Home » Whisky

Whisky

← Vissza az italfajtákhoz

Skót whisky

(Scotch whisky)

1. Skót blended whisky

Hagyományos malátawhisky és szeszfinomítóban készült gabonawhisky keveréke – blended Scotch whisky.


The Antiquary Blended Scotch Whisky Aged 12 Years
Összegzés: egyszerű és kissé karcos, de jéggel jól iható blend
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_antiq12Málnásan édes, szinte émelyítő, tompán malátás, egyszerű illat. Az ízben először kellemesen felerősödik a meleg tölgyesség, majd feltámad az illatban érezhető édes-alkoholos gabonawhisky, amitől jég nélkül kissé kisiklik az ital. A korához mérten kissé kiegyensúlyozatlan és szeszes, ám jéggel jól megszelídíthető, egyszerű mindennapi blend.

Sikere ismerőseink közt: messze nem a legjobb, de egészen kellemes, jég nélkül sem kimondottan rossz.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Ballantine’s Finest Blended Scotch Whisky

Összegzés: Jellegtelen, de könnyen iható whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. július

Nagyon halvány, tiszta illat, amiben van egy kis édes keksz, de ez is friss és visszafogott. Egy-egy pillanatra mintha kellemes, savanykás sörszag is derengene. A szájban rendkívül, vodkásan vékony, és a korty végén az ízben is feldereng a tiszta, vodkás szeszíz, ám mindezt elég lágyan kapjuk, és cserébe megkímél minket az olcsó scotch tipikus buta mellékízeitől. Az édes, malátás jelleg leginkább a korty után, a lecsengésben jelenik meg valamennyire, a szájban inkább az a szerepe, hogy egy árnyalattal krémesebbé teszi a grain scotch száraz, üres jellegét.

Hatalmas váltás az előző, 2015-ben felváltott négyszögcímkés elődjéhez képest. Nincs harapósság, nincs testesség, nincs izgalmas karakter – jellegtelen, vékony, de a kategóriában szokatlanul letisztult és lágy whisky, így azoknak ajánlott a legjobban, akik a régi Finestet ki nem állhatták. Közös pont, hogy mindkettő elkerüli a mai olcsó blended scotch-ok jellegzetes, erjedtkekszes ízét, de merőben más megvalósítással.

Érdemes kitérni a „Finest” jelző eredetére is. A mai skót nevezékrendszer 2005–2009-es bevezetése előtt általában nem tüntették fel a blended jelzőt (ahogyan az írek még ma sem), helyette a „scotch whisky” elé jellemzően valamilyen szépítő jelzőt tettek. Gyakran „old Scotch whisky” vagy „finest Scotch whisky” szerepelt a címkén, és ez nem is volt túlzás, mert régebben a neves márkák alapkiadásai általában voltak olyan jók (vagy akár jobbak), mint a mai 12 éves blended scotch-ok. A „blended Scotch whisky” mint kötelező hivatalos megnevezés bevezetésével a régi jelzőket elhagyták, de a Ballantine’s Finest ilyenformán megtartotta.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Ballantine’s Blended Scotch Whisky Aged 12 Years

Összegzés: Egyszerű, visszafogott és könnyen iható scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember.

Édeskés, kellemesen könnyed kekszes-sörös illat. A szájban némileg egyszerű és visszafogott, de friss és tiszta íz, árnyalatnyi füsttel. Van azért némi teltsége is, nem kimondottan vékony. Az érzete előbb inkább krémes, majd a korty végén porzóan száraz. Ez utóbbi némileg éretlen hatást kölcsönöz a whiskynek, és főleg több korty után válik egy kicsit zavaróvá.

Jelentős váltás a 2015-ben felváltott négyszögcímkés elődjéhez képest, melyhez képest valamivel egyszerűbb, szárazabb, könnyedebb, bár bizonyos értelemben krémesebb is. Összességében nem emlékeztet a régi változatra.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Ballantine’s Hard Fired Blended Scotch Whisky

Összegzés: Édeskés, egyszerű, lágy scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember.

Édes, visszafogott illat, ami lényegében az olcsó scotch-ok jellegzetes erjedt kekszillata, talán kicsit több vaníliával. A szájban ez a jelleg kulturáltabban jelenik meg, mint az az illattól várható lenne, de nem egészül ki semmi egyébbel; nagyon egyszerű, kekszes-édeskés íze van. Az érzete először kellemesen olajos, de a korty vége így is szeszes-száraz egy kicsit. Semely ponton nem rossz, de igazán megdicsérni sem tudom miért. Mivel alapvetően visszafogott, nem volnának zavaróan erősek az édes illatok, de az édes-olajos jelleghez nem társulnak ellensúlyként friss ízek-illatok, így kissé kiegyensúlyozatlan, émelyítő.

A kiégetett hordó ellenére ne várjunk bourbon- vagy Tennessee-szerű ízeket – ne csak azért, mert eleve másfajta párlat, hanem azért sem, mert a bourbönhöz vadonatúj kiégetett hordókat használnak, ez a whisky pedig felújított használt hordókban érlelődött, és azt sem tudni, mennyi időt töltött ilyenben. A belül elszenesített hordókban nem a faszénréteg kölcsönöz vaníliás, fás ízeket (ez a rész szénszűrőként működik), hanem az alatta lévő pörkölt réteg, ami azonban a használt hordóban már részben kimerült, még akkor is, ha a hordót legyalulták és újra kiégették. A Hard Fired ízében – némi vaníliás árnyalat mellett – inkább csak a szénréteg tisztító hatásának érdemeit élvezhetjük, ami úgy nyeli el a fiatal párlat mellékízeit, hogy az jórészt megőrzi az olajos, testes érzetét.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Chivas Regal Premium Scotch Whisky Aged 12 Years

Összegzés: Az úri közönség kevésbé józan pillanataiért.
Utoljára beszerzett minta: 2011.

A korához képest igen egyszerű, visszafogottan malátás, könnyű blend. Ízvilág szempontjából nagyon hasonlít a középkategóriás, fiatal blendekre, kivéve, hogy azok kellemtlen utó- és mellékízei nem jelennek meg. Jó oldala, hogy hatásvadász jegyektől mentes, nincsen eltúlzott fa- vagy szirupos íze, de józanul kóstolgatva – még blended scotch-hoz képest is – komoly csalódást okozhat azoknak, akik tartalmas whisky reményében fizetik ki az árát.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

(Újraértékelés hamarosan!)

Dewar’s 12 Years Old Special Reserve

Blended Scotch Whisky
Összegzés: elegánsnak is mondható, de elég vékony, szeszes hatású scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2016. január

Könnyed, halványan gyümölcsös, egyes kóstolások alkalmával szinte már rumosnak ható illat. A szájban nagyon száraz és vékony, ezáltal kissé szeszes-kesernyés is, de egyébként nem hat éretlennek. Egy kis vízzel jobban kijön a gyümölcsös illat, és enged valamennyit a szeszesség is. Kimondottan finom édes, gyümölcsös, rumos árnyalatok is megjelennek benne, de így nehezen érvényesülnek.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


The Famous Grouse Blended Scotch Whisky
Összegzés: kiegyensúlyozott „négyezres” blend az arany középúton.
Utoljára beszerzett minta: 2015. február

Jól eltalált darab a fiatal blendek között: édes, malátás és valamennyire telt, de a lecsengése kellemesen száraz és könnyed, a korty végén nem kell megkapaszkodni. Nem csak középút a túl könnyű és a túl émelyítő blendek közt, de képes valamennyire ötvözni az előnyeiket is.

Sikere ismerőseink közt: Meg lehet inni. A kategóriában jó, egyébként felejthető.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Grand Macnish Blended Scotch Whisky

Összegzés: édes blend egyensúlyproblémákkal.
Utoljára beszerzett minta: 2012. augusztus

Az átlagosnál gyengébb karakterű, malátás, émelyítően édes illatú, mégis száraz blend, zavaróan alkoholos illattal és kiegyensúlyozatlan lecsengéssel.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

Grant’s Cask Editions – Sherry Cask Finish

Blended Scotch Whisky
Összegzés: éretlen, de a sherrys hordókkal jól kikerekített scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2017. március

Halvány, édeskés kekszes illat, amiből jól kivehető a sherrys árnyalat is – ha keressük. Lényegében olyan, mint a legtöbb belépő szintű, éretlen blended scotch illata, de a Grant’s alapkiadással összehasonlítva kevésbé száraz, kevésbé ragasztós, gyümölcsösebb, kicsit teltebb. A sherry nem annyira nyilvánvaló, de ha az ember keresi (vagy éppen ha az alapkiadással hasonlítja össze), akkor jól felismerhető. Ez a különbség a szájban is jól érvényesül, de nem kimondottan érdekes whiskyt kapunk, az igazi plusz inkább csak némi olajosság, kerekség, egy kevés gyümölcsmázzal.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Hankey Bannister Original Blended Scotch Whisky
Összegzés: Lágy malátás karakterű, kiegyensúlyozott lecsengésű blend.
Utoljára beszerzett minta: 2015. április

mini_HBOEnyhén malátás, visszafogott illat. Aránylag lágy, közepesen telt, édes, nem füstös malátás íz, melyből a korty végén meglepően rendezett lecsengés alakul ki, némi kellemes malátás utóízzel, mely egy ideig megmarad a szájban.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Islay Mist Deluxe Blended Scotch Whisky
Összegzés: a legjobb „négyezres” blend, de csak a füstöt kedvelőknek
Utoljára beszerzett minta: 2012. október

Kategóriájához képest rendkívül szépen kiegyensúlyozott, finoman, szárazon-gyümölcsösen malátás, és igen füstös blend, mely utóbbi tulajdonságát az alapjául használt Laphroaig-nak köszönheti. Tökéletes példája annak, hogyan kell komolyan vehető skót blendet alkotni középkategóriás áron, a tőzegfüstöt nem kedvelőknek azonban ezzel együtt sem ajánlott.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Johnnie Walker Blender’s Batch Red Rye Finish
Blended Scotch Whisky – amerikai rozswhiskys hordókban utóérlelve
Összegzés: a maga kategóriájában jól eltalált, rozswhiskys jellegű blended scotch.
Utoljára beszerzett minta: 2017. április

Az illata amerikai rozswhisky (nem a 100% rozsból készült, inkább a kukoricás), persze kevésbé intenzíven, mint egy rozswhiskyben, de meglepő, hogy szinte teljesen uralja az illatot. Az ízben is ez a meghatározó, és csak a korty közepe táján jön fel némileg a blended scotch jellegzetes édessége. A korty végén (skót) gabonawhiskys könnyedség, ami egy kicsit a Red Labelt idézi – csak itt érezni igazán, hogy blended whiskyt ittunk.

A rozswhiskys (rozsos-kukoricás) jellegre biztosan ráerősít az is, hogy utóérlelés előtt (kizárólag?) elsőtöltésű bourbönös hordókban érlelték, illetve valószínűleg jelentős arányban tartalmaz kukoricaszeszt is. Vakteszten gondban letten volna, hogy pontosan mi lehet ez, mert a rozsos blended whisky ugyan kanadai blended whiskyre utalna, de a szájérzete nem olyan vékony, és a rozsos jelleg is másképp jelenik meg benne.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Johnnie Walker Red Label
Blended Scotch Whisky
Összegzés: Érdekes és a maga kategóriájában tartalmas, de igen éretlen whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2018. január

Kukoricaszeszes, harapós-édes illat, benne malátával, kevés füsttel – régi vágású blended scotch illata, de igencsak éretlenül. A szájban már sokkal egyértelműbb a malátawhisky, itt nagyjából egyenrangúan ellensúlyozzák egymást a távolról bourbonös hangulatú gabonawhiskyvel. Ezek éretlenül is jól kiegészítik egymást, de aki nem ismerője és kedvelője ennek az oldschool műfajnak (ma már leginkább a japán blended whiskyken keresztül), annak igen zavaros, csípős élmény lehet. A hasonlóan árazott skót blendekkel ellentétben van teste, nem olyan üres-száraz, és megkímél minket azok egyoldalú émelyítő-kekszes jellegétől is; helyette másféle, olajos-harapós-kesernyés éretlenséget kapunk. Szintén erénye a maga kategóriájában, hogy az átlagnál szebben, gazdagabban jön át a tőzeges jelleg. Jégre töltve rosszabbnak tűnt: az illatban jobban kijött az éles és az émelyítő oldala is, és az érzete is valahogy fanyarrá vált.

Nem könnyű pontozni, mert ha csámcsog rajta és koncentrál rá az ember, akkor finom ízek is megjelennek, de hogy csak kitöltsek egy pohárral és élvezzem? Kösznem. Ebből a szempontból a régi Ballantine’s Finest-re hasonlít, amit még inkább így tudtam volna jellemezni, bár azt egymás mellett kóstolva is jobbnak tartom.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Lásd még: Johnnie Walker Red Label Old Scotch Whisky – 1990-es évek

Johnnie Walker Black Label
Blended Scotch Whisky – Aged 12 Years
Összegzés: Édes-füstös, de kissé vékony-száraz érzetű whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. nyár

Édeskés, halványan mézes, tőzeges illat, de egyben elég vékony, kissé szeszes is. Az ízében is hozza ezt a mézes-tőzeges jelleget, ha az embert jó hangulatában kapja el, mellette viszont a szájban is aránylag vékony, száraz, nem igazán érett, és így eltompul – sőt, a legtöbb kóstolás alkalmával el is veszett – az a jelleg, ami e whisky szépségét igazán adná.

Emlékezetből élég nehéz összehasonlítani a 2011-12-ben megismert kiadással, de szárazabbnak, éretlenebbnek és kaotikusabbnak hat, mint akkoriban, amikor éppen az érett bársonyosságát, az íz meleg teltségét találtam a legjobb oldalának. Minőségben és stílusban is a többi neves blended scotch 12 éveseihez közelít, amik viszont jellemzően kevesebbe kerülnek.


40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

A Johnnie Walker Green Label a malátawhiskyk között található!

Lauder’s Blended Scotch Whisky
Összegzés: malátás blend jó ihatósággal.
Utoljára beszerzett minta: 2012.

A Lauder’s alapwhiskyje malátás, enyhén édes-füstös, a kategórián belül kellemesen telt, kiegyensúlyozott. Lényegében egy visszafogottabb Johnnie Red benyomását kelti, vagyis hozzá képest karakterben egy árnyalattal gyengébb, de lenyeléskor szalonképesebb.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Lauder’s Blended Scotch Whisky (12 years)
Összegzés: megfizethető idős blend közepesen tartalmas ízvilággal.
Utoljára beszerzett minta: 2012. augusztus

Malátás-édeskés, kissé füstös, halványan gyümölcsös, szélsőségektől mentes ízű, a 12 év érleléstől selymes blend. Legföbb erénye ez a 12 év, habár az ízvilága is egyértelműen érdekesebb, mint a fiatal blendeké. Laikusnak, kezdőnek kitűnő vétel, de haladóknak ezért a pénzért érdekesebb scotch-ok is léteznek, igaz rövidebb érleléssel.

Sikere ismerőseink közt: Pozitív. Kellemes, finom, de nem hagy mély nyomot az emberben.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Lauder’s Blended Scotch Whisky (15 years)
Összegzés: megfizethető „nagyon öreg” jellegú blend.
Utoljára beszerzett minta: 2012. április

A 12 éves változathoz hasonló, de jóval faízűbb és sziruposabb hatású, egyben talán egy kicsit füstösebb párlat, aminél nyilvánvalóan az öreg whisky sztereotípiája volt a cél, és ezt erősíti a mélybarnára karamellezett szín is. Igen kellemes a szirupos-fás bársonyossága, de nem feltétlenül tartalmasabb, mint egyes hasonló árú, 10-12 éves scotch-ok.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Strathbeag Blended Scotch Whisky

mini_stratÖsszegzés: malátás ízű blend, kellemetlen lecsengéssel.
Utoljára beszerzett minta: 2015. december

Az árához mérten meglepően határozott, de furcsa illatú whisky – mintha mindazt belesűrítették volna, amit a blended scotch-ban nem szeretünk. Kötszeres, gabonapelyhes, habár ezen a ponton még nem kimondottan rossz, elsőre akár jellegtelennek is tűnhet. Az ízben már egyértelműbben kijönnek a kellemetlen jegyek, de az igazi gondok csak a további kortyoknál kezdődnek, mikor a szánkat már átjárta az íze. Testes, de füsttelen és éretlen malátawhisky émelyítő jellege uralja, ami talán a legrosszabb választás volt erre a célra, ráadásul elég nagy arányban tartalmazhat belőle a keverék, ami ez esetben nem előny.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

White Horse 1900
Blended Scotch Whisky
Összegzés: finom tőzeges-édes karakterű, de vékony whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. május

Édes, visszafogott tőzeges-malátás, de mellette némileg éretlen, szeszes illat. A szájban is ez a kettősség uralja: egyrészt, felismerhető benne az a szép, mézes-füstös íz és a vele járó krémes árnyalat, amitől a régebbi Johnnie Walker-ök annyira jók voltak (ma már sajnos a Black Label sem tudja ezt ilyen tisztán), viszont a korty közepe után túl vékony, kissé kesernyés, szeszes lesz. Az is igencsak változó volt a kóstolások során, hogy mennyire tudott érvényesülni a szebbik oldala; időnként semennyire. Az állagát meg lehet szelídíteni egy kiskanál víz hozzáadásával, de a kesernyés utóízen ez sem változtat.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Whyte & Mackay Special Blended Scotch Whisky
Összegzés: kanadai könyedség skót stílusban.
Utoljára beszerzett minta: 2011.

Lágy, könnyű, száraz blend, amiben inkább az érlelés és némi tőzeg érvényesül, mint a gabona — scotch-hoz képest nagyon semleges. A vékony karakter miatt lenyeléskor száraz és alkoholos, ami főleg jég nélkül okoz gondot, de nem kell vodkás utóíztől tartani, mint egyes kanadai whiskyk esetén.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

2. Skót malátawhisky

Hagyományos malátawhiskyk egyetlen főzdéből (single malt Scotch whisky), illetve több főzdéből (blended malt Scotch whisky).


Cragganmore 12 Years Old Single Speyside Malt Scotch Whisky
Összegzés: édes-gyümölcsös malátawhisky arany középúton a könnyed és a gazdag, a lágy és a füstös között.
Utoljára beszerzett minta: 2012. december

Halványan tőzeges, süteményes, gyümölcsös illat, mindössze árnyalatnyi nyerswhiskys-alkoholos jelleggel. Az ízben ugyanez határozottabb malátával és némi tölggyel-vaníliával egészül ki, a gyümölcsösség almásabbá válik. A korty vége kellemesen száraz, malátás. Bátran ajánlható a házasítatlan malátawhiskyk iránt érdeklődőknek: nem unalmas, mégis könnyen befogadható, és – bár van benne felfedeznivaló – az élvezete nem igényel ismerkedést.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Glen Silver’s Blended Malt Scotch Whisky
Összegzés: száraz, nehezen iható, mégsem túl tartalmas malátawhisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. április

Zavaróan aromátlan és ízetlen malátawhisky, mely a fiatal maltoknak szinte csak a rossz oldalát nyújtja, vagyis a száraz, az utóízben már szinte keserűbe forduló jelleget. Ilyen semmitmondó karakter után annyira rosszulesik ez a lecsengés, hogy még azt a két pontot sem érdemli meg egészen. Nem kifejezetten rettenetes, de ezt a színvonalat jópár nála olcsóbb mezei blended scotch is felülmúlja.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Glen Grant Major’s Reserve Single Malt Scotch Whisky
Összegzés: kissé száraz, de könnyed, sörös-gyümölcsös, valamennyire összetett malt barátságos áron.
Utoljára beszerzett minta: 2012. január

Nyers, „alulérlelt”, sörös illatú single malt édeskés, friss, kissé gyümölcsös ízzel, könnyű aromával. Rövid érlelése miatt kissé éles és letisztulatlan, ami sokak számára élvezhetetlenné teheti, de a tapasztaltabb fogyasztó az árához mérten gazdag karaktert találhat benne.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Johnnie Walker Green Label (palackozva 2016-tól)
Blended Malt Scotch Whisky – Aged 15 Years
Összegzés: Telt, gazdag, komplex malátawhisky, amiben igen jól harmonizálnak a különböző stílusjegyek.
Utoljára beszerzett minta: 2016. nyár

Meleg, komplex illat, amiben minden jóból van egy kicsi: mézes-tőzeges, gyümölcsös, fűszeres, malátás. A szájban mindez még szebben jön elő, a korty közepén szinte robban a zaftos gyümölcs, az édes füst és a maláta pedig igen szépen ellensúlyozza – nemcsak többféle stílus találkozik, de a harmóniájuk is kiváló. A korty vége könnyedebb és elég száraz lesz (legalábbis az elejéhez mérten), de így is kellemes, elegáns érzettel távozik.

Emlékezetből nehezen tudom összehasonlítani a hat-hét éve kóstolt (és időközben egy pár évre megszűnt) régi Green Labellel, de meglepne, ha annak is ilyen száraz lecsengése lett volna – valamivel kerekebb, de kevésbé izgalmas whiskyre emlékszem. Akiknek volt szerencséjük a kettőt egymás mellett kóstolni, azok egyetértenek abban, hogy egyáltalán nem egyformák, de abban már nem, hogy melyik a jobb.


43% alk.

Karakter ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Lagavulin Islay Single Malt Scotch Whisky Aged 16 years
Összegzés: komoly mélységekkel bíró, rendkívül markáns whisky, csak haladóknak és kalandvágyóknak
Utoljára beszerzett minta: 2012. december

mini_lagavulin16Nagyon telt, gyümölcsös, tőzegfüstös, tölgyes illat, amit a szájban igen markáns, régi börkötésre emlékeztető, cserzett szárazság egészít ki. Ennek a karakternek komoly mélységei vannak, nagy kortyokban nemcsak a „megértése”, de még az élvezete sem képzelhető el. A magas pontszám ellenére azonban a legkevésbé sem ajánlott mindenkinek. A kezdő maltosok (és főleg a kezdő whiskyfogyasztók!) többségének értelmezhetetlenül, visszataszítóan markáns, de haladók számára sem feltétlenül könnyű befogadni, mert messze meghaladja azt a tömörséget, ízerősséget, amit az – akár érlelt – párlatoknál megszoktunk.

43% alk.

Karakter ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

Talisker 10 Single Malt Scotch Whisky
Összegzés: finom, telt tőzegbomba, amit azonban elsőre nehéz élvezni
Utoljára beszerzett minta: 2012. december

mini_talis10Erős, friss, száraz malátás illat, erős tőzegfüsttel. A szájban a tőzeges maláta robbanásszerűen felerősödik, majd telten, édesen árad szét, ezt az élményt azonban nem feltétlenül kapjuk meg a legelső pohártól. Nem egy kezdő malátawhisky, érdemi tapasztalat nélkül kizárólag az erős, száraz ízek szerelmeseinek ajánlott. A 10 éves érlelés elég ahhoz, hogy kifogástalanul összerendezze az ízeket, de a „kibontásukhoz” szükség lehet egy kis ismerkedésre.

45,8% alk

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5


Tomatin Legacy (Single Malt Scotch Whisky)
Összegzés: nyers, de ezzel együtt is kulturált, középkategóriás malátawhisky
Utoljára beszerzett minta: 2014. október

mini_tomatinLGyümölcsös, sörös, alig tőzeges illat, aránylag rövid érlelésre utaló nyersességgel. A szájban tisztábban kibontakozik az enyhén füstös, édes maláta, amit szépen ellensúlyoz az ital kissé nyers, harapós jellege. Elsőre szokatlanul éretlen is lehet azoknak, akik csak a lágyabb, illetve az érettebb whiskykhez szoktak hozzá, azonban ezzel együtt is ízléses és kiegyensúlyozott, és aránylag határozott karakterű.

43% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

2. Skót gabonawisky

Coffey-féle szeszfinomítóban, búzából vagy kukoricából készült gabonawhiskyk egyetlen szeszgyárból (single grain Scotch whisky), illetve több szeszgyárból (blended grain Scotch whisky).

mini_snowgSnow Grouse Blended Grain Scotch Whisky
Összegzés: vaníliás-gabonapelyhes vodkát idéző, önmagában nehezen élvezhető whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. április

Gabonapelyhes, halványan vaníliás, fás, egyébiránt üres illat. Feltűnő az erjedt illatok hiánya, helyette árnyalatnyi etanolillat (vodkajelleg) fedezhető fel. A szájban is vodkás érzet és íz uralkodik, ami nem igazán zavaró, sőt, lágy, de nem ellensúlyozza jól a kissé émelyítő vaníliás-gabonapelyhes ízt. Ez utóbbi az egyetlen érdemi jele annak, hogy nem vodkával van dolgunk.

A palackon háromszor is szerepel, hogy SERVE FROM THE FREEZER, azaz fagyasztóból kell felszolgálni, de a mélyhűtés számomra csak elvette a lágyságát, és kiemelte azt, ami rossz benne. Stílusát tekintve igencsak távol áll a Snow Grouse korábbi kiadásától, amelynél még tényleg jól működött a mélyhűtés.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Ír whisky

(Irish Whiskey / Irish Whisky / Uisce Beatha Eireannach)

1. Ír blended whisky

Hagyományos árpawhisky vagy malátawhisky és szeszfinomítóban készült gabonawhisky keveréke – egyszerűen „Irish whiskey”-ként címkézik.

Bushmills Irish Whiskey (Original)

Összegzés: Tiszta, lágy, közepesen malátás ízű blend, füst nélkül.

A néhány éves érleléshez képest kellemesen lágy, de egyben kissé határozatlan karakterű blend, melynek az íze inkább csak a korty végén erősödik fel, ez viszont nagyjából kárpótol a kezdeti bizonytalanságért. Jó megvalósítása a fiatal blended whiskynek, de a rájuk jellemző szárazságot természetesen ez sem tudja megkerülni – a lágy, alkoholos szárazságot választja.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Bushmills Black Bush Irish Whiskey
Összegzés: nem túl markáns vagy összetett, de annál kellemesebb, könnyed, édes blend.
Utoljára beszerzett minta: 2015. május

Tipikus ír blend likőrös beütéssel és kellemesen hosszú érleléssel. Az íz telt, de nem erős; aki kisüstis, markáns jelleget várt tőle, az ezen a ponton csalódni fog. Gabonás-mazsolás-csokis, lágy és édes, azonban inkább rumosan, mint malátásan édes, ezt valószínűleg a sherrys hordónak köszönheti. Ezek ellenére sem szirupos érzet, sem számottevő alkoholos szárazság nem társul hozzá, így meglepő selymességgel csúszik le.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Jameson Irish Whiskey
Összegzés: könnyű blend a kevésbé józan pillanatokért.
Utoljára beszerzett minta: 2013. szeptember

Bátortalan karakterű, könnyű, de lágynak csak a páréves érleléshez képest nevezhető whisky. A gabonajelleg csak „muszájból”, kicsit laposan jelenik meg benne, ezt pedig aránylag lágy, de elég száraz tornyos whisky özönli el, amitől szobahőmérsékleten átlagon alulivá válik – hűtve viszont még kevesebb íze van. Emiatt természetesen jó kocsmawhisky – nincs miért utálni és sok lemegy belőle. A nagyrészt feláldozott karakterért cserébe viszont nem egészen kapjuk azt a lágyságot, ami ilyenkor ennyi pénzért elvárható – mondhatni nem a józan ember ízlésére hangolták.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Amerikai whisky

1. Bourbon whisky

(hagyományos gabonawhisky, melyet vegyes gabonacefréből készítenek – nagy arányú (legalább 51%) kukoricából, általában rozzsal és árpamalátával kiegészítve – és belül elszenesített, új tölgyfahordókban érlelnek)


Blanton’s Single Barrel Bourbon Special Reserve (Green Label)
(Kentucky straight bourbon whiskey)
Összegzés: kellemes, visszafogott prémium bourbon kezdőknek és a bourbönt nem kedvelőknek.
Utoljára beszerzett minta: 2011. augusztus

Aki nem ismeri (vagy az olcsóbb márkák alapján nem szereti) a bourbont, annak ezzel érdemes próbálkoznia, ha megengedheti magának. A Special Reserve-öt a Blanton’s „ismerkedő” változatnak szánta; az Egyesült Államokban nem is hozza forgalomba. A legfelső emeletet jelentő „special reserve” érlelés tölgyfás, „konyakos” mázba vonja a máskor többé-kevésbé csípős, fűszeres bourbon whiskyt, amitől lényegében minden érdeklődő rövidital-kedvelő számára kellemessé válik. Az íz ennek ellenére sem válik lapossá: telt, mély és kiegyensúlyozott, vérbeli prémium bourbon.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: könnyed, gyümölcsös, de izgalmas bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_buffalotraceA könnyed, tölgyes-almás illatát érzékenyebb pillanatokban akár azok is kimondottan almásnak érezhetik, akiknek egyébként minden bourbon egyszerűen bourbon-illatú. Az íze is könnyű, szárazan, véknyan tölgyes, gyümölcsös. A lecsengése szintén almára emlékeztet; gyümölcssavasan fanyar, nagyon szépen kiegyensúlyozott, talán egy kcisit vékony. Emlékeztet a Jim Beam Choice-ra és az Old Grand Dad-re, melyekben azonban nem találunk ilyen gyümölcsösséget.

Sikere ismerőseink közt: Elsöprő. A whiskykedvelő ismerősök az addigi egyik (vagy a) legjobb bourbönnek találták, de igen jónak találta olyan is, aki nemrég még semmilyen whiskyt nem szeretett.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Bulleit Bourbon – Frontier Whiskey
(Kentucky straight bourbon whiskey)
Összegzés: határozott, fűszeres aromájú bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2015. október

mini_bulletiBViszonylag határozott, fanyarkás, telt illatú bourbon. A szájban is a gazdag, fűszeres irányba megy, habár van egyfajta könnyedsége is, nem kimondottan vaskos. Nem igazán köt kompromisszumokat a lágyság kedvéért (már alkoholtartalomban sem), és egyébként sem a lecsengése az erős oldala, de a gazdag karakter kárpótolja ezért a vérbeli bourbon-kedvelőt.


45% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Clarke’s Old Kentucky Straight Sour Mash Bourbon Whiskey
Összegzés: az Aldi által forgalmazott, jól iható olcsóbourbon kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására
Utoljára beszerzett minta: 2015. augusztus

Clarke's Bourbon

Emlékezetből teljesen ugyanolyan, mint a Rebel Yell, a Western Gold vagy az Old Blacksmith, sőt, ezek valószínűleg mind ugyanonnan származnak. Bourbonhöz mérten elég jellegtelen, édes, a savanyúcefrés fanyarságot csak mutatóba hozza, de az árkategóriához mérten nagyszerűen iható. Jó választás, ha az ember ennyire olcsón sem blended, hanem „tiszta” whiskyt akar venni.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Elijah Craig Kentucky Straight Bourbon Whiskey (12 years)
Összegzés: komplex, markáns bourbon, elsősorban tapasztaltabb fogyasztóknak
Utoljára beszerzett minta: 2014. augusztus

mini_elijah12Nehéz, rozsos, fűszeres illat, némi könnyed vaníliával. Az íze meghazudtolja a mítoszt, miszerint a bourbon nem érlelhető sokáig: kiegyensúlyozott, összetett. Nincs émelyítő, nehéz jellege, viszont nem vész el semmi abból, ami egy bourbönt nagyszerűvé tesz. Száraz és lágy, a korty végén erős, tölgyes-fűszeres ízekkel, melyek közt szokatlanul kevés az édesség, így némi vízzel hígítva is ismerkedést igényel, de idővel akár a 47%-os töménységével is ki tud bontakozni.

47% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Whiskey – Single Barrel Vintage 2001
Összegzés: lágy, komplex, harmonikus prémium bourbon.
Érlelési idő: 2001.08.01–2011.10.20. (10 év, 2 hónap, 19 nap.)
Megjegyzés: Ezt a kiadást az adott évjáratok legjobban sikerült hordóiból csapolják – nem korlátozott, hanem a keresletnek megfelelő mennyiségben. Hasonló minőség várható a későbbi évjáratoktól is, de a whisky jellege évjáratonként változhat!

A 7 éves Evan stílusa akár vakteszten is felismerhető benne: a szokottnál élesebb, véknyabb égetthordós illat, ami viszont ennél a változatnál már lágyabban jelenik meg, és virágos-gyümölcsös jelleggel egészül ki. Az kortynak az alapváltozatnál „üres”, vízszerű részeit is könnyed, virágos komplexitás tölti ki, és a tölgyfaíz is frissebb. Nem kimondottan markáns, de helyette komplex, nagyon harmonikus prémium bourbon, így a kibontakozása igényelhet némi ismerkedést, de senkit nem fog megharapni.

Sikere ismerőseink közt: Elsöprő. Nagyon finom, kiegyensúlyozott, érdekes.

43,3% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Four Roses Bourbon
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: karakteres, testes, közepesen érett bourbon.
Beszerzés ideje: 2016. november

Aránylag letisztult, vaníliás-fűszeres illat, de van benne némi éretlen édesség is. A szájban is egész kellemesen találkozik a fűszeres-vaníliás jellege a nyersebb, de visszafogott édes-lakkos oldalával. Az érzete aránylag testes, kellemesen harapós, de az enyhén émelyítő-száraz lecsengése ront egy kicsit az összképen. A legtöbb bourbon ennél érettebb vagy éretlenebb szokott lenni; talán nem is találkoztam még ilyen „kicsit éretlen” darabbal.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Four Roses Single Barrel
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: fűszeres, karakteres, ötvenfokos bourbon, amit nem érdemes hígítani.
Beszerzés ideje: 2016. augusztus

Nagyon fűszeres-rozsos illatú whisky, némi mandulás hatással, bourbönhoz képest meglepően kevés édes-lakkos jelleggel. A szájban már jobban szól az édes oldala, ám ez is inkább fűszeres-mandulás, mint vaníliás – vakteszten nehéz lenne eldönteni, hogy bourbon vagy rozswhisky. Testes, fűszeres, és igencsak érezni az 50 fok alkoholt (nem az ízében, hanem az állagában), de emellett igen letisztult is, főleg a lecsengésnél.

Legelsőre kicsit szokatlan volt, de haladó bourbon-kedvelőként gyorsan meg lehet szeretni. Egyrészt tömör, gazdag ízt rejt, ami viszont csak töményen érvényesül jól, ezért az ötvenfokos erősség tökéletes neki. Már aránylag kevés vízzel is elkezd szétesni az íze, így azoknak ajánlott, akik már tudják, hogy milyen egy ötven fok környéki bourbon, és készek azt töményen (vagy legfeljebb jéggel) elfogyasztani.


Legjobb vétel! (12 000 Ft / 7 dl) (Mi ez?)

50% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

– palackozva 2015-től
mini_jimbeam2016Összegzés: édeskés, lágy, jól iható bourbon, ami nagyban különbözik a korábbi változattól.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember

Édeskés, aránylag visszafogott illat, amit ehhez illő intenzitással kísér a bourbönnél megszokott kovászos fanyarság. A szájban aránylag vékony, olajos állagú, de a visszafogott ízeket a letisztultsága miatt édesen és egész kellemes teltséggel hozza (főleg a korty vége felé), mielőtt a lecsengés kissé semmitmondó édességbe megy át.

Nagyon nagy váltás a korábbi fehér Jim Beam-hez képest, vakteszten is első szaglásra meg lehet mondani, hogy a kettő közül melyikkel van dolgunk. A „bátor” Jim Beam egy édeskés, kezdőbarát bourbönné változott, a közízlés számára talán a legjobban kiegyensúlyozott olcsó bourbon lett. Itt hiányzik az a robusztus jelleg, amiért az eddigi Jim Beamet sokan utálták vagy éppen szerették. Az összpontszámot azonosnak ítéltük a régivel, de valószínűleg mindenkinek jobban ízlik majd vagy a régi, vagy az új. Nekem például a régi.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Jim Beam Black Extra Aged – palackozva 2015-től
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: olajos, de vékony, visszafogott bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2017. december

Fűszeres-vaníliás, könnyed illat, amiben felismerhető a Jim Beam cefréjéből fakadó „genetika”, de visszafogott, hiányzik belőle a határozottság, a Jim Beamnél sokáig hangoztatott „boldness”, és az azzal járó teltség, gyümölcsösség. A szájban fűszeres, vékony érzetű, bár kissé olajos is, de csak olyan Jack Daniel’s-esen. A karakter a visszafogottsága ellenére sem indul unalmasan, de a vékony, kicsit talán éretlen érzet már a korty közepétől üres-kesernyésbe viszi az ízt, ami korábban csak a nevenincs „szupermarketes” bourbönök stílusjegye volt. Ezt súlyosbítja az (ide már nem egészen illő) 43%-os palackozás is, úgyhogy érdemes pár csepp vizet adni hozzá, vagy jégre tölteni.

Ha a régi kiadás mellett kóstoljuk, akkor már az illattól kezdve kínosan üres és semmitmondó, bár ha nem ahhoz hasonlítjuk, akkor egyébként a korty közepéig egész jó lenne. Összességében ugyanúgy butult a karaktere és vékonyodott az érzete, mint a fehér változaté, de amíg ott egy lényegesen lágyabb végeredményért cserébe veszett el a teltség, addig a Black inkább csak veszített a változással. Lényegesen kevésbé különbözik a fehér címkés párjától, mint a régi Black a régi fehértől. Úgy látszik, ezen túl minimum Knob Creek bourbönt kénytelen venni az, aki klasszikus Jim Beamet akar.

43% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Jim Beam Choice Kentucky Straight Bourbon Whiskey (5 years)
Összegzés: könnyed, száraz, enyhén gyümölcsös, jól kiegyensúlyozott bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2015. április
Palackozása megszűnt, de még forgalomban van.

Jim Beam ChoiceFriss, nyerses, de könnyed bourbon-illat – nyerstölgyes, almás, alig vaníliás. A szájban először vékony, majd szépen kiegyensúlyozott, száraz jelleg jelenik meg, ami kortyonként egyre teltebbnek hat. Az erősebb szénszűrés miatt – amit a címkén is feltüntetnek – a Choice eltér a Jim Beam-sorozatra egyébként jellemző markáns, édes, csípősebb stílustól.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


(A Jim Beam Rye a „Rye whisky” kategóriában található! A Jim Beam Devil’s Cut régi kiadásának értékelését archiváltuk.)


Joe Garrett Bourbon Whiskey
Összegzés: kispórolt, jellegtelen minimálbourbön.
Utoljára beszerzett minta: 2016. október

mini_joegarrett2016Az illatában éretlen és egyben elég jellegtelen kukoricaszesz, enyhén édeskés aromákkal. Az ízében először halványan előjönnek az édeskés hordós jegyek, majd ezt elnyomja a jellegtelen-kesernyés kukoricaszeszíz. A bourbönnél megszokott savanyúcefrés jelleg és a vegyes gabonacefre fűszeressége legfeljebb sejthető, a hordós jegyek pedig rendkívül gyengék. A „gazdaságos”, sajátmárkás whiskyk közt általánosságban gyakori ez a szintű jellegtelenség, bourbon whiskyk közt viszont soha nem találkoztunk ilyennel.

Már az első kóstolás után is nagyon gyanús volt, hogy a négy éve vásárolt Joe Garrett még egyáltalán nem volt ilyen gyenge, és a régi címkét megvizsgálva fel is tűnt egy fontos különbség: míg az akkori változaton még „Kentucky straight bourbon whisky” szerepelt, ez már csak „bourbon whiskey”. A „Kentucky” és a „straight” jelzők hiánya egyaránt beszédes. Ha egy „gazdaságos” bourbon Kentuckyban készült, akkor maga a szesz valószínűleg egy becsületes bourbon-lepárlóból jön – a minőségi márkák cefréjéből, savanyúcefrés eljárással és (az oszlopos cefrefőzés után) kisüsti finomítással, csak éppen a normálisnál rövidebb érleléssel. Ha nem Kentuckyban készült, akkor viszont jó eséllyel egy ipari szeszgyár gazdaságos terméke, amiben a kukorica mellől esetleg kispórolták az egyéb gabonákat és a cefresavanyítást, a finomítását pedig oszloppal végezték. A „straight” jelző hiánya utalhat arra, hogy több államban készült whiskyt kevertek benne össze, de arra is, hogy két évnél kevesebb ideig – akár csak öt percig – tárolták az új kiégetett tölgyben, ugyanis ez teljesen szabályos. Ez esetben a hordó (bár hivatalosan használttá válik) sokkal értékesebb marad, az EU-s forgalmazáshoz szükséges 3 év maradékát pedig eltölthette egy régi, vacak hordóban is. Ez is magyarázat lehet arra, hogy miért hiányoznak ennyire a hordós jegyek a 3 évhez képest, de esetleg okozhatja ezt nagyméretű hordók használata vagy a gyártó állam hideg időjárása is.

Az eddig kóstolt 25 bourbon whiskyből ez az első olyan, amit egyáltalán nem ajánlunk.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Összegzés: könnyű, lágy whisky; első bourbönnek, illetve a Jack Daniel’s No.7 olcsóbb alternatívájaként
Utoljára beszerzett minta: 2015. április

mini_HHJellegében a „fehér” Jim Beam-re emlékeztető, de erősen szűrt, vagyis lágy, könnyen iható fiatal bourbon, mely a lágysága ellenére sem igazán jellegtelen. Az olcsó bourbon egyik legjobb megvalósítása.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky

Összegzés: kellemes idősebb bourbon, akár kezdőknek is.
Utoljára beszerzett minta: 2014.

„Wheated” bourbon, tehát a kukorica mellé a tipikus bourbon fűszerességét adó rozs helyett búzát adnak, aminek édeskés, közel semleges párlata van. Az ízben a becsülettel véghezvitt, „teljes” (kb. 6-8 éves) érlelés finom édes-száraz, vaníliás jegyei uralkodnak, a gabona némileg a háttérbe szorul. A hordó és a gabona egyensúlya ezzel együtt is kellemes, az ital nem unalmas, de ne számítsunk se klasszikusan markáns, se igazán összetett bourbönre.

45% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0


Old Blacksmith Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: gazdaságos márka kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására.
Utoljára beszerzett minta: 2012.

Az a fajta olcsó bourbon, mely feláldozza a karakterét az ihatóságért. Ízek szempontjából komolytalan (habár nem kelt vodkás hatást, kétségkívül bourbon, ezt nem lehet elvitatni tőle), de az árához képest meglepően lágy ízű, könnyen iható. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ebben az árkategóriában a bourbon e fajtája a legihatóbb ízesítetlen égetett szesz. Bevezetőként ajánlott azoknak is, akik érdeklődnek a bourbon iránt, de nehezen szokják meg annak jellegzetes ízét.

Emlékezetből nem igazán lehet megkülönböztetni a Rebell Yell, a Western Gold és Clarke’s bourbon whiskyktől.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Old Grand Dad Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: lágy, friss ízű prémium bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2013. május

Édes és lágy, de kellemesen telt illat, inkább vaníliás-gyümölcsös, mint fűszeres. A 43% alkohol még melegen sem zavar be. Az íz kezdetben ugyanezt nyújtja, majd hirtelen nyerses, friss tölgyfa lép be, bourbönnél szokatlan stílusban, de elegánsan ellensúlyozva az édes aromát. Kisebb csalódást okozhat annak, aki a hasonló árkategóriás bourbönök markáns jellegét várja, de mindenki másnak melegen ajánlott.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Old Virginia Kentucky Straight Bourbon Whiskey (Aged 6 years)
Összegzés: a 6 éves érleléshez és az árához képest egyaránt gyenge bourbon.
Utoljára beszerzett minta: 2013.

Kissé – de nem botrányosan – lapos aroma- és ízvilágú bourbon, melynek a karakterén nem igazán, inkább csak az ihatóságán érződik a 6 év érlelés. A korty végén ez a benyomás az eleve édes íz szétesésével (és egy kis mellékíz megjelenésével) némileg tovább romlik. Ne essünk abba a tévedésbe, hogy áron aluli prémium bourbon lenne.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

PennyPacker Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: egyszerű, de a kategóriájában könnyen iható bourbon.
Beszerzés ideje: 2015. április

Visszafogott, lágy, édes bourbonillat. Kissé jelentéktelen, de cserébe nem érezni benne éretlenséget. Az ízben megjelenik a rozs fűszeres-gyümölcsös jellege is (megfelelő hangulatban kimondottan élénk), és bár húzós-csípős éretlenség itt sincs, de némi émelyítő-szájösszetapasztós érzet elárulja a fiatalságát, és a korty végén kicsit száraz-vékony is.

Emlékezetből ugyanolyan, mint azok a korábbi „fapados” bourbönök, amiket egymástól sem tudtunk megkülönböztetni. (Old Blacksmith, Wester Gold, és főleg az utoljára kóstolt Clarke’s).

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Rebel Yell Kentucky Straight Bourbon Whisky
Összegzés: jól iható olcsóbourbon kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására
Utoljára beszerzett minta: 2012. augusztus

Az olcsó bourbon lágy, de ízetlen végletébe tartozik, ami részben annak köszönhető, hogy – amint a címke is tanúsítja – a gabonák közt jelentős mennyiségű búza is szerepel. Ízetlenség alatt itt sem vodkajelleg értendő (mint egyes kanadai whiskyknél), de a klasszikus kentucky bourbont leegyszerűsítve kapjuk meg. Leginkább azoknak ajánlott, akik először a lágyabb oldalán keresztül ismerkednének a bourbönnel.

Emlékezetből nem igazán lehet megkülönböztetni a Western Gold, Clarke’s és az Old Blacksmith bourbon whiskyktől.

Sikere ismerőseink közt: Iható, de nem az igazi.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Western Gold Straight Old Kentucky Bourbon Whiskey
Összegzés: A Lidl által forgalmazott, jól iható olcsóbourbon kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására
Utoljára beszerzett minta: 2014. május

Western GoldJellegzetes, túlfinomított olcsó bourbon, amely ezáltal a lehető legérleltebb hatást hozza ki a 3 évnyi minimál-érlelésből (amely nélkül az EU-ban nem lehetne whiskyként forgalmazni). Az árkategóriához mérten nagyszerűen iható és összességében ízetlennek sem nevezhető, de a klasszikus bourbon whisky ízének csak az árnyékát adja, így legfeljebb bevezetőként ajánlott a bourbon világába.

Emlékezetből nem igazán lehet megkülönböztetni a Rebell Yell-től vagy az Old Blacksmith-től

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Wild Turkey Rare Breed Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: igen lágy ízű és állagú bourbon, meleg, tölgyes jegyekkel
Utoljára beszerzett minta: 2014. február

Wild Turkey Rare BreedVaníliás-édes illat, melyben a hosszú érlelés mögött lágy, erősen finomított alappárlat sejthető, és ennek megfelelően az ízben is inkább a kiégetett hordó vaníliás jellege, tölgyes melegsége jelenik meg. A bourbönre általában jellemző fanyarság aránylag visszafogott, csak hígítatlanul érvényesül igazán. Veteránoknak töményen kortyolgatva ajánlott, de jégre töltve akár további hígítás nélkül is könnyen megközelíthető, lágy whiskyvé válik – alternatívaként negyed-ötödrész (nem csap-) vízzel érdemes hígítani.

Sikere ismerőseink közt: Nagyon pozitív. Finom, lágy ízű.

54,1% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5


Woodford Reserve Distiller’s Select Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: markáns, gazdag karakterű bourbon, a határozott ízeket kedvelőknek
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_WRDSGabonában és tölgyben egyaránt gazdag, határozott, telt illat: vaníliás, körtés, szerecsendiós, fűszeres árnyalatok. Az ízében erős tölgyfás-rozsos szárazság jelenik meg, szinte mintha whiskys fapálcát rágnánk, de mindezt az édes háttér igen szépen, telten ellensúlyozza, így egyáltalán nem hat csontszáraznak, de a lágyabb whiskyk kedvelőinek kissé túlzás lehet. Fűszeres, hosszú utóízt, hosszan megmaradó kellemes, csersavas fanyarságot hagy a szájban.


Legjobb vétel! (11 000 Ft / 7 dl) (Mi ez?)

Sikere ismerőseink közt: elsöprő. Egyesek maguknak is vettek is belőle.

43,2% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

2. Rye whisky / rozswhisky

(hagyományos gabonawhisky, melyet többnyire vegyes gabonacefréből készítenek – nagy arányú (legalább 51%) rozsból, általában rozsmalátával vagy árpamalátával és gyakran kukoricával is kiegészítve – és belül elszenesített, új tölgyfahordókban érlelnek)

1776 Straight Rye Whiskey – 100 proof (James E. Pepper)
Összegzés: határozott, fűszeres-rozskenyeres jellegű, testes rozswhisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. június

Fűszeres, édeskés illat, melyben a savanyúcefrés testes-harapós jelleg mellett egy kimondottan tiszta rozskenyeres árnyalat is feldereng. Az ízét leginkább a kovászos-rozskenyeres jelleg özönli el, szegfűszeges árnyalatokkal. Ezt épp csak a szükséges édesség ellensúlyozza, ami szintén nem a bourbönnél megszokott kukoricás, hanem fűszeres-gyümölcsös, vékonyabb édesség. Az 50%-os palackozás kiválóan illik hozzá, sőt, szükséges ahhoz, hogy szépen összeálljon a karaktere, de ha esetleg jégre szeretnénk tölteni, azt is elbírja.

A rozswhiskyk kedvelői mellett leginkább azoknak ajánlott, akik szeretik a testesebb, harapósabb bourbönt (főleg olyan rozsosabb és magasabb alkoholtartalmú tételeket, mint például a Four Roses Single Barrel, és hasonló stílusban nyitnának a rozswhisky felé. E whisky cefréjének 90% fölötti rozstartalma rögtön a mélyvízbe dobja az embert, de amint túltesszük magunkat a kukorica hiánya okozta űrön, ezt gyorsan kitölti a rozs összetettsége.


50% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5

Bulleit 95 Rye – Frontier Whiskey
Straight rye whisky
Összegzés: lágy, gyümölcsös-fűszeres jellegű whisky, 95% rozstartalmú cefréből
Utoljára beszerzett minta: 2016. március

Lágy, visszafogott illattal köszönt, amiben a rozswhisky gyümölcsös, szinte tutti-fruttis oldala tűnik ki leginkább, édes fűszerességgel, némi vaníliával. A szájban is száraz-fűszeres és nagyon lágy, vékony, de az állagában valamennyire olajos. A korty vége felé a gyümölcsösség is felerősödik, de az igazi erőssége az elegáns állaga és a komplex, fűszeres utóíze.

Annak ellenére, hogy a Bulleit Bourbon cefréje is viszonylag sok rozst tartalmaz, a Bulleit Rye egészen más stílusú whisky. Ennek legnyilvánvalóbb oka az, hogy nem egy főzdében készülnek.


45% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

Jim Beam Kentucky Straight Rye Whiskey (Yellow label)

Összegzés: finom, jól iható, bourbon-szerű rozswhisky kezdőknek.
Utoljára beszerzett minta: 2012.

A Jim Beam rozswhiskyje viszonylag édes, kellemesen telt és könnyen iható, csak egész visszafogottan fűszeres – a cefre valószínűleg nem tartalmaz sokkal több rozst a kötelező 51%-nál. Az íze nem áll messze a bourbönétől, a legtöbben meg sem tudnák különböztetni tőle. Ideális az amerikai rozswhiskyvel (sőt, az amerikai whiskyvel általában) való ismerkedésre, melyek közt inkább kellemesnek, mint kimondottan érdekesnek mondható, de ismerkedéskor ez inkább előny, mint hátrány.

Sikere ismerőseink közt: Nagyon pozitív. Egyesek vettek is belőle.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

3. Egyéb amerikai whiskyk


Black Crow Original Old American Whiskey
Típus: amerikai blended whisky
Összegzés: kanadai stílusú olcsó blend
Utoljára beszerzett minta: 2014. november

Black CrowHalványan bourbönös (vaníliás-fanyar), vodkás jellegű whisky, ami a három év érlelés miatt ugyan sokkal jobban kortyolható egy hasonló kategóriás vodkánál, ám ízvilág tekintetében nincs mit részletezni rajta.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee Whiskey
Típus: Tennessee whisky – Tennesse államban készült whisky, mely 100%-ban megfelel a bourbon whisky szabályozásának, de emellett a párlatot érlelés előtt erős faszenes szűrésnek vetik alá.
Összegzés: édes, letisztult, könnyed whisky a kevésbé józan pillanatokért.
Utoljára beszerzett minta: 2015. december

A korához mérten lágy és tiszta ízű, de még így sem ízetlen whisky, melyből az érlelést megelőző erős szűrés és a kevés rozs miatt a klasszikus bourbon ízének egy nagy szelete hiányzik. Ettől egyrészt jól nyelhető, másrészt viszont nem túl érdekes ízű, és bár jól iható marad szobahőmérsékleten is, ilyenkor a karakter lepunyhad, kicsit gumiszerűvé válik. Jó kocsmawhisky, és megfelel az amerikai whiskyvel ismerkedni is, de józanon kóstolgatni kevésbé érdekes, mint az árkategória egyéb képviselőit.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Mellow Corn Kentucky Straight Corn Whiskey (Bottled in bond)
Összegzés: csípős, édes whisky, elsősorban az amerikai kukoricawhiskyvel megismerkedni vágyóknak
Típus: amerikai kukoricawhisky (corn whisky – legalább 80% kukoricát tartalmazó gabonacefréből lepárolt whisky, amelyet használt vagy kiégetetlen hordóban érleltek)
Utoljára beszerzett minta: 2014. november

Mellow CornÉdes-szeszes, csípős jellegű whisky, amely leginkább a nyersebb bourbon whiskykre emlékeztet (pl. a régi fehér Jim Beam-re), de – a rozs szinte teljes hiánya és a használt hordós érlelés miatt – annak markáns, fűszeres ízei nélkül. Apró kortyokban fogyasztva az 50%-os palackozás ellenére is meglepően jól iható, felhígítva inkább „szétesik” az aromája, és felerősödik benne az olcsó kukoricavodkákra emlékeztető szeszes-csípős jelleg.

Fontos tudni, hogy az ‘Államokban ez egy 3-4000 Ft-os összegért kapható whisky, és egyike azon néhány középkategóriás amerikai márkának, melyek Európában valamiért 2×-es áron kerülnek forgalomba. Ajánlott azoknak, akik mindenképpen ki akarják próbálni az amerikai kukoricawhiskyt, de az élvezeti értéke 2014-ben legfeljebb 4-5 ezer forintos árat indokolna.

50% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Old Style American Whiskey
Összegzés: kanadai stílusú olcsó blend
Típus: amerikai blended whisky
Nem tévesztendő össze a hasonló címketervű Old Century Bourbon Whiskey-vel.
Utoljára beszerzett minta: 2013. március

Kanadai stílusú blend, nagy arányú semleges whiskyvel. Illata szinte szó szerint nincsen, az íze pedig igen halványan nyers gabonaszeszre és bourbon whiskyre emlékeztet, de ezek mindössze árnyalatok. Nem képeznek különösebb harmóniát, de a gyengeségük miatt nem is zavaróak. Az ital egyetlen igazi erénye, hogy a 40% alkohol ellenére is tűrhetően csúszik, nem kimondottan száraz, és mellékízei sincsenek, kivéve, hogy a korty vége némileg vodkaízű.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Kanadai whisky

(Canadian Whisky / Canadian Rye Whisky)


Black Velvet Blended Canadian Whisky
Összegzés: könnyed, vodkás állagú whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2013.

rev_bvTipikus kanadai – vagyis igen sok semleges összetevőt tartalmazó – blend, és mivel az érlelés aránylag rövid, ezért leginkább egy whiskyízű vodkára hasonlít, akár az Old Style American. Hozzá hasonlóan égetett tölgyes, bourbon-szerű árnyalat jelenik meg benne, lenyeléskor pedig vodkaíz és alkoholos szárazság.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Black Velvet Reserve (8 éves)
Összegzés: könnyed, vodkás állagú whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_BVR8Halovány mogyorós-vaníliás karakterű blend, melyet jég nélkül szinte nem is érdemes megkóstolni – hacsak nem azoknak, akik szeretik a meleg vodkát. Az ízében, állagában és lecsengésében egyaránt határozottan megjelenik a tisztaszeszes, vodkás jelleg attól függetlenül, hogy használunk-e jeget, ám az utóbbi esetben lényegesen kevésbé zavaró, és ilyenkor a mogyorós árnyalatok is szépen felerősödnek.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Canadian Club 12 Small Batch Blended Canadian Whisky (12 éves)
Összegzés: jégre hangolt blend, a kanadai stílustól megszokott halvány, de nem egészen unalmas karakterrel.
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_CanaC12Halvány illat – finomított etanol csípőssége, rozswhiskys-vajkaramellás foszlányok. Szobahőmérsékleten a szájban is kissé száraz, szeszes, az ízében karamellás, édes árnyalatokkal, enyhén kukoricavodkás lecsengéssel. Jégre töltve azonban szépen kibontakozik a mogyorós-fűszeres oldala is, miközben a vodkás árnyalat kisimul, az ital olajosabbá válik.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Canadian Special Old – Canadian Whisky

Típus: kanadai blended whisky
Összegzés: igen száraz, de viszonylag karakteres, rozsos whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2017. március

Nem túl intenzív, fűszeres, rozswhiskys illat, amit a finomított kukoricaszesz szárazsága és némi édesség is kísér; összességében lágy benyomást kelt. A szájban már uralkodóbb a csupasz szeszesség, ám ezt a rozswhisky jellege pont kitölti annyira, hogy ne legyen vodkás hatása – ellentétben sok más kanadai blended whiskyvel. (Ebből a szempontból inkább a hasonló kategóriás blended scotch-okhoz lehetne hasonlítani, csak malátawhisky helyett rozswhiskyvel.) A lecsengésében finom fűszeres, mogyorós jelleg is kibontakozik, de ezt nem minden kóstolásnál sikerült „elkapni”.

A száraz és szeszes jellege miatt igencsak hangulat- és ízlésfüggő az élvezete, ajánlott jégre töltve vagy egy kicsit lehűtve fogyasztani. Kétféle száraz jelleg találkozik benne érdemi ellensúly nélkül, így igazán csak azoknak ajánlott, akik egyébként is szeretik a belépő szintű blended whiskyket, illetve ismerik és szeretik annyira a rozswhisky jellegét, hogy ebben a keverékben is élvezni tudják.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Crown Royal Fine De Luxe Blended Canadian Whisky
Összegzés: Nagyon lágy ízű, szinte gabonasemleges, de egyben igen kellemes whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2013. április

Lágy, édeskés illatú whisky, rosszabb napjaimon az illata alapján akár ultrakönnyű öreg rumnak is hihetném. A tulipánpohár sem gyűjt belőle össze több aromát, mint amit az üveg szájából vagy akármilyen pohárból érezni lehet: halvány, de harmonikus, édes egyenwhiskyillat. A szájban ez mindössze egy árnyalatnyi tölgyes, bourbönös jelleggel egészül ki, de ez a kevés karakter kifogástalan harmóniában és lágysággal, szárazság és (vodkaszerű vagy egyéb) mellékíz nélkül csúszik le, jéggel és nélküle egyaránt. Külön pirospont, hogy a végtelenül könnyed jelleg ellenére is az olyan whiskyk közé tartozik, amik nyári melegben is kitűnően ihatóak bármiféle hűtés nélkül.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Whiskyk egyéb országokból


49’s Whisky
Származás: ismeretlen eredetű whisky szlovák cég által palackozva.
Típus: malátawhisky – „valódi whisky legalább 3 éves malátadesztillátumból”
Összegzés: éretlen, nyers, de kellemesen testes malátawhisky.
Utoljára beszerzett minta: 2015. április

mini_49sHalvány, de csípős illat, amiben az éretlen malátawhisykre jellemző szeszesség legalább olyan domináns, mint a némileg füstös maláta. A szájban is nagyon nyers ízű és harapós állagú a 40°-hoz képest, amitől érdemi karakter nehezen bontakozik ki, de ehhez képest meglepően kiegyensúlyozott hatást kelt. Becsületes olcsó malt mindazok számára, akik a (nem is ennyire) olcsó blended whiskyk túlfinomított, viszonylag émelyítő jellege helyett szívesebben választják az éretlen malátawhisky csípősségét.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Békési Single Barrel Single Malt Whisky (12 éves; 001-es hordó)
Származás: Magyarország
Típus: malátawhisky
Összegzés: édes, könnyen iható, dominánsan boros ízű whisky
Utoljára beszerzett minta: 2015. február

mini_bek12Ennek a whiskynek aszúillata és -íze van: vakteszten még az italfajtát sem lenne könnyű eltalálni. A szájban a tapasztalt rövidital-kedvelőnek is inkább csak a szesz állaga súgja meg, hogy whiskyről van szó; a malátás ízekből csak a korty elején villan meg egy árnyalat, mielőtt elözönlik a tokajiaszús (vagy szamorodnis) hordóra utaló boros, mazsolás, diós ízek. Letisztultnak nem éppen nevezhető, szinte kaotikus ízvilág, de ennek ellenére jól kiegyensúlyozott, kezdők és haladók számára egyaránt kellemes, édes, boros whisky, mely itatja magát. Mivel az érlelés alatt szinte teljesen elvesztette a fajtajellegét, azoknak is ajánlott, akik nem szeretik a whiskyt – viszont éppen ezért hatalmas csalódást okozhat azoknak, akik azt keresik benne.

Sikere ismerőseink közt: Egyöntetűen pozitív. Az íze alapján senki nem tudta eldönteni, milyen italfajta lehet, de egyesekben felmerült, hogy talán whisky. Mások brandynek vagy törkölynek érezték.

43% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

Nestville Blended Northern Spis County Whisky
Összegzés: skót jellegű gabonawhisky, amiben semmi jót nem sikerült felfedeznünk
Utoljára beszerzett minta: 2016. augusztus

mini_nestvilleSzáraz, finomított gabonaszeszes, halványan gabonapelyhes illat. A szájban is nagyon vékony, éles, némileg csípős, kesernyés. Igazán whiskys ízjegyek csak árnyalatnyi (és nem is kimondottan kellemes) ragasztós árnyalat képében jelennek meg, illetve valószínűleg a szárazság egy része is a hordóból ered. Nem annyira vékony, hogy a csupasz etanolíz (vodkaíz) egyértelműen kiütközzön, de lényegében pont az a rossz benne, ami egy olcsó vodkában. Az állagának sok egy kicsit a 40 fok, víz hozzáadásakor viszont csak a kissé kellemetlen ragasztós jelleg bontakozik ki.

Sem a jellege, sem a honlapjának leírása alapján nem klasszikus blended whisky, hanem skót jellegű gabonawhisky (coffey grain).

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Sitting Bull – Original Blended Whisky
Származás: Csehország
Összegzés: Blended bourbon jellegű whisky, aminek csak jég nélkül van vodkás árnyalata.
Típus: blended whisky
Utoljára beszerzett minta: 2015. június

Sittinh BulllBourbonös-szeszes illatú whisky, mely nagy valószínűséggel bourbon (stílusú) whisky és jellegtelen gabonawhisky blendje. A szájban azonban valamivel határozottabban hozza a bourbönös ízeket, így sem ízében, sem állagában nem kelti annyira „bourbon ízű vodka” hatását, mint mondjuk a Black Velvet, az Old Style American vagy a Black Crow. A vodkás jegyek ugyan így is előtűnnek, de jégre töltve elhalványodnak, ekkor kellemesen iható – habár teljesen semmitmondó – whiskyvé szelídül.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Tannahil Blended Whisky
mini_tannahilSzármazás: ?
Összegzés: alapvetően skót jellegű, de nagyon jellegtelen, száraz blend.
Típus: blended whisky
Utoljára beszerzett minta: 2015. december

Ismeretlen eredetű és ismeretlen módszerrel készült whisky, ami valószínűleg megfeleltethető a blended scotch-nak. Szeszillatú, némi whiskys beütéssel. Az ízében halványan, de egyértelműen jelenik meg a malátawhisky, amit feltehetően nagyon kis arányban, szinte mutatóba dobtak be a jellegtelen Coffey-whisky mellé. Ennek megfelelően az érzete is igen száraz, vodkás, ám egyértelmű vodkaíz nem jelenik meg.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Utánzatok

John Reed Special Spirit
Összegzés: több méterről kerülendő.
Hivatalos megnevezés: szeszes ital
Alkoholösszetétel: finomszesz ismeretlen alapanyagból
Utoljára beszerzett minta: 2013. április

Gyengén árpás illatú ital. Az ízben természetesnek tűnő, de nem igazán párlatos jellegű, nyers tejes-gabonás jelleg uralkodik, ami már az első kortynál is kellemetlen, igen sokáig tartó utóízzé erősödik. Mintha direkt azt szerették volna megmutatni, hogy a whiskyt kár hideg úton utánozni. Az ára merő blöff.

30% alk.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0

Archív értékelések

(Régi palackozású, illetve kifutott termékek)

Ballantine’s Finest Blended Scotch Whisky (2015-ig)

Összegzés: Markáns blend a kevésbé józan pillanatokra.
Utoljára beszerzett minta: 2016. június
Palackozása megszűnt!
Lásd a jelenlegi változatot!

Citrusos, némileg fűszeres, enyhén csípős, viszonylag testes illat. A szájban már nem ennyire szép; harapós, kissé csípős, és ez az ízét is káoszba tudja fordítani, a harapóssága pedig a lecsengésben kimondottan kesernyés, csípős lesz. A 40% ellenére is jég vagy egy kis víz kell neki, hogy könnyen csússzon. Cserébe viszont aránylag testes, és a citrusos-fűszeres karakter is elég határozott, ráadásul a lecsengésben is megmarad.

Ma már ritkán találunk ehhez a whiskyhez hasonlót a belépő blended scotch-ok között, melyek újabban igencsak egy kaptafára készülnek. Nem kekszízű, nem cérnavékony, nincs alkoholos szárazsága, nem kelti „malátawhiskyvel ízesített tisztaszesz” hatását. Az éretlen, csípős jellege miatt viszont érthető, hogy nem volt igazán népszerű önálló italként, és eredetileg tőlünk is megkapta a magáét, de a tapasztalt scotch-fogyasztó legalább talált benne némi izgalmat.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Ballantine’s Blended Scotch Whisky Aged 12 Years (2015-ig)

Összegzés: Viszonylag markáns, malátás, testes blend.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember.
Palackozása megszűnt!
Lásd a jelenlegi változatot!

Gyümölcsös, némileg fűszeres, gazdag illat, amiben egy kis nyers harapósság is megjelenik. A szájban testes, kellemesen harapós, de van benne egy kis száraz éretlenség is. Az ízt citrusos-almás gyümölcsösség és száraz fűszerek uraljék, amit erjedt jegyek egészítenek ki – nem egészen letisztult, de aránylag intenzív, kerek és érdekes ízvilág. A stílusa alapvetően hasonlít a kortárs B. Finest-ére, de mivel jóval érettebb nála, ezt a hasonlóságot elsőre nem volt olyan könnyű felismerni. Ennek ellenére itt is igaz, hogy hangulattól függően ráférhet egy pár csepp víz.

A régi Finesthez hasonlóan ez a whisky is kilóg a kategóriájából: a jelenleg palackozott 12 éves blended scotch-ok közt már nem ismerünk olyat, ami hasonló testet és intenzitást mutatna.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


The Black Grouse Blended Scotch Whisky
Összegzés: Variáció a Famous Grouse-ra, hasonló színvonalon.
Utoljára beszerzett minta: 2013. június

Az illata emlékezetből lazán összetéveszthető az eredeti Grouse-szal, és az ízben is aránylag kevés az eltérés. Ugyanazt kapjuk némi tőzegfüsttel az utóízben, de ennél több valószínűleg nem is illene ehhez a whiskyhez. Egyesek számára ez a különbség talán feljavítja valamelyest az összképet, de ha az ember kimondottan tőzeges blendet keres az árkategóriában, akkor nem ajánlott ezt választani az Islay Mist helyett.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Whiskey (Aged 7 years)
Összegzés: erősen tölgyes, visszafogottan gabonás bourbon, a Jack Daniel’s markánsabb alternatívájaként is kiváló.
Utoljára beszerzett minta: 2013. március
Forgalmazása megszűnt! A kormegjelölés nélküli változat értékelését a nem túl távoli jövőben tervezzük.

Evan Williams 7A korához képest kissé erősen szűrt, könnyű bourbon. A korty egy bizonyos pontján hasonlóan „vizesnek” hat, mint a Jack Daniel’s, de ezt leszámítva kentucky-i jellegű, fűszeres, melegen sem esik szét az íze. A hosszú érlelés miatt a 43%-os palackozás ellenére is jól iható.

Sikere ismerőseink közt: Nem hatalmas durranás, de finom. Az áránál akár többet is megadnának érte.

43% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Grand Macnish Pure Old Malt Scotch Whisky (Aged 12 years)

Típus: pure malt Scotch whisky (különböző skót lepárlók malátawhiskyjének keveréke, mai terminológiával: blended malt Scotch whisky)
Összegzés: megfizethető idős blend markáns ízzel.
Utoljára beszerzett minta: 2011. december

Kissé fás ízű, szokatlanul édes blended malt édes, kissé sörös illattal, kissé cognac-os beütéssel. Nem különösebben összetett vagy tökéletesen kiegyensúlyozott, de a kategóriájában kellemes, jól iható malátawhisky.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

– palackozva 2015-ig
mini_jimbeamÖsszegzés: markáns fiatal bourbon, veteránoknak – első bourbönként nem ajánlott.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember
Forgalmazása megszűnt! Lásd a jelenlegi változatot!

Erőteljes, nyers illat, amiben az édeskés lakkos-ragasztós jelleg sokat elfed a tulajdonképpeni karakterből. A szájban is inkább ennek a testessége uralkodik – a hordós jegyek, illetve a kovászos fanyarság másodszerepbe kényszerülnek, főleg a lecsengésben, ahol édes lakk özönli el. Komoly előnye, hogy bátran hozza azt a testes, robusztus alapot, ami sok bourbon-veterán számára alapkövetelmény egy becsületes bourbönben, a műfajban kevésbé tapasztaltaknak viszont inkább kaotikus, nyers, nehezen értelmezhető ízélmény, ha tisztán próbálkoznak vele – sokak számára ihatatlan.

E változat kifutásával legjobb tudomásunk szerint eltűnnek a magyar piacról a robusztusabb jellegű olcsó bourbönök. Valamivel gyengébb, de stílusban hasonló tételek voltak az Old Century és a régi Joe Garrett.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Jim Beam Black Triple Aged (6 years) – palackozva 2015-ig
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: kellemes idős bourbon, akár kezdőknek is
Utoljára beszerzett minta: 2017. május
Palackozása megszűnt! Lásd az új változatot!

Gyümölcsös-vaníliás, fűszeres, lakkos illat. Csak közepesen intenzív, de aránylag telt és összetett. A szájban egy árnyalattal harsányabb, ragasztósabb, mint amit az illat alapján vártam volna, de nagyjából érett hatást kelt, és az érzete is egész kellemes, testes-harapós. Nem kimondottan ízbomba, de nem is szégyellős, jó bevezető az idősebb bourbönök világába.

Érdemes kitérni a „Triple aged” kifejezésre. Ezt a kiadást az Egyesült Államokban 8 éves érleléssel forgalmazták, és „double aged”-nek (duplán érleltnek) nevezték arra utalva, hogy kétszer addig érlelik, mint az alapkiadást. Az export változat azonban csak hatéves volt, így a „double aged” logika itt nem működött. A Beam-nél azonban nem voltak szégyellősek: a rövidebb érlelés ellenére rögtön „triple aged”-nek (háromszorosan érleltnek) nevezték, és hogy mi volt a magyarázat? A straight bourbönt legalább 2 évig kell érlelni, tehát ez a whisky „háromszorosan” érlelt.

Sikere ismerőseink közt: Egyöntetűen pozitív. Érdekes, markáns, de jól iható.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Jim Beam Devil’s Cut Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: Végletekig tölgyes bourbon, amiben még az erős Beam-karakter sem győzhet.
(6 éves bourbon, melyhez a hordódongákból ún. „hordóizzasztással” kinyert whiskyt kevernek.)
Utoljára beszerzett minta: 2013. május
E kiadás palackozása megszűnt; a Jim Beam alapkiadás és a Jim Beam Black változásai alapján gyanítható, hogy az új kiadás hozzájuk hasonlóan eltér az itt értékelttől.

Fűszeres, telt, markáns illat, 8-10 éves bourbönre emlékeztet, vagyis a fiatalabbak édes-ragasztós jellege nem domináns. A kiegyensúlyozottsága megfelelő, de nem hagy komolyabb összetettséget kibontakozni. Az íze és az állaga is ugyanezt a vonalat viszi tovább, inkább az erejével és teltségével, mint a harmóniájával és komplexitásával hódít, a korty végén pedig extra markáns hordóízű löket jelentkezik, ami nem kellemetlen, de nem is igazán harmonikus, kissé „kisiklik”, viszont az ihatósága 45%-on is rendben van.

A 6 évnél idősebb bourbönt nem ismerők megkapják tőle a beígért eszméletlen újdonságot, a haladóknak viszont csalódást okozhat a Devil’s Cut enyhe kiegyensúlyozatlansága és a kategóriához viszonyított egyszerűsége. Ők jobban járnak, ha hasonló árkategóriában a klasszikus prémium márkáknál maradnak; ezt a whiskyt a Jim Beam-kedvelőknek szánták.

Sikere ismerőseink közt: egyhangúlag negatív; túl nyers, kellemetlen – azoknak is, akik szeretik az idős bourbönt és a füstös scotch-okat.

45% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Joe GarrettJoe Garrett Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: gazdaságos márka gyakorlott bourbon-ivóknak.
Utoljára beszerzett minta: 2012. november
Kóstolás: 2012

Forgalmazása megszűnt! Lásd a jelenlegi változatot!

Fiatal, nyers kentucky bourbon. A karaktere nem érdektelen, de a száraz textúra és karcos lecsengés sokat ront az összképen. Lényegében a (régi) fehér Jim Beam még nyersebb változatát kell elképzelni, így a nyersebb whiskyk szerelmeseinek ezzel együtt sen vállalhatatlan.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Johnnie Walker Red Label Old Scotch Whisky (1990-es évek)
Típus: Blended Scotch Whisky
Összegzés: Gazdag, testes, édes-tőzeges, halványan harapós whisky.
Palackozása megszűnt!
Lásd a jelenlegi változatot!

Édes, telt, mézes-füstös illat – felismerhető a Johnnie-genetika, csak épp sokszorta olyan gazdagon, mint a mai kiadásban. A szájban is krémes, testes, mézes-tőzeges – ennek ma már a Black Labelben is csak az árnyékát kapjuk. Az érzetében van némi harapós-szúrós jelleg, ami sejteti, hogy nem túl öreg whisky, de ez az ízre nem igazán hat ki, és összességében legalább olyan, vagy inkább még érettebb hatást kelt, mint a mai 12 éves blended scotch-ok.

A palackra alig 1/3-ig lefogyva találtam rá egy rokonon bárszekrényében, és ekkor valószínűleg már 1-2 éve bontott volt. Az ezzel járó „vizesedés” felismerhető volt az ízben, de a lenti pontszámot még így is kiérdemelte. Lehet, hogy frissen bontva a karakter magabiztosabb, a lecsengés pedig harapósabb volt, de az összpontszám valószínűleg ugyanez (vagy magasabb) lett volna.

A palack korát legpontosabban az importőr neve alapján lehet meghatározni: a United Distillers Hungary Kft. ilyen néven 1992–1998-ig volt bejegyezve. További érdekesség az összetevők listája: „Víz, Érlelt Skót Gabona Pálinka.”, illetve a 750 ml-es kiszerelés – mindkettő az EU-csatlakozásunk előtti időkre utal. Ezt a kort idézi a 43%-os erősség is, ami akkoriban elég gyakori volt a neves márkáknál, és azt a 2005 előtti szokást is megfigyelhetjük, hogy ahogyan ma az írek, úgy akkor még a skótok sem tüntették fel a blended whisky tényét, helyette egyszerűen „Old Scotch Whisky” szerepel a címkén. (A másik legjellemzőbb elnevezés a „Finest Scotch Whisky” volt, amit a Ballantine’s Finest neve ma is őriz.) Hogy miért ennyivel jobb a 90-es évekbeli kiadás (ahogyan más neves skót whiskyk régi alapkiadásai is), annak hosszú története van, a jövőben meg is írjuk.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Old Century Bourbon Whiskey
Kentucky straight bourbon whisky
Összegzés: aránylag markáns, de iható olcsóbourbon westernhősöknek.
Utoljára beszerzett minta: 2013.
Forgalmazása megszűnt!
Nem tévesztendő össze a hasonló címketervű Old Style American Whiskey-vel.

A szalonképesnél kissé nyersebb, de az árát túlteljesítő bourbon. Nem egészen csúszik olyan jól, mint a Rebel Yell vagy az Old Blacksmith, de cserébe valamivel több íze van, és így sem nehezebb lenyelni a (régi) fehér Jim Beam-nél, habár ízben elmarad tőle.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

mini_snowg_oldSnow Grouse Blended Grain Scotch Whisky (2014)
Összegzés: nyers, kaotikus whisky, ami érleletlen gabonapárlatokra emlékeztet.
Utoljára beszerzett minta: 2014
Kóstolás ideje: 2016. november
Palackozása megszűnt! Lásd az új változatot!

Nagyon szokatlan, sós illat, mely némileg emlékeztet egyes érleletlen gabonapárlatokra (fehér kukoricawhisky, pajcsiu), de csak egy vékony szeletét adja azok illatának. A whiskyknél általánosan megszokott jegyek csak alig kivehető árnyalatként sejthetőek. A szájban elég nyers: kaotikus, csípős, kesernyés, emellett törtgabonás/gabonapelyhes árnyalatok érezhetők. Coffey grain létére azonban van annyi testessége, hogy nem kelt vodkás hatást. Ha mindentől elvonatkoztatunk, amit eddig whiskyként ismertünk, akkor némi ismerkedés után nem annyira rossz, de jónak így sem neveznénk.

A címke ajánlása szerint „serve seriously chilled”, tehát mélyhűtve szolgálandó fel, ami a viszonylagos testessége miatt valóban az előnyére válik. A nyers csípősséget olajosság váltja fel, az íze pedig jellegtelenebb lesz, bár továbbra is jól érezhető a kesernyés, törtgabonás jelleg.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5