (Lásd az új kiadást.)
Beszerzés ideje: 2011-12

Stílusában a hétéves változathoz hasonló, markáns, mogyorós-vaníliás jellegű rum, melyben a további öt év érlelésnek köszönhetően immár minden a helyére kerül: a lecsengés elveszíti a csípősségét, így a karaktere sokkal letisztultabban, gazdagabban érvényesül. Telt, édes ízek, komplexitás Kifogástalan kerekség, bársonyos lecsengés.

40% alk. ≈7000 Ft/7 dl

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


(Zwack) Portorico 60 Rum Verschnitt („Új recepttel”)
Ország: Magyarország
Rumtartalom: 5%
Gyártása megszűnt!
Beszerzés ideje: 2013

Az „új recepttel” változat ízét szintetikus feketeribizli-aromára emlékeztető jelleg uralja, ami annyira rosszul áll össze az alapízzel, hogy felmerül az emberben, vajon nem tévedésből keverték-e hozzá egy nagyobb adaghoz, majd próbálták „új recept” jelszóval menteni a menthetőt. A dauervizet kísértetiesen idéző összkép röviditalként kivételesen fintorgóssá teszi, és teába, kávéba sem ideális, hacsak nem a feketeribizlis „büntetőkólák” ízvilága a cél.

60% alk., 3000 Ft/5 dl

Karakter ★☆☆☆☆ 0,5
Lecsengés × (Nem önálló ital, koktélösszetevő.)