Home » Whisky (USA, Kanada)

Whisky (USA, Kanada)

← Vissza az italfajtákhoz

← Ugrás az európai és japán whiskykhez

Tartalom

Amerikai whisky

1. Bourbon whisky

(hagyományos gabonawhisky, melyet vegyes gabonacefréből készítenek – nagy arányú (legalább 51%) kukoricából, általában rozzsal és árpamalátával kiegészítve – és belül elszenesített, új tölgyfahordókban érlelnek)


Blanton’s Single Barrel Bourbon Special Reserve (Green Label)
(Kentucky straight bourbon whiskey)
Összegzés: kellemes, visszafogott prémium bourbon kezdőknek és a bourbönt nem kedvelőknek.
Utoljára beszerzett minta: 2011. augusztus

Aki nem ismeri (vagy az olcsóbb márkák alapján nem szereti) a bourbont, annak ezzel érdemes próbálkoznia, ha megengedheti magának. A Special Reserve-öt a Blanton’s „ismerkedő” változatnak szánta; az Egyesült Államokban nem is hozza forgalomba. A legfelső emeletet jelentő „special reserve” érlelés tölgyfás, „konyakos” mázba vonja a máskor többé-kevésbé csípős, fűszeres bourbon whiskyt, amitől lényegében minden érdeklődő rövidital-kedvelő számára kellemessé válik. Az íz ennek ellenére sem válik lapossá: telt, mély és kiegyensúlyozott, vérbeli prémium bourbon.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5


Booker’s Bourbon
Kentucky straight bourbon whiskey
Utoljára beszerzett minta: 2016. október

Az illatában nagyon szép telten, éretten hozza a Beam-re eredetileg jellemző klasszikus, vaníliás-karamellás, kovászos, talán halványan diós beütésű jelleget, amiben csak halvány, száraz fűszeresség van. A 63%-os erősség elég sok neki, minimum egy pár csepp víz ajánlott. Az íze az illatól várhatót hozza, ugyanolyan gazdagon és határozottan – számomra egy ez igyencsak „egyben lévő” íz, amit nehéz elemezgetni. A szájérzet – a hígítási aránytól függően is – kellemesen harapós-éles, némileg vékony.

Mindent tud, amit a Knob Creek-ben, illetve a Suntory-korszak előtt bármelyik Jim Beam bourbönben valaha is szerettünk, és annál is többet. Frissen bontva nem igazán találtam jó hígítási arányt – mire eltompult volna a szúrós szeszesség, már kezdett vízízű lenni, ekkor nekem csak jéggel működött igazán jól. Az idő jót tett neki, egy évvel bontás után már pár csepp vízzel vagy akár töményen is jó volt. 2016-ban még 20 ezer forint körül vettem, már akkor sem neveztem volna igazán jó vételnek, de azért lényegesen karakteresebb és összeszedettebb, letisztultabb is a Knob Creek-nél.

63,7% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: könnyed, gyümölcsös, de izgalmas bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_buffalotraceA könnyed, tölgyes-almás illatát érzékenyebb pillanatokban akár azok is kimondottan almásnak érezhetik, akiknek egyébként minden bourbon egyszerűen bourbon-illatú. Az íze is könnyű, szárazan, véknyan tölgyes, gyümölcsös. A lecsengése szintén almára emlékeztet; gyümölcssavasan fanyar, nagyon szépen kiegyensúlyozott, talán egy kcisit vékony. Emlékeztet a Jim Beam Choice-ra és az Old Grand Dad-re, melyekben azonban nem találunk ilyen gyümölcsösséget.

Sikere ismerőseink közt: Elsöprő. A whiskykedvelő ismerősök az addigi egyik (vagy a) legjobb bourbönnek találták, de igen jónak találta olyan is, aki nemrég még semmilyen whiskyt nem szeretett.

40% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Bulleit Bourbon – Frontier Whiskey
(Kentucky straight bourbon whiskey)
Összegzés: határozott, fűszeres aromájú bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2015. október

mini_bulletiBViszonylag határozott, fanyarkás, telt illatú bourbon. A szájban is a gazdag, fűszeres irányba megy, habár van egyfajta könnyedsége is, nem kimondottan vaskos. Nem igazán köt kompromisszumokat a lágyság kedvéért (már alkoholtartalomban sem), és egyébként sem a lecsengése az erős oldala, de a gazdag karakter kárpótolja ezért a vérbeli bourbon-kedvelőt.


45% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Clarke’s Old Kentucky Straight Sour Mash Bourbon Whiskey
Összegzés: az Aldi által forgalmazott, jól iható olcsóbourbon kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására
Utoljára beszerzett minta: 2015. augusztus
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Clarke's Bourbon

Bourbonhöz mérten elég jellegtelen, édes, a savanyúcefrés fanyarságot csak mutatóba hozza, de az árkategóriához mérten nagyszerűen iható. Jó választás, ha az ember ennyire olcsón sem blended, hanem „tiszta” whiskyt akar venni.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Elijah Craig Kentucky Straight Bourbon Whiskey (12 years)
Összegzés: komplex, markáns bourbon, elsősorban tapasztaltabb fogyasztóknak
Utoljára beszerzett minta: 2014. augusztus

mini_elijah12Nehéz, rozsos, fűszeres illat, némi könnyed vaníliával. Az íze meghazudtolja a mítoszt, miszerint a bourbon nem érlelhető sokáig: kiegyensúlyozott, összetett. Nincs émelyítő, nehéz jellege, viszont nem vész el semmi abból, ami egy bourbönt nagyszerűvé tesz. Száraz és lágy, a korty végén erős, tölgyes-fűszeres ízekkel, melyek közt szokatlanul kevés az édesség, így némi vízzel hígítva is ismerkedést igényel, de idővel akár a 47%-os töménységével is ki tud bontakozni.

47% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Whiskey – Single Barrel Vintage 2001
Összegzés: lágy, komplex, harmonikus prémium bourbon.
Érlelési idő: 2001.08.01–2011.10.20. (10 év, 2 hónap, 19 nap.)
Megjegyzés: Ezt a kiadást az adott évjáratok legjobban sikerült hordóiból csapolják – nem korlátozott, hanem a keresletnek megfelelő mennyiségben. Hasonló minőség várható a későbbi évjáratoktól is, de a whisky jellege évjáratonként változhat!

A 7 éves Evan stílusa akár vakteszten is felismerhető benne: a szokottnál élesebb, véknyabb égetthordós illat, ami viszont ennél a változatnál már lágyabban jelenik meg, és virágos-gyümölcsös jelleggel egészül ki. Az kortynak az alapváltozatnál „üres”, vízszerű részeit is könnyed, virágos komplexitás tölti ki, és a tölgyfaíz is frissebb. Nem kimondottan markáns, de helyette komplex, nagyon harmonikus prémium bourbon, így a kibontakozása igényelhet némi ismerkedést, de senkit nem fog megharapni.

Sikere ismerőseink közt: Elsöprő. Nagyon finom, kiegyensúlyozott, érdekes.

43,3% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Four Roses Bourbon
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: karakteres, testes, közepesen érett bourbon.
Beszerzés ideje: 2016. november

Aránylag letisztult, vaníliás-fűszeres illat, de van benne némi éretlen édesség is. A szájban is egész kellemesen találkozik a fűszeres-vaníliás jellege a nyersebb, de visszafogott édes-lakkos oldalával. Az érzete aránylag testes, kellemesen harapós, de az enyhén émelyítő-száraz lecsengése ront egy kicsit az összképen. A legtöbb bourbon ennél érettebb vagy éretlenebb szokott lenni; talán nem is találkoztam még ilyen „kicsit éretlen” darabbal.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Four Roses Single Barrel
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: fűszeres, karakteres, ötvenfokos bourbon, amit nem érdemes hígítani.
Beszerzés ideje: 2016. augusztus

Nagyon fűszeres-rozsos illatú whisky, némi mandulás hatással, bourbönhoz képest meglepően kevés édes-lakkos jelleggel. A szájban már jobban szól az édes oldala, ám ez is inkább fűszeres-mandulás, mint vaníliás – vakteszten nehéz lenne eldönteni, hogy bourbon vagy rozswhisky. Testes, fűszeres, és igencsak érezni az 50 fok alkoholt (nem az ízében, hanem az állagában), de emellett igen letisztult is, főleg a lecsengésnél.

Legelsőre kicsit szokatlan volt, de haladó bourbon-kedvelőként gyorsan meg lehet szeretni. Egyrészt tömör, gazdag ízt rejt, ami viszont csak töményen érvényesül jól, ezért az ötvenfokos erősség tökéletes neki. Már aránylag kevés vízzel is elkezd szétesni az íze, így azoknak ajánlott, akik már tudják, hogy milyen egy ötven fok környéki bourbon, és készek azt töményen (vagy legfeljebb jéggel) elfogyasztani.


Legjobb vétel! (12 000 Ft / 7 dl) (Mi ez?)

50% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

– palackozva 2015-től
mini_jimbeam2016Összegzés: édeskés, lágy, jól iható bourbon, ami nagyban különbözik a korábbi változattól.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember

Édeskés, aránylag visszafogott illat, amit ehhez illő intenzitással kísér a bourbönnél megszokott kovászos fanyarság. A szájban aránylag vékony, olajos állagú, de a visszafogott ízeket a letisztultsága miatt édesen és egész kellemes teltséggel hozza (főleg a korty vége felé), mielőtt a lecsengés kissé semmitmondó-émelyítő édességbe megy át.

Nagyon nagy váltás a korábbi fehér Jim Beam-hez képest, vakteszten is első szaglásra meg lehet mondani, hogy a kettő közül melyikkel van dolgunk. A „merész” Jim Beam egy édeskés, kezdőbarát bourbönné változott, ami leginkább azoknak való, akik egyébként nem igazán szeretik a whiskyt. Itt hiányzik az a robusztus jelleg, amiért az eddigi Jim Beamet sokan utálták vagy éppen szerették. Az összpontszámot alig ítéltük alcsonyabbnak a réginél, de az eltérő jelleg miatt valószínűleg mindenkinek lényegesen jobban ízlik vagy a régi, vagy az új. Nekem például a régi.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Jim Beam Black Extra Aged – palackozva 2015-től
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: olajos, de vékony, visszafogott bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2017. december

Fűszeres-vaníliás, könnyed illat, amiben felismerhető a Jim Beam cefréjéből fakadó „genetika”, de visszafogott, hiányzik belőle a határozottság, a Jim Beamnél sokáig hangoztatott „boldness”, és az azzal járó teltség, gyümölcsösség. A szájban fűszeres, vékony érzetű, bár kissé olajos is, de csak olyan Jack Daniel’s-esen. A karakter a visszafogottsága ellenére sem indul unalmasan, de a vékony, kicsit talán éretlen érzet már a korty közepétől üres-kesernyésbe viszi az ízt, ami korábban csak a nevenincs „szupermarketes” bourbönök stílusjegye volt. Ezt súlyosbítja az (ide már nem egészen illő) 43%-os palackozás is, úgyhogy érdemes pár csepp vizet adni hozzá, vagy jégre tölteni.

Ha a régi kiadás mellett kóstoljuk, akkor már az illattól kezdve kínosan üres és semmitmondó, bár ha nem ahhoz hasonlítjuk, akkor egyébként a korty közepéig egész jó lenne. Összességében ugyanúgy butult a karaktere és vékonyodott az érzete, mint a fehér változaté, de amíg ott egy lényegesen lágyabb végeredményért cserébe veszett el a teltség, addig a Black inkább csak veszített a változással. Lényegesen kevésbé különbözik a fehér címkés párjától, mint a régi Black a régi fehértől. Úgy látszik, ezen túl minimum Knob Creek Bourbönt kénytelen venni az, aki klasszikus Jim Beamet akar.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

43% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

(A Jim Beam Devil’s Cut régi kiadásának értékelését archiváltuk.)


Joe Garrett Bourbon Whiskey
Összegzés: kispórolt, jellegtelen minimálbourbön.
Utoljára beszerzett minta: 2016. október

mini_joegarrett2016Az illatában éretlen és egyben elég jellegtelen kukoricaszesz, enyhén édeskés aromákkal. Az ízében először halványan felderengenek az édeskés hordós jegyek, majd ezt elnyomja a jellegtelen-kesernyés kukoricaszeszíz. A bourbönnél megszokott savanyúcefrés jelleg és a vegyes gabonacefre fűszeressége legfeljebb sejthető, a hordós jegyek pedig rendkívül gyengék. A „gazdaságos”, sajátmárkás whiskyk közt általánosságban gyakori ez a szintű jellegtelenség, bourbon whiskyk közt viszont soha nem találkoztunk ilyennel.

Már az első kóstolás után is egyértelmű volt, hogy a négy éve vásárolt Joe Garrett még egyáltalán nem volt ilyen gyenge, és a régi címkét megvizsgálva fel is tűnt egy fontos különbség: míg az akkori változaton még „Kentucky straight bourbon whisky” szerepelt, ez már csak „bourbon whiskey”. A „Kentucky” és a „straight” jelzők hiánya egyaránt beszédes. Ha egy „gazdaságos” bourbon Kentuckyban készült, akkor maga a szesz valószínűleg egy becsületes bourbon-lepárlóból jön – a minőségi márkákéhoz hasonló cefréből, savanyúcefrés eljárással és (a cefreoszlopos lepárlás után) kisüsti finomítással, csak éppen a normálisnál rövidebb érleléssel. Ha nem Kentuckyban készült, akkor viszont jó eséllyel egy ipari szeszgyár gazdaságos terméke, amiben a kukorica mellől esetleg kispórolták az egyéb gabonákat és a cefresavanyítást, a lepárlását pedig egy az egyben folyamatos szeszfinomítóban végezték (persze ez esetben is maximum 80%-os erősségig). A „straight” jelző hiánya utalhat arra, hogy több államban készült whiskyt kevertek benne össze, de inkább arra, hogy két évnél kevesebb ideig – akár csak öt percig – tárolták az új kiégetett tölgyben, ugyanis ez teljesen szabályos. Ez esetben a hordó (bár hivatalosan használttá válik) sokkal értékesebb marad, az EU-s forgalmazáshoz szükséges 3 évet pedig eltölthette egy régi, vacak hordóban is. Ez is magyarázat lehet arra, hogy miért hiányoznak ennyire a hordós jegyek a 3 évhez képest, de okozhatna ilyet a nagyméretű hordók használata vagy a gyártó állam hideg időjárása is.

Az eddig kóstolt 25 bourbon whiskyből ez az első olyan, amit egyáltalán nem ajánlunk. Ha nem bourbon whiskyként palackoznák, akkor talán még egy félpontot megérdemelne – papírforma szerint biztosan az, de érzékszervileg elfogadhatatlan.

40% alk.

Karakter ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5

Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Összegzés: könnyű, lágy whisky; első bourbönnek, illetve a Jack Daniel’s No.7 olcsóbb alternatívájaként
Utoljára beszerzett minta: 2018. június

mini_HHEgyszerű, visszafogott illat, ami érezhetően fiatal, de kimondottan letisztult, lágy. Vanília és savanyúcefrés fanyarság, egész halvány fűszerességgel. A szájban is lágy érzetű, először szinte vizes, miközben az íze nyersebb a vártnál, de a visszafogottsága miatt nem zavaró. A lecsengése összeszedett, tiszta, akár elegánsnak is nevezhetjük. Ez az összeszedett, letisztult jelleg előnyt ad neki a többi itthon kapható olcsó bourbönhöz képest, bár ma már nem sok helyen lehet (legalábbis olcsón) hozzájutni.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Knob Creek Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Összegzés: vaskos, karakteres, aránylag érett, de ízben még kissé kaotikus bourbon.
Utoljára beszerzett minta: 2019. július

Az illatában szép telten, éretten hozza az eredeti Beam-genetikát az édes, vaníliás-karamellás, talán halványan diós beütésű jelleggel, amiben csak igen kevés fűszeresség van. Az ízében hasonló intenzitással kapjuk ugyanezt, az 50% jól áll neki, bár elbír pár csepp vizet vagy akár a jégre töltést is. A vaskos, érett, határozottan hordós karaktere ellenére kissé kaotikus, bár a régi Jimmel ellentétben nem a lakkos oldalon, hanem inkább a nehéz, édes ízek nem teljesen letisztultak benne.

50% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky

Összegzés: kellemes idősebb bourbon, akár kezdőknek is.
Utoljára beszerzett minta: 2014.
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben) Egyes vélemények szerint a Maker’s Mark ma kellemetlenül nyers whisky.

„Wheated” bourbon, tehát a kukorica mellé a tipikus bourbon fűszerességét adó rozs helyett búzát adnak, aminek édeskés, közel semleges párlata van. Az ízben a becsülettel véghezvitt, „teljes” (kb. 6-8 éves) érlelés finom édes-száraz, vaníliás jegyei uralkodnak, a gabona némileg a háttérbe szorul. A hordó és a gabona egyensúlya ezzel együtt is kellemes, az ital nem unalmas, de ne számítsunk se klasszikusan markáns, se igazán összetett bourbönre.

45% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Old Blacksmith Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: gazdaságos márka kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására.
Utoljára beszerzett minta: 2012.
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Az a fajta olcsó bourbon, mely feláldozza a karakterét az ihatóságért. Ízek szempontjából komolytalan (habár nem kelt vodkás hatást, kétségkívül bourbon, ezt nem lehet elvitatni tőle), de az árához képest meglepően lágy ízű, könnyen iható. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ebben az árkategóriában a bourbon e fajtája a legihatóbb ízesítetlen égetett szesz. Bevezetőként ajánlott azoknak is, akik érdeklődnek a bourbon iránt, de nehezen szokják meg annak jellegzetes ízét.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Old Grand Dad Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: lágy, friss ízű prémium bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2013. május
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Édes és lágy, de kellemesen telt illat, inkább vaníliás-gyümölcsös, mint fűszeres. A 43% alkohol még melegen sem zavar be. Az íz kezdetben ugyanezt nyújtja, majd hirtelen nyerses, friss tölgyfa lép be, bourbönnél szokatlan stílusban, de elegánsan ellensúlyozva az édes aromát. Kisebb csalódást okozhat annak, aki a hasonló árkategóriás bourbönök markáns jellegét várja, de mindenki másnak melegen ajánlott.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Old Virginia Kentucky Straight Bourbon Whiskey (Aged 6 years)
Összegzés: a 6 éves érleléshez és az árához képest egyaránt gyenge bourbon.
Utoljára beszerzett minta: 2013.
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Kissé – de nem botrányosan – lapos aroma- és ízvilágú bourbon, melynek a karakterén nem igazán, inkább csak az ihatóságán érződik a 6 év érlelés. A korty végén ez a benyomás az eleve édes íz szétesésével (és egy kis mellékíz megjelenésével) némileg tovább romlik. Ne essünk abba a tévedésbe, hogy áron aluli prémium bourbon lenne.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

PennyPacker Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: egyszerű, de a kategóriájában könnyen iható bourbon.
Beszerzés ideje: 2015. április

Visszafogott, lágy, édes bourbonillat. Kissé jelentéktelen, de cserébe nem érezni benne éretlenséget. Az ízben megjelenik a rozs fűszeres-gyümölcsös jellege is (megfelelő hangulatban kimondottan élénk), és bár húzós-csípős éretlenség itt sincs, de némi émelyítő-szájösszetapasztós érzet elárulja a fiatalságát, és a korty végén kicsit száraz-vékony is.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Rebel Yell Kentucky Straight Bourbon Whisky
Összegzés: jól iható olcsóbourbon kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására
Utoljára beszerzett minta: 2012. augusztus
A minta túl régi, a mai kiadás jelentősen eltérhet! (Bővebben)

Az olcsó bourbon lágy, de ízetlen végletébe tartozik, ami részben annak köszönhető, hogy – amint a címke is tanúsítja – a gabonák közt jelentős mennyiségű búza is szerepel. Ízetlenség alatt itt sem vodkajelleg értendő (mint egyes kanadai whiskyknél), de a klasszikus kentucky bourbont leegyszerűsítve kapjuk meg. Leginkább azoknak ajánlott, akik először a lágyabb oldalán keresztül ismerkednének a bourbönnel.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

Sikere ismerőseink közt: Iható, de nem az igazi.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Wild Turkey 101
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: kissé kaotikus, harapós, fűszeres bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2019. március

Ragasztós, kicsit kaotikus, kicsit fűszeres, de összességében visszafogott illatú whisky, amiben megvan a régivágású bourbönöknek az az éles „merészsége”, amit ilyen nyers (vagy még nyersebb) formában sem szégyelltek. Amolyan félérett bourbon, mint a Four Roses alapkiadása, de másképp. Száraz, összeszedett fűszeres-vaníliás érlelési jegyek érezhetők, de mögöttük a párlat még kimondottan nyers. Az íze nem harsány, és nem is éretlen, de éretlenül zavaros; a fűszeresség mellett inkább a hordós jegyek vezetik, némi káosszal kísérve. (Vakteszten lehet, hogy inkább rozswhiskyre tippelnék.) Az 50,5% alkohol kimondottan sok neki, főleg elsőre. Töményen többedszerre sem sikerült „feltörni a kódot”, ehelyett egy kevéske vízzel hígítva (vagy jégre töltve) érdemes ismerkedni vele. Ha vizezve már megtaláltuk benne a szépet, akkor utána töményen talán összeszedettebb hatást kelt, kevésbé kaotikus, és szebben hozza a fás oldalt is, de részemről akkor is túl csípős – ellentétben a régebbi Rare Breed kiadással, aminek jól állt az 54% is.

50,5% alk. / 101° US proof

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Woodford Reserve – Distiller’s Select
Batch 362
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Beszerzés ideje: 2017. június

Édes, telt, igen barátságos mogyorós-vaníliás-gyümölcsös, meleg illat. Felismerhetően bourbon, de a ragasztó egészen minimális, és az egész konyakosabb, zaftosabb jellegű – az a fajta édes, tölgyes illat, amihez mindig szép emlékeket kötünk. Ezt a mogyorós-gyümölcsös karaktert a szájban is szépen, telten, édesen, zaftosan hozza. A 43% alkohollal szép selymes, olajos, vaskos, bár ez az erősség hangulattól függően kicsit kevésnek is érződhet.

Melegen ajánlott kezdőknek és haladóknak is, de a prémium bourbon kedvelőinek kisebb csalódást is okozhat, ha a „szokásost” várják tőle. Nekem akkor esik jól, amikor nem igazán bourbönre, hanem amolyan „whiskyk cognacjára” vágyom. A meleg tölgyes ízek jóval intenzívebbek, mint ahogyan azt a whiskyknél általában megszokhattuk, vagy legalábbis e whisky különös jellege miatt sokkal jobban érvényesülnek. A Woodford Reserve valamennyi teljesen kisüsti whiskyt is tartalmaz – tehát olyat, aminek nemcsak az alszeszét, de már a cefréjét is üstben párolták le, és ez bourbönnél igen ritka. Ezáltal jóval kevésbé száraz-harapós-ragasztós, mint egy klasszikus bourbon, és az ezáltal nyert olajos-édes-tölgyes jellegét bátran nevezném „konyakosnak”, még ha az aromái egyértelműen meg is különböztetik a brandyktől.

Sikere ismerőseink között: Elsöprő. Egyesek vettek is belőle.


Legjobb vétel! (12 000 Ft / 7 dl) (Mi ez?)

43,2% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

2. Rye whisky / rozswhisky

(hagyományos gabonawhisky, melyet többnyire vegyes gabonacefréből készítenek – nagy arányú (legalább 51%) rozsból, általában rozsmalátával vagy árpamalátával és gyakran kukoricával is kiegészítve – és belül elszenesített, új tölgyfahordókban érlelnek)

1776 Straight Rye Whiskey – 100 proof (James E. Pepper)
Összegzés: határozott, fűszeres-rozskenyeres jellegű, testes rozswhisky.
Utoljára beszerzett minta: 2016. június

Fűszeres, édeskés illat, melyben a savanyúcefrés testes-harapós jelleg mellett egy kimondottan tiszta rozskenyeres árnyalat is feldereng. Az ízét leginkább a kovászos-rozskenyeres jelleg özönli el, szegfűszeges árnyalatokkal. Ezt épp csak a szükséges édesség ellensúlyozza, ami szintén nem a bourbönnél megszokott kukoricás, hanem fűszeres-gyümölcsös, vékonyabb édesség. Az 50%-os palackozás kiválóan illik hozzá, sőt, szükséges ahhoz, hogy szépen összeálljon a karaktere, de ha esetleg jégre szeretnénk tölteni, azt is elbírja.

A rozswhiskyk kedvelői mellett leginkább azoknak ajánlott, akik szeretik a testesebb, harapósabb bourbönt (főleg olyan rozsosabb és magasabb alkoholtartalmú tételeket, mint például a Four Roses Single Barrel, és hasonló stílusban nyitnának a rozswhisky felé. E whisky cefréjének 90% fölötti rozstartalma rögtön a mélyvízbe dobja az embert, de amint túltesszük magunkat a kukorica hiánya okozta űrön, ezt gyorsan kitölti a rozs összetettsége.


50% alk.

Karakter ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0

Bulleit 95 Rye – Frontier Whiskey
Straight rye whisky
Összegzés: lágy, gyümölcsös-fűszeres jellegű whisky, 95% rozstartalmú cefréből
Utoljára beszerzett minta: 2016. március

Lágy, visszafogott illattal köszönt, amiben a rozswhisky gyümölcsös, szinte tutti-fruttis oldala tűnik ki leginkább, édes fűszerességgel, némi vaníliával. A szájban is száraz-fűszeres és nagyon lágy, vékony, de az állagában valamennyire olajos. A korty vége felé a gyümölcsösség is felerősödik, de az igazi erőssége az elegáns állaga és a komplex, fűszeres utóíze.

Annak ellenére, hogy a Bulleit Bourbon cefréje is viszonylag sok rozst tartalmaz, a Bulleit Rye egészen más stílusú whisky. Ennek legnyilvánvalóbb oka az, hogy nem egy főzdében készülnek.


45% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

Jim Beam Rye Pre-Prohibition Style

Kentucky Straight Rye Whiskey
Utoljára beszerzett minta: 2018. november

Visszafogott, halványan fűszeres-savanyúcefrés, kissé émelyítő illat. A szájban vékony, vizes – szinte mintha egy rye alapú blended whisky volna –, és az a fajta émelyítő éretlenség sejlik fel, ami amerikai whiskyk közt csak olcsó bourbönnél szokott jelentkezni. Valószínűleg súlyosbítja a helyzetet, hogy ennek a whiskynek nagyon kevés a 40% – soha egyetlen whiskyt sem éreztem még ennyire vizesnek. Frissen bontva kimondottan jellegtelennek, maximum rágógumisnak hatott, és csak némi hűtéssel (!) sikerült előcsalogatni belőle értékelhető aromákat. Ezek szobahőmérsékleten csak hónapokkal felbontás után buktak fel értékelhető formában. Igazából még egy Heaven Hill mellett kóstolva is összeszedetlen, seízű hatást kelt.

Nem gondoltam, hogy a Jim Beam Rye-t a mai Jim Beam Bourbon szintjére lehet süllyeszteni, de szerintem megtörtént – nem jobb rozswhisky, mint amilyen bourbon a „fehér” Jim. A Suntory előtti, sárga címkés változatra a legkevésbé sem hasonlít; annak a jellegét ma már csak a Knob Creek Rye-ban találhatjuk meg.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Knob Creek Straight Rye Whiskey

Utoljára beszerzett minta: 2017. március

Lágy, fűszeres illat, sok vaníliával, bourbönös jellegű édességgel. A szájban karakteres, de visszafogott fűszeres-édes ízek, finom tölgyes szárazsággal. Vakteszten csak sejteném, hogy ezek inkább egy kukoricás rozswhisky, mintsem egy rozsosabb bourbon ízei. A szájérzet ehhez mérten elég magabiztos, kellemes elegye a letisztultnak és a harapósnak, jól áll neki az 50% alkohol – talán ez a leglágyabb, legbarátságosabb 50 fokos szesz, amit valaha ittam. (Akik viszont azok közé tartoznak, akiknek minden rozswhisky csípős, azoknak állítólag ez is az.)

Sokban emlékeztet a régi („sárga”) Jim Beam Rye-ra – mintha ugyanaz a párlat lenne –, és bár lényegesen érettebb nála, részemről örökölte annak relatív unalmasságát is, így a mai, hazai ár/érték arányát elég gyengének tartom.

50% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,0

3. Egyéb amerikai whiskyk


Black Crow Original Old American Whiskey
Típus: amerikai blended whisky
Összegzés: kanadai stílusú olcsó blend
Utoljára beszerzett minta: 2014. november

Black CrowHalványan bourbönös (vaníliás-fanyar), vodkás jellegű whisky, ami a három év érlelés miatt ugyan sokkal jobban kortyolható egy hasonló kategóriás vodkánál, ám ízvilág tekintetében nincs mit részletezni rajta.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee Whiskey
Típus: Tennessee whisky – Tennesse államban készült whisky, mely 100%-ban megfelel a bourbon whisky szabályozásának, de emellett a párlatot érlelés előtt erős faszenes szűrésnek vetik alá.
Összegzés: édes, letisztult, könnyed whisky a kevésbé józan pillanatokért.
Utoljára beszerzett minta: 2020. augusztus

Halványan lakkos-észteres, de inkább lágy, visszafogott, „zaftos” kovászos, gyümölcsös-vaníliás illat, ami a maga nemében izgalmas is. A szájban szárazabb, karamellesebb, kevésbé gyümölcsös. Vékony, elsőre kellemesen húzós (harapósnak nem nevezném, az egy teltebb élmény), kissé üres, bár nem jellegtelen, kellemes teltsége is van, és a hordótól is aránylag sokat kap. A lecsengés vékony, jellegtelen, és ízléstől függően kicsit szeszesnek is tűnhet, de egész friss szájízt hagy.

Olyan benyomást kelt, mintha az lett volna a cél, hogy a hatodik legurított pohár is legalább olyan jólessen, mint az első. E tekintetben szerintem a Jim Beam Blacket is előzi, de ilyesmire itt nem adunk pontot. Említendő még, hogy egyike azon ritka mainstream „kocsmawhiskyknek”, amik nem igazán változtak az elmúlt 10 évben, és az inflációs árverseny helyett a változatlanságra törekedtek. Ezáltal a mai mezőnyében már jobban meg lehet dicsérni, mint a 8-10 évvel ezelőttiben.

Érdekesség, hogy egy 2018 szeptemberében vásárolt minipalackban egész más jellegű Jack No.7-et találtam: felismerhetően Jack volt, de olyan merészen lakkos-észteres, harapós, amilyennel a régi Jim Beam óta nem találkoztam. Valószínű, hogy egyes országokban ezt lehet(ett?) kapni Jack No.7 címén. Bár azt is csak fél ponttal ítéltem volna többre, személy szerint sokkal jobban élveztem a nálunk megszokott változatnál.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Jack Daniel’s Master Distiller Series No.2
Típus: Tennessee whisky – Tennesse államban készült whisky, mely 100%-ban megfelel a bourbon whisky szabályozásának, de emellett a párlatot érlelés előtt erős faszenes szűrésnek vetik alá.
Utoljára beszerzett minta: 2018. december

Lágy, édes, vaníliás-kovászos illat, ami már itt is teltebb és édesebb a No7-nél, de a Jack-genetika teljesen egyértelmű. Nemcsak a hordójelleg, hanem az érettebb szesznek köszönhetően az egész karaktere valamivel gazdagabb, teltebb, édesebb, lényegében bármilyen húzós jelleg nélkül. Ez a lágyság néha egy kicsit émelyítővé teszi, de ezzel együtt is előny.

Ha nem is nagyon sokkal, de egyértelműen értelmesebb whisky az alapváltozatnál, annak ellenére, hogy ezeket a különleges kiadásokat sok helyen majdnem ugyanolyan olcsóra szokták akciózni, miután már minden rajongó megvette őket dupla áron.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Mellow Corn Kentucky Straight Corn Whiskey (Bottled in bond)
Összegzés: csípős, édes whisky, elsősorban az amerikai kukoricawhiskyvel megismerkedni vágyóknak
Típus: amerikai kukoricawhisky
Utoljára beszerzett minta: 2014. november

Mellow CornÉdes-szeszes, csípős jellegű whisky, amely leginkább a nyersebb bourbon whiskykre emlékeztet (pl. a régi fehér Jim Beam-re), de – a rozs szinte teljes hiánya és a használt hordós érlelés miatt – annak markáns, fűszeres ízei nélkül. Apró kortyokban fogyasztva az 50%-os palackozás ellenére is meglepően jól iható, felhígítva inkább „szétesik” az aromája, és felerősödik benne az olcsó kukoricavodkákra emlékeztető szeszes-csípős jelleg.

Fontos tudni, hogy az ‘Államokban ez egy 3-4000 Ft-os összegért kapható whisky, és egyike azon néhány középkategóriás amerikai márkának, melyek Európában valamiért 2×-es áron kerülnek forgalomba. Ajánlott azoknak, akik mindenképpen ki akarják próbálni az amerikai kukoricawhiskyt, de az élvezeti értéke 2014-ben legfeljebb 4-5 ezer forintos árat indokolna.

50% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5

Ole Smoky Original – Unaged Corn Whiskey

Összegzés: Kellemes, de ár/értékben gyenge whisky, elsősorban a fehér whisky iránt érdeklődőknek
Típus: amerikai kukoricawhisky
Utoljára beszerzett minta: 2017. június

A fehér gabonapárlatok jellegzetes, igazán semmihez nem hasonlítható illata, azok közt is a vaskosabb, édeskésebb és karakteresebb vonal, némi kovásszal és árnyalatnyi ragasztóval. Kukoricásnak nevezni túlzásnak tartom, de lehet róla törtgabonára asszociálni. A szájban az 50% ugyan megharap, de jól áll neki, összerendezi az amúgy nem kimondottan összetett vagy letisztult ízvilágot. Némi tapasztalattal fejben összeköthető az érlelt amerikai whiskyk karakterével is, hiszen megtaláljuk a ragasztós és a kovászos (savanyúcefrés) jelleget is, de annyira más formában, hogy alapvetően nem emlékeztet az érlelt whiskykre.

Az eredeti, amerikai árán sem kimondottan jó vétel, de nálunk ennél is többe kerül, így igazán csak azoknak ajánlott, akik nagyon kíváncsiak egy fehér whiskyre.

50% alk.

Karakter ★★★ 3,0
Lecsengés ★★★☆ 2,5


Old Style American Whiskey
Összegzés: kanadai stílusú olcsó blend
Típus: amerikai blended whisky
Nem tévesztendő össze a hasonló címketervű Old Century Bourbon Whiskey-vel.
Utoljára beszerzett minta: 2019. április

Kanadai stílusú blend, nagy arányú semleges whiskyvel. Illata szinte szó szerint nincsen, az íze pedig igen halványan nyers gabonaszeszre és bourbon whiskyre emlékeztet, de ezek mindössze árnyalatok. Nem képeznek különösebb harmóniát, de a gyengeségük miatt nem is zavaróak. Az ital egyetlen igazi erénye, hogy a 40% alkohol ellenére is tűrhetően csúszik, nem kimondottan száraz, és mellékízei sincsenek, kivéve, hogy a korty vége némileg vodkaízű.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0

Kanadai whisky

(Canadian Whisky / Canadian Rye Whisky)


Black Velvet Blended Canadian Whisky
Összegzés: könnyed, vodkás állagú whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2013.

rev_bvTipikus kanadai – vagyis igen sok semleges összetevőt tartalmazó – blend, és mivel az érlelés aránylag rövid, ezért leginkább egy whiskyízű vodkára hasonlít, akár az Old Style American. Hozzá hasonlóan égetett tölgyes, bourbon-szerű árnyalat jelenik meg benne, lenyeléskor pedig vodkaíz és alkoholos szárazság.

40% alk.

Karakter ★★☆☆☆ 2,0
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Black Velvet Reserve (8 éves)
Összegzés: könnyed, vodkás állagú whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_BVR8Halovány mogyorós-vaníliás karakterű blend, melyet jég nélkül szinte nem is érdemes megkóstolni – hacsak nem azoknak, akik szeretik a meleg vodkát. Az ízében, állagában és lecsengésében egyaránt határozottan megjelenik a tisztaszeszes, vodkás jelleg attól függetlenül, hogy használunk-e jeget, ám az utóbbi esetben lényegesen kevésbé zavaró, és ilyenkor a mogyorós árnyalatok is szépen felerősödnek.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Canadian Club 12 Small Batch Blended Canadian Whisky (12 éves)
Összegzés: jégre hangolt blend, a kanadai stílustól megszokott halvány, de nem egészen unalmas karakterrel.
Utoljára beszerzett minta: 2014. december

mini_CanaC12Halvány illat – finomított etanol csípőssége, rozswhiskys-vajkaramellás foszlányok. Szobahőmérsékleten a szájban is kissé száraz, szeszes, az ízében karamellás, édes árnyalatokkal, enyhén kukoricavodkás lecsengéssel. Jégre töltve azonban szépen kibontakozik a mogyorós-fűszeres oldala is, miközben a vodkás árnyalat kisimul, az ital olajosabbá válik.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0

Canadian Special Old – Canadian Whisky

Típus: kanadai blended whisky
Összegzés: igen száraz, de viszonylag karakteres, rozsos whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2017. március

Nem túl intenzív, fűszeres, rozswhiskys illat, amit a finomított kukoricaszesz szárazsága és némi édesség is kísér; összességében lágy benyomást kelt. A szájban már uralkodóbb a csupasz szeszesség, ám ezt a rozswhisky jellege pont kitölti annyira, hogy ne legyen vodkás hatása – ellentétben sok más kanadai blended whiskyvel. (Ebből a szempontból inkább a hasonló kategóriás blended scotch-okhoz lehetne hasonlítani, csak malátawhisky helyett rozswhiskyvel.) A lecsengésében finom fűszeres, mogyorós jelleg is kibontakozik, de ezt nem minden kóstolásnál sikerült „elkapni”.

A száraz és szeszes jellege miatt igencsak hangulat- és ízlésfüggő az élvezete, ajánlott jégre töltve vagy egy kicsit lehűtve fogyasztani. Kétféle száraz jelleg találkozik benne érdemi ellensúly nélkül, így igazán csak azoknak ajánlott, akik egyébként is szeretik a belépő szintű blended whiskyket, illetve ismerik és szeretik annyira a rozswhisky jellegét, hogy ebben a keverékben is élvezni tudják.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,0

Archív értékelések

(Régi palackozású, illetve kifutott termékek)


Crown Royal Fine De Luxe Blended Canadian Whisky
Összegzés: Nagyon lágy ízű, szinte gabonasemleges, de egyben igen kellemes whisky.
Utoljára beszerzett minta: 2013. április
Újabb vélemények szerint a Crown Royal mai kiadása ehhez képest már lényegesen rosszabb, kaparós, szeszes.

Lágy, édeskés illatú whisky, rosszabb napjaimon az illata alapján akár ultrakönnyű öreg rumnak is hihetném. A tulipánpohár sem gyűjt belőle össze több aromát, mint amit az üveg szájából vagy akármilyen pohárból érezni lehet: halvány, de harmonikus, édes egyenwhiskyillat. A szájban ez mindössze egy árnyalatnyi tölgyes, bourbönös jelleggel egészül ki, de ez a kevés karakter kifogástalan harmóniában és lágysággal, szárazság és (vodkaszerű vagy egyéb) mellékíz nélkül csúszik le, jéggel és nélküle egyaránt. Külön pirospont, hogy a végtelenül könnyed jelleg ellenére is az olyan whiskyk közé tartozik, amik nyári melegben is kitűnően ihatóak bármiféle hűtés nélkül.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★ 4,0


Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Whiskey (Aged 7 years)
Összegzés: erősen tölgyes, visszafogottan gabonás bourbon, a Jack Daniel’s markánsabb alternatívájaként is kiváló.
Utoljára beszerzett minta: 2013. március
Forgalmazása megszűnt! A kormegjelölés nélküli változat értékelését a nem túl távoli jövőben tervezzük.

Evan Williams 7A korához képest kissé erősen szűrt, könnyű bourbon. A korty egy bizonyos pontján hasonlóan „vizesnek” hat, mint a Jack Daniel’s, de ezt leszámítva kentucky-i jellegű, fűszeres, melegen sem esik szét az íze. A hosszú érlelés miatt a 43%-os palackozás ellenére is jól iható.

Sikere ismerőseink közt: Nem hatalmas durranás, de finom. Az áránál akár többet is megadnának érte.

43% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

– palackozva 2015-ig
mini_jimbeamÖsszegzés: markáns fiatal bourbon, veteránoknak – első bourbönként nem ajánlott.
Utoljára beszerzett minta: 2016. szeptember
Forgalmazása megszűnt! Lásd a jelenlegi változatot!

Erőteljes, nyers illat, amiben az édeskés lakkos-ragasztós jelleg sokat elfed a tulajdonképpeni karakterből. A szájban is inkább ennek a testessége uralkodik – a hordós jegyek, illetve a kovászos fanyarság másodszerepbe kényszerülnek, főleg a lecsengésben, ahol édes lakk özönli el. Komoly előnye, hogy bátran hozza azt a testes, robusztus alapot, ami sok bourbon-veterán számára alapkövetelmény egy becsületes bourbönben, a műfajban kevésbé tapasztaltaknak viszont inkább kaotikus, nyers, nehezen értelmezhető ízélmény, ha tisztán próbálkoznak vele – sokak számára ihatatlan.

Azoknak a bourbon-kedvelőknek, akiknek annak idején kimaradt, alkalomadtán érdemes megkóstolniuk. Elég nyers whisky, de a mai kínálat (és főleg a mai Jim Beam-ek) fényében már meglepő lehet, hogy régebben ez volt az „olcsó Jim” – mintha csak a Knob Creek bourbon élesebb, faragatlanabb változata lenne. E változat kifutásával legjobb tudomásunk szerint eltűnnek a magyar piacról a robusztusabb jellegű olcsó bourbönök. Akkoriban még a hipermarket-bourbönök egy része is ezt a sílust képviselte (valamivel éretlenebb formában), például az Old Century és a régi Joe Garrett.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Jim Beam Black Triple Aged (6 years) – palackozva 2015-ig
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: kellemes idős bourbon, akár kezdőknek is
Utoljára beszerzett minta: 2017. május
Palackozása megszűnt! Lásd az új változatot!

Gyümölcsös-vaníliás, fűszeres, lakkos illat. Csak közepesen intenzív, de aránylag telt és összetett. A szájban egy árnyalattal harsányabb, ragasztósabb, mint amit az illat alapján vártam volna, de nagyjából érett hatást kelt, és az érzete is egész kellemes, testes-harapós. Nem kimondottan ízbomba, de nem is szégyellős, jó bevezető az idősebb bourbönök világába.

Érdemes kitérni a „Triple aged” kifejezésre. Ezt a kiadást az Egyesült Államokban 8 éves érleléssel forgalmazták, és „double aged”-nek (duplán érleltnek) nevezték arra utalva, hogy kétszer addig érlelik, mint az alapkiadást. Az export változat azonban csak hatéves volt, így a „double aged” logika itt nem működött. A Beam-nél azonban nem voltak szégyellősek: a rövidebb érlelés ellenére rögtön „triple aged”-nek (háromszorosan érleltnek) nevezték, és hogy mi volt a magyarázat? A straight bourbönt legalább 2 évig kell érlelni, tehát ez a whisky „háromszorosan” érlelt.

Sikere ismerőseink közt: Egyöntetűen pozitív. Érdekes, markáns, de jól iható.

43% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5


Jim Beam Choice Kentucky Straight Bourbon Whiskey (5 years)
Összegzés: könnyed, száraz, enyhén gyümölcsös, jól kiegyensúlyozott bourbon
Utoljára beszerzett minta: 2015. április
Palackozása megszűnt. Nem tévesztendő össze a jelenleg szintén zöld címkés Jim Beam Rye-jal.

Jim Beam ChoiceFriss, nyerses, de könnyed bourbon-illat – nyerstölgyes, almás, alig vaníliás. A szájban először vékony, majd szépen kiegyensúlyozott, száraz jelleg jelenik meg, ami kortyonként egyre teltebbnek hat. Az erősebb szénszűrés miatt – amit a címkén is feltüntetnek – a Choice eltér a Jim Beam-sorozatra egyébként jellemző markáns, édes, csípősebb stílustól.

40% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Jim Beam Devil’s Cut Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: Végletekig tölgyes bourbon, amiben még az erős Beam-karakter sem győzhet.
(6 éves bourbon, melyhez a hordódongákból ún. „hordóizzasztással” kinyert whiskyt kevernek.)
Utoljára beszerzett minta: 2013. május
E kiadás palackozása megszűnt; a Jim Beam alapkiadás és a Jim Beam Black változásai alapján gyanítható, hogy az új kiadás hozzájuk hasonlóan eltér az itt értékelttől.

Fűszeres, telt, markáns illat, 8-10 éves bourbönre emlékeztet, vagyis a fiatalabbak édes-ragasztós jellege nem domináns. A kiegyensúlyozottsága megfelelő, de nem hagy komolyabb összetettséget kibontakozni. Az íze és az állaga is ugyanezt a vonalat viszi tovább, inkább az erejével és teltségével, mint a harmóniájával és komplexitásával hódít, a korty végén pedig extra markáns hordóízű löket jelentkezik, ami nem kellemetlen, de nem is igazán harmonikus, kissé „kisiklik”, viszont az ihatósága 45%-on is rendben van.

A 6 évnél idősebb bourbönt nem ismerők megkapják tőle a beígért eszméletlen újdonságot, a haladóknak viszont csalódást okozhat a Devil’s Cut enyhe kiegyensúlyozatlansága és a kategóriához viszonyított egyszerűsége. Ők jobban járnak, ha hasonló árkategóriában a klasszikus prémium márkáknál maradnak; ezt a whiskyt a Jim Beam-kedvelőknek szánták.

Sikere ismerőseink közt: egyhangúlag negatív; túl nyers, kellemetlen – azoknak is, akik szeretik az idős bourbönt és a füstös scotch-okat.

45% alk.

Karakter ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5

Jim Beam Kentucky Straight Rye Whiskey (Yellow label)

Összegzés: finom, jól iható, bourbon-szerű rozswhisky kezdőknek.
Utoljára beszerzett minta: 2012.
Forgalmazása megszűnt! Lásd a jelenlegi változatot.

A Jim Beam rozswhiskyje viszonylag édes, kellemesen telt és könnyen iható, csak egész visszafogottan fűszeres – a cefre valószínűleg nem tartalmaz sokkal több rozst a kötelező 51%-nál. Az íze nem áll messze a bourbönétől, a legtöbben meg sem tudnák különböztetni tőle. Ideális az amerikai rozswhiskyvel (sőt, az amerikai whiskyvel általában) való ismerkedésre, melyek közt inkább kellemesnek, mint kimondottan érdekesnek mondható, de ismerkedéskor ez inkább előny, mint hátrány.

Sikere ismerőseink közt: Nagyon pozitív. Egyesek vettek is belőle.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0


Joe GarrettJoe Garrett Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: gazdaságos márka gyakorlott bourbon-ivóknak.
Utoljára beszerzett minta: 2012. november
Kóstolás: 2012

Forgalmazása megszűnt! Lásd a jelenlegi változatot!

Fiatal, nyers kentucky bourbon. A karaktere nem érdektelen, de a száraz textúra és karcos lecsengés sokat ront az összképen. Lényegében a (régi) fehér Jim Beam még nyersebb változatát kell elképzelni, így a nyersebb whiskyk szerelmeseinek ezzel együtt sen vállalhatatlan.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0


Old Century Bourbon Whiskey
Kentucky straight bourbon whisky
Összegzés: aránylag markáns, de iható olcsóbourbon westernhősöknek.
Utoljára beszerzett minta: 2013.
Forgalmazása megszűnt!
Nem tévesztendő össze a hasonló címketervű Old Style American Whiskey-vel.

A szalonképesnél kissé nyersebb, de az árát túlteljesítő bourbon. Nem egészen csúszik olyan jól, mint a Rebel Yell vagy az Old Blacksmith, de cserébe valamivel több íze van, és így sem nehezebb lenyelni a (régi) fehér Jim Beam-nél, habár ízben elmarad tőle.

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Western Gold Straight Old Kentucky Bourbon Whiskey
Összegzés: A Lidl által forgalmazott, jól iható olcsóbourbon kezdőknek; jó ihatóság a karakter rovására
Utoljára beszerzett minta: 2014. május
A Western Gold mai kiadásai lényegesen gyengébbek; nem straight bourbönök, a beszámolók alapján a Joe Garrett-hez hasonlóak lehetnek.

Western GoldJellegzetes, túlfinomított olcsó bourbon, amely ezáltal a lehető legérleltebb hatást hozza ki a 3 évnyi minimál-érlelésből (amely nélkül az EU-ban nem lehetne whiskyként forgalmazni). Az árkategóriához mérten nagyszerűen iható és összességében ízetlennek sem nevezhető, de a klasszikus bourbon whisky ízének csak az árnyékát adja, így legfeljebb bevezetőként ajánlott a bourbon világába.

Hipermarket-stílus! (Mi ez?)

40% alk.

Karakter ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5


Wild Turkey Rare Breed Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Összegzés: igen lágy ízű és állagú bourbon, meleg, tölgyes jegyekkel
Utoljára beszerzett minta: 2014. február
Palackozása megszűnt. A mai kiadás lényegesen éretlenebb.

Wild Turkey Rare BreedVaníliás-édes illat, melyben a hosszú érlelés mögött aránylag lágy, vékony alappárlat sejthető, és ennek megfelelően az ízben is inkább a kiégetett hordó vaníliás jellege, tölgyes melegsége és némi fűszeresség jelenik meg. A bourbönre általában jellemző fanyarság aránylag visszafogott, csak hígítatlanul érvényesül igazán. Az ismerkedés során érdemes hígítani, de jégre töltve akár enélkül is könnyen megközelíthető. Néhány alkalomnyi barátkozás után töményen, apró kortyokban találtam a legjobbnak, bár ebben szerepe lehetett annak is, hogy ekkor már hónapokat töltött el bontott állapotban.

Sikere ismerőseink közt: Nagyon pozitív. Finom, lágy ízű.

54,1% alk.

Karakter ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★★ 4,5

Megjegyzések

Hipermarket-stílus: jellegzetes, lágy-tompa-olajos jellegű bourbon whiskykről van szó, amiket emlékezetből nem igazán, inkább csak egymás mellett kóstolva lehet érdemben megkülönböztetni – kivéve a ritkának számító idősebb tételeket. Az ilyen bourbönnél a megszokott ragasztós, harapós jegyek igen haloványak, így már rövid, 3-4 éves érleléssel is egész könnyen iható, legfeljebb halványan émelyítő – cserébe viszont hosszabb érleléssel sem igazán van benne fantázia, aránylag unalmas, lapos marad. A klasszikusok közül talán a Heaven Hill-re emlékeztet a legjobban, de annál kicsit zavarosabb, émelyítőbb.

Ez a stílus 2015-ig kizárólag a „gazdaságos”, legolcsóbb, többnyire sajátmárkás bourbon whiskyk jellegzetessége volt. Ezek mindegyike Kentuckyban készült, a lepárlóhely pontos megnevezése nélkül; egyedül a Rebel Yell-ről tudtam kideríteni, hogy akkoriban a Heaven Hill gyártotta rendelésre. 2015 után azonban, mikor is a Suntory felvásárolta a Jim Beam-et, és ugyanilyen whiskyt csinált belőle, a sajátmárkás olcsó bourbönök egy része ennél is lényegesen gyengébb, nem straight, teljesen élvezhetetlen minimál-bourbönre váltott, ami már csak a törvényi szabályozásnak akar megfelelni. A beszámolók alapján ezek az újabb sajátmárkások a Joe Garrett-höz állhatnak közel.

Az eddig értékeltek közül „hipermarket”-jellegű whiskyk (voltak):

2015-től a Jim Beam (az alapkiadás, a Black és vélhetően a többi is)
Clarke’s (2015)
Old Blacksmith (2012)
Old Virginia (2013)
PennyPacker (2015)
Rebel Yell (2012)
Western Gold (2014)


A régi értékelések megbízhatóságáról
A mai whiskypiacon a mainstream kiadások tartalma rendkívül változékony, így nagyjából 3 év után egyre kevesebbet jelent, hogy egy „konkrét” whiskyt korábban jónak találtunk. Sok olyan whiskyt ismerünk, amiből az évek során egyre rosszabbat palackoztak, vagy akár hirtelen váltotta fel őket egy kimondottan más stílusú és minőségű ital, természetesen ugyanazzal (vagy majdnem ugyanazzal) a névvel. Különösen számíthatunk változásra akkor, ha közben a palackozás külseje is változott az itt látható fényképhez képest, de enélkül sem ritka a tartalmi változás.