Home » Whisky (Európa, Japán)

Whisky (Európa, Japán)

← Vissza az italfajtákhoz
← Ugrás az amerikai és kanadai whiskykhez

Tartalom

Skót whisky

(Scotch whisky)

1. Skót blended whisky

Hagyományos malátawhisky és szeszfinomítóban készült gabonawhisky keveréke – blended Scotch whisky.


The Antiquary Blended Scotch Whisky Aged 12 Years
Összegzés: egyszerű és kissé karcos, de jéggel jól iható blend
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_antiq12Málnásan édes, szinte émelyítő, tompán malátás, egyszerű illat. Az ízben először kellemesen felerősödik a meleg tölgyesség, majd feltámad az illatban érezhető édes-alkoholos gabonawhisky, amitől jég nélkül kissé kisiklik az ital. A korához mérten kissé kiegyensúlyozatlan és szeszes, ám jéggel jól megszelídíthető, egyszerű mindennapi blend.

Sikere ismerőseink közt: messze nem a legjobb, de egészen kellemes, jég nélkül sem kimondottan rossz.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Ballantine’s Finest Blended Scotch Whisky

Összegzés: Jellegtelen, de könnyen iható whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. július

Nagyon halvány, tiszta illat, amiben van egy kis édes keksz, de ez is friss és visszafogott. Egy-egy pillanatra mintha kellemes, savanykás sörszag is derengene. A szájban rendkívül, vodkásan vékony, és a korty végén az ízben is feldereng a tiszta, vodkás szeszíz, ám mindezt elég lágyan kapjuk, és cserébe megkímél minket az olcsó scotch tipikus buta mellékízeitől. Az édes, malátás jelleg leginkább a korty után, a lecsengésben jelenik meg valamennyire, a szájban inkább az a szerepe, hogy egy árnyalattal krémesebbé teszi a grain scotch száraz, üres jellegét.

Hatalmas váltás az előző, 2015-ben felváltott négyszögcímkés elődjéhez képest. Nincs harapósság, nincs testesség, nincs izgalmas karakter – jellegtelen, vékony, de a kategórián belül talán az átlagnál is letisztultabb és lágyabb whisky, így azoknak ajánlott a legjobban, akik a régi Finestet ki nem állhatták. Ez is egész jól elkerüli a mai olcsó blended scotch-ok émelyítő erjedtkekszes ízét, de merőben más megvalósítással.

Érdemes kitérni a „Finest” jelző eredetére is. A mai skót nevezékrendszer 2005–2009-es bevezetése előtt általában nem tüntették fel a blended jelzőt (ahogyan az írek még ma sem), helyette a „scotch whisky” elé jellemzően valamilyen szépítő jelzőt tettek. Gyakran „old Scotch whisky” vagy „finest Scotch whisky” szerepelt a címkén, és ez nem is volt túlzás, mert régebben a neves márkák alapkiadásai általában voltak olyan jók (vagy akár jobbak), mint a mai 12 éves blended scotch-ok. A „blended Scotch whisky” mint kötelező hivatalos megnevezés bevezetésével a régi jelzőket elhagyták, de a Ballantine’s Finest ilyenformán megtartotta.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Ballantine’s Blended Scotch Whisky Aged 12 Years

Összegzés: Egyszerű, visszafogott és könnyen iható scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember.

Édeskés, kellemesen könnyed kekszes-sörös illat. A szájban némileg egyszerű és visszafogott, de friss és tiszta íz, árnyalatnyi füsttel. Van azért némi teltsége is, nem kimondottan vékony. Az érzete előbb inkább krémes, majd a korty végén porzóan száraz. Ez utóbbi némileg éretlen hatást kölcsönöz a whiskynek, és főleg több korty után válik egy kicsit zavaróvá.

Jelentős váltás a 2015-ben felváltott négyszögcímkés elődjéhez képest, melyhez képest valamivel egyszerűbb, szárazabb, könnyedebb, bár bizonyos értelemben krémesebb is. Összességében nem emlékeztet a régi változatra.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Ballantine’s Hard Fired Blended Scotch Whisky

Összegzés: Édeskés, egyszerű, lágy scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember.

Édes, visszafogott illat, ami lényegében az olcsó scotch-ok jellegzetes erjedt kekszillata, talán kicsit több vaníliával. A szájban ez a jelleg kulturáltabban jelenik meg, mint az az illattól várható lenne, de nem egészül ki semmi egyébbel; nagyon egyszerű, kekszes-édeskés íze van. Az érzete először kellemesen olajos, de a korty vége így is szeszes-száraz egy kicsit. Semely ponton nem igazán rossz, de megdicsérni sem tudom miért. Mivel alapvetően visszafogott, nem volnának zavaróan erősek az édes illatok, de az édes-olajos jelleghez nem társulnak ellensúlyként friss ízek-illatok, így kiegyensúlyozatlan, émelyítő.

A kiégetett hordó ellenére ne várjunk bourbon- vagy Tennessee-szerű ízeket – ne csak azért, mert eleve másfajta párlat, hanem azért sem, mert a bourbönnel ellentétben ez a whisky felújított használt hordókban érlelődött, és azt sem tudni, mennyi időt töltött ilyenben. A belül elszenesített hordókban nem a faszénréteg kölcsönöz vaníliás, fás ízeket (ez a rész szénszűrőként működik), hanem mögötte a pörkölt réteg, ami azonban egy felújított hordóban nem feltétlenül ugyanolyan, mint egy vadonatújban. A Hard Fired ízében – némi vaníliás árnyalat mellett – inkább csak a szénréteg tisztító hatásának érdemeit élvezhetjük, ami úgy nyeli el a fiatal párlat mellékízeit, hogy az jórészt megőrzi az olajos, testes érzetét.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Chivas Regal Premium Scotch Whisky Aged 12 Years

Összegzés: Az úri közönség kevésbé józan pillanataiért.
Utoljára beszerzett minta: 2011.
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben) Újraértékelés hamarosan!

A korához képest igen egyszerű, visszafogottan malátás, könnyű blend. Ízvilág szempontjából nagyon hasonlít a középkategóriás, fiatal blendekre, kivéve, hogy azok kellemtlen utó- és mellékízei nem jelennek meg. Jó oldala, hogy hatásvadász jegyektől mentes, nincsen eltúlzott fa- vagy szirupos íze, de józanul kóstolgatva – még blended scotch-hoz képest is – komoly csalódást okozhat azoknak, akik tartalmas whisky reményében fizetik ki az árát.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Dewar’s 12 Years Old Special Reserve

Blended Scotch Whisky
Összegzés: elegánsnak is mondható, de elég vékony, szeszes hatású scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2016. január

Könnyed, halványan gyümölcsös, egyes kóstolások alkalmával szinte már rumosnak ható illat. A szájban nagyon száraz és vékony, ezáltal kissé szeszes-kesernyés is, de egyébként nem hat éretlennek. Egy kis vízzel jobban kijön a gyümölcsös illat, és enged valamennyit a szeszesség is. Kimondottan finom édes, gyümölcsös, rumos árnyalatok is megjelennek benne, de így nehezen érvényesülnek.

43% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


The Famous Grouse Blended Scotch Whisky
Összegzés: vékony, száraz és éretlen, igazi kólába való blend.
Utoljára beszerzett minta: 2018. szeptember

Vékony, de határozott, éles illat: süteményes, émelyítő, de füstös is egy kicsit. A szájban is határozott, száraz, malátawhiskys ízek, amit kesernyés, máshogyan száraz szeszíz kísér – hogy ellensúlyoz, az túlzás, inkább csak szárazzal borítja be az émelyítőt, így még az árkategóriához mérten is elég közönséges élmény. Az érzete is húzós némileg, ez végképp nem megy a vékony stílusához. A felbontás utáni évben ugyan veszített valamit az éléből, de nem mondanám, hogy jobb lett.

Ennek a whiskynek valóban a „tyúkoskóla” lehet az ideális inkarnációja, önálló italként nehéz értékelni. Az a fajta – egyszerre száraz, üres és émelyítő – ízvilág, amiről egy szocialista vállalat ízléstelen előszobája jut eszembe: nem kóstoltam italt abból a korszakból, de oda illett volna a vékony eleganciának és a szerény minőségnek ez a furcsa elegye. Egyébként valószínűleg nem mindenki számára gyengébb a többi belépő blended scotch-nál.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Grand Macnish Blended Scotch Whisky

Összegzés: édes blend egyensúlyproblémákkal.
Utoljára beszerzett minta: 2012. augusztus

Az átlagosnál gyengébb karakterű, malátás, émelyítően édes illatú, mégis száraz blend, zavaróan alkoholos illattal és kiegyensúlyozatlan lecsengéssel.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

Grant’s Cask Editions – Sherry Cask Finish

Blended Scotch Whisky
Összegzés: éretlen, de a sherrys hordókkal jól kikerekített scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2017. március

Halvány, édeskés kekszes illat, amiből jól kivehető a sherrys árnyalat is – ha keressük. Lényegében olyan, mint a legtöbb belépő szintű, éretlen blended scotch illata, de a Grant’s alapkiadással összehasonlítva kevésbé száraz, kevésbé ragasztós, gyümölcsösebb, kicsit teltebb. A sherry nem annyira nyilvánvaló, de ha az ember keresi (vagy éppen ha az alapkiadással hasonlítja össze), akkor jól felismerhető. Ez a különbség a szájban is jól érvényesül, de nem kimondottan érdekes whiskyt kapunk, az igazi plusz inkább csak némi olajosság, kerekség, egy kevés gyümölcsmázzal.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Hankey Bannister Original Blended Scotch Whisky
Összegzés: Lágy malátás karakterű, kiegyensúlyozott lecsengésű blend.
Utoljára beszerzett minta: 2015. április
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben) Újraértékelés hamarosan!

mini_HBOEnyhén malátás, visszafogott illat. Aránylag lágy, közepesen telt, édes, nem füstös malátás íz, melyből a korty végén meglepően rendezett lecsengés alakul ki, némi kellemes malátás utóízzel, mely egy ideig megmarad a szájban.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Islay Mist Deluxe Blended Scotch Whisky
Összegzés: a legjobb „négyezres” blend, de csak a füstöt kedvelőknek
Utoljára beszerzett minta: 2012. október
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Kategóriájához képest rendkívül szépen kiegyensúlyozott, finoman, szárazon-gyümölcsösen malátás, és igen füstös blend, mely utóbbi tulajdonságát az alapjául használt Laphroaig-nak köszönheti. Tökéletes példája annak, hogyan kell komolyan vehető skót blendet alkotni középkategóriás áron, a tőzegfüstöt nem kedvelőknek azonban ezzel együtt sem ajánlott.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


J&B Rare – Justerini and Brooks
Blended Scotch Whisky
Összegzés: régivágású, nyers, de telt blend, ami élesen kilóg a mai blended scotch-ok közül
Utoljára beszerzett minta: 2019. február

Elég rossz első benyomás volt: az éretlen skót whiskyk sokféle hibája megjelenik benne, úgymint a zöld, a csípős, az élesen füstös – de ezek végül egész jó ellensúlyokat képeznek egymásnak. Régivágású blended scotch-nak nevezhetnénk, bár annak kissé nyers. Zöldes, szinte fehérboros, harapós illatú. A szájban füstös, száraz, a régi világ harapósabb, teltebb coffey grain-jével. A lecsengésben is harap, halványan súrol, de végső soron van olyan összeszedett, letisztult és „zaftos” a korty vége, ami második pohárra is csábíthat. Más nyers scotch-okkal ellentétben nincs nyoma a „keserű szeszíznek” (bár lehet, hogy egyeseknek éppen ez lesz „szeszízű”), és az ezekben általam sokat szidott émelyítő aroma sem érvényesül. Ha már tudjuk, mibe fogunk harapni, akkor elég egzotikus élmény, és élvezhetőbb is a belépő mezönynél – bár drágább is.

Annak ellenére, hogy nem tartom kimondottan jónak, azért gyakran töltöttem belőle második pohárral. Az oldschool blended scotch eltűnésén agonizálóknak (pl. nekem), illetve a nyers whiskyk kedvelőinek igazi „bűnös élvezetet” nyújthat. Ezt figyelembe véve az ár/érték aránya sem igazán rossz; jó pár éve ez az első blended scotch, amit lehet, hogy újra megvennék.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Johnnie Walker Blender’s Batch Red Rye Finish
Blended Scotch Whisky – amerikai rozswhiskys hordókban utóérlelve
Összegzés: a maga kategóriájában jól eltalált, rozswhiskys jellegű blended scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2017. április

Az illata amerikai rozswhisky (nem a 100% rozsból készült, inkább a kukoricás), persze kevésbé intenzíven, mint egy rozswhiskyben, de meglepő, hogy szinte teljesen uralja az illatot. Az ízben is ez a meghatározó, és csak a korty közepe táján jön fel némileg a blended scotch jellegzetes édessége. A korty végén (skót) gabonawhiskys könnyedség, ami egy kicsit a Red Labelt idézi – csak itt érezni igazán, hogy blended whiskyt ittunk.

A rozswhiskys (rozsos-kukoricás) jellegre biztosan ráerősít az is, hogy utóérlelés előtt (kizárólag?) elsőtöltésű bourbönös hordókban érlelték, illetve valószínűleg jelentős arányban tartalmaz kukoricaszeszt is. Vakteszten gondban letten volna, hogy pontosan mi lehet ez, mert a rozsos blended whisky ugyan kanadai blended whiskyre utalna, de a szájérzete nem olyan vékony, és a rozsos jelleg is másképp jelenik meg benne.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Johnnie Walker Red Label
Blended Scotch Whisky
Összegzés: Érdekes és a maga kategóriájában tartalmas, de igen éretlen whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2018. január

Kukoricaszeszes, harapós-édes illat, benne malátával, kevés füsttel – régi vágású blended scotch illata, de igencsak éretlenül. A szájban már sokkal egyértelműbb a malátawhisky, itt nagyjából egyenrangúan ellensúlyozzák egymást a távolról bourbonös hangulatú gabonawhiskyvel. Ezek éretlenül is jól kiegészítik egymást, de aki nem ismerője és kedvelője ennek az oldschool műfajnak (ma már leginkább a japán blended whiskyken keresztül), annak igen zavaros, csípős élmény lehet. A hasonlóan árazott skót blendekkel ellentétben van teste, nem olyan üres-száraz, és megkímél minket azok egyoldalú émelyítő-kekszes jellegétől is; helyette másféle, olajos-harapós-kesernyés éretlenséget kapunk. Szintén erénye a maga kategóriájában, hogy az átlagnál szebben, gazdagabban jön át a tőzeges jelleg. Jégre töltve rosszabbnak tűnt: az illatban jobban kijött az éles és az émelyítő oldala is, és az érzete is valahogy fanyarrá vált.

Nem könnyű pontozni, mert ha csámcsog rajta és koncentrál rá az ember, akkor finom ízek is megjelennek, de hogy csak kitöltsek egy pohárral és élvezzem? Kösznem. Ebből a szempontból a régi Ballantine’s Finest-re hasonlít, amit még inkább így tudtam volna jellemezni, bár azt egymás mellett kóstolva is jobbnak tartom.

Lásd még: Johnnie Walker Red Label Old Scotch Whisky – 1990-es évek

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Johnnie Walker Black Label
Blended Scotch Whisky – Aged 12 Years
Összegzés: Édes-füstös, de kissé vékony-száraz érzetű whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. nyár

Édeskés, halványan mézes, tőzeges illat, de egyben elég vékony, kissé szeszes is. Az ízében is hozza ezt a mézes-tőzeges jelleget, ha az embert jó hangulatában kapja el, mellette viszont a szájban is aránylag vékony, száraz, nem igazán érett, és így eltompul – sőt, a legtöbb kóstolás alkalmával el is veszett – az a jelleg, ami e whisky szépségét igazán adná.

Emlékezetből élég nehéz összehasonlítani a 2011-12-ben megismert kiadással, de szárazabbnak, éretlenebbnek és kaotikusabbnak hat, mint akkoriban, amikor éppen az érett bársonyosságát, az íz meleg teltségét találtam a legjobb oldalának. Minőségben és stílusban is a többi neves blended scotch 12 éveseihez közelít, amik viszont jellemzően kevesebbe kerülnek.


40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

A Johnnie Walker Green Label a malátawhiskyk között található!


Lauder’s Blended Scotch Whisky
Utoljára beszerzett minta: 2018. november

Kekszes-édes, éretlen, visszafogott illat. Ízében kicsit üres és szeszes, de a jellegét az éretlen és alig füstös malátawhisky határozza meg, ebből a szempontból talán gazdagabb a hasonló kategóriás blendeknél, de csak azzal a kevéssel, amennyivel drágább is náluk. A korty bizonyos pontján van egy árnyalatnyi finomság, ami élvezhető, ha sikerül csak arra koncentrálnunk, de egyébként keveset javít az összképen. Az elején lágynak is nevezhetjük, de a lecsengésben súrol, szárít, kellemetlen. Itt már karakteresnek is nevezhetjük, de részemről inkább ne lenne az.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Lauder’s Blended Scotch Whisky (12 years)
Összegzés: megfizethető idős blend közepesen tartalmas ízvilággal.
Utoljára beszerzett minta: 2012. augusztus
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Malátás-édeskés, kissé füstös, halványan gyümölcsös, szélsőségektől mentes ízű, a 12 év érleléstől selymes blend. Legföbb erénye ez a 12 év, habár az ízvilága is egyértelműen érdekesebb, mint a fiatal blendeké. Laikusnak, kezdőnek kitűnő vétel, de haladóknak ezért a pénzért érdekesebb scotch-ok is léteznek, igaz rövidebb érleléssel.

Sikere ismerőseink közt: Pozitív. Kellemes, finom, de nem hagy mély nyomot az emberben.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Lauder’s Blended Scotch Whisky (15 years)
Összegzés: megfizethető „nagyon öreg” jellegú blend.
Utoljára beszerzett minta: 2012. április
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

A 12 éves változathoz hasonló, de jóval faízűbb és sziruposabb hatású, egyben talán egy kicsit füstösebb párlat, aminél nyilvánvalóan az öreg whisky sztereotípiája volt a cél, és ezt erősíti a mélybarnára karamellezett szín is. Igen kellemes a szirupos-fás bársonyossága, de nem feltétlenül tartalmasabb, mint egyes hasonló árú, 10-12 éves scotch-ok.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Strathbeag Blended Scotch Whisky

mini_stratÖsszegzés: malátás ízű blend, kellemetlen lecsengéssel.
Utoljára beszerzett minta: 2015. december

Az árához mérten meglepően határozott, de furcsa illatú whisky – mintha mindazt belesűrítették volna, amit a blended scotch-ban nem szeretünk. Kötszeres, gabonapelyhes, habár ezen a ponton még nem kimondottan rossz, elsőre akár jellegtelennek is tűnhet. Az ízben már egyértelműbben kijönnek a kellemetlen jegyek, de az igazi gondok csak a további kortyoknál kezdődnek, mikor a szánkat már átjárta az íze. Testes, de füsttelen és éretlen malátawhisky émelyítő jellege uralja, ami talán a legrosszabb választás volt erre a célra, ráadásul elég nagy arányban tartalmazhat belőle a keverék, ami ez esetben nem előny.

40% alk.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

White Horse 1900
Blended Scotch Whisky
Összegzés: finom tőzeges-édes karakterű, de vékony whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. május

Édes, visszafogott tőzeges-malátás, de mellette némileg éretlen, szeszes illat. A szájban is ez a kettősség uralja: egyrészt, felismerhető benne az a szép, mézes-füstös íz és a vele járó krémes árnyalat, amitől a régebbi Johnnie Walker-ök annyira jók voltak (ma már sajnos a Black Label sem tudja ezt ilyen tisztán), viszont a korty közepe után túl vékony, kissé kesernyés, szeszes lesz. Az is igencsak változó volt a kóstolások során, hogy mennyire tudott érvényesülni a szebbik oldala; időnként semennyire. Az állagát meg lehet szelídíteni egy kiskanál víz hozzáadásával, de a kesernyés utóízen ez sem változtat.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Whyte & Mackay Special Blended Scotch Whisky
Összegzés: kanadai könyedség skót stílusban.
Utoljára beszerzett minta: 2011.
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Lágy, könnyű, száraz blend, amiben inkább az érlelés és némi tőzeg érvényesül, mint a gabona — scotch-hoz képest nagyon semleges. A vékony karakter miatt lenyeléskor száraz és alkoholos, ami főleg jég nélkül okoz gondot, de nem kell vodkás utóíztől tartani, mint egyes kanadai whiskyk esetén.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

2. Skót malátawhisky

Hagyományos malátawhiskyk egyetlen főzdéből (single malt Scotch whisky), illetve több főzdéből (blended malt Scotch whisky).


Clynelish 14 Single Malt Scotch Whisky
Utoljára beszerzett minta: 2019. augusztus

Péksütis, halványan gyümölcsös, friss, édes, szép érett illat. A szájban megérezni a 46% alkoholt, de nagyon jól áll neki: finoman harapós, testes, összeszedett. Van egy olyan jellege, amit viaszosnak szoktak nevezni, és ez a whisky elég érett is ahhoz, hogy ezt ne émelyítő, hanem finom, érett édesség kísérje. Legelsőre talán kicsit egyszerűnek vagy túl könnyűnek tűnhet, de különösebb elemezgetés nélkül is hamar megmutatja, hogy finom, tartalmas, testes ital.

Valahol itt kezdődik az, amit ma érdemes skót whisky címén megvenni. Persze, ez alatt is vannak élvezhető tételek (bár egyre gyakrabban gyenge ár/érték aránnyal), de azok alapján nem igazán válik érthetővé, hogy annak idején mitől lett világsztár a skót whisky – gyakran nemcsak a minőségük, hanem a stílusuk miatt sem.
Ezt még Barman’s Choice ajánlására vettem meg, amikor olyasmit mondott, hogy aki ezt kóstolta, az már tud valamit a skót whiskyről, én pedig félig viccből haraptam rá erre, de a malt-műveletlenségem ellenére is sejtem, hogy mire gondolt.
A szép egyensúlya egy kicsit azért kényesnek bizonyult: egy évvel felbontás után nekem már kissé nehéz és fanyar lett. Ez valószínűleg nem mindenki számára hátrány.

46% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5


Cragganmore 12 Years Old Single Speyside Malt Scotch Whisky
Összegzés: édes-gyümölcsös malátawhisky arany középúton a könnyed és a gazdag, a lágy és a füstös között.
Utoljára beszerzett minta: 2012. december

Halványan tőzeges, süteményes, gyümölcsös illat, mindössze árnyalatnyi nyerswhiskys-alkoholos jelleggel. Az ízben ugyanez határozottabb malátával és némi tölggyel-vaníliával egészül ki, a gyümölcsösség almásabbá válik. A korty vége kellemesen száraz, malátás. Bátran ajánlható a házasítatlan malátawhiskyk iránt érdeklődőknek: nem unalmas, mégis könnyen befogadható, és – bár van benne felfedezni való – az élvezete nem igényel ismerkedést.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Glen Grant Major’s Reserve Single Malt Scotch Whisky
Összegzés: Mindennapi, könnyű ivós whisky, a mainstream 12 éves blendek helyett ajánlott.
Utoljára beszerzett minta: 2019. május

Vékony, friss illat, ami a grapefruitos és a sörös közt ingadozik. Éretlen malátawhisky létére az ezekre jellemző nehéz, émelyítő aroma itt hiányzik. A szájban is könnyű, száraz, kellemesen harapós. Az íze elég sovány, grapefruit kis füsttel, sörös malátaíz, és van egy egész kis olajos teste is, de ez is vékony, könnyed.

A bontás utáni hetekben-hónapokban némileg változott; kevésbé könnyed és citrusos, olajosabb, malátásabb, és végül egy kicsit émelyítő, szájösszetapasztós is lett, de nem mondanám, hogy egyértelműen rosszabb. Egyszerű, „ivós” whisky, de jobb, mint az árkategória divatosabb 12 éves blendjei.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Glen Silver’s Blended Malt Scotch Whisky
Összegzés: száraz, nehezen iható, mégsem túl tartalmas malátawhisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. április

Zavaróan aromátlan és ízetlen malátawhisky, mely a fiatal maltoknak szinte csak a rossz oldalát nyújtja, vagyis a száraz, az utóízben már szinte keserűbe forduló jelleget. Ilyen semmitmondó karakter után különösen rosszulesik ez a lecsengés. Nem kifejezetten rettenetes, de ezt a színvonalat jópár nála olcsóbb mezei blended scotch is felülmúlja.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Glen Turner Heritage – Double Cask
Single Malt Scotch Whisky
Matured in oak and Madeira casks
Utoljára beszerzett minta: 2018. június

Likőrboros, mazsolás, halványan pinceszagú illat, vaníliával, malátával. Már érett mogyorós-mazsolás árnyalatok is érezhetők, de mellettük ott van a még éretlen malátawhiskyk émelyítő illata is. A szájban egy kicsit kaotikusabb-semmilyenebb, és megjelenik a viaszos éretlenség is, főleg a korty végén. Van némi olajos teltsége is, de ez így még elég nehézkes, nem könnyen élvezhető ital.

40% alk.

Karakter ★★★★☆☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆☆ 3,0

Johnnie Walker Green Label (palackozva 2016-tól)
Blended Malt Scotch Whisky – Aged 15 Years
Összegzés: Telt, gazdag, komplex malátawhisky, amiben igen jól harmonizálnak a különböző stílusjegyek.
Utoljára beszerzett minta: 2016. nyár

Meleg, komplex illat, amiben minden jóból van egy kicsi: mézes-tőzeges, gyümölcsös, fűszeres, malátás. A szájban mindez még szebben jön elő, a korty közepén szinte robban a zaftos gyümölcs, az édes füst és a maláta pedig igen szépen ellensúlyozza – nemcsak többféle stílus találkozik, de a harmóniájuk is kiváló. A korty vége könnyedebb és elég száraz lesz (legalábbis az elejéhez mérten), de így is kellemes, elegáns érzettel távozik.

Emlékezetből nehezen tudom összehasonlítani a hat-hét éve kóstolt (és időközben egy pár évre megszűnt) régi Green Labellel, de meglepne, ha annak is ilyen száraz lecsengése lett volna – valamivel kerekebb, de kevésbé izgalmas whiskyre emlékszem. Akiknek volt szerencséjük a kettőt egymás mellett kóstolni, azok egyetértenek abban, hogy egyáltalán nem egyformák, de abban már nem, hogy melyik a jobb.


43% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Lagavulin Islay Single Malt Scotch Whisky Aged 16 years
Összegzés: komoly mélységekkel bíró, rendkívül markáns whisky, csak haladóknak és kalandvágyóknak
Utoljára beszerzett minta: 2012. december

mini_lagavulin16Nagyon telt, gyümölcsös, tőzegfüstös, tölgyes illat, amit a szájban igen markáns, régi börkötésre emlékeztető, cserzett szárazság egészít ki. Ennek a karakternek komoly mélységei vannak, nagy kortyokban nemcsak a „megértése”, de az élvezete sem képzelhető el. A magas pontszám ellenére azonban a legkevésbé sem ajánlott mindenkinek. A kezdő maltosok (és főleg a kezdő whiskyfogyasztók!) többségének értelmezhetetlenül, visszataszítóan markáns lehet; messze meghaladja azt a tömörséget, ízerősséget, amit a divatosabb (akár maláta-) whiskyknél megszokhattunk.

43% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

Talisker 10 Single Malt Scotch Whisky
Összegzés: finom, telt tőzegbomba, amit azonban elsőre nehéz élvezni
Utoljára beszerzett minta: 2012. december

mini_talis10Erős, friss, száraz malátás illat, erős tőzegfüsttel. A szájban a tőzeges maláta robbanásszerűen felerősödik, majd telten, édesen árad szét, ezt az élményt azonban nem feltétlenül kapjuk meg a legelső pohártól. Nem egy kezdő malátawhisky, érdemi tapasztalat nélkül kizárólag az erős, száraz ízek szerelmeseinek ajánlott. A 10 éves érlelés elég ahhoz, hogy kifogástalanul összerendezze az ízeket, de a „kibontásukhoz” szükség lehet egy kis ismerkedésre.

45,8% alk (80° proof UK)

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Tesco Finest Highland Single Malt Scotch Whisky Aged 12 Years

Összegzés: Kissé kompromisszumos, de az árkategóriájában erős malátawhisky
Utoljára beszerzett minta: 2018. október
Kapcsolódó írás: Gyanús whiskyk


Elég visszafogott, de finom illat; édes-gyümölcsös, süteményes, alkalmanként bourbönös, zaftos. Az ízben mindez letisztult malátajelleggel egészül ki, a korty végén határozottabb sherrys, gyümölcsös ízekkel, kevés füsttel. Kellemesen telt és összetett, de nem kimondottan határozott, és a letisztult ízeket kissé zavaros-jellegtelen árnyalatok is kísérik. Érettnek csak nagyjából nevezném – bár semmi bántóan éretlen nincs benne, egy kicsit kesernyés, szájösszetapasztós.

Ahogyan ez a sajátmárkás hipermarket-whiskyknél lenni szokott, az elvárásainkat nem a korához, hanem az árához érdemes igazítanunk – ahhoz mérten elég erős versenyző. Ha ismerünk ennyiért élvezhető malátawhiskyt, akkor ebben sem fogunk csalódni. Egyértelműen jobb a hasonlóan árazott 12 éves blendeknél – és nem azért, mert ez „mégis csak single malt”.

40% alk.

Karakter ★★★ 3,5
Lecsengés ★★★ 3,5


Tomatin Legacy (Single Malt Scotch Whisky)
Összegzés: nyers, de ezzel együtt is kulturált, középkategóriás malátawhisky
Utoljára beszerzett minta: 2014. október
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

mini_tomatinLGyümölcsös, sörös, alig tőzeges illat, aránylag rövid érlelésre utaló nyersességgel. A szájban tisztábban kibontakozik az enyhén füstös, édes maláta, amit szépen ellensúlyoz az ital kissé nyers, harapós jellege. Elsőre szokatlanul éretlen is lehet azoknak, akik csak a lágyabb, illetve az érettebb whiskykhez szoktak hozzá, azonban ezzel együtt is ízléses és kiegyensúlyozott, és aránylag határozott karakterű.

43% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

2. Skót gabonawisky

Coffey-féle szeszfinomítóban, búzából vagy kukoricából készült gabonawhiskyk egyetlen szeszgyárból (single grain Scotch whisky), illetve több szeszgyárból (blended grain Scotch whisky).

mini_snowgSnow Grouse Blended Grain Scotch Whisky
Összegzés: vaníliás-gabonapelyhes vodkát idéző, önmagában nehezen élvezhető whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. április

Gabonapelyhes, halványan vaníliás, fás, egyébiránt üres illat. Feltűnő az erjedt illatok hiánya, helyette árnyalatnyi etanolillat (vodkajelleg) fedezhető fel. A szájban is vodkás érzet és íz uralkodik, ami nem igazán zavaró, sőt, lágy, de nem ellensúlyozza jól a kissé émelyítő vaníliás-gabonapelyhes ízt. Ez utóbbi az egyetlen érdemi jele annak, hogy nem vodkával van dolgunk.

A palackon háromszor is szerepel, hogy SERVE FROM THE FREEZER, azaz fagyasztóból kell felszolgálni, de a mélyhűtés számomra csak elvette a lágyságát, és kiemelte azt, ami rossz benne. Stílusát tekintve igencsak távol áll a Snow Grouse korábbi kiadásától, amelynél még tényleg jól működött a mélyhűtés.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Ír whisky

(Irish Whiskey / Irish Whisky / Uisce Beatha Eireannach)

1. Ír blended whisky

Hagyományos árpawhisky és/vagy malátawhisky és szeszfinomítóban készült gabonawhisky keveréke – egyszerűen „Irish whiskey”-ként címkézik.

Bushmills Irish Whiskey (alapváltozat)

Összegzés: Tiszta, friss, de kissé szeszes ízű whisky.

Könnyed, halovány, sörös-péksüteményes, de kissé nyers, zavaros illat, benne nyomokban a vékony coffey-kukoricaszesz jellegzetes szagával,, ami legjobb esetben is csak amolyan bűnös élvezetet ígér. A szájban nagyjából ennek megfelelően viselkedik, talán kicsit vékonyabb és szeszízűbb, kesernyésebb a vártnál, így igencsak hangulat- (illetve ízlés-) függő az élvezete. Szép karamellás-süteményes ízek bujdosnak a nemszeretem-ízek mellett, ha – vagy amikor – az utóbbiakra nem vagyunk túl érzékenyek, de valahogy nem könnyebb lenyelni, mint az olcsó blendeket általában.

Számomra szinte külön-külön jelentkezik az a finom íz, amit az ír maláta- és pot still whiskyknél megszoktam, és egy idegen, seízű-kesernyés jelleg, ami, ha nagyon ízlelgetem, kimondottan vodkásként jön elő – bár ez nem olyan pofánverően egyértelmű, mint a kanadai blendeknél. Igaz, hogy nincs benne semmi igazán kellemetlen, és az is megvan benne, amiért az ír whiskyt szeretjük, de utóbbiból csak mutatóba jut egy kicsi. Más ír whiskykhez hasonlóan ez is valamivel krémesebb-lágyabb lesz, ha már régen áll felbontva – bár ettől kicsit émelyítőbbé is válik.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Bushmills Black Bush Irish Whiskey
Összegzés: nem túl markáns vagy összetett, de annál kellemesebb, könnyed, édes blend.
Utoljára beszerzett minta: 2015. május

Tipikus ír blend likőrös beütéssel és kellemesen hosszú érleléssel. Az íz telt, de nem erős; aki kisüstis, markáns jelleget várt tőle, az ezen a ponton csalódni fog. Gabonás-mazsolás-csokis, lágy és édes, azonban inkább rumosan, mint malátásan édes, ezt valószínűleg a sherrys hordónak köszönheti. Ezek ellenére sem szirupos érzet, sem számottevő alkoholos szárazság nem társul hozzá, így meglepő selymességgel csúszik le.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Jameson Irish Whiskey
Összegzés: könnyű blend a kevésbé józan pillanatokért.
Utoljára beszerzett minta: 2013. szeptember

Bátortalan karakterű, könnyű, de lágynak csak a páréves érleléshez képest nevezhető whisky. A gabonajelleg csak „muszájból”, kicsit laposan jelenik meg benne, ezt pedig aránylag lágy, de elég száraz tornyos whisky özönli el, amitől szobahőmérsékleten átlagon alulivá válik – hűtve viszont még kevesebb íze van. Emiatt természetesen jó kocsmawhisky – nincs miért utálni és sok lemegy belőle. A nagyrészt feláldozott karakterért cserébe viszont nem egészen kapjuk azt a lágyságot, ami ilyenkor ennyi pénzért elvárható – mondhatni nem a józan ember ízlésére hangolták.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

(Újraértékelés hamarosan!)

2. Single pot still Irish whisky

Hagyományos rézüstökben lepárolt árpawhisky; a cefréjében legalább 30% malátázott és legalább 30% malátázatlan árpa van, maximum 5% egyéb gabonával.


Redbreast 12 Years
Utoljára beszerzett minta: 2017. november

Friss, tiszta, visszafogott, finom kekszes illat. Hasonlóan jártam vele, mint gyakran az ír whiskykkel: annak ellenére, hogy nem semleges, inkább valami finom fehérzajt érzékelek, mint igazi illatokat. A szájban is inkább a roppanós, friss, szépen kiegyensúlyozott érzete és letisztult íze nyert meg, de (számomra igen ritka módon) idővel a hordó bourbönös illata-íze is tisztán érezhetővé vált.

Bár valószínűleg nem hangzik jól, hogy nehezen vettem ki benne ízleket, ettől függetlenül nagyon is élveztem, és éppen ezért nem mondtam le arról, hogy értékelést tegyek fel róla.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Japán whisky

1. Japán blended whisky

Fuyu Blended Japanese Whisky

Összegzés: Az árkategória szégyene
Utoljára beszerzett minta: 2018. június

Semleges, lágy illat, a háttérben karamellás árnyalattal. A tipikus kanadai blended whisky stílusa, de nem azért, mert rozst éreznék, hanem mert a neutrális gabonaszesz uralja. Lehet, hogy mellette egy kis malátawhisky van, talán más, talán semmi. A szájban sajnos már lágynak se nevezhető, az az igazi kanadai-féle, olcsó kukoricavodkás jellegű gabonaszesz szól belőle a leginkább, bár az érlelés (és/vagy az egyéb tartalom) megmenti attól, hogy igazán rossz legyen. A jég sem sokat segít rajta, igazi Black Velvet-élmény – bár a 8 éves már abból is jobb volt ennél. A vajkaramellás jelleg végig elkíséri a kortyot, de nem tudja jóvá tenni az „olcsóvodkaízt” – utóbbi nélkül viszont abban sem lehetnénk biztosak, hogy whiskyt vagy rumot iszunk.

Soha nem találkoztam hasonlóan gyenge whiskyvel ebben az árkategóriában. A „tipikus kanadai blended whisky stílusa” nálam ugyan nem dicséret, de a kanadaiak ennél olcsóbban is többet tudnak. Az árazása (jelenleg 11-12 ezer forint/7 dl) visszaélés a japán whisky hírnevével.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Nikka Whisky – All Malt

Összegzés: Különleges típusú és jellegű, kellemes, könnyed whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2017. április

Könnyű, déligyümölcsös-malátás illat, de van benne egyfajta laza, erjedt teltség is. A szájban blended whiskys, laza-lágy érzetű, gyümölcsös-mézes édességgel, árnyalatnyi harapóssággal és füsttel. Egyszerű és kicsit egyoldalúan süteményes-kekszes, de egész kellemesen kiegyensúlyozott. Dereng benne némi éretlenség is, de csak egy kis szájösszetapasztós-olajos érzet formájában.

A blended whisky egy igen ritka fajtája, ami a Nikkán kívül talán csak a Loch Lomond-nál létezik (ha létezik még). Az alapanyaga ugyan 100% maláta, ám részben Coffey-finomítóban készült „malátawhiskyből” áll, ami semely whiskynemzet törvényei szerint nem minősülne malátawhiskynek (már ahol szabályoznak ilyet – Skócia, Írország, USA.) Elsőre talán meredeken hangzik, de nincs olyan whiskyfajta, amit önmagában az alapanyaga definiálna, és ez a malátawhiskyre is igaz. Emellett a blended whiskynek sem az a lényege, hogy különböző alapanyagokból készült whiskyket kevernek benne össze, hanem az, hogy egy önálló, hagyományos whiskyt (pl. malátawhiskyt vagy rozswhiskyt) szeszfinomítóban készült whiskyvel kevernek – és itt pont erről van szó. (Elég bonyolult téma, készül is róla egy többoldalas cikkünk.)

Mindezt a Nikka is tiszteletben tartja, amikor a Coffey maltot nem nevezi single malt whiskynek, sem a vele készült keveréket „blended malt” vagy „pure malt” whiskynek, hanem csak „all malt”-nak. Amellett gondolom lehetne érvelni, hogy a szépen érlelt Nikka Coffey Malt kiadás az íze szerint megállja a helyét a malátawhiskyk közt (még ha a jellegbeli különbség nyilvánvaló is), de a Nikka All Malltba kevert, éretlenebb coffey maltnál valószínűleg rezegne a léc, ha önmagában próbálnánk ki. A keverék szájérzetén mindenesetre jól kiütközik, hogy ez egy blended whisky, csak éppen a gabonawhisky idegen jellege nélkül.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


2. Japán grain whisky

Nikka Coffey Grain

Utoljára beszerzett minta: 2018. november

Az illatban a bourbon ragasztós jegyei, talán némi kukoricapelyhes árnyalattal. Nem valami komplex, de kellemes, aránylag visszafogott. A szájban üresebb a vártnál: a ragasztós-édes jegyek a korty elején-közepén finomak, némileg olajos is, de aztán szinte vodkásan vékony lesz.

Ahogyan a coffey grainek általában, ez sem működik igazán jól magában, de azért legalább élvezhető. Malátawhiskykkel keverve viszont az vált egyértelművé, hogy nem kimondottan érett, így mégis csak inkább önálló italként érdemes elfogyasztani. Ár/érték arányban kissé gyenge, de megérhet ennyit azoknak, akiket nagyon érdekel, hogy milyen volt a skótok hagyományos, ízesebb grain whiskyje, amivel komolyabb blended whiskyket lehetett gyártani. Nem érdemes a világ végéig tartogatni bontás után: egy év alatt a bourbönös jelleg kihalt, és helyette felerősödtek az olyan rosszabb árnyalatok, amik eredetileg szinte ott sem voltak.

45% alk.

Karakter ★★★★4,0
Lecsengés ★★★☆☆3,0

Egyéb európai whiskyk


49’s Whisky
Származás: ismeretlen eredetű whisky szlovák cég által palackozva.
Típus: malátawhisky – „valódi whisky legalább 3 éves malátadesztillátumból”
Összegzés: éretlen, nyers, de kellemesen testes malátawhisky.
Utoljára beszerzett minta: 2015. április

mini_49sHalvány, de csípős illat, amiben az éretlen malátawhisykre jellemző szeszesség legalább olyan domináns, mint a némileg füstös maláta. A szájban is nagyon nyers ízű és harapós állagú a 40°-hoz képest, amitől érdemi karakter nehezen bontakozik ki, de ehhez képest meglepően kiegyensúlyozott hatást kelt. Becsületes olcsó malt mindazok számára, akik a (nem is ennyire) olcsó blended whiskyk túlfinomított, viszonylag émelyítő jellege helyett szívesebben választják az éretlen malátawhisky csípősségét.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Békési Single Barrel Single Malt Whisky
Barrel No. 009. 2003.07.21–2018.02.12, 14 éves.

Származás: Magyarország
Típus: malátawhisky
Összegzés: Halovány, visszafogott, zavaros boros-fás ízű, fajtajelleg nélküli ital.
Utoljára beszerzett minta: 2018. szeptember
A Békési Single Barrel különböző kiadásai – hordónként – jellegben és minőségben is változóak.
Kapcsolódó írás: Gyanús whiskyk

Halovány és nem is igazán kellemes, zavaros boros-savanykás illat, amiről csak többszöri alkalommal tűnt fel, hogy vörösboros. A némileg rózsaszínes árnyalata is ezt támasztja alá, ami inkább a pohárban látszik egyértelműen. Itt még van némi dohos romantikája, de csak akkor, ha nem szagolgatjuk túl sokáig. Ízében édeskés, visszafogott, és nem is kimondottan finom. Szétesett, egyoldalú, kicsit émelyítő és kesernyés is, fűrészporos árnyalattal. Mindezt árnyalatnyi savanykás boríz kíséri, ami megint csak zavar, nem pedig ellensúlyoz. Nagyon rossz a vörösboros jellegnek, hogy semmi érdemi nincs mögötte, bár az egész íz elég halvány ahhoz, hogy ne tudjon igazán kellemetlen lenni. Ennek ellenére is csak alig, és inkább a szájérzetből sejthető, hogy ez maláta- (vagy egyáltalán gabona-) szesz. Ha az ember fejében már kettévált vörösboros és „valami más” ízre, akkor kezd derengeni, hogy az a valami malátawhisky-szerű. Az első kóstolásoknál inkább seízű volt, jelentéktelen boros árnyalattal, majd ahogy egyre több ízt fedeztem  fel benne, úgy lett egyre rosszabb. Nem kimondottan rossz ivású (bár kissé csípős) szesz, de még a szájérzet szintjén is ront rajta, hogy az a kevés íze is kiegyensúlyozatlan, émelyítő.

A 001-es hordóhoz hasonlóan eljárva, whiskyként hagy ne pontozzam, mert nem nagyon volna mire pontot adni. Teljesen hiányoznak azok a szekunder és tercier aromák (is), amikről egy gabonapárlat felismerhető – beleértve a legolcsóbb whiskyket is. Ha van otthon valami olcsó blended scotch, érdemes lehet vele összeönteni, mindkettőnek javára válik.

43% alk.

Karakter ★★★☆ 2,5
Lecsengés ★★★ 3,0

Nestville Blended Northern Spis County Whisky
Összegzés: skót jellegű gabonawhisky, amiben semmi jót nem sikerült felfedeznünk
Utoljára beszerzett minta: 2016. augusztus

mini_nestvilleSzáraz, finomított gabonaszeszes, halványan gabonapelyhes illat. A szájban is nagyon vékony, éles, némileg csípős, kesernyés. Igazán whiskys ízjegyek csak árnyalatnyi (és nem is kimondottan kellemes) ragasztós árnyalat képében jelennek meg, illetve valószínűleg a szárazság egy része is a hordóból ered. Nem annyira vékony, hogy a csupasz etanolíz (vodkaíz) egyértelműen kiütközzön, de lényegében pont az a rossz benne, ami egy olcsó vodkában. Az állagának sok egy kicsit a 40 fok, víz hozzáadásakor viszont csak a kissé kellemetlen ragasztós jelleg bontakozik ki.

Sem a jellege, sem a honlapjának leírása alapján nem klasszikus blended whisky, hanem skót jellegű gabonawhisky (coffey grain).

40% alk.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

Sitting Bull – Original Blended Whisky
Származás: Csehország
Összegzés: Blended bourbon jellegű whisky, aminek csak jég nélkül van vodkás árnyalata.
Típus: blended whisky
Utoljára beszerzett minta: 2015. június

Sittinh BulllBourbonös-szeszes illatú whisky, mely nagy valószínűséggel bourbon (stílusú) whisky és jellegtelen gabonawhisky blendje. A szájban azonban valamivel határozottabban hozza a bourbönös ízeket, így sem ízében, sem állagában nem kelti annyira „bourbon ízű vodka” hatását, mint mondjuk a Black Velvet, az Old Style American vagy a Black Crow. A vodkás jegyek ugyan így is előtűnnek, de jégre töltve elhalványodnak, ekkor kellemesen iható – habár teljesen semmitmondó – whiskyvé szelídül.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Tannahil Blended Whisky
mini_tannahilSzármazás: ?
Összegzés: alapvetően skót jellegű, de nagyon jellegtelen, száraz blend.
Típus: blended whisky
Utoljára beszerzett minta: 2015. december

Ismeretlen eredetű és ismeretlen módszerrel készült whisky, ami valószínűleg megfeleltethető a blended scotch-nak. Szeszillatú, némi whiskys beütéssel. Az ízében halványan, de egyértelműen jelenik meg a malátawhisky, amit feltehetően nagyon kis arányban, szinte mutatóba dobtak be a jellegtelen Coffey-whisky mellé. Ennek megfelelően az érzete is igen száraz, vodkás, ám egyértelmű vodkaíz nem jelenik meg.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Utánzatok

John Reed Special Spirit
Összegzés: több méterről kerülendő.
Hivatalos megnevezés: szeszes ital
Alkoholösszetétel: finomszesz ismeretlen alapanyagból
Utoljára beszerzett minta: 2013. április

Gyengén árpás illatú ital. Az ízben természetesnek tűnő, de nem igazán párlatos jellegű, nyers tejes-gabonás jelleg uralkodik, ami már az első kortynál is kellemetlen, igen sokáig tartó utóízzé erősödik. Mintha direkt azt szerették volna megmutatni, hogy a whiskyt kár hideg úton utánozni. Az ára merő blöff.

30% alk.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0

Archív értékelések

(Régi palackozású, illetve kifutott termékek)

Ballantine’s Finest Blended Scotch Whisky (2015-ig)

Összegzés: Markáns blend a kevésbé józan pillanatokra.
Utoljára beszerzett minta: 2016. június
Palackozása megszűnt!
Lásd a jelenlegi változatot!

Citrusos, némileg fűszeres, enyhén csípős, viszonylag testes illat. A szájban már nem ennyire szép; harapós, kissé csípős, és ez az ízét is káoszba tudja fordítani, a harapóssága pedig a lecsengésben kimondottan kesernyés, csípős lesz. A 40% ellenére is jég vagy egy kis víz kell neki, hogy könnyen csússzon. Cserébe viszont aránylag testes, és a citrusos-fűszeres karakter is elég határozott, ráadásul a lecsengésben is megmarad.

Ma már ritkán találunk ehhez a whiskyhez hasonlót a belépő blended scotch-ok között, melyek újabban igencsak egy kaptafára készülnek. Nem kekszízű, nem cérnavékony, nincs alkoholos szárazsága, nem kelti „malátawhiskyvel ízesített tisztaszesz” hatását. Az éretlen, csípős jellege miatt viszont érthető, hogy nem volt igazán népszerű önálló italként, és eredetileg tőlünk is megkapta a magáét, de a tapasztalt scotch-fogyasztó legalább talált benne némi izgalmat.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Ballantine’s Blended Scotch Whisky Aged 12 Years (2015-ig)

Összegzés: Viszonylag markáns, malátás, testes blend.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember.
Palackozása megszűnt!
Lásd a jelenlegi változatot!

Gyümölcsös, némileg fűszeres, gazdag illat, amiben egy kis nyers harapósság is megjelenik. A szájban testes, kellemesen harapós, de van benne egy kis száraz éretlenség is. Az ízt citrusos-almás gyümölcsösség és száraz fűszerek uraljék, amit erjedt jegyek egészítenek ki – nem egészen letisztult, de aránylag intenzív, kerek és érdekes ízvilág. A stílusa alapvetően hasonlít a kortárs B. Finest-ére, de mivel jóval érettebb nála, ezt a hasonlóságot elsőre nem volt olyan könnyű felismerni. Ennek ellenére itt is igaz, hogy hangulattól függően ráférhet egy pár csepp víz.

A régi Finesthez hasonlóan ez a whisky is kilóg a kategóriájából: a jelenleg palackozott 12 éves blended scotch-ok közt már nem ismerünk olyat, ami hasonló testet és intenzitást mutatna.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Békési Single Barrel Single Malt Whisky (12 éves; 001-es hordó)
Származás: Magyarország
Típus: malátawhisky
Összegzés: édes, könnyen iható, dominánsan boros ízű whisky
Utoljára beszerzett minta: 2015. február
Kifutott! Lásd a 009. hordót!
Kapcsolódó írás: Gyanús whiskyk

mini_bek12Ennek a whiskynek aszúillata és -íze van: vakteszten még az italfajtát sem lenne könnyű eltalálni. A szájban a tapasztalt rövidital-kedvelőnek is inkább csak a szesz állaga súgja meg, hogy whiskyről lehet szó; a malátás ízekből csak a korty elején villan meg egy árnyalat, mielőtt elözönlik az aszús vagy szamorodnis hordóra utaló boros, mazsolás, diós ízek. Letisztultnak nem éppen nevezhető, szinte kaotikus ízvilág, de ennek ellenére jól kiegyensúlyozott, kellemes, édes, boros ízű ital, ami itatja magát. Azoknak is ajánlott, akik nem szeretik a whiskyt – viszont éppen ezért hatalmas csalódást okozhat azoknak, akik azt keresik benne.

Sikere ismerőseink közt: Egyöntetűen pozitív. Az íze alapján senki nem tudta eldönteni, milyen italfajta lehet, de egyesekben felmerült, hogy talán whisky. Mások brandynek vagy törkölynek érezték.

43% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5


The Black Grouse Blended Scotch Whisky
Összegzés: Variáció a Famous Grouse-ra, hasonló színvonalon.
Utoljára beszerzett minta: 2013. június

Az illata emlékezetből lazán összetéveszthető az eredeti Grouse-szal, és az ízben is aránylag kevés az eltérés. Ugyanazt kapjuk némi tőzegfüsttel az utóízben, de ennél több valószínűleg nem is illene ehhez a whiskyhez. Egyesek számára ez a különbség talán feljavítja valamelyest az összképet, de ha az ember kimondottan tőzeges blendet keres az árkategóriában, akkor nem ajánlott ezt választani az Islay Mist helyett.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Grand Macnish Pure Old Malt Scotch Whisky (Aged 12 years)

Típus: pure malt Scotch whisky (különböző skót lepárlók malátawhiskyjének keveréke, mai terminológiával: blended malt Scotch whisky)
Összegzés: megfizethető idős blend markáns ízzel.
Utoljára beszerzett minta: 2011. december

Kissé fás ízű, szokatlanul édes blended malt édes, kissé sörös illattal, kissé cognac-os beütéssel. Nem különösebben összetett vagy tökéletesen kiegyensúlyozott, de a kategóriájában kellemes, jól iható malátawhisky.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Johnnie Walker Red Label Old Scotch Whisky (1990-es évek)
Típus: Blended Scotch Whisky
Összegzés: Gazdag, testes, édes-tőzeges, halványan harapós whisky.
Palackozása megszűnt!
Lásd a jelenlegi változatot!

Édes, telt, mézes-füstös illat – felismerhető a Johnnie-genetika, csak épp sokszorta olyan gazdagon, mint a mai kiadásban. A szájban is krémes, testes, mézes-tőzeges – ennek ma már a Black Labelben is csak az árnyékát kapjuk. Az érzetében van némi harapós-szúrós jelleg, ami sejteti, hogy nem túl öreg whisky, de ez az ízre nem igazán hat ki, és összességében legalább olyan, vagy inkább még érettebb hatást kelt, mint a mai 12 éves blended scotch-ok.

A palackra alig 1/3-ig lefogyva találtam rá egy rokonon bárszekrényében, és ekkor valószínűleg már 1-2 éve bontott volt. Az ezzel járó „vizesedés” felismerhető volt az ízben, de a lenti pontszámot még így is kiérdemelte. Lehet, hogy frissen bontva a karakter magabiztosabb, a lecsengés pedig harapósabb volt, de az összpontszám valószínűleg ugyanez (vagy magasabb) lett volna.

A palack korát legpontosabban az importőr neve alapján lehet meghatározni: a United Distillers Hungary Kft. ilyen néven 1992–1998-ig volt bejegyezve. További érdekesség az összetevők listája: „Víz, Érlelt Skót Gabona Pálinka.”, illetve a 750 ml-es kiszerelés – mindkettő az EU-csatlakozásunk előtti időkre utal. Ezt a kort idézi a 43%-os erősség is, ami akkoriban elég gyakori volt a neves márkáknál, és azt a 2005 előtti szokást is megfigyelhetjük, hogy ahogyan ma az írek, úgy akkor még a skótok sem tüntették fel a blended whisky tényét, helyette egyszerűen „Old Scotch Whisky” szerepel a címkén. (A másik legjellemzőbb elnevezés a „Finest Scotch Whisky” volt, amit a Ballantine’s Finest neve ma is őriz.) Hogy miért ennyivel jobb a 90-es évekbeli kiadás (ahogyan más neves skót whiskyk régi alapkiadásai is), annak hosszú története van, a jövőben meg is írjuk.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Nikka Blended Whisky

Összegzés: Laza, harapós, kissé éretlen, de kellemes whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. december
Palackozása megszűnt!

Friss, laza, harapós illat banános, szinte rágógumis gyümölcsösséggel, vaníliával. Némi éretlenséget sejtet. Az ízben határozottabban jön az enyhén tőzeges, malátás-krémes íz, finom harapóssággal, lakkal kísérve, az édes-gyümölcsös vonal itt alig érezhető, a lecsengés szárazba hajlik. Nem kimondottan intenzív, de telt, kerek, kellemes ízvilág, aminek némi komplexitása is van. Valóban éretlen kissé, de a maláta- és az oldschool gabonawhisky kétféle éretlensége szépen ellensúlyozza egymást – valahogy úgy, mint a piros Johnnie-ban, csak itt finom az eredmény.

A Nikka Blended mára megszűnt, és sokak véleménye szerint a későbbi kiadásai kínosan rosszak voltak – ez bizonyára igaz lehet az alapján, amennyit a Nikka From The Barrel is butult az elmúlt években.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Nikka Whisky from the Barrel

Összegzés: Így kell blended whiskyt csinálni.
Utoljára beszerzett minta: 2016. június
Palackozása megszűnt!
A jelenlegi változat lényegesen gyengébb – értékelése hamarosan!

Legelsőnek némi édes bourbönös illat tűnik fel, ami gyönyörűen illik a japán malátawhisky gyümölcsösségéhez. A szájban felerősödik a maláta, ami ugyan főszerepet kap, de nem igazán domináns, inkább a keverék összetettségére és teltségére megy ki a játék – vagyis a klasszikus blended whisky erényeit domborítja ki, amiket egy malátawhiskyben (főleg single maltban) hiába keresnénk ilyen formában. A háttér elég édes, de ez annyi malátás határozottsággal találkozik, ami kimondottan karakteressé, kiegyensúlyozottá formálja az összképet. Az 51%-os erősséget nagyon is érezni, de tökéletesen illik ide, és kis kortyokban nagyon szép, koncentrált ízt ad.

Számomra ez volt az első olyan blended (nem blended malt!) whisky, ami igazán meg tudta mutatni, hogy ez a műfaj nemcsak az alapwhisky olcsósításáról vagy az éretlenségének elfedéséről szólhat (ti. coffey-gabonawhiskyvel keverve), hanem hozzáadhat a komplexitásához is. Aki először kóstol ilyet, abban olyan érzést kelt, hogy eddig nem blended whiskyt ivott, hanem pancsolt whiskyt.

51,4% alk. (90° proof UK)

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

mini_snowg_oldSnow Grouse Blended Grain Scotch Whisky (2014)
Összegzés: nyers, kaotikus whisky, ami érleletlen gabonapárlatokra emlékeztet.
Utoljára beszerzett minta: 2014
Kóstolás ideje: 2016. november
Palackozása megszűnt! Lásd az új változatot!

Nagyon szokatlan, sós illat, mely némileg emlékeztet egyes érleletlen gabonapárlatokra (fehér kukoricawhisky, pajcsiu), de csak egy vékony szeletét adja azok illatának. A whiskyknél általánosan megszokott jegyek csak alig kivehető árnyalatként sejthetőek. A szájban elég nyers: kaotikus, csípős, kesernyés, emellett törtgabonás/gabonapelyhes árnyalatok érezhetők. Coffey grain létére azonban van annyi testessége, hogy nem kelt vodkás hatást. Ha mindentől elvonatkoztatunk, amit eddig whiskyként ismertünk, akkor némi ismerkedés után nem annyira rossz, de jónak így sem neveznénk.

A címke ajánlása szerint „serve seriously chilled”, tehát mélyhűtve szolgálandó fel, ami a viszonylagos testessége miatt valóban az előnyére válik. A nyers csípősséget olajosság váltja fel, az íze pedig jellegtelenebb lesz, bár továbbra is jól érezhető a kesernyés, törtgabonás jelleg.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


A régi értékelések megbízhatóságáról
A mai whiskypiacon egy-egy „konkrét” mainstream kiadás tartalma rendkívül gyorsan változhat, így nagyjából 3 év után egyre kevesebbet jelent, hogy egy whiskyt korábban jónak találtunk. Sok olyan tételt ismerünk, ami az évek során lényegesen rosszabb lett, vagy akár hirtelen váltott – a műfaján belül – egészen más stílusú whiskyre, ugyanazzal (vagy majdnem ugyanazzal) a névvel. Különösen számíthatunk változásra akkor, ha közben a palackozás külseje is változott az itt látható fényképhez képest, de enélkül sem ritka a tartalmi változás. Mindegyik whiskyről, de főleg a többéves értékelések esetén érdemes a Whisky Kedvelők Köre Facebook-csoportban érdeklődni, ahol szinte bármilyen whiskyről kaphatsz véleményt, igen tapasztalt whiskykedvelőktől is.